Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Διάλεξη στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση για την περίοδο που προηγήθηκε και ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή Θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Bruce Clark

 

Σμύρνη, 12 Σεπτεμβρίου 1922. Συλλογή Α. και Λ. Χαΐτογλου (πηγή: Λεύκωμα «1922, Μακεδονία, η νέα πατρίδα»)

Η περίοδος που προηγήθηκε και ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί το θέμα συζήτησης ανάμεσα στον Βορειοϊρλανδό δημοσιογράφο και συγγραφέα Bruce Clark και τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου (19:30), στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα), στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Μικρασία,

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η Ελληνική σημαία με τον Αη Γιώργη στο Καστελόριζο στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα

 

Με μία συμβολική ανάρτηση στα social media ο Υπουργός Προστασίας του
Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος τίμησε τη μνήμη του Προστάτη του Ελληνικού
Στρατού Άγιο Γεώργιο. Χαρακτηριστικά ο Υπουργός έγραψε:

Ελληνοτουρκικά: Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους και υποχρεώνουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλήσει στον Μπάιντεν

 

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά. Οι αριθμοί που λένε πάντα την αλήθεια αποδεικνύουν ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο και μάλιστα χειροτέρεψε μετά από το γεύμα Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Στην τελική ευθεία η στρατηγική συμφωνία για Leopard 2 και Lynx

 

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, αναφέρθηκαν σε πρόταση της Rheinmetall προς την Ουκρανία, για πώληση 98 τεθωρακισμένων Marder 1A3 με πυρομαχικά και ανταλλακτικά, έναντι 153 εκατ. €. Δεν έχει υπάρξει εξέλιξη ακόμη, εξαιτίας διαφόρων ζητημάτων αλλά η είδηση, αναδεικνύει μία διάσταση με ελληνικό ενδιαφέρον.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

 


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΥ, ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΥ Π.Ν. Ε.Α., ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΙΣΜΕ

Τα ευνομούμενα κράτη ευημερούν διότι μεταξύ άλλων επενδύουν στην έρευνα, την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία και αναπτύσσονται με ρυθμούς αγωνίσματος δρόμου 100 μέτρων, όταν στην Ελλάδα η εν λόγω ανάπτυξη εκτελεί σημειωτόν σέρνοντας τα ιδεοληπτικά και γραφειοκρατικά  βαρίδια της. 

Aποκάλυψη γνωστού αναλυτή: ”Άχρηστα τα Bayraktar TB2 – Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ηλεκτρονικές επιθέσεις-Αναστατωμένη η Άγκυρα”

 

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Σε μία σημαντική αποκάλυψη προχώρησε ο γνωστός αναλυτής Babak Taghvaee. Σε ποστ που σήκωσε πριν λίγο στο twitter, ανέφερε τα εξής:

Νέα τουρκική πρόκληση: «Πρόβα» απόβασης σε ελληνικό νησί, στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα»

 

«Πρόβα» απόβασης σε ελληνικό νησί, πραγματοποίησαν άνδρες των ομάδων υποβρύχιας επίθεσης (SAT) των τουρκικών Ε.Δ. στο πλαίσιο της προκλητικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη. Η αποκάλυψη του ανεξάρτητου δικτύου Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου -στη Σουηδία- Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, προκάλεσε αίσθηση και ανησυχία για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Έντονη αντίδραση του προέδρου της Ουρουγουάης για την χυδαία χειρονομία του Τσαβούσογλου εναντίον των Αρμενίων

 

Ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης, Luis Lacalle Pou δήλωσε ότι η ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εναντίον των Αρμενίων διαδηλωτών ήταν λυπηρή και απαράδεκτη.

Αντιδράσεις από την Τουρκία για τη χρήση του όρου «γενοκτονία των Αρμενίων» από τον Μπάιντεν

 

Την οργή της Άγκυρας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν για τη «γενοκτονία Αρμενίων»(AP Photo/Ted S. Warren)

«Για δεύτερη φορά ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιεί τον όρο «γενοκτονία» γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κάνοντας εκτενή αναφορά στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, για την επέτειο των 107 χρόνων (24 Απριλίου), από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Άμεση ήταν η απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει γενοκτονία, διαστρεβλώνεται η ιστορία».

Τι ετοιμάζει η Τουρκία με το κλείσιμο του εναέριου χώρου της στις ρωσικές πτήσεις

 

Απρίλιος 25, 2022. Ελλάδα.

Όταν ξεκίνησε η ρωσική «ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία», η Τουρκία ήταν μια χώρα που έδειξε ουδετερότητα απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία. Παρεμπιπτόντως, αυτό δεν ήταν περίεργο: οι δύο χώρες είναι μακροχρόνιοι εμπορικοί εταίροι, γράφουν ρωσικά δημοσιεύματα.

Washington Post: Η άγνωστη ιστορία των σαμποτέρ των τρένων που «ακύρωσαν» την Ρωσική επίθεση στο Κίεβο

 

Όταν τα ρωσικά στρατεύματα διέσχισαν για πρώτη φορά τα σύνορα της Λευκορωσίας εισβάλοντας στην Ουκρανία για κάτι που υπέθεταν ότι θα ήταν μια αστραπιαία επίθεση στο Κίεβο, σκόπευαν να βασιστούν στο εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής για προμήθειες και ενισχύσεις.

ΝΑΤΟ: Θα βάλει βέτο η Τουρκία; Ή μήπως η Γερμανία;

 

Σάκης Μουμτζής

Μια δυσάρεστη, παράπλευρη ζημία για τη Ρωσία του Πούτιν που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία, είναι η πρόθεση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ήδη η πλειοψηφία της κοινής γνώμης σε αυτές τις δύο παραδοσιακά ουδετερόφιλες χώρες έχει ταχθεί υπέρ της ένταξης τους στο ΝΑΤΟ.

Θα γίνουν οι Νήσοι του Σολομώντα μια “νέα Ουκρανία” και η Κίνα ο εφιάλτης της Αυστραλίας;

 

Μια εξαιρετικά περίεργη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο αν και κατά πόσον σχετίζεται με τη σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Αυστραλία, διά του υπουργού Άμυνας Πίτερ Ντάτον, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στην Κίνα να δημιουργήσει ναυτικές βάσεις στα νησιά του Σολομώντα, «στο κατώφλι» της χώρας των καγκουρό.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Οι δεσμοί του Γκέρχαρντ Σρέντερ με τη Ρωσία είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τη Γερμανία και τον Όλαφ Σολτς

 

Ο συναρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας κάλεσε τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να αποχωρήσει από το κόμμα αφού υπερασπίστηκε τους δεσμούς του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκαλύπτοντας ένα ρήγμα στην καρδιά της κυβέρνησης στο Βερολίνο σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

The Times: Η ΕΕ ετοιμάζεται για την επιβολή «έξυπνων κυρώσεων» στο ρωσικό πετρέλαιο

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή «έξυπνων κυρώσεων» στο πετρέλαιο που εισάγει από τη Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η βρετανική εφημερίδα The Times.

Οι γαλλικές εκλογές αφετηρία μεγάλων αλλαγών στην Ευρώπη

 

του Γιώργου Καραμπελιά
Τελικώς ο Εμμανουέλ Μακρόν –κατορθώνοντας να συσπειρώσει ένα σημαντικό
αριθμό ψηφοφόρων και από άλλες πολιτικές ομάδες και ευαισθησίες– κυριάρχησε
με μεγάλη διαφορά (58,8% έναντι 41,2%) της Μαρίν Λεπέν. 

Επανεκλογή Μακρόν: Θρίαμβος ή μια πύρρειος νίκη;

 

  • Αποστολή στο Παρίσι: Βασίλης Δαλιάνης
Το επίτευγμα που πέτυχε ο Εμανουέλ Μακρόν με την επανεκλογή του «θολώνει» το ποσοστό του 41% που έλαβε η ακροδεξιά της Λεπέν, το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό αλλά και οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές όπου θα πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση προκειμένου να αποφεύγει την πολιτική «συγκατοίκηση»

Ν. Λυγερός: Γεωπολιτικές Εξελίξεις, Επιχειρηματικότητα και Θεωρία Παιγνίων. Τρίκαλα

 

Μέρος VII / VIII - Ν. Λυγερός: Γεωπολιτικές Εξελίξεις, Επιχειρηματικότητα και Θεωρία Παιγνίων. Τρίκαλα, 15/04/2022

Χαρίτος Γαβρ.: Σχήμα "3+1" - Σε πλήρη συμφωνία η παρουσία των ΗΠΑ στην Ιορδανία / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο κ. Γαβριήλ Χαρίτος, καθηγητής Ιστορίας Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν και στο Πάντειο και αναλυτής για θέματα Μ. Ανατολής στο ΡΙΚ, στο Πρώτο Πρόγραμμα (21-04-2022 / ertnews.gr).

Γιάννης Μάζης, Σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας, δαπάνες του Ουκρανικού λαού έχουμε στην Ουκρανία

 

Σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας, δαπάνες του Ουκρανικού λαού έχουμε στην Ουκρανία δηλώνει ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης

Η απάντηση στη «Γαλάζια Πατρίδα»

 

ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΥΠΡΟΣ-ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ . Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Λε Πεν: Αυτό το αποτέλεσμα είναι για εμάς νίκη

 

«Εμείς νιώθουμε ότι πήραμε μια λαμπρή νίκη. Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μου και όσους με ψήφισαν. Με τιμούν οι ψήφοι της επαρχίας. Δεν θα ξεχάσουμε αυτήν τη Γαλλία» είπε στις πρώτες δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση της πρώτης επίσημης εκτίμησης του αποτελέσματος η Μαρίν Λε Πεν.

Εκλογές στη Γαλλία: Ενωτικός στο πρώτο του μήνυμα προς τον γαλλικό λαό ο Μακρόν – Είμαι πρόεδρος όλων

 

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter Μακρόν

ΣΟΦΙΑ ΧΥΤΟΥ

 ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΛΑΟ Ο ΜΑΚΡΟΝ – ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΛΩΝ
Εκλογές στη Γαλλία: Σύμφωνα με αναθεωρημένη πρόβλεψη της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos ο Μακρόν κερδίζει τις εκλογές με 58,8% έναντι 41,2% της Λεπέν.

Μπάιντεν σε Μακρόν: Η Γαλλία εταίρος – κλειδί για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων

 

Φωτογραφία από παλαιότερη συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Εμανουέλ Μακρόν(Michael Kappeler/DPA via AP, Pool)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη το Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, διαβεβαιώνοντας πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για να «υπερασπίσουν τη δημοκρατία».

Ανακουφισμένη Ευρώπη, διχασμένη Γαλλία Τη φιλοευρωπαϊκή νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και τις ευρύτερες προεκτάσεις της προεδρικής διεκδίκησης από την Μαρίν Λεπέν σχολιάζει εκτενώς ο γερμανικός Τύπος.

 

Από το πάρτι για τη νίκη Μακρόν στον Πύργο του Άιφελ

«Ουφ!» Με αυτόν τον τίτλο περιγράφει γλαφυρά το κλίμα στη γαλλική πρωτεύουσα μετά την νίκη του φιλοευρωπαίου Εμμανουέλ Μακρόν επί της Μαρίν Λεπέν από την ακροδεξιά, η Süddeutsche Zeitung παρατηρώντας: «Δεν υπήρξε πανηγυρικό κλίμα στους δρόμους για τον επανεκλεγέντα πρόεδρο, ούτε στο δικό του πάρτι μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ. Στη Γαλλία οι πολίτες αισθάνονται ένα συναίσθημα: ανακούφισης επειδή δεν επικράτησαν τα άκρα».

Στοίχημα για τρεις η επόμενη ημέρα στη Γαλλία: Μακρόν, Λεπέν, Μελανσόν

 

Παυλόπουλος Γιώργος

Η περίοδος που ανοίγει στη Γαλλία θα είναι «πυκνή» σε κοινωνικές διεργασίες, πολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις, πιθανότατα και ανατροπές. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών είναι, σε μεγάλο βαθμό, στιγμιαίο.

Τα πραγματικά ποσοστά Μακρόν και Λεπέν εάν υπολογιστούν τα λευκά, τα άκυρα και η αποχή

 

Συνολικά 15,8% του εκλογικού σώματος δεν στήριξε κανέναν από τους δύο υποψηφίους επιλέγοντας να «ρίξει» λευκό, άκυρο ή να απέχει από τις κάλπες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 61η ημέρα της ρωσικής εισβολής

 

ΗΠΑ: Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τον κατάλληλο εξοπλισμό
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, αν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό.