Του Χρήστου Μαζανίτη
Στις 9 Ιανουαρίου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ επιθεώρησε το πρώτο υποβρύχιο ΤΥΡΕ-214 που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας. Το PIRI REIS είναι το ένα από τα 6 υποβρύχια του τύπου γερμανικής κατασκευής, που το Πολεμικό μας Ναυτικό απέκτησε πρώτο πριν από 10 χρόνια, κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν 4 υποβρύχια αυτού του τύπου συν ένα αναβαθμισμένο, το ΩΚΕΑΝΟΣ.
Η Τουρκία μπορεί να παραλαμβάνει το πρώτο ΤΥΡΕ-214 και να έπονται τα επόμενα χρόνια ακόμη δύο, όμως κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς. Η συνολική ναυπήγηση 6 υποβρυχίων του τύπου έως το τέλος της δεκαετίας φαίνεται πως είναι στον αέρα, αφού οι Γερμανοί, μετά τις συνεχείς πιέσεις της Ελλάδας, δείχνουν νωθροί στην εντός του χρονοδιαγράμματος εκτέλεση του προγράμματος. Κάτι που το ξέρει και ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει και η εναλλακτική της Ρωσίας στη ναυπήγηση υποβρυχίων.
Το ότι η Τουρκία παραλαμβάνει το πρώτο ΤΥΡΕ-214 δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα αυτόματα χάνει το πλεονέκτημα των «αόρατων αποστολών» στο Αιγαίο.
Το PIRI REIS έχει αρκετές διαφορές με τα ελληνικά «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ». Έχει διαφορετικού τύπου προπέλα από τα ελληνικά και εγχώριας ανάπτυξης ηλεκτρονικά συστήματα, που δεν έχουν δοκιμαστεί επί του πεδίου και είναι αμφιβόλου απόδοσης.
Πόσο σύντομα θα μπορέσουν να εξουδετερώσουν οι Τούρκοι την ελληνική υποβρύχια απειλή; Η απάντηση από τους καλά γνωρίζοντες είναι ότι ίσως «ποτέ». Κι αυτό διότι οι Έλληνες ναυτικοί ήδη γνωρίζουν πολύ καλά τη συμπεριφορά και τις δυνατότητες του υποβρυχίου. Έχουν πραγματοποιήσει πολλές αποστολές, έχουν εκπαιδευτεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον έχουν μπει σε ασκήσεις τακτικής… άλλου επιπέδου.
Όταν η Τουρκία αρχίζει να βγάζει το πρώτο της σύγχρονο υποβρύχιο, το Piri Reis, στο Αιγαίο θα έχει να αντιμετωπίσει έναν επιπλέον διπλό εφιάλτη. Ο πρώτος είναι οι τορπίλες βαρέως τύπου και τα αντίμετρα, που πλέον εγκρίθηκαν από τη Βουλή κατόπιν σχετικής εισήγησης του υπουργού, Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Κι έρχεται και δεύτερο ισχυρό πλήγμα. Η προμήθεια των ελικοπτέρων MH-60R, Romeo, με αυξημένες ικανότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Είναι τα αποκαλούμενα κι ως «φονιάδες των υποβρυχίων», που με τις ενέργειες του ΓΕΕΘΑ το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει 7 ελικόπτερα του συγκεκριμένου τύπου.
Όμως, ήδη στο Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται στο τελικό στάδιο η μελέτη αναβάθμισης των τεσσάρων υποβρυχίων κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», που σημαίνει ότι θα εξοπλιστούν με ό, τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία. Άλλωστε, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις ικανότητες και τη ναυτοσύνη των Ελλήνων, τη στιγμή που πρώτο το Πολεμικό Ναυτικό έκλεισε συμβόλαιο στα μέσα του 2000 για τα Type-214. Ήταν τα πρώτα αυτού του τύπου, που ναυπηγήθηκαν σ’ όλο τον κόσμο. Οι Γερμανοί είχαν από την αρχή προειδοποιήσει ότι πρόκειται για μοντέλο που δεν έχει δοκιμαστεί πουθενά στον κόσμο. Θυμίζουμε τα ρεπορτάζ εποχής που έκαναν λόγο ότι έγερναν. Ένα ζήτημα που λύθηκε από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο βρήκε λύσεις και τα εξέλιξε και για τον λόγο αυτό άλλωστε η Ελλάδα εισπράττει ακόμη και σήμερα royalties από κάθε νέα πώληση υποβρυχίου αντίστοιχου τύπου. Μόνο που τότε κανείς δεν σκέφτηκε να υπογράψει όρο με την Γερμανία να μην έχει δικαίωμα ναυπήγησης του ίδιου τύπου υποβρυχίου στην Τουρκία.
Αυτά συνεπάγονται ότι οι «αθόρυβοι εφιάλτες» του Αιγαίου θα συνεχίζουν να στοιχειώνουν τα όνειρα των Τούρκων ναυάρχων για πολλά χρόνια ακόμα, σκορπώντας στον αφρό του Αιγαίου τα περί ενδεχόμενης ναυτικής υπεροχής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ΝΑΤΟ και US NAVY θεωρούν τον ελληνικό υποβρύχιο στόλο και το προσωπικό του, ως ένα από τα καλύτερα στην Μεσόγειο.
Κι αν σε ορισμένους δημιουργείται η εντύπωση ότι η λέξη «εφιάλτης» που χρησιμοποιείται στον χαρακτηρισμό τους είναι δημοσιογραφική υπερβολή, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στις κριτικές των ΝΑΤΟϊκών επιτελών στη μεγάλη Συμμαχική άσκηση υποβρυχίων με την επωνυμία “Dynamic Manta 2016”. Ήταν τότε που βάφτισαν «υποβρύχιο-φάντασμα», “The Ghost Submarine”, το υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» (S-121), Type-214AIP, κλάσεως «Παπανικολής». Κατάφερε να βυθίσει δύο φορές ένα πυρηνοκίνητο βρετανικό υποβρύχιο, ναυπήγησης του 2012, εξαπολύοντας ισάριθμες βολές τορπίλης χωρίς να γίνει αντιληπτό από τους Βρετανούς συναδέλφους τους.
ΠΗΓΗ enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου