Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Ελλήνων ονόματα

Ονόματα των Πρώτων Ελλήνων που διαβάστηκαν από τις επιγραφές της Γραμμικής Β και άλλων μη Αλφαβητικών γραφών.

Από τον ΟΣΚΑΡ ΛΑΝΤΑΟΥ

Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ουπσάλα
ΠΗΓΗ ellinondiktyo

 Ο κατάλογος που ακολουθεί αποτελεί αντίγραφο του Index (= κατάλογος) του βιβλίου του Όσκαρ Λαντάου, σελίδες 283- 303 (Πίνακες 1,2, και 3 - ο τέταρτος πίνακας, περιλαμβάνει ονόματα μη Ελληνικά, δηλαδή ξένων που συναλλάσσοντο με Έλληνες και δεν αναγράφεται εδώ). Το βιβλίο του Oscar Landau // Mykenisch - Griechische Personennamen//, γράφηκε στην Ουπσάλα και τυπώθηκε στο Göteborg της Σουηδίας το 1958 -σελίδες 305. Οπου η λέξη αρχίζει με κεφαλαίο είναι σίγουρο όνομα, όπου
η λέξη αρχίζει με πεζό είναι ίσως όνομα ή πιθανόν και λέξη του λεξιλογίου. (ο συγγραφέας αμφιβάλλει). Οι αναγνώστες δεν πρέπει να απορούν γιατί εμφανίζονται στη γραφή ΛΑΤΙΝΙΚΑ γράμματα, (δεν είναι αδυναμία του ξένου να αποδώσει τη γραφή).

Ζόραν Ζάεφ: Ενδέχεται να διδάσκεται η ‘μακεδονική’ γλώσσα στην Ελλάδα

Σκόπια.
Κατά τη συζήτηση στο κοινοβούλιο σήμερα,  για τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της πΓΔΜ,  ο πρωθυπουργός επεσήμανε μία προς μία τις αλλαγές τονίζοντας ότι η ψήφιση αυτών των αλλαγών στο Σύνταγμα θα ωθήσει την  Ελλάδα να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της χώρας ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Απαντώντας σε παρατήρηση του βουλευτή του VMRO-DPMNE,  Τράιτσο Ντίμκοφ,  ότι με την αλλαγή του ονόματος σε ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’ δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους ‘Μακεδόνες’ στις γειτονικές χώρες,  ο πρωθυπουργός είπε: 

Πηνελόπη: Σε έξι ημέρες έπεσαν 16.200 κεραυνοί!

Η κακοκαιρία «Πηνελόπη» απασχόλησε τη χώρα μας για περίπου μία εβδομάδα, από την Κυριακή 25/11 έως την Παρασκευή 30/11, παρουσιάζοντας δύο πρόσωπα, το «θερμό» και το «ψυχρό».

Το «θερμό πρόσωπο» της κακοκαιρίας μας απασχόλησε από την Κυριακή 25/11 μέχρι την Τετάρτη 28/11, όπου σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής, κυρίως στα δυτικά, θυελλώδεις νοτιάδες και συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, ενώ το «ψυχρό πρόσωπο» από το απόγευμα της Τετάρτης 28/11 έως και την Παρασκευή 30/11, με βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια με μεγάλα ύψη βροχής στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Εντυπωσιακό οπτικό φαινόμενο στον ουρανό του Αγρινίου (ΦΩΤΟ)

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κωνσταντίνος Φλωρόπουλος
Από το  agriniovoice

Μια υπέροχη «ηλιακή άλως» «έλουσε» με τη λάμψη της το Αγρίνιο. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό οπτικό φαινόμενο, το οποίο παρουσιάστηκε στον ουρανό του Αγρινίου το πρωί του Σαββάτου (1/12).
Όσοι… κοίταξαν ψηλά στον ουρανό του Αγρινίου, είδαν το απίστευτο αυτό φαινόμενο, το οποίο στα γεωγραφικά πλάτη της Ελλάδας κρίνεται μάλλον ασύνηθες, αλλά όχι και ιδιαίτερα σπάνιο. Προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Μάλιστα, τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000 μ.!

Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει το έργο να αλλάξει τον καπιταλισμό εκ των έσω - Ένας οραματιστής μεταμορφώνει τον κόσμο μία επιχείρηση τη φορά(Βίντεο)

Ο αθεράπευτα ρομαντικός Jay Coen Gilbert πίστευε ανέκαθεν πως ο τρόπος που δουλεύει το σύγχρονο επιχειρείν δεν ταιριάζει με την ανθρώπινη φύση και τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της, μόνο που τραβούσε μια μοναχική πορεία χωρίς συντρόφους.
Σήμερα όπως περισσότερες από 2.600 εταιρίες (μεταξύ αυτών και κολοσσοί όπως η Etsy και η Danone) όχι μόνο πιστεύουν όσα λέει, αλλά κι έχουν σπεύσει να ενταχθούν στη σταυροφορία του να κάνει τον καπιταλισμό ένα καλύτερο σύστημα και το επιχειρείν υπόλογο όχι μόνο στους μετόχους του και τα αφεντικά, αλλά και στους υπαλλήλους τους, την κοινωνία και το περιβάλλον τελικά.

«Ρημαδιό» το Παρίσι μετά τα άγρια επεισόδια: Καμμένα, αναποδογυρισμένα ΙΧ, βανδαλισμένα καταστήματα - «ΙΣΟΠΕΔΩΣΑΝ» ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ(Εικόνες)

Εικόνες καταστροφής στο Παρίσι/ Φωτογραφία: AP- Thibault Camus

 
Σοκ και θλίψη προκαλούν οι εικόνες από το Παρίσι, την επομένη των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν κατά τη διαμαρτυρία των «κίτρινων γιλέκων».
Πολλές οι «πληγές» στο κέντρο του Παρισιού, που μετατράπηκε σε πεδίο μάχης το Σάββατο. Από νωρίς το πρωί, επιστρατεύθηκαν συνεργεία καθαρισμού, που προσπαθούσαν να σβήσουν τα συνθήματα που έγραψαν οι συγκεντρωμένοι στην Αψίδα του Θριάμβου. «Μακρόν, τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν» και «Μακρόν παραιτήσου» μερικά από αυτά.

Νέες απειλές Ερντογάν προς την Κύπρο

Νέες προειδοποιήσεις προς την Κύπρο απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αιχμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαμήνυσε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει «να καταπατηθούν με τετελεσμένα τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων που είναι από τους κύριους δικαιούχους των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου»

Προσέθεσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Σβήνει» η Ελλάδα: Μειώνονται οι γεννήσεις – Γερνάει ο πληθυσμός

Απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις για τη δημογραφική εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού
Οι συνθήκες για δημιουργία οικογένειας στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι, ενώ λόγω της κρίσης χιλιάδες νέα παιδιά μεταναστεύουν στο εξωτερικό.
Η ελληνική κοινωνία μετατρέπεται σε κοινωνία γερόντων ενώ προκαλεί προβληματισμό το γεγονός πως οι μετανάστες στην Ελλάδα γεννούν πολύ περισσότερα παιδιά από τους Έλληνες.
Για να διατηρηθεί ένα έθνος πληθυσμιακά θα πρέπει ο δείκτης γεννήσεων να είναι 2,1. Στην Ελλάδα δυστυχώς είναι 1,3 και εάν αφαιρεθεί το 0,2 που είναι παιδιά μεταναστών, απομένει 1,1, που καταδεικνύει πορεία εξαφάνισης.