Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

ΥΠΠΟ: Ολοκληρώνονται οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης στο Αρχοντικό Γεωργίου Σβαρτς, στα Αμπελάκια

Οικία Σβαρτς

Στη φωτιστική ανάδειξη του αρχοντικού Γεωργίου Σβαρτς, στα Αμπελάκια, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του έργου συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών και των ξύλινων στοιχείων του, που χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Σαν σήμερα το 1833 συγκροτείται ο Τακτικός Ελληνικός Στρατός

Σαν σήμερα  στις 25 Φεβρουαρίου 1833 δημιουργήθηκε ο πρώτος Τακτικός Ελληνικός Στρατός.

Μαγικός αυλός: «Λογοκρίνουν και τον Μότσαρτ»

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1756 στο Σάλτσμπουργκ και πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 1791 στη Βιέννη.

Zhang Zhang Συνέντευξη στην Anne-Elen Chompret

Διάσημη βιολονίστα, η Zhang Zhang είναι μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Μόντε Κάρλο. Επίσης, έχει ιδρύσει και διευθύνει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, το ZhangomusiQ, το οποίο διοργανώνει συναυλίες με όλα τα έσοδα να διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Έχει επίσης εκδώσει το βιβλίο La voie de l’archet (Fayard, 2023).

ΔΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ άκρατος δικαιωματισμός & υπερβολή της πολιτικής ορθότητας


Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για μία νέα ερμηνεία στην έννοια του γάμου προκάλεσε εύλογα ερωτήματα. Δηλώνω εξ αρχής ότι είμαι αντίθετος με τις προβλέψεις του νέου νόμου και καταθέτω τον προβληματισμό μου. 

Ρωσία: Ο Πούτιν έκανε στρατηγό τον σωφρονιστικό υπάλληλο που ήταν υπεύθυνος για τα βασανιστήρια στον Ναβάλνι


«Φανερή ανταμοιβή του εκ μέρους τον Πούτιν για τα βασανιστήρια» έγραψε σήμερα ο διευθυντής του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς

Προσδοκώντας το τέλος της ουκρανικής τραγωδίας


Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η χώρα μετά το τέλος του πολέμου θα είναι κατεστραμμένη, εδαφικά ακρωτηριασμένη και πληθυσμιακά συρρικνωμένη.

Δρ. Χρήστος Ζιώγας, Αρθρογράφος
Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών Παν/μιου Αιγαίου και εντεταλμένος Λέκτορας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Ερτουγρούλογλου: Το πρόβλημα στη Γαζά θα λυθεί με δύο κράτη


Το πρόβλημα στη Γάζα θα τελειώσει μόνο με μια λύση δύο κρατών ανέφερε ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μιλώντας χθες στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Πληροφοριών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), που διοργάνωσε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας στην Κωνσταντινούπολη με θέμα «Η παραπληροφόρηση της κατοχικής ισραηλινής διοίκησης στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, επιθέσεις σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ».

Σε «ναρκοπέδιο» βρετανικών ιδεών το Κυπριακό, το Λονδίνο προωθεί δικές του συνταγές

Κώστας Βενιζέλος

Με ομιχλώδες ακόμη το σκηνικό για το πώς θα κινηθεί στο επικείμενο επόμενο ταξίδι της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, στην περιοχή, παρασκηνιακά διαπιστώνεται έντονη βρετανική κινητικότητα. Στόχος η προώθηση ιδεών και μεθοδολογίας από τα γνωστά μαγειρεία του Φόρεϊν Όφις. Μέσα σε αυτό, το υπό διαμόρφωση τοπίο, το ζητούμενο είναι, λοιπόν, πώς θα κινηθεί η κ. Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ κατά το δεύτερο ταξίδι της στην περιοχή ( φθάνει στην Κύπρο στις 11 Μαρτίου, μετά από επαφές στο Λονδίνο).

Το εντυπωσιακό βίντεο που δημοσίευσε το ΓΕΣ από την άσκηση “Παύλος Μελάς” στο πεδίο βολής Δενδροχωρίου


Η τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων «Παύλος Μελάς - 24», πραγματοποιήθηκε από 19 έως 23 Φεβρουαρίου, στο πεδίο βολής Δενδροχωρίου του νομού Καστοριάς, με τη συμμετοχή του Τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών Πυροβολικού, Τάξεως ΣΣΕ/2023 και του Τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης Μονίμων Λοχιών ΣΜΥ/2023.

Δούρειος Ίππος Podcast # 71 - Το "Φινλανδικό μοντέλο" και η θητεία στον ΕΣ


Ο Σάββας Δ. Βλάσσης σχολιάζει την προσπάθεια που έχει εξαγγείλει ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, για αναβάθμιση της θητείας των στρατευσίμων στον Ελληνικό Στρατό. 

Rafale: Μάχιμο… το πρώτο γαλλικό F4.1 και ανοίγει ο δρόμος και για την Ελλάδα

Το F4.1 στο επόμενο επίπεδό θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Διονύσης Αντωνέλλος

Αναβάθμιση F-16 και εκσυγχρονισμός φ/γ MEKO 200HN για τις Ένοπλες Δυνάμεις… ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΑΤΕ;


Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται… Δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται η ανυπαρξία, ουσιαστικά, σχεδιασμού από την ελληνική πλευρά ως προς τα εξοπλιστικά και ούτε πρόκειται να είναι, από όσο όλα δείχνουν, και η τελευταία. 

Ο συμβολισμός της πτήσης Δένδια με F16 VIPER - Αναβαθμίζονται και τα F-16 Block 50

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας στο cockpit μαχητικού αεροσκάφους F-16 VIPER της 340 Πολεμικής Μοίρας "Αλεπού". ΥΠΕΘΑ

Γεωργία Γαραντζιώτη

Σε αποστολή στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο με σενάριο εναέριας μάχης συμμετείχε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας που πέταξε με F-16 VIPER της Πολεμικής Μοίρας Αλεπού εκπέμποντας μήνυμα ισχύος και παρατάσσοντας ήδη τις «οχιές του Αιγαίου», ως αεροσκάφη υπαρκτά και όχι υπό σχεδιασμό, όπως αυτά της γείτονος.

Στην Ελλάδα τα πρώτα «αλμυρά» ΜΗ-60 ROMEO του Πολεμικού Ναυτικού: Kρίσιμα τα επόμενα βήματα για τον Στόλο διότι η υποβρύχια υπεροχή φθίνει….


Το επόμενο διάστημα ακόμη ένα MH-60 ROMEO θα φτάσει στην Ελευσίνα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2025 θα φτάσουν και τ’ άλλα 4 νέα ελικόπτερα της 1ης Μοίρας ελικοπτέρων ναυτικού. Πηγή εικόνας: Hellas Journal

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Το μεσημέρι του Σαββάτου τελικά τροχοδρόμησε το C-17 των Ηνωμένων Πολιτειών στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, όπου από το εσωτερικό του ξεφορτώθηκαν τα πρώτα δυο ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού MH-60 ROMEO.

ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας: «Το Ναυτικό μας προμηθεύεται τις πιο σύγχρονες φρεγάτες στον κόσμο»


Με τη χαρακτηρηστική φράση «ξαναλέω τα πιο σύγχρονα πλοία αυτής της κλάσης που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο» αναφερόμενος στις γαλλικές φρεγάτες FDI HN, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας, μίλησε στην εκδήλωση της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας (ΔΕΕΠ) Νομού Ρεθύμνου.

Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Το «πράσινο φως» ανάβει το ΚΥΣΕΑ – Από τον Ναύσταθμο Κρήτης ο απόπλους της φρεγάτας «ΥΔΡΑ»


* Του Κώστα Σαρικά

Στην αυριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται να εγκριθεί η αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της Επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ΑΣΠΙΔΕΣ» για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Εντι Ζεμενίδης: Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας και Κύπρου στην αμερικανική εξωτερική πολιτική* Οι νέες ισορροπίες μετά την πώληση των μαχητικών F-35


File Photo Ο επικεφαλής της HALC, Έντι Ζεμενίδης. Φωτογραφία, via Manatos & Manatos, 38th Cyprus and Hellenic Leadership Conference, flickr

Ως το πιο ιστορικό πακέτο που έχουν προσφέρει ποτέ οι ΗΠΑ στην Ελλάδα χαρακτηρίζει την πρόσφατη συμφωνία πώλησης των 40 μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, θέτοντας με αυτό τον τρόπο την Αθήνα σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι της Άγκυρας.

Νύχτα ταραχών: Εμπρησμός στο ΑΠΘ, στις φλόγες λεωφορείο και ΙΧ στο Γεωπονικό

youtube

Εκρηκτική ήταν η χθεσινή νύχτα τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη με γνωστούς αγνώστους να προκαλούν εκτεταμένα επεισόδια και καταστροφές πυρπολώντας μηχανήματα και οχήματα. 

Ερντογάν: Η Τουρκία γράφει έπος και οδεύει να γίνει παγκόσμια δύναμη


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι πίσω από το αυξανόμενο κύρος που αποκτά η Τουρκία στην εξωτερική πολιτική βρίσκεται η ισχυρή της αμυντική βιομηχανία

Φράχτης στον Έβρο: Ολοκληρώνεται η επέκταση - Νέα εικόνα


Τα επόμενα στάδια για το έργο του φράχτη στον Έβρο  

Παίρνει νέα μορφή μετά την επέκταση ο φράχτης του Έβρου.

Η ταρίφα των Τούρκων διακινητών για Ελλάδα και Γερμανία


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Τουρκία αυξάνεται συνεχώς λόγω της οικονομικής κατάστασης και των πιέσεων του καθεστώτος του ΑΚΡ, γι’ αυτό κι έχει γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στους διακινητές ανθρώπων», γράφει στο κυριακάτικο φίλο της η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Μπιργκιούν. 

Επιχειρηματικό Φόρουμ Αιγύπτου – Τουρκίας για αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων


Φεβρουάριος 25, 2024. Ελλάδα.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Επιμελητηρίων στην Αίγυπτο εγκαινίασε χθες ένα αιγυπτο-τουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή διαφόρων εμπορικών επιμελητηρίων με στόχο να συζητηθεί η ενίσχυση της κοινής εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας.

Νετανιάχου: Δεν είναι σαφές αν θα προκύψει συμφωνία για τους ομήρους


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν θα προκύψει συμφωνία για τους ομήρους από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αρνούμενος να συζητήσει λεπτομέρειες, αλλά λέγοντας ότι η Χαμάς πρέπει να "καταλήξει σε ένα λογικό πλαίσιο".

Γάζα: Στο Κατάρ οι συνομιλίες Χαμάς-Ισραήλ για συμφωνία εκεχειρίας

AP Photo/Mohammed Dahman

Το Κατάρ θα φιλοξενήσει ως διαμεσολαβητής συνομιλίες ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ με στόχο την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για εκεχειρία αυτή την εβδομάδα, αναφέρουν αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

ΗΠΑ-Βρετανία έπληξαν 18 θέσεις των Χούθι στην Υεμένη


Στο στόχαστρο αποθήκες πυραύλων και όπλων, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ραντάρ και ένα ελικόπτερο. Το Πεντάγωνο παραδέχεται ότι οι αντάρτες «δεν έχουν αποθαρρυνθεί».

Μελόνι: Η Χαμάς δεν θα είχε επιτεθεί στο Ισραήλ, αν δεν είχε εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία


Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 άνοιξε το δρόμο για την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο, υποστήριξε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Il Giornale.

Bloomberg: Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τον τρόπο της στρατιωτικής στρατηγικής


Πέντε αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής ενός πολέμου στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς φέρνει ο επί δύο ετών πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο και σημειώνει πως «στρατιωτικοί αναλυτές, παγκόσμιοι ηγέτες όπως και απλοί πολίτες, προσπαθούν να αντλήσουν διδάγματα από τις καταστροφικές επιπτώσεις των εχθροπραξιών».

ΕΕ – Ουκρανία: Σε τρεις εβδομάδες παρουσιάζεται η πρόταση για νέα αμυντική βιομηχανική στρατηγική


Σε τρεις εβδομάδες αναμένεται να παρουσιαστεί η πρόταση για νέα αμυντική βιομηχανική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σούνακ: Πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί σε ό,τι αφορά την κατάσχεση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία


Τα κράτη της Δύσης θα πρέπει είναι πιο τολμηρά σε ό,τι αφορά την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που πάγωσαν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ.

Το Κίεβο μιλάει για πιθανότητα πρόσκλησης της Μόσχας σε ειρηνευτική διάσκεψη, αλλά με τους δικούς του όρους


Η Ουκρανία και οι ξένοι εταίροι της θα μπορούσαν να προσκαλέσουν τη Ρωσία σε μια μελλοντική ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής που μετράει δύο χρόνια, με τους όρους του Κιέβου, είπε σήμερα ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.

Άρον - άρον διακόπηκε η επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ στην νότια Ουκρανία - Την παρακολουθούσε ρωσικό drone


Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, τέτοιων πτήσεων έπονται συνήθως αεροπορικές επιδρομές και για αυτό αποφασίστηκε η κυρία Μπέρμποκ και οι συνεργάτες της να απομακρυνθούν 

Η Υπερδνειστερία θα ζητήσει την προσάρτηση της στη Ρωσική Ομοσπονδία


Φεβρουάριος 25, 2024. Ελλάδα.

Στο συνέδριο των λεγόμενων βουλευτών όλων των βαθμίδων της Υπερδνειστερίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, θα εγκριθεί αίτημα προς τη Μόσχα σχετικά με την ένταξη της αυτονομιστικής περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Ρωσία: Και μετά τον Ναβάλνι, ποιος…

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ο πρόσφατος θάνατος του ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι χρησιμεύει στο να τονίσει τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν όσοι αψηφούν την εξουσία του αυταρχικού Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι απίθανο να προκύψει στο άμεσο μέλλον μια αντιπολιτευτική δύναμη του αναστήματός του.