Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

23 Μαρτίου 1821, η Καλαμάτα ελεύθερη – Τα τεχνάσματα των οπλαρχηγών που «έκλαιγαν σαν παιδιά» - Η πόλη στα χέρια των Ελλήνων χωρίς να πέσει ούτε μία τουφεκιά

Αναπαράσταση της δοξολογίας της 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα, από τον ζωγράφο Ευάγγελο Δράκο (Καλαμάτα, Μπενάκειο Μουσείο)

Ένας επαναστατικός αέρας φυσούσε στην Πελοπόννησο τον Μάρτιο του 1821, που έγινε σάλπισμα για ξεσηκωμό με την ύψωση της επαναστατικής σημαίας στις 17 του μήνα στην Αρεόπολη και με την πρώτη πολεμική πράξη του Αγώνα, την πολιορκία των Καλαβρύτων στις 21 του μήνα.

Προτού ακόμα κηρυχθεί επίσημα η Επανάσταση, στις 23 οι Μανιάτες απελευθέρωσαν την Καλαμάτα και δημιούργησαν επιτροπή που θεωρείται η πρώτη πολιτική εξουσία της ελεύθερης Ελλάδας.

Δεν πρέπει να πληρώσει το βρετανικό κράτος;

Αλέκος Μιχαηλίδης   

Τον Αύγουστο του 1956, ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ είχε εδραιωθεί σε όλη την Κύπρο, στις πόλεις, στα βουνά, στα σπίτια, στις εκκλησίες. Οι Βρετανοί είχαν να αντιμετωπίσουν ένα λαό-αντάρτη, που αμφισβητούσε τη μοίρα του μετά από πολλά χρόνια σιωπής. Οι πρώτοι απαγχονισμοί είχαν διαπραχθεί τον Μάιο (Καραολής, Δημητρίου), η κατακραυγή ήταν φοβερή, αλλά το Λονδίνο και το Μπάκινγχαμ δεν έδιναν δεκάρα. Όπως δεν έδιναν για τον 19χρονο Ευαγόρα Παλληκαρίδη ή για τον 7χρονο Δημητράκη Δημητριάδη, που κηδεύτηκε το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, 66 χρόνια μετά τη δολοφονία του.

Η Ευρώπη σε ενεργειακή υποτέλεια

 Η Ευρώπη σε ενεργειακή υποτέλεια

Πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έκοψε το κλαδί της ενεργειακής της ανεξαρτησίας & της οικονομικής της ευδαιμονίας, ακολουθώντας την πράσινη φιλοσοφία:

Από παγκόσμιος παίκτης (1952-1990),

έγινε ουραγός (1990-2022).

 

Του Δρα Αντωνίου Ε. Φώσκολου*
Μέλους του ΙΗΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε το 1952. Οι πρωτεργάτες ήταν οι Robert Schuman, Γαλλία,

Για ποιες κυρώσεις ομιλεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν όταν χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ τις παραβιάζει; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, από κοινού με τους συμμάχους του;ΝΑΤΟ και τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, με βασικό στόχο όσες χώρες τις παραβιάζουν.

Ακούγοντας τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου να ομιλεί για το θέμα στην ενημέρωση, το μυυλό μας πήγε -που αλλού; Μα φυσικά την Τουρκία. Είναι μία χωρα μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία κάλεσε τους Ρώσους ολιγάρχες να μεταφέρουν τα χρήματα τους στην Τουρκία ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ήσυχος γνωρίζοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα πράξει ότι και στο παρελθόν με την των κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Ουκρανία – Ρωσία: Ο πόλεμος αγγίζει Λιβύη και Συρία συμπαρασύροντας ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ…

Η επιθυμία της Δύσης να διατηρήσει την πίεση που ασκεί στη Ρωσία και μετά τη λήξη του πολέμου, επηρεάζει τη «μεγάλη εικόνα» που αφορά συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκεται η Ρωσία, είτε ευθέως με τη δέσμευση στρατευμάτων στο έδαφος, όπως στη Συρία, ή διά αντιπροσώπων (proxy), όπως στη Λιβύη, κυρίως μέσω της ελεγχόμενης από το Κρεμλίνο ιδιωτικής εταιρίας Wagner Group, που διαθέτει μισθοφόρους σε διάφορα σημεία της υφηλίου. Οι τελευταίες εξελίξεις στα δυο αυτά μέτωπα, προκαλούν ανησυχίες ευρύτερης εκτροπής.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Καταρχάς, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι η πίεση προς τη Ρωσία θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα

Κάναμε λάθος σύντροφοι – Το Think Tank του Γερμανικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται

Μανωλης Σταυρουλακης

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την αποστασιοποίηση του think tank του Γερμανικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας.
 

«Πολλοί στην Αριστερά εκτιμήσαμε λάθος την προσπάθεια του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε απολογισμό», τονίζει η δεξαμενή σκέψης Ρόζα Λούξεμπουργκ, που πρόσκειται στο Γερμανικό Κόμμα της Αριστεράς, στο Die Linke, εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η Εβδομάδα του Μέλιτος Τελείωσε

Της Μύρνας Νικολαΐδου

Δεν κράτησε και πολύ η «ανακωχή» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν για τα μάτια του ΝΑΤΟ. Χθες η τουρκική κυβέρνηση επανήλθε, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και της ΕΕ. Αφορμή υπήρξε το αμυντικό σχέδιο της ΕΕ για την «Στρατηγική Πυξίδα» και πιο συγκεκριμένα οι αναφορές ότι συνεχίζονται οι προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες εις βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων έναντι κρατών μελών. Στο εν λόγω σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης έως και 5.000 στρατιωτών, υλοποιώντας εν μέρει τα σχέδια για κοινή άμυνα της ΕΕ με αφορμή τους κινδύνους αλλά και τις ανάγκες που ανέκυψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην Ευρώπη, με τρεις «άβολες» αλήθειες, ο Μπάιντεν

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr 

Ο Τζο Μπάιντεν έρχεται σήμερα στην κατεστραμμένη- ποικιλοτρόπως-από τον πόλεμο Ευρώπη, με στόχο να συσπειρώσει  τη Δύση σε μια αντιρωσική συμμαχία. Ο 79χρονος Αμερικανός πρόεδρος θα παραστεί αύριο στην ειδική σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, σε μια συνάντηση της G7 και στη συνέχεια στην τακτικά προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.  Την Παρασκευή θα επισκεφτεί την Πολωνία και δεν αποκλείεται μάλιστα να φτάσει ως τα σύνορα με την Ουκρανία σε μια επίδειξη αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Συναγερμός γιά κυβερνοπόλεμο κατά τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας

Ἔγγραφο τοῦ Ὑπουργείου Ψηφιακῆς Διακυβερνήσεως καλεῖ σέ ἐγρήγορση δημόσιες ὑπηρεσίες, ΔΕΚΟ καί τράπεζες – Τί συνέβη στά ΕΛΤΑ

ΒΑΘΕΙΑ ἀνησυχία, ἡ ὁποία ἔφθασε μέχρι τό γραφεῖο τοῦ Πρωθυπουργοῦ Κυριάκου Μητσοτάκη, ὅτι ἡ Ἑλλάς ἐνδέχεται νά γίνει στόχος κυβερνοεπιθέσεως, προεκάλεσε ἡ προσβολή ἀσφαλείας τήν ὁποία ἐδέχθησαν χθές τά πληροφοριακά συστήματα τῶν Ἑλληνικῶν Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ). Οἱ ἀνησυχίες ἐντείνονται ἀπό τό γεγονός ὅτι ὑπάρχουν δύο ἄξονες προσβολῆς πληροφοριακῶν συστημάτων, τά ὁποῖα ἐλέγχουν τήν καλή λειτουργία τοῦ συνόλου σχεδόν τῶν λειτουργιῶν τοῦ Κράτους. Ἀφ’ ἑνός εἶναι οἱ ἴδιοι οἱ ἐμπόλεμοι, ἡ Οὐκρανία δηλαδή καί ἡ Ρωσσία,

Το ολλανδικό «ξέπλυμα» της Τουρκίας, οι απαιτήσεις Ερντογάν από ΕΕ και οι βολές Τσαβούσογλου

Νίκος Μελέτης

Την ώρα που έστω και με ήπιο και έμμεσο τρόπο το Κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας» της Ε.Ε. θέτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την μη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων «κρατών μελών» ως όρο για την συνέχιση των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Μ. Ρούτε εμφανίσθηκε χθες στην Άγκυρα ως ο σθεναρότερος συνήγορος της «ουδετερότητας» και του «ιδιαίτερου» ρόλου της Τουρκίας στο Ουκρανικό, ενώ η Άγκυρα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Ε.Ε. επειδή υποκύπτει όπως είπε στις αντιτουρκικές διαθέσεις των δυο κρατών μελών της, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η ουκρανική κρίση και η Ελλάδα

Του Κων/νου Α. Καραγιαννίδη*

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, υπήρξε το ερέθισμα για την αφύπνιση ψυχροπολεμικών συνδρόμων και πρακτικών. Το πιο απαισιόδοξο σύμπτωμα, που παρατηρώ, είναι οι μανιχαϊστικές ερμηνείες των γεγονότων, στον απλοϊκό άξονα καλού-κακού.

Ελλείψει σφαιρικής ενημερώσεως για τις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς οι πηγές είναι περιορισμένες, ελεγχόμενες και φιλτραριζόμενες, σε αμφότερες τις πλευρές, θα επιχειρήσω μια γενικότερη προσέγγιση.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΔΥΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ.

Του Βασίλειου Μαρτζούκου,
Αντιναύαρχου ε.α., Αντιπροέδρου του ΕΛΙΣΜΕ

Η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις κατάφορες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου και τα εκατομμύρια Ουκρανών προσφύγων, προκαλούν εύλογη ανησυχία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και κρατικό επίπεδο. Πρόκειται για μία συγκρουσιακή πορεία δύο αντιθέτων αντιλήψεων. Η Δύση προσβλέπει σε ενιαία και ανεξάρτητη Ευρώπη κυριάρχων κρατών ενώ η Ρωσία αναζητεί «στρατηγικό βάθος» ασφαλείας στα δυτικά σύνορά της, στο πλαίσιο της πολιτικής «near abroad». Τα όρια του βάθους αυτού παραμένουν αδιευκρίνιστα αλλά τα κράτη τα οποία θα περιλάβει δεν θα είναι κυρίαρχα αφού η εξωτερική και αμυντική πολιτική τους θα ελέγχεται από την Ρωσία.

Τουρκία: Απέρριψε την Αμερικανική πρόταση για αποστολή των S-400 στην Ουκρανία

 «Αντί για την παράδοση τέτοιων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, η Τουρκία κάνει τα πάντα για να τερματίσει τη σύγκρουση» είναι η απάντηση της Άγκυρας 

Στην άρνηση της Τουρκίας να παραδώσει στην Ουκρανία τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400, σκοντάφτει η Αμερικανική πρόταση για ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων με τα επίμαχα ρωσικά συστήματα που αποτελούν μεγάλο αγκάθι στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική πρόταση κατατέθηκε στη διάρκεια των επαφών που είχε στην Άγκυρα στις αρχές Μαρτίου η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Ουέντι Σέρμαν.

Η Ρωσία για πρώτη φορά παραδέχθηκε με σαφήνεια γιατί θέλει να καταλάβει τη Μαριούπολη

Η Ρωσία δήλωσε με ασυνήθιστα σαφείς όρους γιατί ένας από τους σημαντικούς πολεμικούς της στόχους είναι η κατάληψη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία.

Η κατάληψη αυτής της πόλης-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα δημιουργήσει μια ασφαλή χερσαία σύνδεση με την κατεχόμενη-προσαρτημένη από τη Ρωσία ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ομοσπονδιακή περιφέρεια της Νότιας Ρωσίας Κίριλ Στεπάνοφ.

Αλβανία: Συνεδρίαση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για την Απογραφική Διαδικασία

Άγ. Σαράντα.

Συνεδρίασε,  τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022, με φυσική παρουσία των μελών του και διαδικτυακή συμμετοχή, το Γενικό Συμβούλιο της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ.

Προς της συζήτησης των ζητημάτων της Ημερήσιας Διάταξης ο Πρόεδρος της Οργάνωσης κ. Βασίλης Κάγιος είχε την ευκαιρία ώστε λεπτομερώς να ενημερώσει σχετικά με την επίσκεψη αντιπροσωπείας στην Αθήνα, τις συναντήσεις με την ανώτερη πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και της σημασίας που αποδίδεται στην προστασία της ΕΕΜ και την προώθηση των αιτημάτων της για διεύρυνση και πρακτική εφαρμογή των κατοχυρωμένων σε διεθνείς πρακτικές και εγχώρια νομοθεσία. 

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία - Όλες οι εξελίξεις από τη 28η μέρα ρωσικής εισβολής

Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου είναι δύσκολες και ορισμένες φορές χαρακτηρίζονται από έντονη αντιπαράθεση, αλλά «βήμα-βήμα προχωράμε μπροστά», δήλωσε σε νέο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι 

NATO: Έως 40.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί

Έως 40.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ. Εξ αυτών, 7.000 έως 15.000 έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

   Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Κ. Γρίβας: Η ενεργή ουδετερότητα της Τουρκίας, η μουδιασμένη Ελλάδα

 

Το μεγάλο κάδρο του πολέμου της Ουκρανίας Ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας, ανέλυσε στο 98.4 γιατί η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σήμερα ως «επιτήδειος ουδέτερος» , αλλά ενεργητικά, κερδίζοντας ρόλο και «πόντους» διεθνώς , ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον και σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΨΗ Στ.Καραβίδας: Καλεσμένος του Αντώνη Κοκορίκου 22/3/22

 

ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΨΗ Στ.Καραβίδας: Καλεσμένος του Αντώνη Κοκορίκου 22/3/22

Γιάννης Μάζης, Τα αίτια και τα αιτιατά πρέπει να δούμε και να αναλύσουμε για την Ουκρανική κρίση

 

Τα αίτια και τα αιτιατά πρέπει να δούμε και να αναλύσουμε για την Ουκρανική κρίση. Προφανώς υπάρχει ανθρωπιστική καταστροφή αλλά αυτό δεν είναι γεωπολιτική ανάλυση δηλώνει ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Μάζης Η ανθρωπιστική καταστροφή είναι κάτι που όλοι πρέπει να συνδράμουμε και να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο αλλά πρέπει επίσης να δούμε πώς φτάσαμε έως εδώ και που πάμε στην συνέχεια συμπληρώνει ο καθηγητής

«Επικίνδυνη η μυστική διπλωματία του πρωθυπουργού με την Τουρκία»-Π.Νεάρχου

 

«Εξωθεσμικό και επικίνδυνο να ασκεί μυστική και προσωπική εξωτερική πολιτική ο πρωθυπουργός», δηλώνει στο militaire.gr ο πρέσβης ε.τ και ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Πατριωτικής Ένωσης Περικλής Νεάρχου.

Ο κ.Νεάρχου τονίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να υπενθυμίσουν σε όλη τη Δύση ότι εκτός από την εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει και η εισβολή στην Κύπρο. «Αντί γι ΄ αυτό σπεύσαμε να κάνουμε την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, ξεπλύναμε τον Ερντογάν και δεν είπαμε κουβέντα».

Παίζουν όλοι το παιχίδι του Ερντογάν

 

Σάββας Καλεντερίδης: Η Τουρκία εμπαίζει τη Δύση, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση! Παίζουν όλοι το παιχίδι του Ερντογάν

Την πολιτική της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης

Γιώργος Φίλης, Β.Μαρτζούκος, Να εξαργυρώσει στα Ελληνοτουρκικά η Ελλάδα την στάση της στο Ουκρανικό

 

Να εξαργυρώσει στα Ελληνοτουρκικά η Ελλάδα την στάση της στο Ουκρανικό δηλώνει ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης και ο Ναύαρχος ε.α Βασίλης Μαρτζούκος Ο κος Φίλης τονίζει ότι η στάση της Ελλάδας στην Ρωσοουκρανική κρίση, καλώς ή κακώς, μας έβαλε απέναντι μία από τις δύο πιο ισχυρές στρατιωτικά χώρες του πλανήτη. Αυτό με τις σύγχρονες μορφές πολέμου όπως οι κυβερνοεπιθέσεις ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις που θα οδηγήσει