Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

ΚΥΠΡΟΣ / ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Όσοι με το Χάρο γίναν φίλοι, Τάσος Ισαάκ & Σολωμός Σολωμού(Βίντεο)

Τελέστηκε σήμερα στην Εκκλησία Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι, το 25ο εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Του μνημοσύνου προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Η Αμμόχωστος και η τουρκική τακτική της σαλαμοποίησης

 Η Θέση του "Φ"

ΒΗΜΑ με βήμα προχωρά η κατοχική Τουρκία με τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Με εντολές της Άγκυρας, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του κατοχικού καθεστώτος έχει αποφασίσει τη σύσταση «εκτελεστικής επιτροπής», που θα υπάγεται στην «πρωθυπουργία», για να αξιολογήσει την κατάσταση της περιοχής που θα ανοίξει και θα επιβλέπει τη διαδικασία της ανάληψης του 3,5% της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού.

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσάν Σανέρ, εξήγησε το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο λήφθηκε η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» της 12ης Ιουλίου 2021, κατά την οποία 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλ. το 3,5% της έκτασης της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού,

Απόρριψη του τουρκικού μανιφέστου διεκδικήσεων από Αθήνα, με επιστολή στον ΟΗΕ

Νίκος Μελέτης
Από το liberal

Στην απόρριψη όλων των τουρκικών ισχυρισμών που περιλαμβάνονταν σε τουρκική επιστολή που είχε επιδοθεί στις 15 Ιουνίου στον ΟΗΕ και αποτέλεσε ένα κανονικό μανιφέστο της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, προχώρησε η Αθήνα με νέα επιστολή στον ΟΗΕ.

Η τουρκική επιστολή είχε κατατεθεί μάλιστα την επομένη της συνάντησης των ηγετών των δυο χωρών Κ.Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες, υπονομεύοντας έτσι και την προσπάθεια αποκατάστασης ενός στοιχειώδους κλίματος εμπιστοσύνης.

Τέλος ανοησιών για φθηνό φυσικό αέριο… γεωτρήσεις εν όψει, κυβέρνηση ακούς;

Η εποχή του φθηνού φυσικού αερίου έχει περάσει ανεπιστρεπτί, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο, κατά την οποία η ενέργεια θα είναι σαφώς ακριβότερη, προκαλώντας πολλαπλές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Το φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για τη θέρμανση των νοικοκυριών (ιδίως στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη), ήταν μέχρι πρότινος άφθονο και φθηνό.

Όμως, αυτό ισχύει για το παρελθόν. Πλέον, η δραματική αύξηση της ζήτησης ξεπερνάει κατά πολύ τη διαθέσιμη προσφορά, με αποτέλεσμα οι τιμές αερίου να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Θέρος ανίκατε μάχαν: Το «πλούσιο» καλοκαίρι στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και, σύμφωνα με το γρηγοριανό ημερολόγιο, στα μέσα του μήνα Ιουλίου, που ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Ιουλίου Καίσαρα. Για τους αρχαίους Αθηναίους, όμως, μόλις ξεκίνησε ο νέος χρόνος.

Ο Ιούλιος, σύμφωνα με το αττικό ημερολόγιο, ένα από τα πολλά που ίσχυαν στην αρχαιότητα, αντιστοιχεί στον δικό τους Εκατομβαιώνα. Καθόλου τυχαία ο μήνας αυτός ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα, τον θεό του φωτός, και πήρε το όνομά του από την περίφημη Εκατόμβη, μια μεγαλοπρεπή θυσία 100 βοδιών με σκοπό τον εξιλασμό, αλλά αποτελούσε και μια καλή ευκαιρία να προσφερθεί στον λαό ένα πλούσιο συμπόσιο. Στη διάρκεια του Eκατομβαιώνα, άλλωστε, γιορτάζονταν τα Παναθήναια – η αρχαιότερη και σημαντικότερη γιορτή των Aθηναίων, αφού κατά την παράδοση: «Εριχθόνιος και των Παναθηναίων την εορτήν συνεστήσατο» (Πάριον Xρονικόν, στ. 18).

Ὑποψίες γιά ὀργανωμένο σχέδιο ἐμπρησμῶν κατά τῆς χώρας

ΕΛ.ΑΣ. καί Πεντάγωνο ἀναφέρονται στήν κλιματική ἀλλαγή, ἀλλά δέν ἀποκλείουν τίποτε Κακούργημα ὁ ἐμπρησμός – 700 στελέχη τοῦ Στρατοῦ στήν μάχη

ΦΤΑΙΕΙ ἡ κλιματική ἀλλαγή γιά τήν ἔξαρση τῶν δασικῶν πυρκαϊῶν τῶν τελευταίων ἡμερῶν; Ἐν μέρει, ἴσως. Τό ἑλληνικό Κράτος, ἄν καί διά στόματος κορυφαίων κυβερνητικῶν καί ὑπηρεσιακῶν παραγόντων δέχεται καί τόν παράγοντα αὐτόν, ἀφήνει ἀνοικτά πρός διερεύνησιν καί ὅλα τά ἄλλα ἐνδεχόμενα. Μηδέ ἐξαιρουμένου καί τοῦ ὀργανωμένου σχεδίου ἐμπρησμῶν. Ἄλλως τε δέν εἶναι ἡ πρώτη φορά πού διατυπώνονται τέτοιες ὑποψίες. Ἀπό τό 2011, σύμφωνα μέ τήν τουρκική ἐφημερίδα «Μιλλιέτ»,

Ο πραγματικός φίλος στα δύσκολα φαίνεται – Στήριξη Μενέντεζ στην Ελλάδα και τους Έλληνες

Μενέντεζ: Προσευχόμαστε για την υγεία και των ασφάλεια των φίλων μας στην Ελλάδα

«Προσευχόμαστε για την υγεία και την ασφάλεια των φίλων μας σε όλη την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη» λόγω του συνεχιζόμενου σφοδρού καύσωνα και των μαινόμενων πυρκαγιών, αναφέρει σε μήνυμά του, μέσω Twitter, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Παράλληλα, διαμηνύει πως οι ΗΠΑ πρέπει να παράσχουν υποστήριξη και βοήθεια καθώς

Η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κράτος όπως η Μάλτα(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Ευρωπαϊκό ζήτημα η απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. 

Μιλάμε για απελευθέρωση του νησιού ΚΑΙ των τουρκοκυπρίων. Σκάνδαλο παγκοσμίων διαστάσεων. Η Μεγαλόνησος πρέπει να γίνει ένα κράτος όπως η Μάλτα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα.

 Έχει εισχωρήσει μέσα μας το πνεύμα της ηττοπάθειας.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του