Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Lobbying , γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές αναταράξεις...

Από Faceof...σκέψεις και συμπεράσματα για τα τελευταία γεγονότα και τις συνέπειες τους για το Ελληνικό δίπολο...

Τα τελευταία 2 χρόνια με την επικράτηση της πανδημίας Covid-19 και των μεταλλάξεων της να έχει επιφέρει μια σημαντική επιβράδυνση όλων των οικονομιών όπως και των αγορών αλλά και των ενεργειακών προγραμμάτων  σε πλανητικό επίπεδο, σε αντιδιαστολή όμως με τις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις να τρέχουν σε φρενήρης ρυθμούς σε γεωπολιτικό επίπεδο και να προκαλούν γεωστρατηγικές αναταράξεις σε πολλαπλά σημεία της υφηλίου...

Times: Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών, 50 χρόνια μετά

Σύνταξη Δημήτρης Απόκης
Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου, Λονδίνο
Από το ertnews
 

Ξεκάθαρη και απόλυτη θέση, υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα παίρνει 50 χρονια μετά και η βρετανική εφημερίδα Times. «Οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν.  Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα.  Τώρα πρέπει να επιστρέψουν. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση» αναφερεται στο άρθρο της εφημερίδας.

Η συμφωνία της Ιταλίας, να δανείσει στην Ελλάδα, ένα μαρμάρινο θραύσμα της θεάς Άρτεμης, το οποίο λήφθηκε, όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα και σε αντάλλαγμα, η Ιταλία να λάβει ένα αρχαίο άγαλμα της Αθηνάς και έναν αμφορέα είναι παρόμοια με εκείνη που είχε προταθεί στο Βρετανικό Μουσείο πριν από αρκετά χρόνια.  Σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των γλυπτών, η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο μια εκ περιτροπής έκθεση με μερικά από τα καλύτερα κλασικά της αντικείμενα που δεν εκτίθενται μόνιμα.

Κορβέτες Gowind για το Πολεμικό Ναυτικό: Η συνολική πρόταση που ανανεώνει ριζικά τον ελληνικό στόλο

Πριν από περίπου ένα μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group Pierre Éric Pommellet μιλώντας σε Έλληνες αμυντικούς συντάκτες στα ναυπηγεία της Λοριάν είχε δεσμευτεί προκειμένου ο γαλλικός ναυπηγικός κολοσσός να καταθέσει τη καλύτερη πρόταση για το πρόγραμμα κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).

Όντως η δέσμευση του Pierre Éric Pommellet έγινε πραγματικότητα. Ως εκ τούτων, η γαλλική προσφορά με επίκεντρο τις κορβέτες Gowind είναι η βέλτιστή λύση από κάθε άποψη: ανταγωνιστική, προσιτή, επιχειρησιακά ενδεδειγμένη και κατάλληλη για τις ανάγκες του ΠΝ, με ναυπήγηση στην Ελλάδα και ευρεία συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και πολλών ελληνικών εταιρειών.

«Το «πατριωτικό» ΕΛΙΑΜΕΠ»!

Γράφει ο Πρ. Εμφιετζόγλου 

Το «Πατριωτικό» ΕΛΙΑΜΕΠ «ξαναχτύπησε». Μετά το «12 μίλια στο Αιγαίο και πόλεμος;» του κ. Τσούκαλη, νέα «τοποθέτηση» του κ. Ιωακειμίδη. «Να συμβιβαστούμε με την Τουρκία», μας προτείνει ο κος Καθηγητής. Δηλαδή πώς; Μήπως να κάτσουμε ήσυχοι όπως μας συμβουλεύει ο κος Ακάρ ή να μείνουμε στα 6 ν.μ. στα χωρικά μας ύδατα κατά δήλωσιν Γεραπετρίτη, ο οποίος δεν είχε τουλάχιστον το θάρρος να ζητήσει συγνώμη από τον Ελληνικό λαό; Μήπως εννοεί ο κος Καθηγητής ότι πρέπει να εφαρμόσουμε το καζάν-καζάν του Ερντογάν στη δική μας θάλασσα, στη δική μας ΑΟΖ; Ή μήπως πρέπει να ζητάμε άδεια από τους Τούρκους για να γιορτάζουμε τις Εθνικές και Θρησκευτικές μας επετείους στα νησιά μας του Ανατολικού Αιγαίου (της θάλασσας των νήσων!!!) 

Ρώμη: Νέα συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας - Η Μόσχα ενισχύει την οικονομική και γεωπολιτική της δύναμη στην Άγκυρα

Το ιταλικό δημοσίευμα αναλύει τις τελευταίες κινήσεις της Μόσχας και της Άγκυρας στον οικονομικό τομέα με επιπτώσεις στη γεωπολιτική

Ιανουάριος 11, 2022. Ελλάδα

Ρώμη.

Η Gazprom Export και ο κύριος εταίρος της στην Τουρκία, η τουρκική BOTAS, υπέγραψαν πακέτο συμφωνιών για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και τη χρήση της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου. 

Η συμφωνία ακολουθεί τον πρώτο τουρκικό πυρηνικό σταθμό που κατασκευάστηκε από τη Rosatom και την προμήθεια του συστήματος S-400 που προκάλεσε την κρίση με τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ μας λένε, ότι δέχονται τις τουρκικές αιτιάσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββας Καλεντερίδης: Παζάρι ΗΠΑ με Τουρκία! Μας λένε στην ουσία, ότι αποδέχονται τις τουρκικές αιτιάσεις. Πικρή ήττα με EastMed.

Τις εξελίξεις όσον αφορά τον EastMed με το άτυπο έγγραφο των ΗΠΑ με το οποίο δήλωσαν πως δεν στηρίζουν την κατασκευή του αγωγού σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στις 11 Ιανουαρίου 2022.

Αφήνουν τον ΟΗΕ να αλωνίζει

Μιχάλης Ιγνατίου   

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΩΝ

Πέσαμε πάλι από τα… σύννεφα! Διότι ούτε μυαλό θα βάλουμε ποτέ, ούτε θα σταματήσουμε να περιμένουμε από άλλους να λύσουν τα προβλήματά μας και βεβαίως δεν θα τερματιστεί ποτέ το σπορ του «τουρκολαγνισμού». 

Φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε σημαία ότι ισχυρίζονται οι Τούρκοι κατακτητές και οι αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που δεν υπήρξαν ποτέ τίμιοι μεσολαβητές. Παραβιάζουν τα δικά τους ψηφίσματα εξυπηρετώντας την κατοχική δύναμη.  

Aναθεωρήσεις

Του Κώστα Κόλμερ

Το επί 40 έτη ηττοπαθές δόγμα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής «δεν διεκδικούμε τίποτε» απ’ την Τουρκία και η μόνη διαφορά μας είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδος , επιτέλους εγκατελήφθη. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια προϋπόθεση της ειρηνικής συνυπάρξεως με την Τουρκία είναι « η άμεση ανάκληση του casus belli (αιτίας πολέμου) και η συνακόλουθος αναγνώριση της ανυπαρξίας του (παρανόμου) Τουρκο-λυβικού «μνημονίου», το οποίον καταπατεί Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο EASTMED ΩΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Του Παντελή Σαββίδη

Η απόσυρση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τον αγωγό EastMed αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία.
Οι αμερικανοί δεν θέλουν να στεναχωρήσουν την Τουρκία αλλά δεν θα βάλουν και εμπόδια αν κάποιος άλλος θελήσει να προχωρήσει τον αγωγό.
Και αυτός ο άλλος είναι η Ευρώπη, πρωτίστως, στην οποία συμφέρει μια εναλλακτική ενεργειακή οδός, το Ισραήλ, την Ιταλία και τελευταία την Ελλάδα.
Είναι καιρός να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις ΗΠΑ.Αν δεν έχουν ανάστημα και τα περιμένουν όλα απο τους αμερικανούς τότε δεν μπορεί να διαμαρτύρονται όταν η Ουάσιγκτον τους εγκλωβίζει στην πολιτική της.

Οι «πικρές αλήθειες» για τον East Med και οι προοπτικές του ενεργειακού Ελντοράντο στην Αν.Μεσόγειο

Νίκος Μελέτης

Η απόσυρση της στήριξης που προσέφεραν οι Αμερικανοί στον αγωγό του φυσικού αερίου East Med ,παρά την απογοήτευση που ίσως δημιουργεί, φέρνει πιο κοντά το τέλος ενός Σχεδίου το οποίο απορρόφησε σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο , ενώ ολοι γνώριζαν ότι το έργο αυτό είναι απίθανο να υλοποιηθεί. Το πιο σημαντικό είναι όμως η αποκρυπτογράφηση της νέας αμερικανικής προσέγγισης στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου η οποία διατυπώνεται στο δισέλιδο αμερικανικό ανεπίσημο έγγραφο που ειδε το φως της δημοσιότητας…

Η Αθήνα είχε πιστέψει οτι μετά το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης που έμεινε στα

EastMed: Αλλαγές στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου – Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για τον αγωγό

Οι επιπτώσεις της απόφασης της Ουάσιγκτον να μη στηρίξει την υλοποίηση του αγωγού EastMed 

Χρύσα Λιάγγου , Βασίλης Νέδος

Του Βασίλη Νέδου

Συνθήκες που τροποποιούν το διπλωματικό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα εκείνο το οποίο έχει στο επίκεντρό της την Κυπριακή Δημοκρατία, δημιουργεί η εκδήλωση των προθέσεων της Ουάσιγκτον (μέσω non paper που έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών προ περίπου 20 ημερών) να μη στηρίξει την υλοποίηση του αγωγού EastMed,

Πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα για τις ΗΠΑ;

Του ΕΝΤΙ ΖΕΜΕΝΙΔΗ


-Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ήταν σημαντικό για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Τον Οκτώβριο υπογράφηκε η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυνας και Συνεργασίας (MDCA)

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ήταν σημαντικό για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Τον Οκτώβριο υπογράφηκε η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυνας και Συνεργασίας (MDCA). Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, ψηφίστηκε ο νόμος για την άμυνα και τη διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας.

Γιώργος Φίλης, Οι πολλές, στρατηγικές θεωρίες της Τουρκίας, Γαλάζια Πατρίδα, Παντουρκισμός κλπ(Βίντεο)

Στρατηγικές θεωρίες ανάλογα με την περιοχή δράσης δημιουργεί η Τουρκία ώστε να βρίσκει λόγους παρέμβασης δηλώνει ο Καθηγητής Γεωστρατηγικής στην σχολή εθνικής άμυνας Γιώργος Φίλης 

Μεταξύ αυτών η Γαλάζια πατρίδα στην περιοχή μας και ο Παντουρκισμός στο Καζακστάν. Στο Καζακστάν όπου η Τουρκία προσπάθησε να παρέμβει τονίζει ο καθηγητής αλλά οι Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν τις απαραίτητες πληροφορίες για να δράσουν άμεσα και να αποτρέψουν παιχνίδια της Τουρκίας στην περιοχή.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - Συρίγος: ΤΟ ΝΕΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - Αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών μας.(Βίντεο)

 Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος 

στο ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ (11-01-2022).  

Πηγή: ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Σ. Πολύζο. TRT Τηλεόραση(Βίντεο)

 Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Σ. Πολύζο. 

TRT Τηλεόραση. 08/01/2022 

email: lygerosinfo@gmail.com