Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Λανθασμένη στρατηγική και νίκη τακτικής

Του Ν.Λυγερού

«Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς!» Αυτή η γαλλική έκφραση άλλης εποχής είναι χαρακτηριστική των αποτελεσμάτων των γαλλικών εκλογών. Η ανάγκη αλλαγής ήταν μεγαλύτερη από όλους τους άλλους παράγοντες ακόμα κι αν τελικά η διαφορά που έκανε τη διαφορά ήταν η μικρότερη όλων των δημοσκοπήσεων. Η τεράστια αποχή έπαιξε ένα μεγάλο ρόλο στο δεύτερο γύρο. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Γάλλοι ψήφισαν λευκό (5,8%). Έτσι ο François Hollande που πήρε 51,62% των ψήφων κέρδισε τον Nicolas Sarkozy με πραγματικό ποσοστό 48,63%. Αυτό θυμίζει το ποσοστό νίκης του Jacques Chirac, όταν είχε κερδίσει τον Lionel Jospin το 1995 με 49,5% των ψήφων. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους της Marine Le Pen αφού δεν θέλησε να πάει σε οποιαδήποτε συμμαχία. Κι έχουμε ως αποτέλεσμα τη νίκη της αριστεράς που προσφέρει έδαφος ανάπτυξης της ακροδεξιάς με την κατάρρευση της δεξιάς. Το παίγνιο, αν και φαινομενικά διπολικό, έχει περισσότερους παίκτες και μάλιστα ενσωματώνει και ως «συμβολικό» τρίτο γύρο τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου…

Οι παράλογοι χάρτες της Τουρκίας

Του Ν.Λυγερού

Την ώρα που μερικοί ειδικοί του παρελθόντος, αναρωτιούνται ακόμα αν έχει νόημα η ΑΟΖ κι αν αξίζει να αποδεχθούν ότι οι προσπάθειές τους σε άλλο τομέα ήταν μάταιες, ενώ βλέπουμε τις δυνατότητες της πρώτης και την απουσία αποτελεσμάτων των δεύτερων, έρχεται η Τουρκία με τον παραδοσιακό της τρόπο, που πάντα με τακτ και ύφος ζητά τα πάντα, και εκδίδει παράλογους χάρτες με περιοχές εξουσιοδοτήσεων όχι μόνο στην κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ αλλά και στη SHELL. Η Τουρκία βλέπει ότι καθυστερούμε απαράδεκτα τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ κι ενώ ξέρει ότι το Δίκαιο της Θάλασσας δεν την συμφέρει με την όλη νομοθεσία του για τα παράκτια κράτη, και έτσι προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις δίχως να φοβάται το γελοίο της υπόθεσης. Διότι η ελληνική γραφειοκρατία τής προσφέρει ένα χώρο μεγάλο για να κινηθεί.

Οι δηλώσεις του Α. Τσίπρα μετά τη διερευνητική εντολή που έλαβε

Λεπτό προς λεπτό οι δηλώσεις Τσίπρα
-Θέλω να τονίσω ότι εμάς δεν μας αφήνει αδιάφορους το εάν θα κυβερνηθεί η χώρα. Μας απασχολεί προς σε ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα. Αν η ασκούμενη πολιτική θα βρίσκεται σε αρμονία με τη λαϊκή βούληση κι όχι σε πλήρη δυσαρμονία.
-Πέμπτος άξονας διαλόγου, η δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού ελέγχου για να διερευνηθεί το επαχθές του δημόσιου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση κοινής ευρωπαϊκής λύσης. Η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μ' αυτούς τους άξονες προσερχόμαστε στο διαλογο.

Η Λαγκάρντ διώχνει τον Τόμσεν από την Αθήνα

Η Λαγκάρντ διώχνει τον Τόμσεν από την Αθήνα
Του Λουκιανού Κάλλιμπαν από το newsbomb

Άβολα νοιώθει ο επικεφαλής της τρόικας κ. Πωλ Τόμσεν μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής κι αφού τα έκανε μούσκεμα με ό,τι ασχολήθηκε. Ζητεί να αποχωρήσει από τη θέση του όσο πιο γρήγορα γίνεται και να μετατεθεί σε άλλη χώρα, όπως διαρρέεται από έγκυρους οικονομικούς κύκλους.
Την ίδια στιγμή, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση αφού κι εκείνη δεν κρύβει τον εκνευρισμό της από τη συμπεριφορά του κ. Τόμσεν προς την κυβέρνηση Παπαδήμου, την προκλητική ζωή που κάνει ο υφιστάμενός της στην Αθήνα (σ.σ. ο οποίος δεν άφηνε κραιπάλες σε μπουζούκια και εμφανίσεις στα καλύτερα εστιατόρια), αλλά και για τις κακές επιδόσεις στα καθήκοντά του. Η κ. Λαγκάρντ φέρεται να αναζητεί εδώ και καιρό το καταλληλότερο πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Τόμσεν.

Έρχονται οι μεταρρυθμιστές "Κλείνει" η κάθοδος σε κοινό σχήμα Ντόρας - Τζήμερου – Μάνου

Ως δεδομένη συμφωνία πρέπει πλέον να θεωρείται η σύμπραξη των φιλελεύθερων δυνάμεων με τη δημιουργία ενιαίου μετώπου στις επόμενες - διαφαινόμενες - εθνικές επαναληπτικές εκλογές. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, η Δημιουργία Ξανά του κ. Τζήμερου και η Δράση του Στέφανου Μάνου έχουν αποφασίσει να πάνε σε κοινή πορεία ενώ η συζήτηση έχει ανοίξει και προς τη μεριά των Οικολόγων Πράσινων για το κατά πόσο θα συμμετάσχουν στο κοινό εκλογικό εγχείρημα.

Στο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων εκπαιδευτικών και οι ιδιωτικοί

Στο ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο των εκπαιδευτικών του δημόσιου τομέα εντάσσονται και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία, ύστερα από ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Παιδείας  Γιώργο  Μπαμπινιώτη.

 Στην άμεση αντίδραση της ΟΙΕΛΕ, του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών που εργάζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση,  ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης  επεσήμανε: «Με τον τρόπο αυτό, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί διασφαλίζονται από τον κίνδυνο υπαγωγής τους σε ατομικές συμβάσεις εργασίας».

Νέα «βόμβα» από Μπαρόζο «Επιλέξτε... λιτότητα ή άτακτη χρεοκοπία»!

Οι χώρες της ΕΕ που έχουν δεχθεί διεθνή στήριξη "δεν έχουν άλλη επιλογή" παρά να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητα παράλληλα με τις προσπάθειές τους για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Οι χώρες του προγράμματος δεν έχουν άλλη επιλογή —εκτός από την άτακτη χρεοκοπία, που πιστεύω πως δεν συνιστά επιλογή— παρά να εφαρμόσουν θαρραλέα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης", δήλωσε ο Μπαρόζο μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ξαναδικάζουν τον Σωκράτη


Με τη συμμετοχή διαπρεπών νομικών από την Ευρώπη και την Αμερική, ο Σωκράτης θα καθίσει και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, την Παρασκευή 25 Μαΐου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Το 399 π.Χ., ο Σωκράτης οδηγήθηκε σε δίκη ενώπιον 500 Αθηναίων πολιτών με τις κατηγορίες της ασέβειας προς τους θεούς της πόλης και της εισαγωγής «καινών δαιμονίων» στην Αθήνα αλλά και της διαφθοράς των νέων. Καταδικάστηκε σε θάνατο, με 280 ψήφους που τον έκριναν ένοχο και τις 220 ψήφους των πολιτών που πείστηκαν για την αθωότητά του.

Είπαν το τελευταίο αντίο στη Μαρίκα


Ρεπορτάζ: Τασούλη Αλεξία από το real.gr

Κατάμεστη ήταν η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, καθώς από το πρωί πλήθος κόσμου προσήλθε για να συλλυπηθεί την οικογένεια Μητσοτάκη.

Στο Ζάππειο μια μέρα...

Κάποτε το κέντρο τύπου του Ζαππείου ήταν γεμάτο δημοσιογράφους, οπαδούς και φίλους των πολιτικών αρχηγών που ο ένας μετά τον άλλον έπαιρναν σειρά για τις καθιερωμένες δηλώσεις μετά την εκλογική βραδιά.

Προς πρόωρες κάλπες η χώρα

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης από το real.gr

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, με τα κόμματα να επιχειρούν κατ’ ουσίαν να χρεώσουν το ένα το άλλο τυχόν πρόωρες κάλπες, οι οποίες δείχνουν να έρχονται όλο και πιο κοντά. Ο Αντώνης Σαμαράς παρέδωσε αυθημερόν χθες τη διερευνητική εντολή που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως αρχηγός του πρώτου κόμματος.
Χαρακτηριστικό της έλλειψης διάθεσης για ουσιαστική προσπάθεια εξάντλησης των πιθανοτήτων συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας είναι πως οι συναντήσεις του αρχηγού της ΝΔ με Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη κράτησαν ελάχιστο χρόνο, ενώ Πάνος Καμμένος και Αλέκα Παπαρήγα αρνήθηκαν και να συναντηθούν μαζί του.

Α.Τσίπρας: Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας


Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης από το real.gr

14:20 «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να εκπληρώσουμε τους στόχους μας» απάντησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε αν θα δεχθεί τη στήριξη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου έλαβε τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κ. Παπούλια.

13.55
Μπροστά στις κάμερες ο Κάρολος Παπούλιας είπε απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρα: «Σας κάλεσα να σας αναθέσω διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Εύχομαι να το πετύχετε γιατί ο λαός έχει ανάγκη μια σταθερή κυβέρνηση». Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Είναι μια ιστορική στιγμή για την Αριστερά και το λαϊκό κίνημα. Είναι μια μεγάλη ευθύνη και για εμένα προσωπικά αν αναλογιστεί κανείς ότι προηγούμενος ηγέτης της Αριστεράς ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης. Θα είχα περισσότερες δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης αν είχαμε διαφορετικό εκλογικό νόμο ή λίγες ψήφους παραπάνω».

Πτωτικά το Χρηματιστήριο Κύπρου

Λευκωσία: Νέα πτώση παρουσιάζει την Τρίτη το κυπριακό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωνε, στις 12.20, πτώση της τάξης του 0,85%, υποχωρώντας στις 194,44 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο Δείκτης FTSE/CySE 20 υποχωρούσε στις 71,47 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 0,71%. Η ημερήσια αξία των συναλλαγών ανερχόταν στα 294.380 ευρώ.

Αρνητικά κινούνται οι επιμέρους χρηματιστηριακοί δείκτες, με εξαίρεση τον δείκτη της Παράλληλης Αγοράς ο οποίος παραμένει αμετάβλητος.

Με νέα χαμηλά "φλερτάρει" έντονα ο ΓΔ του ΧΑ

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Εκ νέου πτωτικά κινείται την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, μετά και τη χθεσινή «βουτιά», με την ελληνική αγορά να αναμένει... νέα από το «μέτωπο» των πολιτικών διεργασιών.

Με συγκρατημένο τζίρο, ο ΓΔ κινείται σε αρνητικό έδαφος από την έναρξη των συναλλαγών, ο δείκτης των τραπεζών -που νωρίτερα κατάφερε στιγμιαία να ανακτήσει θετικό πρόσημο- καταγράφει απώλειες έως και άνω του 6%, ενώ στο ταμπλό του FTSE20 μόλις δύο τίτλοι διατηρούν θετικό πρόσημο (ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος).

Πτωτικά σε ποσοστό 7,62% και 7,14% κινούνται οι Alpha Bank και η Βιοχάλκο, ακολουθούν με απώλειες 5,47% και 5,16% οι Eurobank και ΕΤΕ, ενώ άνω του 4% υποχωρούν οι ΔΕΗ και Τρ. Κύπρου.

 Η ασταθής πολιτική εικόνα θα επηρεάσει και σήμερα την εγχώρια αγορά «διατηρώντας το κλίμα μεταβλητότητας στις κυριότερες δεικτοβαρείς μετοχές» σχολιάζει στο πρωινό της report η Beta Securities. 

Το ορθολογικό πλαίσιο της ΑΟΖ

Του Ν.Λυγερού 

Το ορθολογικό πλαίσιο της ΑΟΖ δεν εμπεριέχει μόνο πολλά συμφέροντα όπως ακούμε συνήθως αλλά και πολλούς παράγοντες και στρατηγικές συμπεριφορές. Το παίγνιο ακόμα και περιορισμένο στη Μεσόγειο είναι πολύπλοκο δίχως όμως να είναι περίπλοκο. Η μελέτη των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου δείχνει ότι δεν είναι ποτέ παράλογες ακόμα και αν φαίνονται παράδοξες μερικές. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ανάλυση δεδομένων αποδεικνύει ότι είναι αναμενόμενες. Ο συνδυασμός της νομικής νοοτροπίας και της μαθηματικής σκέψης, οδηγεί σε συμπεράσματα που οδηγούν στα αποτελέσματα της πραγματικότητας. Δεν υπάρχει τίποτα το παράξενο σε αυτή τη παρατήρηση, ειδικά όταν την ενσωματώνουμε στη θεωρία παιγνίων.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Στρατηγική Ελληνικής ΑΟΖ"

Μικτή εικόνα στη Wall Street

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street σε κλίμα επιφυλακτικότητας μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Γαλλία.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατάφερε να κλείσε μακριά από τα χαμηλά της ημέρας που τον οδήγησαν στις 12,970 μονάδες κρατώντας ταυτόχρονα το ψυχολογικό επίπεδο των 13.000 μονάδων. Με μικρή άνοδο 0,05% έκλεισαν S&P και Nasdaq έχοντας προηγουμένως επιδοθεί σε συνεχείς εναλλαγές προσήμου.

Το ενδιαφέρον σήμερα συγκέντρωσαν οι εξελίξεις στην Ευρώπη με τα διεθνή μέσα να κάνουν λόγο για ψήφο τιμωρίας και οργής στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι οι ψηφοφόροι έστρεψαν την πλάτη τους στα κόμματα εξουσίας ενισχύοντας ταυτόχρονα τις αντιμνημονιακές δυνάμεις.