Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Καλάβρυτα: 13 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανοί Ναζί εκτελούν 1.100 Έλληνες

Το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την πυρπόληση όλων σχεδόν των σπιτιών των Καλαβρύτων. - Η Φρατζέσκα Νίκα εξιστορεί τις φρικτές εικόνες από το ολοκαύτωμα στα Καλάβρυτα όπως το έζησε η ίδια.

Η σφαγή των Καλαβρύτων αποτελεί ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 δυνάμεις της «Βέρμαχτ» σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων, σε αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ.

Η τύχη των Καλαβρύτων φαίνεται να προδιαγράφτηκε μετά την ήττα των Γερμανών από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Κερπινής (20 Οκτωβρίου 1943), κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Γερμανοί στρατιώτες και αιχμαλωτίστηκαν 78.

Δίστομο καλεί Καλάβρυτα

Χριστίνα Ι. Σταμούλη, Αρθρογράφος
Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια,
Διαχειρίστρια του Αρχείου Ιωάννη Ε. Σταμούλη

ΦΩΤΟ:Στον τόπο του Μαρτυρίου:79η επέτειος της τραγικής σφαγής των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς ναζί. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό (τους περισσότερους πάνω από την ηλικία των 12) των Καλαβρύτων και έκαψε ολοσχερώς την πόλη Eurokinissi
 
79η επέτειος της τραγικής σφαγής των Καλαβρύτων. Η άγνοια φέρνει την αδιαφορία και τη λήθη. Ευτυχώς υπάρχουν νέοι Ελληνες που δεν μένουν μόνο στις στείρες επετείους

Η ανατίναξη στο Κούγκι Σουλίου: Ο καλόγερος που δεν παραδόθηκε παρά μόνο στο Θεό

Σαν σήμερα, στις 13 Δεκεμβρίου 1803, ο ιερομόναχος Σαμουήλ, μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθεί αυτός και πέντε Σουλιώτες από τους Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά, βάζει φωτιά στο βαρέλι με την πυρίτιδα και ανατινάσσονται όλοι μαζί.

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1803 το Σούλι ήταν υπό την πολιορκία του Αλή Πασά. Μετά από πολυήμερη άμυνα, οι Σουλιώτες λύγισαν από την πείνα και τις κακουχίες και αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν. Συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα τους και να απομακρυνθούν από το Σούλι.

Ο κοσμοκαλόγερος Σαμουήλ έμεινε τελευταίος, μαζί με λίγους συντρόφους του, ηλικιωμένους και βαριά τραυματίες, για να παραδώσουν την μπαρουταποθήκη, που ήταν μέσα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, σε έναν βραχότοπο.

«Ένδυμα Ψυχής»: Εμβληματική έκθεση με φορεσιές του 19ου αιώνα από τη μητροπολιτική Ελλάδα και τις «χαμένες πατρίδες»

Παρουσιάζεται στο Μουσείο της Ακρόπολης από τις 20 Δεκεμβρίου 2022 έως και τις 26 Μαρτίου 2023

Η εμβληματική έκθεση «Ένδυμα Ψυχής» παρουσιάζεται από τις 20 Δεκεμβρίου 2022 έως και τις 26 Μαρτίου 2023 στο Μουσείο Ακρόπολης, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου θα φιλοξενηθούν με μια ξεχωριστή τέχνη 70 ενδυμασίες και στολές του προπερασμένου αιώνα, που διαφύλαξε και διαφυλάττει η αγάπη και το μεράκι ανθρώπων, ιδιαίτερα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο αλλά και άλλα Μουσεία της χώρας.

Η προϊστορία του Κυπριακού - Πολύτιμο υλικό που φωτίζει και τις μέρες μας

Της Φανούλας Αργυρού*

Θα ήθελα να τονίσω από την αρχή ότι το Κυπριακό δεν εξαρτάται  από τις διεθνείς εξελίξεις για το καλύτερο, όπως η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ,  αλλά προχωρεί βάση της δικής του προϊστορίας. Η  οποία ξεκίνησε από το 1956 και συνεχίζεται  βάση του σχεδιασμού αφενός του Τούρκου συνταγματολόγου Δρ. Νιχάτ Ερίμ και αφετέρου της  βρετανικής κυβέρνησης, όταν αμφότεροι εκκόλαψαν από τότε την  διαβόητη αντιδημοκρατική,  δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία. Την απαρτχάιντ διαίρεση λαού και τόπου.

Η  ΔΔΟ είναι καθαρά βρετανο-τουρκική, ή  τουρκο-βρετανική όπως θέλετε πέστε την, είναι όπως η κότα με το αυγό.  Ακριβώς όπως έχω αποκαλύψει εδώ και δεκαετίες μελετώντας τα επίσημα βρετανικά

Τα έχει μπερδέψει ο Οκτάι: «Η Τουρκία θέλει τα F-16 για την άμυνα του NATO» αλλά μας απειλεί με Tayfun

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι μίλησε χθες σχετικά με το κρίσιμο θέμα της δυνητικής πώλησης μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην χώρα του κατά την διάρκεια βιντεοσκοπημένου μηνύματος με αφορμή την απονομή βραβείων του Turkish-American Business World, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η σημασία της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και ΗΠΑ είναι προφανής. Το αίτημα μας για προμήθεια και εκσυγχρονισμό των F-16 είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τις αμυντικές μας σχέσεις».

Επίσκεψη ΥΦΕΘΑ σε σχηματισμούς και μονάδες του ΄Δ Σώματος Στρατού σε Ξάνθη και Καβάλα

ΦΩΤΟ:O υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς ολοκληρώνοντας τον διήμερο κύκλο επισκέψεών του σε Σχηματισμούς και Μονάδες του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού, ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ 

Ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε σχηματισμούς και μονάδες της ζώνης ευθύνης του Δ Σώματος Στρατού για την ανταλλαγή ευχών ενόψει των εορτών των Χριστουγένννων και του νέου έτους, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Τελευταίοι σταθμοί της περιοδείας του ήταν:

Κατάρ-Gate: Ποιος ήταν ο αληθινός στόχος αυτού που “κάρφωσε” και που μπορεί να φτάσει;

Μπορεί για μια ακόμη φορά η Ελλάδα να βρίσκεται στο κέντρο αρνητικής δημοσιότητας με αφορμή την υπόθεση της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή και των «μαύρων» συναλλαγών με το Κατάρ, όμως η διαφθορά στην καρδιά της ΕΕ, που απασχολεί την παγκόσμια δημοσιότητα, δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Ο ερασιτεχνικός τρόπος του κυκλώματος, στο οποίο συμμετείχε η Καϊλή, με τα χρήματα σε σακούλες, έχει δευτερεύουσα σημασία, εάν ισχύει η ερμηνεία ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός ευρύτερου γεωπολιτικού ζητήματος.

Γράφει ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ Β. ΜΙΧΑΣ
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Σ’ αυτή την περίπτωση, όλα όσα γνωρίζουμε και όσα ενδεχομένως πληροφορηθούμε προσεχώς,

Pierre Eric Pommellet, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Naval Group: Προς την επανασύσταση της ελληνικής αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας

Την πόρτα για τον εκσυγχρονισμό και την επανασύσταση της ελληνικής αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας δηλώνει ότι ανοίγει ο γαλλικός κολοσσός Group Naval, δια στόματος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του, Pierre Eric Pommellet.

Όπως επεσήμανε, ο κ. Pommellet  στη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επ’ ευκαιρία της δημοσιοποιήσεως της προσφοράς που υπέβαλλε στις ελληνικές Αρχές για το πρόγραμμα κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού, η μεταφορά τεχνογνωσίας είναι στο DNA της Group Naval. Ήδη,  συνεργάζεται με σειρά ελληνικών εταιριών για το πρόγραμμα των φρεγατών Belharra και έχει εντοπίσει πληθώρα άλλων οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τμήμα της προμηθευτικής της αλυσίδας. Τόσο στο πλαίσιο της δέσμευσης για εγχωρίως παραγόμενη αξία του 30% του προγράμματος κορβετών Gowind, όσο και ευρύτερα, στην εμπορική ναυτιλία.

Οι απειλές Ερντογάν, η Β. Κορέα και η χλιαρή αντίδραση των Αμερικανών

 Αλεξία Τασούλη 

Δεν ικανοποίησε η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις απειλές που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν για τους πυραύλους Tayfun.

Η Ελλάδα παίρνει σοβαρά τις απειλές Ερντογάν για χτύπημα στην Αθήνα με πυραύλους Tayfun. Διότι πλέον είναι πεπεισμένη ότι αυτό που λέει ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Ο πρόεδρος της Τουρκίας γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτά που λέει τα ακούει η διεθνής κοινότητα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με νέα «σμήνη» ιρανικών drones εξοπλίζεται η Ρωσία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η Ρωσία αναπτύσσει ένα «σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό» μη επανδρωμένων αεροχημάτων ιρανικής κατασκευής για να επιτεθεί στις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, σύμφωνα με σειρά αναλύσεων διαφόρων «δεξαμενών σκέψης» σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία.

Η ανώτατη διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας επεσήμανε ότι το περασμένο Σάββατο οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 15 επιθέσεις με τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 και 131, στοχεύοντας σταθμούς ηλεκτροδότησης ως και άλλες υποδομές στη Χερσώνα, στο Μικολάιβ και στην Οδησσό (δηλαδή σε νοτιοδυτικές περιοχές της Ουκρανίας).

Πότε θα παραλάβει το πρώτο Μ-346 η Πολεμική Αεροπορία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε το χρονοδιάγραμμα μετάβασης της εκπαίδευσης των νέων Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας με τα Μ-346.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η αναβάθμιση των ιπτάμενων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας, με την ανανέωση του στόλου από τα μαχητικά μέχρι τα εκπαιδευτικά.

Εκτός από τα υπερσύγχρονα Rafale, την αναβάθμιση των F-16 σε Viper – την πιο σύγχρονη έκδοση παγκοσμίως και την εισαγωγή στο πρόγραμμα απόκτησης των F-35 η Πολεμική Αεροπορία βλέπει το όραμα για την δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου εκπαίδευσης πιλότων με νέες υποδομές και σύγχρονα αεροσκάφη να παίρνει σάρκα και οστά.

Politico: Νέες έφοδοι στο Στρασβούργο

Νέα έφοδος πραγματοποιήθηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς, γνωστό πλέον ως Qatargate.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Politico, το γραφείο της Mychelle Rieu, μιας αξιωματούχου που εργάζεται στην υποεπιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σφραγίστηκε από τους άνδρες της ομοσπονδιακής αστυνομίας

Οι Αρχές απέσπασαν υπολογιστές από τα γραφεία της επιτροπής ο ρόλος της οποίας είναι να εξασφαλίζει την προσοχή σε συγκεκριμένες καταστάσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Άρθρο του Κ. Φίλη στην «Κ»: Υπνωτισμένη η Δύση απέναντι στον Ερντογάν

Κωνσταντίνος Φίλης 

Εδώ και µήνες εξελίσσεται μία σκληρή διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες σε κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας αλλά και συναντίληψης ότι δεν συμφέρει κανένα από τα δύο μέρη η ρήξη 

Εδώ και µήνες εξελίσσεται μία σκληρή διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες σε κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας αλλά και συναντίληψης ότι δεν συμφέρει κανένα από τα δύο μέρη η ρήξη.

Το γεγονός ότι η Τουρκία πρόκειται να εισέλθει σε εκλογική χρονιά, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν κυρίως λόγω της πορείας της οικονομίας, και η ανάγκη του να τις κερδίσει πάση θυσία, δημιουργούν προβλήματα αλλά και περιορισμούς στις διαβουλεύσεις τους.

Πού βρισκόμαστε σήμερα εξοπλιστικά;

 
Πού βρισκόμαστε σήμερα εξοπλιστικά;

LEADERS 12.12.2022 –Aντιναύαρχος Γ. Εγκολφόπουλος – «Σουρωτήρι η τουρκική αεράμυνα»


 Στην  εκπομπή  LEADERS στις 12.12.2022  με τον Ηλία Παπανικολάου,  ο Αντιναύαρχος  Π.Ν. (ε.α.)  Γιάννης Εγκολφόπουλος αναλύει τι πραγματικά ισχύει με τους πυραύλους Tayfun με τους οποίους ο Ερντογάν απειλεί την Αθήνα, το τεράστιο πρόβλημα που έχουν οι γείτονες στην αεράμυνα  τους, αποδομεί τις δυνατότητες των τουρκικών drones, εξηγεί για ποιο λόγο θα είναι για τον Τούρκο πρόεδρο αυτοκτονία οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια προς τη χώρα μας  καθώς και γιατί η πολιτική της Άγκυρας απέναντι στη Δύση παραπαίει. 

Χρήστος Ζιώγας: Στο διεθνές σύστημα δεν υπάρχει χώρος για "τζαμπατζήδες" ασφαλείας- Ή αλλάζουμε ή...

Χρήστος Ζιώγας: Στο διεθνές σύστημα δεν υπάρχει χώρος για "τζαμπατζήδες" ασφαλείας- Ή αλλάζουμε ή...

Γ. Φίλης : Η Τουρκική απειλή και τα "κλειδιά" με Αλβανία και Λιβύη

 

Ο καθηγητής Ευρωπαικών Θεμάτων και δρ. Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης, αφού μιλάει στον 98.4,  για την πλήρη αποσάθρωση των θεσμών της Ε.Ε. αλλά και το μείζον θέμα Εθνικής Ασφάλειας, σε περίπτωση που υπάρχουν αποδείξεις , παρακολούθησης - υποκλοπής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ,

Ιγνατίου Μ.: Μόνο παρανοϊκοί ηγέτες εκτοξεύουν πυραύλους και σε κατοικημένες περιοχές.

 

Ο γνωστός δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου μας ενημερώνει από την Ουάσινγκτον για την απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις απειλές Ερντογάν ότι θα εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον της Αθήνας (12-12-2022).

Γιώργος Φίλης, Λάμπρος Τζούμης, Δεν μπορεί η Τουρκία να απειλεί να βομβαρδίσει την Αθήνα και εμείς..

 

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης και ο Στρατηγός ε.α Λάμπρος Τζούμης μιλούν στον Ανδρέα Μαζαράκη και την εκπομπή Ο Εξαρχείων ( https://www.parapolitika.gr/parapolit...) μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ότι αν η Ελλάδα δεν κάτσει φρόνιμα η Τουρκία θα χτυπήσει με βαλιστικούς πυραύλους την Αθήνα

Σάββας Καλεντερίδης: Το πρόβλημα της "ανυπακοής" των Ρομά και η λύση του (12-12-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Το πρόβλημα της "ανυπακοής" των Ρομά και η λύση του

Με 625 ψήφους καθαιρέθηκε από αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου η Καϊλή - Μόνο ένας ψήφισε κατά | Μεσημβρινό δελτίο | 13/12/2022

 

1. Με 625 ψήφους καθαιρέθηκε από αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου η Καϊλή - Μόνο ένας ψήφισε κατά
2, Le Soir: Ανακαλύφθηκαν 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά
3. Δίκη για το Μάτι: Συνεχίζονται οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Τούρκος πολιτικός αναλυτής: Να πάμε να καρφώσουμε μια σημαία σε ένα νησί | Ώρα Ελλάδος 13/12/2022 | OPEN TV

 

1. Εύα Καϊλή: Αυτό είναι το καταστατικό ίδρυσης της επιχείρησης Real Estate
2. Εδώ είναι η επιχείρηση Real Estate της Εύας Καϊλή
3. Διευρύνονται οι έρευνες για το Qatar gate
4. Ο αντιπρ. οργάνωσης δικηγ. Ευρώπης για την εξέλιξη της υπόθεσης Καϊλή
5. Ερντογάν: Απειλεί να χτυπήσει με πυραύλους την Αθήνα
6. Καλεντερίδης: Η Ελλάδα έχει έναν από τους καλύτερα φυλασσόμενους εναέριους χώρους στον κόσμο
7. Τούρκος πολιτικός αναλυτής: Να πάμε να καρφώσουμε μια σημαία σε ένα νησί
8. Καλεντερίδης: Ο Ακάρ δεν έχει καμία δύναμη στο AKP

Ερντογάν: "Αυξήσαμε τα αμυντικά μας προγράμματα σε 75 δισ. δολάρια" | Σήμερα | 13/12/2022

 

1. Ε. Αποστολάκης: "Αν μας επιτεθεί ο Ερντογάν θα χάσει πιο πολλά από όσα θα κερδίσεi
2. Ε. Αποστολάκης: "Έχουμε τους τρόπους να στείλουμε "κουφέτα" στη Σμύρνη"
3. Ερντογάν: "Αυξήσαμε τα αμυντικά μας προγράμματα σε 75 δισ. δολάρια"
4. Τούρκοι αναλυτές: "Η Ελλάδα με Rafale, F-16 και F-35 αποκτά αεροπορική υπεροχή"
5. CNN Turk: "Φυσικά και θα εισβάλουμε στα νησιά αν χρειαστεί"
6. Τσαβούσογλου: "Τα νησιά του Αιγαίου είναι ζήτημα εθνική μας πολιτικής"
7. Ακάρ: "Η Ελλάδα θα διδαχθεί από την ιστορία"
8. Ο Ερντογάν απειλεί με πυραυλική επίθεση την Ελλάδα