Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού: "Ο εκπαιδευτικός του 21 αιώνα"(Βίντεο)

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"Ο εκπαιδευτικός του 21 αιώνα". Λύκειο Ιδαλίου, Κύπρος.
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014.

Συνεχίζει η πορεία του EuroAsia Interconnector

Του Ν.Λυγερού

Συνεχίζει η πορεία του EuroAsia Interconnector μετά την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τρίτη φάση και τις οριστικοποιήσεις του όλου πλαισίου που ενισχύει την κυπριακή και την ελληνική ΑΟΖ αλλά διασφαλίζει επίσης και το θέμα της ενέργειας για την Κύπρο που είναι τόσα χρόνια απομονωμένη γεωγραφικά από την ενέργεια. Σε τεχνικό επίπεδο, η δυνατότητα που έχει το EuroAsia Interconnector να μεταφέρει 2GW δεν είναι μόνο και μόνο μία απλή σύνδεση, αλλά ένα έργο που είναι το τετραπλάσιο από τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Γι' αυτό το λόγο είναι και τόσο σημαντική η ύπαρξη αυτού του καλωδίου που θα επιτρέψει στην Κύπρο να μειώσει σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Μύρτος μετά τον σεισμό. Ορατό το σχίσμα του Χάρακα

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε... τεχνητή παλίρροια, με αποτέλεσμα τα νερά της θαλάσσης να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο λεγόμενο "Σχίσμα του Χάρακα" μόνο το χώμα.

Η φωτογραφία της παραλίας του Μύρτου μετά το σεισμό, είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή.
Όπως σημειώνει το e-kefalonia.net, το χώμα που βλέπουμε είναι το σχίσμα του Χάρακα. Ένα σχίσμα μεγαλύτερο των 60 μέτρων. Δέος προκαλεί η αλλαγή του τοπίου.
Ο Μύρτος βρίσκεται στην βόρεια ακτογραμμή της Κεφαλονιάς.
Υπενθυμίζεται ότι ο ισχυρός σεισμός που έπληξε την Κεφαλλονιά το απόγευμα της Κυριακής, προκάλεσε ρωγμές σε σπίτια και σε δρόμους, ακόμη και στην αποβάθρα του λιμανιού, όπως και κατολισθήσεις και ζημιές σε αυτοκίνητα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη εξελέγη ομοφώνως πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξελέγη ομόφωνα η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά από πρόταση του ΕΛΚ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που Ελληνας βουλευτής και δη γυναίκα εκλέγεται στη θέση αυτή.
Το Σώμα που εξέλεξε τη βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, αριθμεί 180 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη από όλες τις χώρες και από όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα.
Η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων είναι η σημαντικότερη επιτροπή του Συμβουλίου, καθώς ασχολείται με όλα τα πολιτικά ζητήματα, τα διμερή θέματα και γενικότερα με τα ζητήματα Δημοκρατίας στα κράτη-μέλη.

Ερευνα-σοκ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας: Από 7 ετών ξεκινούν το κάπνισμα τα Ελληνόπουλα

Πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό καπνιστών παραμένει η Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να είναι μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα στα δέκα παιδιά που καπνίζουν, έχει ξεκινήσει την επικίνδυνη συνήθεια σε ηλικία 7 ετών και η μέση ηλικία έναρξης του καπνίσματος στη χώρα μας είναι τα 12 έτη.
Η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου κατέχουν την πρώτη θέση σε αριθμό ενηλίκων καπνιστών και η Πελοπόννησος στους ανήλικους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε χρόνο χάνουν στη χώρα μας τη ζωή τους από κάπνισμα περίπου 10.000 άνθρωποι.

Συνελήφθη η σύζυγος Γιακουμάτου για φοροδιαφυγή

Συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας η σύζυγος του βουλευτή της ΝΔ Γεράσιμου Γιακουμάτου,, Ελένη, καθώς διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις στον οίκο ευγηρίας που διατηρεί. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικονομική αστυνομία, σε έλεγχο που πραγματοποίησε στον οίκο ευγηρίας «Αγιος Βασίλειος», τον οποίο διατηρούν στο Ψυχικό ο κύριος και η κυρία Γιακουμάτου, διαπίστωσε παραβάσεις φοροδιαφυγής.
Για την ίδια υπόθεση έχουν γίνει και άλλες προσαγωγές.

Μαίνεται ο ενδοκυβερνητικός «πόλεμος» για τα φάρμακα-Χατζηδάκης: «Είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω την προσωπικότητά μου»

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέδωσε τετρασέλιδο ενημερωτικό σημείωμα-«απάντηση» στον υπουργό Υγείας για την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε σούπερ μάρκετ.Νέα σελίδα γράφτηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην ενδοκυβερνητική διαμάχη ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης και τον υπουργό Υγείας για το θέμα της πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) σε σούπερ μάρκετ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης εξέδωσε τετρασέλιδο ενημερωτικό σημείωμα «για να προστατεύσει την προσωπικότητά του από σχόλια ανεξαρτήτως της ρύθμισης που θα επιλεγεί» μετά την επίθεση που δέχθηκε από τους φαρμακοποιούς για το θέμα αλλά και τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ότι την ευθύνη και των ΜΗΣΥΦΑ πρέπει να την έχουν οι φαρμακοποιοί.

Βουλευτής είπε Μακεδονία τα Σκόπια στην ελληνική Βουλή και ο Βενιζέλος δεν έβγαλε άχνα!

Σκοπιανός βουλευτής που βρισκόταν μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αποκάλεσε την χώρα του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και δεν αντέδρασε κανείς. Το επεισόδιο έγινε στην αίθουσα Γερουσίας της Ελληνικής Βουλής, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που διεξάγεται, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. Παρόν ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιάννης Τραγάκης.
Ο Σκοπιανός βουλευτής, Χαϊρούλα Μισίνι, έλαβε δύο φορές τον λόγο και είπε την χώρα του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης δεν παρενέβησαν καθόλου.

Σεισμός Κεφαλονιά: 24ωρα αγωνίας στο νησί

Σεισμός Κεφαλονιά: 24ωρα αγωνίας στο νησί
  Αντιμέτωποι και με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες οι κάτοικοι - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Δύσκολες ώρες περνούν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς καθώς εκτός από τους συνεχείς μετασεισμούς και έχουν να αντιμετωπίσουν και τις κακές καιρικές συνθήκες και το έντονο κρύο.
Εφιαλτικό ήταν το βράδυ για τους κατοίκους του νησιού καθώς έντονη ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας η μετασεισμική δραστηριότητα, αφού μέχρι τις 9 το πρωί είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 40 μετασεισμοί, από 3 έως 5,1 Ρίχτερ.

Ντάισελμπλουμ:Χωρίς «ναι» της Τρόικας η Ελλάδα δεν παίρνει καμία δόση!

Ντάισελμπλουμ:Χωρίς «ναι» της Τρόικας η Ελλάδα δεν παίρνει καμία δόση!
Την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν υπογράμμισαν ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Eurogroup, αφού εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αξιολόγηση, καθώς «απαιτείται περαιτέρω δουλειά», κάλεσε την Ελλάδα και την τρόικα να πράξουν τα μέγιστα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ακόμη ότι μόνο όταν υπάρξει θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ελληνικό ζήτημα θα επανεξεταστεί στο Eurogroup, και άρα και το ενδεχόμενο εκταμίευσης κάποιας δόσης.

Νέες φωτιές άναψε στο ΠΑΣΟΚ ο Α. Παπαδόπουλος!«Η... εκδίκηση Μητσοτάκη στο κόμμα του Αντρέα», λένε πράσινα στελέχη!

Νέες φωτιές άναψε στο ΠΑΣΟΚ ο Α. Παπαδόπουλος!
 Το newsbomb.gr σας ενημέρωσε ήδη για τα πλάνα και τις μεθοδεύσεις ορισμένων (αρκετών) στελεχών απ' την Κίνηση των «58» να προωθήσουν σαν επικεφαλής τους τον έως πρόσφατα εκπρόσωπο Τύπου της ΔΗΜΑΡ, αγαπημένο (έως πρόσφατα...) πολιτικό παιδί του Φ. Κουβέλη και εκλεκτό συγκεκριμένων καθεστωτικών ΜΜΕ, τον Α. Παπαδόπουλο!
Μεταξύ των υποστηρικτών αυτής της πρότασης, ο Ν. Μπίστης αλλά και ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης, όπως και αρκετά άλλα στελέχη των «58», που ισχυρίζονται ότι έτσι θα κατασκευάσουν έναν... «αντι-Τσίπρα», όπως μας τόνισε χαρακτηριστικά επιφανής παράγων της Κίνησης, προσθέτοντας μάλιστα ότι με μια τέτοια μεθόδευση θα διεμβολίσουν και τη ΔΗΜΑΡ που επιμένει πεισματικά στην ένταξή της στην ελληνική «Ελιά» που πάνε να κατασκευάσουν μαζί με τον εν απογνώσει τελούντα Βενιζέλο!

Δείτε τις συμφωνίες που υπέγραψαν Κύπρος - Κατάρ-Στο πλαίσιο επίσκεψης του προέδρου Αναστασιάδη στη Ντόχα

Ντόχα: Τέσσερα Μνημόνια Συνεργασίας που αφορούν τους τομείς της ενέργειας, των υδάτων, της εκπαίδευσης και νομικά θέματα, υπέγραψαν σήμερα Κύπρος και Κατάρ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας, στην Ντόχα.

Ενέργεια: Οι κυριότεροι τομείς του Μνημονίου αφορούν ενεργειακές υποδομές και δίκτυα, τεχνολογίες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ασφάλεια και περιβαλλοντική προστασία από τις δραστηριότητες εξερεύνησης και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Μικτή εικόνα στη Wall Street

Dow15.872,88-6,23 -0,04%  



  Nasdaq4.128,17-90,70 -2,15%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας σε κλίμα επιφυλακτικότητας ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα και ενώ οι επενδυτές περιμένουν τα αποτελέσματα της Apple μετά το κλείσιμο των συναλλαγών.

Στο ταμπλό ο τίτλος της Caterpillar Inc. σημειώνει άλμα άνω του 6% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων και προβλέψεων που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, η Caterpillar Inc. ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του δ΄ τριμήνου ανήλθαν σε 1 δισ. δολ. ή 1,54 δολ. ανά μετοχή από 697 εκατ. δολ. ή 1,04 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα έσοδα υποχώρησαν 10% στα 14,4 δισ. δολ.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη στα 1,28 δολ. με έσοδα 13,64 δισ. δολ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι για το 2014 προβλέπει κέρδη ανά μετοχή στα 5,85 δολ. και πωλήσεις 56 δισ. δολ. συν/πλην 5%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή στα 5,78 δολ. και έσοδα 55,27 δισ. δολ.

Το Δ.Σ. της εταιρείας ενέκρινε ακόμη πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 10 δισ. δολ.

Μετά το κλείσιμο των συναλλαγών ανακοινώνει τα αποτελέσματα της η Apple Inc.

Απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ - Στις 107,89 μονάδες

Λευκωσία: Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ σημείωσε ισχνές απώλειες σε ποσοστό 0,03%, υποχωρώντας στις 107,89 μονάδες.

Με μικρή πτώση σε ποσοστό 0,49% έκλεισε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος ανήλθε στις 54,34 μονάδες.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €153.689 ευρώ.

Διήμερη "βουτιά" 5,22% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Αρνητικό είναι πλέον το πρόσημο από την αρχή του έτους για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος «μετράει» αθροιστικές απώλειες 10,56% σε 11 συνεδριάσεις. Στο ίδιο διάστημα ο δείκτης των τραπεζών υποχωρεί σε ποσοστό 12,62% (8,76% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις) και ο FTSE Large Cap 10,41%.

Εν μέσω πιέσεων στα χρηματιστήρια του εξωτερικού, και εν αναμονή νέας περικοπής στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed, σε μία συγκυρία κατά την οποία οι αναταράξεις στις αναδυόμενες οικονομίες εντείνονται, η ελληνική αγορά δύσκολα θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΔΙΓΕΝΗΣ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ


Σχόλιο από ALEXANDER

Αναδημοσιεύουμε το  άρθρο της Κάρολ Γρίβα
για τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή για να μαθαίνουνοι νέοι και να θυμούνται οι παλαιότεροι…

Της Καρολ Γρίβα

Σήμερα ο απανταχού ελληνισμός τιμά μια ξεχωριστή ιστορική προσωπικότητα, μια απο τις λαμπρότερες μορφές της νεότερης ελληνικής μας ιστορίας.

Σήμερα τιμάμε τον οραματιστή της "ΕΝΩΣΙΣ", τον «Άξιο της Πατρίδος», τον θρυλικό Αρχηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή.
Το σύνθημα μας ήτο, είναι και θα είναι πάντοτε η «Μεγάλη Ελλάς»