Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Επικίνδυνες αποφάσεις

Του Ν.Λυγερού

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης στις 24/02/1982 έχει ως εξής:

«The Court enumerated the relevant circumstances to be taken into account in achieving an equitable delimitation, including: the fact that the area relevant to the delimitation in the present case was bounded by the Tunisian coast from Ras Ajdir to Ras Kaboudia and the Libyan coast from Ras Ajdir to Ras Tajoura and by the parallel of latitude passing through Ras Kaboudia and the meridian passing through Ras Tajoura; the general configuration of the coasts of the Parties; the existence and position of the Kerkennah Islands; the land frontier between the Parties and their conduct prior to 1974; and the element of a reasonable degree of proportionality».
Δεν μεταφράσαμε το κείμενο που αφορά την επίλυση της διαφωνίας μεταξύ Τυνησίας και Λιβύης όσον αφορά στο θέμα της υφαλοκρηπίδας για να μην υπάρξει παρερμηνεία. Τα δύο κράτη συμφώνησαν στις 10 Ιουνίου 1977 να αποταθούν στο ΔΔΔ. Στο πνεύμα του ΔΔΔ μπορούμε να εισέλθουμε άμεσα αναλύοντας το εξής σκεπτικό.

ΑΟΖ και Στρατηγική Ομάδα Κρούσης

Του Ν. Λυγερού

 Τα δικαιώματα που δεν διεκδικούμε, δεν υπάρχουν. Κάθε μαχητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το γνωρίζει και γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζει με πάθος και αποφασιστικότητα τα θύματα. Το ίδιο συμβαίνει και για τις χώρες. Από τα πιο βασικά θέματα έως τα πιο έντεχνα. Γέφυρα, αεροδρόμιο, μετρό, ολυμπιακοί αγώνες, όλα γίνονται με διεκδικήσεις, αλλιώς δεν υπάρχουν. Σε αυτό το επίπεδο όμως πρέπει να υπάρχει και η αποτελεσματικότητα. Και όταν πρόκειται για ένα θέμα εθνικό, όπως είναι η ΑΟΖ, τα πράγματα δεν είναι μόνο σοβαρά, αλλά ουσιαστικά. Άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με τα προηγούμενα θέματα μπορούν να επινοήσουν την ανάγκη της δημιουργίας όχι μιας απλής ομάδας αλλά μιας πραγματικής στρατηγικής ομάδας κρούσης. Διότι τέτοια θέματα δεν υποστηρίζονται απλώς από επιτροπές που συνεδριάζουν για να βρουν την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης. Η πατρίδα μας έχει αληθινά ανάγκη την ΑΟΖ για να μπορέσει όχι μόνο να σταθεί όρθια αλλά για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Στον Δημήτρη μας

 
Του Ν. Λυγερού


Εσύ που ήσουν πάντα γελαστός
μέσα στα λαδάδικά μας
σαν πλανόδιο τσίρκο
μας τραγουδούσες τρυφερά
ακόμα και για τη Ρόζα

«Βυθίστηκε» η συμμετοχή της τριήρους στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Ακυρώθηκε η συμμετοχή της τριήρους «Ολυμπιάς» στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το πλοίο που είναι αντίραφο πλοίου της ναυμαχίας της Σαλαμίνας είχε παραχωρηθεί από το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, θα μετέφερε μέσω του Τάμεση την Ολυμπιακή φλόγα στο νεόκτιστο Ολυμπιακό Στάδιο του ανατολικού Λονδίνου.
Ο λόγος που ακυρώθηκε η συμμετοχή της, όπως προκύπτει από email του στελέχους της οργανωτικής επιτροπής και επικεφαλής των τελετών των Αγώνων, Μάρτιν Γκριν, είναι ότι θα προκαλούσε μεγάλους κινδύνους ασφαλείας για τον κόσμο, καθώς εκτιμάται ότι θα συγκέντρωνε υπερβολικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων στις όχθες και τις γέφυρες του ποταμού.

Σε… αργεντίνικο τάνγκο υποχρεώνει η Πρόεδρος της Αργεντινής την Ισπανία

Την έγκριση της εθνικοποίησης της πετρελαϊκής YPF θα ζητήσει από το Κογκρέσο της χώρας η Πρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Kirchner, όπως έκανε η ίδια γνωστό... σε τηλεοπτικό της διάγγελμα τη Δευτέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones Newswires.

Με την έγκριση αυτή η κυβέρνηση της Αργεντινής θα αποκτήσει το 51% της YPF, εκ του οποίου το 51% θα μείνει στα «χέρια» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ το υπόλοιπο 49% θα μεταβιβαστεί στις τοπικές κυβερνήσεις της χώρας.

Χαμηλό βαρομετρικό για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Λίγες ημέρες πριν ισχύσει το «απαγορευτικό» για την δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να συγκεντρώνουν ιδιαιτέρως χαμηλά ποσοστά φτάνοντας το 29,5%. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα κόμματα της Αριστεράς και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Ωστόσο σε μία ακόμη δημοσκόπηση η Χρυσή Αυγή δείχνει να μπαίνει στην βουλή.

Παραιτήθηκαν 2 βουλευτές από υποψήφιοι της ΝΔ

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΝΔ ο βουλευτής, Μιχάλης Χαλκίδης εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην έξοδο από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Ημαθία.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Κ. Πρόεδρε, σήμερα, με την παρούσα επιστολή μου και μολονότι τα δικά σας δημοσκοπικά ευρήματα με...φέρνουν πρώτο στις προτιμήσεις των Ημαθιωτών, θέλω να δηλώσω δημόσια πως δε θα είμαι υποψήφιος Βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Ν. Δημοκρατίας, στις 6ης Μαΐου 2012.

Ανακοίνωση - κόλαφος του ΕΦΕΤ για την πολυεθνική «Μη ασφαλή τα προϊόντα της Coca Cola 3E»

Δύο μήνες πέρασαν και παρά τις έγκαιρες παρεμβάσεις του ΕΦΕΤ η εταιρεία Coca Cola 3E δεν κατόρθωσε να βρει τις μη ασφαλείς ποσότητες των 100.000 φιαλών Coca Cola και Sprite, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα του «Θέματος» πως επικίνδυνα αναψυκτικά έχουν διοχευτεθεί στην κατανάλωση εν αγνοία των Ελλήνων. Αυτά είναι τα συμπεράσματα δελτίου τύπου που σήμερα εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιάννης Μίχας ο οποίος σε πλήρη αντίθεση με τα όσα η πολυεθνική ισχυρίζεται χαρακτηρίζει τα είδη της ως «μη ασφαλή».

Τσοχατζόπουλος και ΣΙΑ σε καυγά με τους «Πυρήνες»

Τσοχατζόπουλος και ΣΙΑ σε καυγά με τους «Πυρήνες»
Η διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού αναγκάστηκε να απομακρύνει δύο από τους κατηγορουμένους από την Α’ πτέρυγα.
Επίθεση-με έντονη φρασεολογία δέχθηκε από τους «Πυρήνες της Φωτιάς» η παρέα του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου στις φυλακές Κορυδαλλού, με αποτέλεσμα η διεύθυνση της φυλακής να αναγκαστεί να απομακρύνει τους επιχειρηματίες Αστέριο Οικονομίδη και Γεώργιο Σαχπατζίδη, από την Α’ πτέρυγα.

Οι κρατούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά και κρατούμενοι για οικονομικά εγκλήματα της Α’ πτέρυγας «υποδέχθηκαν» με σφοδρές αποδοκιμασίες τους δυο κατηγορουμένους, γεγονός που αιφνιδίασε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους τις πρώτες ώρες της προφυλάκισης τους.

Περιορισμένες απώλειες στο ΧΑΚ

Λευκωσία: Περιορισμένες απώλειες παρουσιάζει μετά τις 12.30 το κυπριακό Χρηματιστήριο, ανατρέποντας το θετικό κλίμα που επικρατούσε στο πρώτο δίωρο των συναλλαγών και κατά το οποίο η αγορά ενισχυόταν μέχρι και 1,9%.

Στις 13.16, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 240,99 μονάδες, παρουσιάζοντας μικρή πτώση σε ποσοστό 0,81%.

Πτώση σε ποσοστό 0,75% παρουσιάζει ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος υποχωρεί στις 86,79 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η αξία των συναλλαγών ανερχόταν στα 896.538 ευρώ.

Τραπεζική "ομίχλη" στο ταμπλό του ΧΑ

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Χαμένο στην… πυκνή «ομίχλη» της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία συνεχίζει να καλύπτει τον κλάδο των τραπεζών, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε την Πέμπτη με νέες απώλειες και πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται πλέον στα τραπεζικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται αύριο, για τα οποία ωστόσο η Euroxx εκτιμά ότι δεν θα ξεκαθαρίσουν ιδιαίτερα το τοπίο στην αγορά, καθώς οι λεπτομέρειες του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Όπως σχολίαζε σήμερα η Merit ΑΧΕΠΕΥ, και αυτήν την εβδομάδα, όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου παρατηρούμε «μια σειρά από αδιάφορες συνεδριάσεις με χαμηλούς τζίρους και μικρό εύρος διακύμανσης. Το γεγονός αυτό εξηγείται και από την εορταστική περίοδο του Πάσχα αλλά και από τη γενικότερη απαξίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου».

«Μετά την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων των μη τραπεζικών εταιρειών που περισσότερο προβλημάτισαν παρά ικανοποίησαν, εκτός εξαιρέσεων, και ενώ υπάρχει μια εύλογη ανησυχία για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαΐου το ενδιαφέρον εστιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στις τράπεζες και συγκεκριμένα στις επικείμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και στις διαπραγματεύσεις για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης» σημειώνει η χρηματιστηριακή.

Ομιλία του Νίκου Λυγερού για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Στέρησε από την Wall Street το θετικό πρόσημο ο τεχνολογικός κλάδος

Dow13.032,75-82,79 -0,63%  



  Nasdaq3.031,45-11,37 -0,37%  

Η Wall Street χθες
Κοντά στα χαμηλά ημέρας σε μία κατά τα άλλα άνευρη συνεδρίαση έκλεισε ο δείκτης των blue chips του αμερικανικού χρηματιστηρίου Dow Jones, με το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του να "χρεώνεται" στις ΙΒΜ και Intel που απογοήτευσαν με τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Αρνητικά σήματα έστειλε και η Ευρώπη που παρασύρθηκε πτωτικά από τις ισχυρές απώλειες του ισπανικού χρηματιστηρίου. Ο δείκτης IBEX 35 σημείωσε άτακτη οπισθοχώρηση όταν η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας εξέπεμψε σήμα κινδύνου για τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών και έκλεισε με βουτιά 4%.

ΔΕΙΚΤΕΣ-ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Έχοντας συγκεντρώσει κέρδη 266 μονάδων στις δύο τελευταίες ημέρες συναλλαγών, ο Dow Jones σημείωσε σήμερα πτώση 0,63%, υπό το βάρος του τεχνολογικού κλάδου. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης υποχώρησε κατά 82,70 μονάδες, κλείνοντας στις 13.032,70 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 11,30 μονάδων (-0,37%) και έκλεισε στις 3.031,40 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 5,60 μονάδων (-0,41%) κλείνοντας στις 1.385,10 μονάδες.

To ADR της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με πτώση 0,06 δολαρίων ή 2,39% στα 2,45 δολάρια.