Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Δείτε το Φεγγάρι όπως δεν το έχετε ξαναδεί - Η πλήρης γεωλογική δόξα της Σελήνης σε έναν χάρτη με την ιστορία των 4,5 δισ. ετών της

Για πρώτη ποτέ φορά, μια διεπιστημονική συνεργασία κατάφερε να χαρτογραφήσει πλήρως τη γεωλογική ιστορία του φυσικού μας δορυφόρου, προσφέροντας μια συνεκτική εικόνα των 4,5 δισ. ετών της ζωής του.

«Unified Geologic Map of the Moon» ονόμασαν τον χάρτη που δείχνει τις γεωλογικές διεργασίες της Σελήνης, καταγράφοντας λεπτομερώς τις όψεις του σχηματισμού όλων των μορφών του, από κρατήρες και κοιλάδες μέχρι βουνά, οροπέδια και ηφαίστεια.

Η μελέτη είναι της αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρίας (USGS), σε συνεργασία με τη NASA και το Lunar Planetary Institute.

Ετοιμάζονταν ακόμα και για τον θάνατό μου, είπε ο Τζόνσον σε συνέντευξη

Για την εμπειρία του με τον κορωνοϊό, που θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί πολύ χειρότερα, μιλά ο Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sun on Sunday.

«Ήταν μια δύσκολη στιγμή, δεν θα το αρνηθώ. Είχαν μια στρατηγική για να αντιμετωπίσουν ένα σενάριο του τύπου ‘θάνατος του Στάλιν’», λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφερόμενος στις προετοιμασίες που γίνονταν ακόμα και για πιθανό θάνατό του όταν νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείο St Thomas’.

«Δεν ήμουν σε ιδιαίτερη λαμπρή κατάσταση και είχα επίγνωση του ότι υπήρχαν εναλλακτικά σχέδια.

Αναβάλλεται και πάλι το άνοιγμα της ιστορικής μονής Σουμελά στην Τραπεζούντα

Ύστερα από 4 χρόνια εργασιών αναστήλωσης, η ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά που συγκέντρωνε κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και επρόκειτο να ανοίξει και πάλι φέτος τον Μάιο, θα παραμείνει κλειστή.
Υστερα από 4 χρόνια εργασιών αναστήλωσης, η ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά που συγκέντρωνε κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και επρόκειτο να ανοίξει και πάλι φέτος τον Μάιο, θα παραμείνει κλειστή. Ο βασικός λόγος είναι η πανδημία του κορονοϊού που έχει πλήξει ιδιαίτερα την περιοχή της Τραπεζούντας, αλλά και η καθυστέρηση των εργασιών αναστήλωσης και στήριξης του κτιρίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της ανατολικής Μαύρης Θάλασσας,

Μια απάντηση στο ανθελληνικό παραλήρημα ανταποκριτή ΜΜΕ της Γερμανίας στην Ελλάδα

Δυο δημοσιεύματα του ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα, Φέρρυ Μπατζόγλου, προκάλεσαν αίσθηση. Γνωστό όνομα τουλάχιστον στους παροικούντες την δημοσιογραφική Ιερουσαλήμ, ο ανταποκριτής δημοσίευσε ένα άρθρο στο SLpress.gr, ενώ ανταπόκρισή του σε γερμανικό ιστοχώρο παρουσίασε μεταφρασμένο το hellasjournal.com. Τα δυο αυτά άρθρα προκαλούν κατάπληξη με την αγωνιώδη προσπάθεια του δημοσιογράφου να αποδομήσει χωρίς στοιχεία, αλλά με αυθαίρετους συλλογισμούς και προσωπικές αξιολογικές κρίσεις τη θετική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία. Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχει η χρήση διαφορετικής επιχειρηματολογίας στο κάθε άρθρο.
Γράφει ο Ζαχαρίας Β. Μίχας*
Το κεντρικό του επιχείρημα στο πρώτο άρθρο του είναι ότι η Αλβανία του Έντι Ράμα, η Βουλγαρία

Οι Εύζωνες απαντάνε στις ύβρεις για την Ευζωνική στολή

Απάντηση στο δημοσιογράφο που χλεύασε την Ευζωνική Στολή στέλνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς ξεκαθαρίζοντας αναλυτικά τη λαογραφία πίσω από τη στολή και το σημαντικό και δύσκολο έργο των Ευζώνων, μέσω επιστολής στην εφημερίδα "Καθημερινή".
Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή το ίδιο υβριστικό άρθρο προκλήθηκε σάλος και πραγματοποιήθηκε και παρέμβαση του στρατηγού Ζιαζιά.