Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΤΩΝΕΙ

ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΤΩΝΕΙ
Νίκος Κατσαρός
Π.Ειδικός Γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογιας Υπουργείου Ανάπτυξης
Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ



Από το  pentapostagma

Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα αγγίζει το 60% και μεταξύ αυτών η ανεργία των νέων επιστημόνων ξεπερνά το 35%.Δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία για τους νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού διπλώματος που ίσως να υπερβαίνει και το 40%. Είναι για αυτήν την κατηγορία επιστημόνων που θέλω να μιλήσω σήμερα γιατί σημαίνει οτι το καλύτερο επιστημονικό δυναμικό της χώρας είτε βρίσκεται στην ανεργία,είτε αμείβεται χωρίς αποδείξεις και χωρίς ασφάλεια ,με απλήρωτες υπερωρίες είτε αν είναι τυχερός με 500 Ε τον μήνα για ένα αβέβαιο χρονικό διάστημα.

Νέο ναυάγιο με 250 μετανάστες στην Λαμπεντούζα

Λίγες ημέρες από το τραγικό ναυάγιο σκάφους με μετανάστες που συγκλόνισε την Ιταλία και ολόκληρη την Ευρώπη καθώς οι νεκροί ξεπερνούν τους 300, ένα ακόμα ατύχημα σημειώθηκε ανοιχτά των ακτών του ιταλικού νησιού.
Σκάφος που λέγεται ότι μετέφερε γύρω στους 250 μετανάστες, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Adnkronos ναυάγησε 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Μάλτας, με αποτέλεσμα να σπεύδουν στο σημείο άνδρες των λιμενικών αρχών.
Πέραν των τοπικών αρχών στην προσπάθεια διάσωσης των μεταναστών συμμετέχουν και το πλοίο Lybra, το οποίο ειδοποίησε το λιμενικό, καθώς και η φρεγάτα Espero.

Πολίτες έστειλαν το δέμα στη μητέρα του Στουρνάρα που ζει με 500 ευρώ -Περιείχε κουκιά, σταφίδες, συνταγές και χαρτζιλίκι (λίστα & επιστολή)

Το δέμα ...στήριξης στη μαμά του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα δεν έμεινε μόνο στα λόγια αλλά απέκτησε και περιεχόμενο και από σήμερα ταξιδεύει για την Αθήνα. Η «Ομάδα Ευαισθητοποιημένων Πολιτών Ηρακλείου» έκανε την πρωτοβουλία της πράξη και όπως είχε δεσμευθεί μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ετοίμασε ένα δέμα με πολλά και συμβολικά αγαθά για να στηρίξει με το δικό της σκωπτικό αλλά και χιουμοριστικό τρόπο τη μητέρα του Υπουργού ,που σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος σε τηλεοπτική εκπομπή, ζει με μόλις 500 ευρώ το μήνα.

Μπερλουσκόνι: Θα σαπίσω στην φυλακή όπως η Τιμοσένκο

Δυσοίωνο βλέπει το μέλλον του ο Καβαλιέρε –Συγκρίνει τον εαυτό του με την πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας.
«Οι δικηγόροι μου, μου λένε ότι το μέλλον μου είναι δυσοίωνο. Θα με κάνουν να σαπίσω στη φυλακή. Δείτε την περίπτωση της Τιμοσένκο. Ακόμα κι έπειτα από τόσες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, στο τέλος η εξέγερση σταματά», δήλωσε απογοητευμένος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Αφού σύγκρινε τον εαυτό του με την πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας που εκτίει επταετή ποινή φυλάκισης κατηγορούμενη για διαφθορά, δήλωσε πως ο φίλος του, Βλάντιμιρ Πούτιν, τον είχε προειδοποιήσει για την εξέλιξη της υπόθεσής του.

Τα Ιταλικά Ταχυδρομεία έσωσαν την Alitalia με 75 εκατ. ευρώ

Μελετάται η δημιουργία μιας «φθηνής» Alitalia - Θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση για την πώληση στον όμιλο Air France-KLMΣυνεισφέροντας 75 εκατομμύρια ευρώ τα Ιταλικά Ταχυδρομεία (Poste Italiane) έσωσαν την Alitalia, η οποία ήταν μια «ανάσα» πριν τη χρεοκοπία. Η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε από τα Ταχυδρομεία να λάβουν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου της Alitalia, ενώ ονέος μέτοχος θα προσφέρει τεχνογνωσία του στους τομείς του λογισμικού, της μεταφοράς εμπορευμάτων. Παράλληλα μελετάται η δημιουργία μιας παράλληλης αεροπορικής εταιρίας «χαμηλού κόστους» της Alitalia.

«Εμφύλιος» διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ για τη διαθεσιμότητα

Στη Βουλή η τροπολογία για αξιολόγηση των διοικητικών υπαλλήλων σε πέντε ημέρες, αλλιώς τίθενται σε αργία - Το Πανεπιστήμιο Αθηνών «υπενθυμίζει» ότι ουδείς διοικητικός υπάλληλος από το Πάντειο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και επισημαίνει: «Ο υπουργός στο μεν Πάντειο δίδασκε ως καθηγητής, το δε Πανεπιστήμιο Πειραιά είναι στην περιφέρεια στην οποία εκλέγεται»«Σφίγγει» ο κλοιός του υπουργείου Παιδείας γύρω από τους διοικητικούς υπαλλήλους τεσσάρων πανεπιστημιών, που δεν έστειλαν τις λίστες της διαθεσιμότητας.

Ολομέτωπη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Αντώνη Σαμαρά

Ολομέτωπη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Αντώνη Σαμαρά
«Αρχιερχέα του πολιτικού διχασμού και της θεωρίας των δύο άκρων», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ και θέτει σειρά ερωτημάτων για την υπόθεση της Μαρφίν.
Σε μια σπάνια στιγμή αυτοκριτικής του, αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «ο πρωθυπουργός στη σημερινή του ομιλία ομολόγησε την έλλειψη πολιτικής βούλησης το προηγούμενο διάστημα, για την πάταξη της ναζιστικής βίας. Η ομολογία ενοχής του για το ότι παρά τις συγκεκριμένες καταγγελίες, όπως εμφανίζονται και στη δικογραφία, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έπραξε ως όφειλε, αλλά αντίθετα φλέρταρε ακόμα και με την ιδέα συγκυβέρνησης με τη ΧΑ, αναδεικνύει τις δικές της βαρύτατες πολιτικές ευθύνες», τονίζει.

Μήνυση στον Γιώργο Παπανδρέου για το «λεφτά υπάρχουν»


Μήνυση στον Γιώργο Παπανδρέου για το «λεφτά υπάρχουν»
Το «λεφτά υπάρχουν» που χρησιμοποιούσε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου κατά την προεκλογική περίοδο το 2009 φαίνεται πως δεν έχει ακόμα ξεχαστεί από τον κόσμο.
Μάλιστα ένας πολίτης αποφάσισε να κάνει μήνυση στον κ. Παπανδρέου.
Στη Βουλή έφτασε αίτημα για την άρση ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου μετά από μήνυση που είχε καταθέσει πολίτης για το περίφημο «λεφτά υπάρχουν».
Συγκεκριμένα στη δικογραφία που έφτασε στο Κοινοβούλιο, αναφέρεται η μήνυση ενός κατοίκου Αθηναίων κατά του κ. Παπανδρέου και παντός υπευθύνου για τη διερεύνηση του αδικήματος της εξαπάτησης εκλογέων, της διασποράς ψευδών ειδήσεων ή της έτερης αξιόποινης πράξης σε βάρος του εκλογικού σώματος κατά την προεκλογική περίοδο του έτους 2009.

«Εάν υπήρχε η δραχμή θα είχε αποτραπεί η ύφεση»

«Εάν υπήρχε η δραχμή θα είχε αποτραπεί η ύφεση»
Εάν η υποτίμηση του ελληνικού χρέους είχε γίνει σε δραχμές, θα είχε αποτραπεί η ύφεση, υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας  New York Times, στο οποίο γίνεται αναφορά στα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» που κατέχουν οι ΗΠΑ από πλευράς δανειοληψίας, σε σχέση με άλλες χώρες που δανείζονται σε ξένο νόμισμα.
Όπως τονίζεται, οι ΗΠΑ μπορούν και δανείζονται σε δικό τους νόμισμα, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, αλλά και υπό την αμερικανική νομοθεσία, γεγονός που καθιστά αδύνατη την προοπτική μιας αναγκαστικής χρεοκοπίας.
Αντιθέτως, πολλά κράτη δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια, καθώς όταν δανείζονται σε διεθνές επίπεδο, ο δανεισμός πραγματοποιείται σε ξένο νόμισμα και τα ομόλογα διευκρινίζουν συχνά ότι οποιοδήποτε μελλοντική διαφωνία θα διευθετηθεί υπό ξένη νομοθεσία, συνήθως υπό τον αμερικανικό ή το βρετανικό νόμο, σημειώνεται.

Κύπρος:Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό δείχνει δημοσκόπηση

Της Ανδρούλας Ταραμουντά
Από το philenews

Λευκωσία: Χαμόγελα σκόρπισε στο Προεδρικό και στην Πινδάρου δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από εταιρεία δημοσκοπήσεων για λογαριασμό συνδρομητών της, στους οποίους περιλαμβάνονται κόμματα και βουλευτές. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε προτού ξεσπάσει η τελευταία φάση για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, έξι στους δέκα πολίτες να έχουν θετική εικόνα και μάλλον θετική εικόνα για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Το αξιοσημείωτο στη συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι για πρώτη φορά ξεκόλλησε με άνοδο δύο ποσοστιαίων μονάδων ο δείκτης αισιοδοξίας ανκαι ακόμη κυμαίνεται στο χαμηλό ποσοστό του 24%.

Ανοδικά η Wall με το βλέμμα στην Ουάσινγκτον

Dow15.215,1189,04 0,59%  



  Nasdaq3.760,7582,97 2,26%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Διεύρυναν τα κέρδη τους οι βασικοί δείκτες της Wall καθώς έχουν αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια άρσης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους.

Όπως μετέδωσε το Associated Press οι Ρεπουμπλικάνοι υπέβαλαν στον Λευκό Οίκο πρόταση που προβλέπει την αύξηση του ορίου χρέους και τον τερματισμό του «λουκέτου» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες υπέβαλαν ζητώντας σε αντάλλαγμα περικοπές δαπανών σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας.

Την Πέμπτη οι δείκτες κατέγραψαν κέρδη άνω του 2% καθώς φάνηκαν τα πρώτα σημάδια διαλλακτικότητας από τους Ρεπουμπλικάνους.

"Ο πρόεδρος προσβλέπει στο να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος και στις δύο πλευρές του Κογκρέσου", αναφέρει σε σχετική δήλωση ο Λευκός Οίκος μετά τη συνάντηση του Barack Obama με την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν υποβάλει ένα σχέδιο "για το πώς να προχωρήσουμε ώστε να λυθεί το αδιέξοδο στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης και στην αύξηση του ορίου του χρέους".

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος άκουσε την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους για ένα χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων και συζήτησε με τους ηγέτες του κόμματος πιθανές λύσεις. 

Οριακή πτώση καταγράφει το ΧΑΚ

Λευκωσία: Ζημιές καταγράφουν και σήμερα -μέχρι τις 13:15 και ενώ η διαπραγμάτευση συνεχίζεται- στην πλειονότητά των οι αγορές του Χρηματιστήριου Αξιών Κύπρου, με το Γενικό Δείκτη του ΧΑΚ να πέφτει στις 91,88 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες κατά 0,04%.

Ελάχιστη άνοδο της τάξης του 0,01% κατέγραψε ο δείκτης της Κύριας αγοράς, με 83,78 μονάδες, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20, με απώλειες 0,75%, έπεσε στις 33,28 μονάδες και ο συνολικός όγκος συναλλαγών (μετοχές και χρεώγραφα) ανήλθε στις 63 περίπου χιλιάδες ευρώ. Μεγαλύτερες ζημιές, μέχρις εκείνης της ώρας, υπήρχαν στον τομέα των Επενδυτικών, ο οποίος, με απώλειες 2,31%, έπεσε στις 536,49 μονάδες, ενώ και η Εναλλακτική αγορά βρέθηκε στις 658,98 μονάδες με ποσοστό πτώσης 0,68%.

Διεκόπη το ανοδικό σερί - Εβδομαδιαία κέρδη 3,9% για τον Γενικό Δείκτη

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Μετά από έξι διαδοχικές κερδοφόρες συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κινήθηκε πτωτικά την Παρασκευή, υπό το «βάρος» κινήσεων κατοχύρωσης κερδών.

Αν και κινήθηκε με εναλλαγές προσήμου μέχρι τις 14:30, «πιάνοντας» στιγμιαία τιμές πάνω και από τις 1.130 μονάδες, ο ΓΔ στη συνέχεια βρέθηκε να υποχωρεί έως και 1,58%, ανακάμπτοντας ελαφρά στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης.

Από τις συναλλαγές στο ταμπλό ξεχώρισε η μεταβίβαση του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta, μέσω τριών πακέτων για συνολικά 105,27 εκατ. μετοχές, έναντι 622 εκατ. ευρώ (5,91 ευρώ ανά μετοχή).