Σαν σήμερα, στις 4 Αυγούστου 1865, ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού, μελοποιημένος από τον Νικόλαο Μάντζαρο, καθιερώνεται ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας. Ποια η ιστορία και η ανάλυσή του;
Σαν σήμερα, στις 4 Αυγούστου 1865, ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού, μελοποιημένος από τον Νικόλαο Μάντζαρο, καθιερώνεται ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας. Ποια η ιστορία και η ανάλυσή του;
Η κεφαλή ενός αγάλματος που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο αρχαίο θέατρο της Σμύρνης.
Το μεταναστευτικό είναι πλέον απόλυτα συνδεδεμένο με την ανοιχτή πληγή της κατοχής – οι αιτούντες/έχοντες άσυλο στην Κύπρο είναι όσοι ο πληθυσμός της 4ης μεγαλύτερης πόλης του νησιού.
του Χρήστου Πέτρου
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο εξ απορρήτων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, συνήθως είναι προπομπός κινήσεων της κατοχικής δύναμης.
Η Τουρκία θα δικαιολογήσει την αποστολή του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με ψεύτικη “άδεια” από το ψευδοκράτος. Φωτογραφία μέσω AA
Με μια ψεύτικη άδεια που έλαβε από το κατοχικό καθεστώς, το οποίο η Τουρκία ελέγχει πλήρως, επιχειρεί η Άγκυρα να δικαιολογήσει την αποστολή του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) του αρματαγωγού «Ικαρία» με την αιγυπτιακή κορβέτα «ENS El Moez» διεξήχθη στις 30 Ιουλίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βόρεια του λιμανιού της Αλεξάνδρειας.
Όπως ήδη αναφέρθηκε στο πρώτο μέρος, οι Τούρκοι – τουλάχιστον μέχρι την εγκατάσταση και επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος c-UAV – χρησιμοποιούσαν αριθμό UAV για να προβούν στις γνωστές παραβιάσεις/παραβάσεις.
Η βοήθεια του Ισραήλ στο πεδίο αυτό θα μπορούσε να είναι καθοριστική.
Διονύσης Αντωνέλλος
Οι Ισραλινοί έγινε γνωστό πως έκλεισαν συμβόλαιο με «ευρωπαϊκή χώρα του ΝΑΤΟ» για την προμήθεια αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου και έγκαιρης προειδοποίησης.
Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζει την προώθηση της ενεργούς αμυντικής διπλωματίας τόσο με συνεχείς εκπαιδεύσεις όσο και με συναντήσεις υψηλού επιπέδου.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Επιστολή στον ΟΗΕ προανήγγειλε ότι θα στείλει η Τουρκία προκειμένου όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να καταγγείλει την Ελλάδα για τη στάση της απέναντι στην Αγκυρα.
Σταδιακά ο Ακάρ άρχισε να κερδίζει δύναμη, σε ένα όλο και πιο αντιδραστικό περιβάλλον που διαμορφωνόταν στην Τουρκία, καθώς βάθαινε τόσο η οικονομική κρίση και ο Ερντογάν έπνιγε τη δημοκρατία και τα δικαιώματα σε ένα πογκρόμ εναντίον όσων πολιτών θεωρούνταν αντικαθεστωτικοί.
Του Αλέξανδρου Ιτιμούδη*
Η παρούσα χρονική συγκυρία απαιτεί την καλύτερη δυνατή ανάγνωση των γεωπολιτικών συνθηκών και επιταγών, ειδικά δε, σε μια εποχή όπου τα πράγματα διαφαίνονται πιο μπερδεμένα και πολύπλοκα από ποτέ.
Του Κώστα Ράπτη
Τις προηγούμενες ημέρες η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερουσία των ΗΠΑ επικύρωσαν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως αυτή αποφασίστηκε στην Ατλαντική Σύνοδο του Ιουνίου στη Μαδρίτη.
Η συνάντηση μεταξύ των κ. Νίκου Δένδια και Γουάνγκ Γι είχε ως τυπικό έναυσμα την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας, αλλά επεκτάθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό, πέρα από το εμπόριο, τις επενδύσεις και τον πολιτισμό, που αποτελούν σταθερούς συνδετικούς κρίκους ανάμεσα στην Αθήνα και στο Πεκίνο. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ]
Βασίλης Νέδος
Με μία αιχμηρή ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στην Άγκυρα και τις σημερινές προκλήσεις σύμφωνα με τις οποίας η χώρας μας «καταπατά τα δικαιώματα της 'τουρκικής' μειονότητας της Θράκης».
Κείμενο του ιστολόγιου 4/8/2022
Σε ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ καταφέρεται κατά της Ελλάδας, με την εξής ανακοίνωση :
Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο ελληνικό νοσοκομείο «Βαλουκλή» της Κωνσταντινούπολης, αφού όμως κατέστρεψε την οροφή του ιστορικού κτηρίου, μεταδίδει το ΚΥΠΕ.
Αύγουστος 3, 2022. Ελλάδα.
«Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος», γράφει τούρκικο δημοσίευμα «συμμετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις - «SDF» για πρώτη φορά από την ίδρυση των SDF το 2015.
Λόγω της υψηλής κατανάλωσης αερίου που κάνει η Γερμανία καλείται να κάνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση από κάθε-άλλη χώρα της ΕΕ.
Μια γυναίκα κρατά έναν σκύλο μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Mykolaiv της Ουκρανίας / AP Photo/Kostiantyn Liberov
Ο ουκρανικός στρατός έθεσε αμάχους σε κίνδυνο δημιουργώντας στρατιωτικές βάσεις μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία και εξαπολύοντας επιθέσεις από κατοικημένες περιοχές για να απωθήσει τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Νεαροί Ρώσοι στρατιώτες σε τελετή για τον πόλεμο στην Ουκρανία/ Φωτογραφία AP
Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων αναφέρουν ότι όλο και περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες φυλακίζονται σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία, όπου υφίστανται βία και κακοποίηση λόγω της άρνησης τους να συνεχίσουν τον πόλεμο του Πούτιν.
Επιδιώκει η Κίνα να χρησιμοποιήσει την πολιτική και οικονομική επιρροή της στη Ρωσία. Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό κράτος με δυνατή οικονομία και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξήγησε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr
Την ώρα που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία κοντεύει τους έξι μήνες χωρίς να διαφαίνεται τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης, η πολιτική και στρατιωτική ένταση έχει αυξηθεί επικίνδυνα στην άλλη άκρη του πλανήτη. Και το χειρότερο: Επίσης με εμπλοκή μιας άλλης μεγάλης πυρηνικής δύναμης-της Κίνας-και με παγκόσμιες επιπτώσεις.
Το ταξίδι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσυ Πελόζι στην Ταϊβάν έφερε στο προσκήνιο και τη στάση της ΕΕ. Αλλά ποια είναι ακριβώς αυτή η στάση;
Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στις όποιες «μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του καθεστώτος» της Ταϊβάν -ειδικά δια της βίας- και δεν έχουν αλλάξει την πολιτική τους σε ό,τι αφορά το νησί αυτό, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, τους ομολόγους του από την νοτιοανατολική Ασία.
Αθανάσιος Δρούγος: Η Κίνα δεν μπορεί να τα βάλει με τους Αμερικανούς - Ναύαρχος ΗΠΑ: Θα υπάρξει πόλεμος
Μια λάθος κίνηση της Κυρίας Πελόζι και λόγω της συγκυρίας είναι η επίσκεψη στην Ταϊβάν δηλώνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης. Η κίνηση αυτή οξύνει τα πράγματα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε μια περίοδο που και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επιθυμούσε όπως φάνηκε και από την προσπάθεια του Κου Μπάιντεν να αποτρέψει την επικεφαλής της Γερουσίας από την επίσκεψη. Το βάρος μετατοπίζεται από την Ουκρανία στην Ταϊβάν πράγμα που δεν ήθελε η Αμερικανική διπλωματία
1. Διορισμός Μουφτή: Η Άγκυρα επαναφέρει θέμα παραβίασης δικαιωμάτων
Στα άκρα η τούρκικη προκλητικότητα - Αυξάνεται η επιθετικότητα των Τούρκων όσο πλησιάζουν οι εκλογές