Νίκος Μελέτης
Την ώρα που έστω και με ήπιο και έμμεσο τρόπο το Κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας» της Ε.Ε. θέτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την μη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων «κρατών μελών» ως όρο για την συνέχιση των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Μ. Ρούτε εμφανίσθηκε χθες στην Άγκυρα ως ο σθεναρότερος συνήγορος της «ουδετερότητας» και του «ιδιαίτερου» ρόλου της Τουρκίας στο Ουκρανικό, ενώ η Άγκυρα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Ε.Ε. επειδή υποκύπτει όπως είπε στις αντιτουρκικές διαθέσεις των δυο κρατών μελών της, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μ. Ρούτε ο οποίος έσπευσε χθες να επισκεφθεί στην Άγκυρα τον Τ. Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την Τουρκία φροντίζοντας συγχρόνως να δικαιολογήσει και να «ξεπλύνει» την επιλογή της Τουρκίας να μην επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία ,παρά την ιδιότητα της ως μέλους του ΝΑΤΟ και υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε.
«Η Τουρκία διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση στην Ουκρανία και είμαι πολύ ευτυχής που ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέλαβε αυτόν τον ρόλο. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και τα μέλη της κυβέρνησης σας για τις προσπάθειές τους για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης. Συγχαίρω επίσης την Τουρκία για την εφαρμογή της Σύμβασης του Μοντρέ σχετικά με τη διέλευση πλοίων από τα Στενά». Και απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των κυρώσεων ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής:
«Θα θέλαμε η Τουρκία να εφαρμόσει όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά είμαστε επίσης πολύ ικανοποιημένοι που η Τουρκία διαδραματίζει επί του παρόντος τον διπλωματικό και ηγετικό ρόλο στην ουκρανική κρίση».Μια δήλωση με την οποία ο Ολλανδός πρωθυπουργός ουσιαστικά αναγνωρίζει και νομιμοποιεί τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου» που θέλει να έχει η Τουρκία πατώντας με τα δυο πόδια σε δυο βάρκες θέλοντας να αποσπάσει ανταλλάγματα και από την Δύση και από την Ρωσία. Και ο κ. Ρούτε προσέθεσε: «Η Τουρκία έχει τεράστιας σημασίας στρατιωτική και πολιτική θέση για τη συμμαχία. Είναι επίσης σημαντικός εταίρος για την ΕΕ…». Ο Ολλανδός πρωθυπουργός μάλιστα εξήρε τις διμερείς σχέσεις ,θέτοντας ως στόχο τα 20 δις δολάρια εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία τονίζοντας ότι λειτουργούν στην Τουρκία 3 χιλιάδες ολλανδικές εταιρείες.
Αυτές οι «πάσες» του Ολλανδού πρωθυπουργού έδωσαν την ευκαιρία στον κ. Ερντογάν να προβάλει μια σειρά απαιτήσεων από την Ε.Ε. θεωρώντας ότι οι Βρυξέλλες είναι υποχρεωμένες να «πληρώσουν» τις «καλές υπηρεσίες» που προσφέρει στο Ουκρανικό. Έτσι ο κ. Ερντογάν (δυο ημέρες αφού ακόμη και οι 2 θαλαμηγοί του Ρώσου ολιγάρχη Αμπράμοβιτς έβρισκαν ασφαλές καταφύγιο στο Μπόρντρουμ και στην Μαρμαρίδα) απαίτησε από την Ευρώπη να ανοίξουν τα διαπραγματευτικά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ,τα οποία μένουν παγωμένα λόγω της κατάστασης του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία, και των παραβιάσεων των κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επίσης να ανοίξει αμέσως η συζήτηση για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε.. Η Τουρκία απαιτεί την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης όταν δεν έχει ακόμη εφαρμόσει την επέκταση της υπάρχουσας εδώ και δυο δεκαετίες Τελωνειακής Ένωσης και προς την Κύπρο, όπως οφείλει βάσει των δεσμεύσεων του είχε αναλάβει το 2004,προκειμένου να εξασφαλίσει την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η Τουρκία όμως δείχνοντας τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις σχέσεις της με την Δύση και την Ε.Ε. εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της Ε.Ε. κατηγορώντας την μάλιστα ότι κάνει τα χατίρια της Ελλάδας και της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» και έτσι «χάνει το όραμα της», με αφορμή την δημοσιοποίηση του κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας» της Ε.Ε. που αποτελεί ουσιαστικά την βάση του νέου αμυντικού δόγματος της Ε.Ε..
Το κείμενο αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:
«(για την Μεσόγειο) ως περιοχή και θαλάσσιο χώρο στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητά μας, δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών και προκλήσεων. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρω-Μεσογειακή περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω διαμεσολάβησης, επίλυσης συγκρούσεων, ανοικοδόμησης θεσμών και επανένταξης όλων των μελών της κοινωνίας. Για τον σκοπό αυτό, θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τους περιφερειακούς εταίρους. Τέλος, εξακολουθούν να υπάρχουν εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών κατά των κρατών μελών της ΕΕ και των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, καθώς και της εργαλειοποίησης της παράτυπης μετανάστευσης, και έχουν τη δυνατότητα να κλιμακωθούν γρήγορα· Η εξασφάλιση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος, καθώς και μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης, σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονιας, είναι προς το συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας».
Στο κείμενο γίνεται ειδική επίκληση της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των κρατών μελών:
«Εάν ένα κράτος μέλος είναι θύμα ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη έχουν προς το παρόν υποχρέωση παροχής βοήθειας και συνδρομής με όλα τα μέσα που διαθέτουν, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δεν θίγει τον ειδικό χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών. Οι δεσμεύσεις και η συνεργασία στον τομέα αυτό θα πρέπει να συνάδουν με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που για τα μέλη του, παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας και το φόρουμ για την εφαρμογή της . Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην αμοιβαία συνδρομή μας βάσει του άρθρου 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην αλληλεγγύη βάσει του άρθρου 222 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως μέσω συχνών ασκήσεων».
ΟΙ αναφορές αυτές είναι θετικές για την Ελλάδα αν και δεν αναφέρεται ρητώς ότι η Τουρκία είναι αυτή που αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών και δεν επισημαίνεται ότι τέτοιες ενέργειες θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες και κυρώσεις από την Ε.Ε. ,ενώ σε ότι αφορά την υποχρέωση αμοιβαίας συνδρομής αυτή τίθεται υπό την αίρεση να συνάδουν με τις «δεσμεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» που ως γνωστό η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής του άρθρου 5 δεν ισχύει έναντι κρατών μελών της Συμμαχίας (όπως είναι η απειλή προερχόμενη από την Τουρκία).
Η απάντηση του Τουρκικού ΥΠΕΞ ηταν επικεντρωμένη στην «κακή επιρροή» που ασκεί η Ελλάδα και η Κύπρος στην Ε.Ε. καθώς δεν θα ήθελε η Άγκυρα να στραφεί εναντίον της Ε.Ε. βλέποντας ότι η εμπλοκή της στο Ουκρανικό αλλά και η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί περί «μη έντασης» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις , διαμορφώνουν το περιβάλλον για να διεκδικήσει πρόσθετα ανταλλάγματα από την Ε.Ε.
Η Τουρκική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Το κεφάλαιο του εγγράφου για την Ανατολική Μεσόγειο στο οποίο αναφέρεται η χώρα μας φαίνεται να υπαγορεύεται από τα δύο μέλη της ΕΕ που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιων συνόρων εις βάρος και με την επίμονη άρνηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Το κεφάλαιο αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, την πρακτική, ακόμη και το ίδιο το κεκτημένο της ΕΕ· ως εκ τούτου είναι αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα. Καθώς το έγγραφο αποτυγχάνει να δείξει τη σωστή κατεύθυνση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως "πυξίδα" ούτε μπορεί να ονομαστεί "στρατηγικό". Αυτό το έγγραφο αναμφίβολα θα καταστήσει την ΕΕ μέρος του προβλήματος και όχι τη λύση στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα κατευθύνει την Ένωση στις σωστές στρατηγικές. Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ατυχές και μη οραματικό για την ΕΕ το γεγονός ότι το έγγραφο χάνει την αλήθεια και την πραγματικότητα και αντιμετωπίζει μια υποψήφια χώρα και έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ από μια τόσο ρηχή προοπτική».
Ο κ. Τσαβούσογλου μιλώντας στην υπουργική συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, στο Ισλαμαμπάντ βρήκε και πάλι την ευκαιρία να επιτεθεί στην Ελλάδα καθώς σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας είναι να καταγράφεται στις αποφάσεις του OIC οι «παραβιάσεις» των δικαιωμάτων των «Τούρκων μουσουλμάνων της Δ. Θράκης».
«Για επτά αιώνες στη Δυτική Θράκη και πέντε αιώνες στην Κύπρο οι μουσουλμάνοι Τούρκοι κράτησαν το Ισλάμ ζωντανό , στον 21ο αιώνα στερούνται από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους…» Και πρόσθεσε: «.. είναι σωστό να υποχωρούμε από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των τούρκων μουσουλμάνων στη Δυτική Θράκη ή στην Κύπρο μόνο και μόνο επειδή έχουν διαφωνίες με την Τουρκία;».
Οι εξελίξεις με τη παρέμβαση της Τουρκίας στο Ουκρανικό αλλά και τις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν και τις τοποθετήσεις της Τουρκίας στον Οργανισμό της Ισλαμικής Διάσκεψης ,μάλλον δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Η Τουρκία παραμένει αυτή που όλοι γνωρίζουμε και όχι αυτή που θέλει να δείξει ο κ. Ερντογάν…
ΠΗΓΗ liberal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου