Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Ανατολική Ρωμυλία: Η βίαιη προσάρτησή της από τη Βουλγαρία (1885) και η αρχή του ξεριζωμού των Ελλήνων

Από το Συνέδριο του Βερολίνου (1878) ως την πραξικοπηματική κατάληψη της Ανατολικής Ρωμυλίας από τη Βουλγαρία (1885)- Η εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού από την Ανατολική Ρωμυλία
Η τύχη των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Βουλγαρίας συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη του Μακεδονικού ζητήματος και τους αγώνες για την επιβίωση του ελληνισμού της Μακεδονίας.
Στα τέλη του 13ου αιώνα, μετά τις καταλυτικές για το Βυζάντιο επιπτώσεις της φραγκικής παρουσίας, ο ελληνισμός εγκαταστάθηκε και πάλι στα παλιά του όρια από τον Αίμο και τα Σκόπια μέχρι το Δυρράχιο. Η Αγχίαλος, η Μεσημβρία, η Βερόη, η Φιλιππούπολη και ο Στενήμαχος ήταν ελληνικά κέντρα.

Η Ναυμαχία της Ερεσσού - O ελληνικός στόλος στο Αιγαίο - Εμπλοκή με τουρκικό δίκροτο

Στις 23 Μαΐου του 1821, ο ελληνικός στόλος αποτελούμενος από 57 πλοία, απέπλευσε από τα Ψαρά και τέθηκε προς αναζήτηση του τουρκικού στόλου, για τον οποίον υπήρχαν πληροφορίες ότι από μέρα σε μέρα αναμενόταν η έξοδός του από τα Στενά. Την επομένη, οι Έλληνες ναύαρχοι ειδοποιήθηκαν ότι εθεάθηκαν τρία πλοία προερχόμενα από τα Στενά. Τα δύο από αυτά ήταν μπρίκια και το τρίτο αρκετά μεγαλύτερο ακολουθούσε σε απόσταση.
Αμέσως εστάλησαν πλοία προς συνάντηση των δύο μπρικίων. Ήταν εμπορικά με ρωσική σημαία και κατευθύνονταν προς την Ευρώπη. Οι πλοίαρχοί τους έδωσαν την πληροφορία στους Έλληνες ότι το πλοίο που τους ακολουθούσε ήταν πολεμικό δίκροτο χωρίς σημαία.

Συγκλονιστικές πληροφορίες για το μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης

Στις 27 Αυγούστου γίνεται η πρώτη εμφάνιση Τούρκων «τσετών» (=ατάκτων) υπό τον Κιορ (=μονόφθαλμος) Μπεχλιβάν στη Σμύρνη. Τρομοκρατία απλώνεται στην πόλη. Τα πλήθη συρρέουν στη Μητρόπολη. Ο Χρυσόστομος, βοηθούμενος από τον αδελφό του Ευγένιο, κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει. Τελεί την τελευταία του λειτουργία στην Αγία Φωτεινή. Είναι κάτωχρος από τη νηστεία και την αγρύπνια. Όταν όμως βγαίνει στην Ωραία Πύλη γονατίζει και προσεύχεται σαν ταπεινός λευίτης και εγείρεται ως άγιος. Είναι το τελευταίο κήρυγμά του:”Η Θεία Πρόνοια, δοκιμάζει την πίστιν μας και το θάρρος μας και την υπομονή μας την ώραν αυτήν.

Lonely Planet: Τρία μικρά ελληνικά νησιά στους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης για το 2018 - ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ, ΔΟΝΟΥΣΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΑ

Λίγο πιο μακριά από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη ταξιδεύει το Lonely Planet και ρίχνει άγκυρα στις μικρές Κυκλάδες.
Οι εμπειρογνώμονες ταξιδιών του διάσημου οδηγού αποκάλυψαν τη λίστα με τους 10 κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης για το 2018 και η χώρα μας μαγεύει με την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα και τη Δονούσα.
Το Lonely Planet καλεί τους ταξιδιώτες να βρεθούν στους μικρούς αυτούς παραδείσους, σημειώνοντας πως αποτελούν γοητευτικό προορισμούς μακριά από το ραντάρ του πολύ κόσμου. Μάλιστα, υποστηρίζει πως τα Κουφονήσια έχουν αρχίσει να γίνονται αρκετά δημοφιλή.
«Η γοητεία τους βρίσκεται σε παρθένες παραλίες με μια ταβέρνα, έναν αργό ρυθμό ζωής και μια σπάνια αίσθηση πως ο χρόνος εδώ σταματά», αναφέρει.

Σκοπιανό: Έρχονται νέα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πιέσεις στην κυβέρνηση να μην δεχτεί σε καμία περίπτωση τον όρο Μακεδονία – Πότε θα γίνουν οι συγκεντρώσεις
Την ώρα που οι συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονται στην… κόψη του ξυραφιού και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις καταιγιστικές εξελίξεις, η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας οργανώνει νέα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.
Τα μέλη της Επιτροπής, που συστάθηκε από τα συντονιστικά όργανα των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη προχωρήσει σε σειρά επαφών με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης

«H Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα F-35 κατά της Ελλάδας» - Η δήλωση Αμερικανού γερουσιαστή που έγινε viral(Βίντεο)

Ο Μπραντ Σέρμαν κάλεσε τη διακυβέρνηση Τραμπ να μην επιτρέψει την πώληση των F-35 στην Τουρκία – Ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραμείνει ουδέτερο
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του μέλους του αμερικανικού Κογκρέσου, Μπραντ Σέρμαν, που σε παρέμβασή του στις 23 Μαΐου, κάλεσε τη διακυβέρνηση Τραμπ να μην επιτρέψει την πώληση των F-35 στην Τουρκία, καθώς, όπως είπε, θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας.