Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Θα επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα;

Δήμητρα Κυρανούδη
Από το dw

Στην απόφαση της UNESCO, που ασκεί πίεση στη Μ. Βρετανία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρεται ρεπορτάζ στη SZ. Ακόμη, ρεπορτάζ για την "πράσινη" Χάλκη στο Stern.

Στο πρόσφατο κείμενο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου εκφράζεται η ανησυχία της οργάνωσης για την κατάσταση των Γλυπτών, καλώντας τις δύο πλευρές να βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση, αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ στις πολιτιστικές σελίδες της ddeutsche Zeitung.

Αναθεώρηση πολιτικής για να προλάβουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: SOS για την επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια! 

Να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας για να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις. 

Η Αλβανία χρωστά στην Ελλάδα

Την επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην Αλβανία και τα Σκόπια ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Ποιοι θα αναλάβουν στην Τουρκία μετά τον Ερντογάν(Βίντεο)

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Ο γνωστός νομικός και οθωμανολόγος μίλησε για την μετά-Ερντογάν εποχή στην Τουρκία, τους πιθανούς διαδόχους, αλλά και το πως θα επηρεάσουν οι εξελίξεις την Ελλάδα.

Ο νομικός και οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με το Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου μίλησε για το αν θα έχουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, τον πιθανό διάδοχο του Ερντογάν, αλλά και το πως θα επηρεαστεί η χώρας μας από αυτές τις εξελίξεις. Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Ο μύθος της «απρόβλεπτης» Τουρκίας

Ο πρώτος πρέσβης της ΠΓΔΜ στο ethnos.gr: Πώς φτάσαμε στην έξοδο Ζάεφ και η επόμενη μέρα – Τι θα γίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τίμος Φακαλής
Από το ethnos

«Ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις. Κάναμε πολλά πράγματα τελευταία, πολύ γρήγορα» δήλωσε στο ethnos.gr o πρώτος πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα και στενός συνεργάτης του Κίρο Γκλιγκόροφ, Λιούπτσο Αρσόφσκι, προσπαθώντας να εξηγήσει όσο πιο συμπυκνωμένα γίνεται τα αίτια που βύθισαν την Βόρεια Μακεδονία από την περασμένη Κυριακή σε νέα πολιτική κρίση μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και την βαριά ήττα του κυβερνόντος Σοσιαλδημοκρατικόύ Κόμματος, τα οποία άνοιξαν την πόρτα της εξόδου στον Ζάεφ.

Νέα παγίδα στη Λιβύη επιχειρεί να στήσει ο Ερντογάν

Νίκος Μελέτης
Από το liberal

Με κινήσεις της τελευταίας στιγμής η Άγκυρα επιχειρεί να εμπεδώσει τα τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας με έστω και τυπική ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού Μνημονίου ενώ συγχρόνως με αιχμή του δόρατος τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που απειλούν με νέο εμφύλιο εάν εκλεγεί πρόεδρος ο Χ. Χαφτάρ επιδιώκει τη διατήρηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα υπονομεύοντας τη διαδικασία ομαλοποίησης.

Αργά χθες το βράδυ ανακοινώθηκε στην Τρίπολη η απομάκρυνση της Υπουργού εξωτερικών

Λιβύη: Η Κυβέρνηση απορρίπτει την προεδρική απόφαση για αναστολή της ΥΠΕΞ

Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη απέρριψε νωρίς το πρωί της Κυριακής την απόφαση του Προεδρικού Συμβουλίου να αναστείλει την εργασία της υπουργού Εξωτερικών Νάζλα αλ Μανγκούς και να την εμποδίσει να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Σε ανακοίνωση εξήρε τις προσπάθειες της υπουργού, την οποία προτρέπει την κατευθύνει και να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό το έργο της.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «δεν υπάρχει νόμιμο δικαίωμα στο Προεδρικό Συμβούλιο να διορίζει, να ακυρώνει το διορισμό μελών της εκτελεστικής αρχής, να τα αναστέλλει ή να τα ερευνά, που αποτελούν αποκλειστικές εξουσίες του Πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας».

Σκόπια: Ιστορικός παραδέχεται ότι η ιστορία της Βόρειας Μακεδονίας περιέχει πλαστογραφίες

Στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορεί ένα βίντεο που χαρακτηρίζεται ως «σκανδαλώδες» του καθηγητή ιστορίας, Ντράγκι Γκιοργκίεφ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής για την Ιστορία της Βόρειας Μακεδονίας στις συζητήσεις που γίνονται με την Βουλγαρία.

Στο βίντεο, ο Γκιοργκίεφ ισχυρίζεται ότι κατά τη δημιουργία του έθνους χρησιμοποιήθηκε η σλαβομακεδονική ιστοριογραφία με πλαστογραφίες.

Στη Βόρεια Μακεδονία, η ιστοριογραφία ήταν προσανατολισμένη στην οικοδόμηση του έθνους. Κανείς στη «Μακεδονία» δεν αντιτάχθηκε στις απόψεις των ιστορικών μας. Κανείς. Έχουν ελευθερία, είχαν, όμως, άλλη αποστολή. Εδώ πρέπει να το δούμε πιο τολμηρά.

Για τι μας προετοιμάζει ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα;

Γράφει ο Κων/νος Αποστόλου-Κατσαρός*
Από το militaire

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις του Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν, στο Thessaloniki Summit 2021. Εκεί μεταξύ άλλων διατύπωσε την άποψη ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για υφαλοκρηπίδες στο Αιγαίο χωρίς να ξέρουμε μέχρι πού φτάνουν τα χωρικά ύδατα. Το να πας στο Δικαστήριο για μια υφαλοκρηπίδα δεν έχει νόημα αν δεν ξέρουμε πού τελειώνουν τα χωρικά ύδατα». Μάλιστα επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί «διαφορών» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας διευκρινίζοντας ότι, «κατ’ αρχάς θα πρέπει να συμφωνήσουμε επί των προβλημάτων και στο βαθμό που είναι δυνατό να τα επιλύσουμε από κοινού ή αν όχι να τα παραπέμψουμε στο Δικαστήριο.»

Φύγει δε φύγει ο Ερντογάν… για Ελλάδα και Κύπρο τίποτα δεν θα αλλάξει(Βίντεο)

Φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του Ταγίπ Ερντογάν προέδρου της Τουρκίας, αλλά μέχρι της στιγμής δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η πραγματική κατάσταση του. Αυτό που βλέπουμε στα βίντεο είναι ανησυχητικό και το λέω υπό την έννοια ότι φαίνεται ένας άνθρωπος με πολλά προβλήματα. Για το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο. Σημείωσε σχετικά:

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL


Από την αμερικανική πλευρά δεν έχει διαρρεύσει οποιαδήποτε πληροφορία. Μόλις πριν από μία