Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Οι μορφές που άλλαξε η ελληνική σημαία μέσα στην ιστορία

Σήμερα, η εθνική μας Σημαία είναι κυανόλευκη, αποτελείται από εννέα ισοπλατείς οριζόντιες λωρίδες, πέντε κυανές και τέσσερις λευκές, με εναλλαγή των χρωματικών τόνων, έτσι ώστε η πρώτη και η τελευταία λωρίδα να είναι κυανή και στην πάνω αριστερά γωνία μέσα σε κυανό τετράγωνο υπάρχει ένας λευκός σταυρός. 

Η τωρινή σημαία της Ελλάδας υιοθετήθηκε από την Πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου τον Ιανουάριο του 1822 ως ναυτική σημαία της χώρας. Από το 1822 έως το 1978 η σημαία χρησιμοποιούνταν στη θάλασσα και στις ξένες υπηρεσίες. Το 1978 όμως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας υιοθετήθηκε ως η μοναδική εθνική σημαία και ως πολεμική και πολιτική.

Μέσα όμως σε αυτά τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και από την σύσταση του νέου ελληνικού κράτους η ελληνική σημαία πήρε και άλλες μορφές. Κάποιες από αυτές είναι συνδεδεμένες με ένδοξες περιόδους της ιστορίας μας και άλλες με τις μαύρες της σελίδες. Εμείς συγκεντρώσαμε κάποιες από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω. 

Κατερίνη: Επιστροφή του Πόντιου Ακρίτα στην αρχική του θέση - Οι ποντιακοί σύλλογοι της Πιερίας ευχαριστούν τον δήμαρχο Κώστα Κουκοδήμο

Ένα «ευχαριστώ» στον δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο εκφράζουν οι ποντιακοί σύλλογοι του νομού Πιερίας, διότι την Τρίτη μπήκε στην αρχική του θέση το άγαλμα του Πόντιου Ακρίτα, προς την οδό 19η Μαΐου. Πριν από χρόνια είχε αποφασιστεί η αλλαγή προσανατολισμού, κάτι που δεν έβρισκε σύμφωνους τους Πόντιους της πόλης.

«Νιώθουμε ικανοποίηση που το αίτημά μας έγινε δεκτό από τον δήμαρχο» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Εκπρόσωποι των ποντιακών συλλόγων Πιερίας συναντήθηκαν με τον Κώστα Κουκοδήμο στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου. Σε εκείνο το ραντεβού δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα αποπερατωθεί το Μνημείο Γενοκτονίας στην ομώνυμη πλατεία, ενώ έγινε αποδεκτή και η πρόταση για την τοποθέτηση προτομής του Έισα Κεντ Τζένινγκς, του Αμερικανού πάστορα που έσωσε πάνω από 1 εκατ. ψυχές σε Σμύρνη και Πόντο.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ

 Της Ελένης Σαββάκη, Ομότιμης Καθηγήτριας Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλους του ΙΗΑ.

Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), η οποία υπεγράφη και από όλες τις χώρες της ΕΕ (2003), ορίζει ότι «η χωρική θάλασσα ενός κράτους εκτείνεται έως 12 ναυτικά μίλια από τη γραμμή βάσης του». Συνεπώς, η επέκταση των χωρικών υδάτων (ή αιγιαλίτιδας ζώνης ή χωρικής θάλασσας) στα 12 ναυτικά μίλια είναι νόμιμο δικαίωμα κάθε χώρας. 

Επίσης, κάθε χώρα έχει πλήρη κυριαρχία στον εναέριο χώρο πάνω από την αιγιαλίτιδα ζώνη, όπως και στον βυθό και στο υπέδαφός της.

Η ίδια σύμβαση ορίζει, ότι «Στην περίπτωση νησιών που περιβάλλονται από υφάλους, η γραμμή βάσης για την μέτρηση του εύρους της χωρικής θάλασσας είναι η προς την θάλασσα γραμμή κατωτάτης ρηχίας των υφάλων». Συνεπώς, τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες, συμπεριλαμβανομένης αιγιαλίτιδας ζώνης, νησιωτικής υφαλοκρηπίδας (που διακόπτεται εκεί όπου ο παράκτιος βυθός αποκτά κλίση 30-45 μοιρών) και νησιωτικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ, δηλ. θαλάσσιας έκτασης εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλάσσιων και υποθαλάσσιων πόρων).

Το ενεργειακό βάζει την Κύπρο στην εξίσωση: Το χαρτί του φυσικού αερίου δεν μπορεί να θυσιασθεί για τρίτους

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το 2023 είναι χρονιά εκλογών αλλά μεγάλων προκλήσεων. Εκλογές θα διεξαχθούν σε τρεις χώρες, που αλληλοεπηρεάζονται γεωπολιτικά: Στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία. Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν θα ανατρέψουν τις επερχόμενες εξελίξεις. Από τα αποτελέσματα, ωστόσο, θα κριθεί ο τρόπος διαχείρισης, αντιμετώπισης των όσων αναμένονται να γίνουν, γι αυτό και έχουν τη σημασία τους. Την ίδια ώρα, η προεκλογική περίοδος, οι μεταβατικές περιόδους, η αποχώρηση μιας κυβέρνησης μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από μια νέα, δημιουργούν εν γένει ένα πολιτικό κενό, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για πρόκληση κρίση. Κι αυτό αφορά την πλευρά της ταραχοποιού Τουρκίας.

Αποχαιρετισμός σε έναν “τέως” με φαιδρότητες “νυν και αεί και εις τους αιώνας…” ΑΜΗΝ

Ο διχασμός με κάθε λογής πολιτική αφορμή στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποκληθεί μέχρι και… εθνικό σπορ. Με αυτό ως δεδομένο, το ότι εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα. Αδράξαμε την ευκαιρία, σαν κοινωνία και σαν πολιτικό σύστημα και βγάλαμε τον χείριστο εαυτό μας, αποδεικνύοντας ότι παραμένουμε και στους δυο τομείς ΓΕΛΟΙΟΙ. Ο ένας περίμενε στη γωνία τον άλλον… ουδεμία συμπάθεια έχουμε στον θεσμό της βασιλείας, άρα δεν τρέφουμε και ελπίδες “παλινόρθωσης”. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν αισθανόμαστε πως κάποιοι προσπαθούν φιλότιμα να μας κάνουν να αμφιβάλουμε και για το “καλύτερο διαθέσιμο” πολίτευμα, αηδιασμένοι από όσα ανέχεται, που όμως εμείς οι ίδιοι βυθίσαμε συνειδητά στη μιζέρια και την πολιτική ιδιοτέλεια.

Η υπόθεση με το “θερμό επεισόδιο” του Α/ΓΕΕΘΑ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, απέδωσαν κατά υπερβολικό τρόπο το πνεύμα και το κλίμα συσκέψεως των ΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ με τον Α/ΓΕΕΘΑ, το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου. Κατά τα δημοσιεύματα αυτά, ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών περί εγκρίσεως κονδυλίων «πρόσθετης αμοιβής στο προσωπικό των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, περιγράφοντας “θερμό επεισόδιο” με τον ΥΕΘΑ Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Την αρχική “είδηση”, διαδέχθηκαν δημοσιεύματα που προσπαθούσαν να… ανακαλύψουν προεκτάσεις και ερμηνείες, περιοριζόμενα όμως στο επίπεδο των υποθέσεων και “σεναρίων”, κατά την προτίμηση του συντάκτη.

Πετά ψηλά, πηγαίνει μακριά, χτυπά σκληρά: Ο «Γρύπας» είναι το οπλισμένο UAV που ετοιμάζουν τα λαμπρά μυαλά της Ελλάδας

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Αν και η Ελλάδα υπήρξε για δεκαετίες «η μεγάλη απούσα» στον τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, εδώ και καιρό δείχνει αντανακλαστικά και πως έχει πιστέψει στα δικά της μυαλά, στους επιστήμονες που ξεχωρίζουν και που έχουν θέσει ως στόχο να βοηθήσουν την πατρίδα.

Η «γροθιά» των τεσσάρων πανεπιστημίων, που ένωσαν τις δυνάμεις τους, έχει συνταχθεί με τις εξειδικευμένες γνώσεις των ανθρώπων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και έχουν σκοπό τα επόμενα χρόνια να ζωντανέψουν τον μυθικό Γρύπα, μεταμορφώνοντάς τον από μυθικό πολυμορφικό τέρας σε υπερσύγχρονο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος το οποίο θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κλίμα φόβου στα ελληνικά πανεπιστήμια – Καταγγελίες καθηγητών και φοιτητών

ΦΩΤΟ:Οι φοιτητικές οργανώσεις έχουν ταχθεί εναντίον των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και των ενιαίων ψηφοδελτίων, ωστόσο, όπως φαίνεται από τις καταγγελίες, η κατάσταση σε μερικές περιπτώσεις έχει ξεφύγει. [INTIME NEWS/ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ]

Απόστολος Λακασάς 

Καθηγητής και φοιτητές του ΕΜΠ μιλούν για απόπειρα εκφοβισμού τους με στόχο τη ματαίωση των εκλογών

«Είναι δυνατόν να περπατάς στο πανεπιστήμιο και να κοιτάς πίσω σου με τον φόβο μήπως κάποιος σε απειλήσει;». Αγανάκτηση έκρυβε ο τόνος του κ. Σταύρου Κουρκουλή, κοσμήτορος της Σχολής

Στο Πολεμικό Ναυτικό η TKMS παρουσίασε τις επιλογές νέων υποβρυχίων και τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου «214»

Γιάννης Νικήτας

Έντονη εξοπλιστική διεργασία και κινητικότητα παρατηρείται σε επίπεδο Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αναφορικά με τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των υποβρυχίων τύπου «214» καθώς και της πρόσκτησης νέων υποβρυχίων ώστε το ΠΝ να εκκινήσει πρόγραμμα αντικατάστασης των υποβρυχίων τύπου «209». Πρώτη η ThyssenKrupp Marine Systems πέρασε το κατώφλι της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΓΕΝ παρουσιάζοντας όλες τις δυνητικές επιλογές στα πλαίσια του ΕΜΖ των υποβρυχίων τύπου «214».

PIRI REIS: O τουρκικός… «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και η απάντηση της Ελλάδας

 Το 2023 αποτελεί την χρονιά που το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα αρχίσει να παραλαμβάνει το πρώτο από τα συνολικά 6 υποβρύχια γερμανικής κατασκευής.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στις 9 Ιανουαρίου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ επιθεώρησε το πρώτο υποβρύχιο ΤΥΡΕ-214 που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας. Το PIRI REIS είναι το ένα από τα 6 υποβρύχια του τύπου γερμανικής κατασκευής, που το Πολεμικό μας Ναυτικό απέκτησε πρώτο πριν από 10 χρόνια, κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».

Συρία σε Ερντογάν: «Oι συζητήσεις πρέπει να έχουν στόχο το τέλος κατοχής εδαφών»

Ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ότι οι εν εξελίξει συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων της Συρίας και της Τουρκίας, που γίνονται υπό την αιγίδα της Ρωσίας, θα πρέπει να έχουν ως στόχο «το τέλος της κατοχής» από την Τουρκία συριακών εδαφών για «να είναι καρποφόρες», υπογραμμίζει ανακοίνωση της συριακής προεδρίας.

Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο του Άσαντ, ο οποίος δέχθηκε τον Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για τη Συρία, με αντικείμενο τις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ Τούρκων και Σύρων αξιωματούχων που έγιναν έπειτα από πάνω από μια δεκαετία.

Μητσοτάκης: Ούτε βήμα πίσω στην προστασία των συνόρων και στην ασφάλεια των ακριτών μας

«Στην προστασία των συνόρων και στην ασφάλεια των ακριτών μας δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στην Κομοτηνή όπου παρουσιάστηκε το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον φράχτη κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο και χειροκροτούμενος από το ακροατήριο σημείωσε: «Ο φράχτης, ο οποίος ήδη κατασκευάστηκε ένα κομμάτι του, θα συνεχίσει να κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί. Με εθνικούς πόρους, αν αυτό είναι απαραίτητο. Δυστυχώς η Ευρώπη -άλλος ένας μικρός ευρωπαϊκός παραλογισμός- δεν τον χρηματοδοτεί, δεν πειράζει, θα τον φτιάξουμε μόνοι μας. Έχει η οικονομία μας τη δυνατότητα να μας επιτρέπει να επενδύουμε στην ασφάλεια και στην άμυνα της χώρας».

Yenik Safak Τουρκικές ΜΚΟ θα διεκδικήσουν περιουσίες σε Δ.Θράκη και νησιά του Αιγαίου

Συνολικά 100 τουρκικές ΜΚΟ σχεδιάζουν να διεκδικήσουν περιουσιακά στοιχεία πρώην τουρκικής ιδιοκτησίας, σε  Κρήτη, Ρόδο, Δ. Θράκη, Κω και Δωδεκάνησα, καθώς και να προσφύγουν σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak κάνοντας λόγο για μια «εκστρατεία» η οποία δεν θα περιοριστεί μόνο στα ελληνικά δικαστήρια, αλλά θα απευθυνθεί και σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο όπως «τα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνεργασίας για την Ασφάλεια, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Οργισμένη αντίδραση Τσαβούσογλου για το κρεμασμένο ομοίωμα Ερντογάν στη Σουηδία: Αντιδράστε αλλιώς ΝΑΤΟ... γιοκ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε ανοιχτά την Στοκχόλμη ότι η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ αν δεν "αφαιρέσει τη νάρκη" των Κούρδων.

Την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε βίντεο του PKK από τη Σουηδία. Ομάδα προσκείμενη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ανήρτησε βίντεο που δείχνει διαδηλωτές να κρεμάνε από τα πόδια ένα ομοίωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε ανοιχτά την Στοκχόλμη ότι η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ αν δεν "αφαιρέσει τη νάρκη" των Κούρδων.

Τουρκία: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ακύρωσε επίσκεψη του προέδρου του Κοινοβουλίου της Σουηδίας (vid)

Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού ομολόγου του Αντρέας Νόρλεν στη χώρα, μετέδωσε το TRT.

Ο Νόρλεν είχε προγραμματίσει να φτάσει στην Άγκυρα για επίσκεψη στις 17 Ιανουαρίου. 

Χθες, το Anadolu ανέφερε ότι μια ομάδα υποστηρικτών της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG συγκεντρώθηκε μπροστά από το ιστορικό δημαρχείο της Στοκχόλμης, κρέμασε μια κούκλα που απεικονίζει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα πόδια της σε έναν στύλο μπροστά από το κτίριο και κοινοποίησε την εικόνα στα social media.

Γιάννης Μπαλτζώης, Τουρκία εντός ΝΑΤΟ ή εκτός ΝΑΤΟ; κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζητά η χώρα μας

 

Επιτέλους κάνουμε αυτό που πρέπει δηλώνει ο επικεφαλής του ΕΛΙΣΜΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών  - https://elisme.gr) και στρατηγός ε.α Κύριος Γιάννης Μπαλτζώης μιλώντας στον Flash 99.4FM (https://flash994.gr), με αφορμή τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας που ζήτησε η χώρα μας, με επιστολή στον Μπορέλ που έστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Κύριος Νίκος Δένδιας

Αν. Λαυρέντζος : Καταρρέει δημογραφικά η περιφέρεια και η παραμεθόριος Ελλάδα

 

Ο Αναστάσιος Λαυρέντζος , που  διδάσκει Διαχείριση Κινδύνων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγγραφέας των βιβλίων,  «Η Θράκη στο μεταίχμιο» και «Σιωπηρή Άλωση - Το Δημογραφικό και το Μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας», αναλύει στον 98.4 αθέατες πλευρές των αποτελεσμάτων της απογραφής του πληθυσμού στην Ελλάδα το 2021 , που δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη του 2022. 

Εγκολφόπουλος Ι.: Οι Τούρκοι έχουν σκυλιάσει γιατί τους έχουμε ... / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο αντιναύαρχος ε.α. Ιωάννης Εγκολφόπουλος σχολίασε για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Τουρκίας που επανέρχονται στο τραπέζι (11-01-2023). 

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ζεμενίδης ξεκαθαρίζει τα πράγματα για τα F-16 (12-1-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ζεμενίδης ξεκαθαρίζει τα πράγματα για τα F-16

Νίκος Δένδιας για Λιβύη: «Μια προσωρινή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάζει αποφάσεις της δικαιοσύνης» |Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 13/01/2023 | OPEN TV

 

1. Κυριάκος Μητσοτάκης: «Υποσχεθήκαμε μια μεγάλη, ισχυρή πατρίδα και το πετύχαμε»
2. Διήμερη περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θράκη
3. Νίκος Δένδιας για Λιβύη: «Μια προσωρινή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάζει αποφάσεις της δικαιοσύνης»

Γιώργος Φίλης, Οι θετικές εξελίξεις στην Λιβύη και η Τουρκική πολεμική αεροπορία

 
Πολύ θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο Καθηγητής γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της Λιβύης μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ και το κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του Alpha (https://www.alphatv.gr) 

Α. Δεσποτόπουλος και Σ. Δελής για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ | Ώρα Ελλάδος 13/01/2023

 

1. Α. Δεσποτόπουλος και Σ. Δελής για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
2. Ο Α. Δεσποτόπουλος για τις εξελίξεις στη Λιβύη

Yeni Safak: "Ξεκάθαρο το μήνυμα από την Τουρκία" | Σήμερα | 13/01/2023

 
1. Yeni Safak: "Ξεκάθαρο το μήνυμα από την Τουρκία"
2. Τούρκικα ΜΜΕ: "Οι Έλληνες φοβήθηκαν τον πύραυλο Tayfun"
3. Μέλη του ΡΚΚ "απαγχόνισαν" ομοίωμα του Ερντογάν στη Στοκχόλμη
4. Νέες απειλές πολέμου από την Τουρκία σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων