Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Στήριξη από Ισραήλ στη συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου - Στον τομέα της ενέργειας, με αιχμή την ηλεκτρική διασύνδεση όσο και τη μελλοντική εξαγωγή φυσικού αερίου

Βασίλης Νέδος

Η στήριξη του Ισραήλ στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, τόσο ως προς την ηλεκτρική διασύνδεση όσο και στη μελλοντική εξαγωγή φυσικού αερίου από τη μια χώρα προς την άλλη, αποτελεί την πλέον ουσιαστική εξέλιξη στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ιερουσαλήμ πριν από λίγα 24ωρα. Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν στην «Κ» ότι στην κοινή διακήρυξη των ηγετών Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχει μια πρόταση με πολύ συμπυκνωμένο νόημα. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι οι τρεις ηγέτες «επιβεβαιώνουν την υποστήριξη όλων των σχεδίων κοινών συμφερόντων» στον τομέα της ενέργειας.

Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η αποστροφή αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τη μετατροπή της διαδρομής Αιγύπτου – Ελλάδας σε κύρια οδό εξαγωγής του φυσικού αερίου της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Ουσιαστικά μέσα από τις υφιστάμενες συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας (για το κοίτασμα «Αφροδίτη») και του Ισραήλ (για τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ») με την Αίγυπτο, η οποία διαθέτει ήδη το «Ζορ», προκύπτουν ικανές ποσότητες εξαγώγιμου φυσικού αερίου. Το αν το φυσικό αέριο θα μετακινείται μέσω αγωγών ή από το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία στους σταθμούς υγροποίησης LNG και επεξεργασίας φυσικού αερίου (Δαμιέττα και Ιντκού) είναι, βέβαια, κάτι που μένει να αποδειχθεί.

Σε όλα αυτά τα σχέδια πάντα υπολογίζεται και η εξοικονόμηση κάποιων ποσοτήτων για την πιθανότητα κατασκευής του αγωγού East Med, για τον οποίο υφίσταται πάντα πολιτική στήριξη, παρά το γεγονός ότι τεχνικά η υλοποίησή του θεωρείται ένα εγχείρημα που δεν θα αναληφθεί εύκολα λόγω πολλαπλών δυσκολιών. Επιπλέον, η νότια όδευση εμπλέκει έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα της ευρύτερης περιοχής, την Αίγυπτο, η οποία είναι ενταγμένη και στον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό της Μέσης Ανατολής με πολλαπλούς τρόπους, μεταξύ άλλων και ως μελλοντικός παραγωγός φθηνής πράσινης ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο σχεδιασμός μετατροπής της Αιγύπτου σε κόμβο ενέργειας για την περιοχή ξεπερνάει τις στενά περιφερειακές συνεννοήσεις και επεκτείνεται πολύ ευρύτερα. Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ για την κλιματική κρίση, Τζον Κέρι, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη στο Ριάντ, πριν από περίπου ενάμιση μήνα (25/10), είχε περιγράψει την Ελλάδα ως έναν από τους μελλοντικούς διαμετακομιστικούς σταθμούς πράσινης ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία (διαμέσου της Αιγύπτου) προς την Ευρώπη.

Πρόσκληση

Αδιαμφισβήτητα, η αλληλοκατανόηση Ελλάδας και Ισραήλ για το ενεργειακό στην περιοχή αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη, μάλιστα σε μια φάση στην οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση γοητείας προς το Τελ Αβίβ από την Αγκυρα. Ωστόσο, στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ συμφωνήθηκε και μια πολιτική κίνηση υψηλού συμβολισμού. Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε στον πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», ο πρόεδρος του Ισραήλ αποδέχθηκε την πρόσκληση και η επίσκεψη προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2022. Οι λεπτομέρειες διευθετούνται και συζητούνται μέσω των καθιερωμένων διπλωματικών διαύλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο περαιτέρω σύσφιγξης και των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ θα προχωρήσει σειρά προγραμμάτων αλλά και συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διοχετευθεί ισραηλινή τεχνογνωσία σε ελληνικές εταιρείες και επιτελεία.

ΠΗΓΗ kathimerini

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου