Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Εύξεινος Πόντος, οι Ελληνικές αποικίες και ο πολυσύχναστος υδάτινος δρόμος στο σταυροδρόμι του αρχαίου κόσμου

Ο Εύξεινος Πόντος υπήρξε πολυσύχναστος υδάτινος δρόμος στο σταυροδρόμι του αρχαίου κόσμου : των Βαλκανίων στη Δύση, των Ευρασιατικών στεπών στο Βορρά, του Καύκασου και της Κεντρικής Ασίας στην Ανατολή, της Μικράς Ασίας και της Μεσοποταμίας στο Νότο και της Ελλάδας στα Νοτιοδυτικά.

Ιωάννου Καποδίστρια: «Υπόμνημα περί της τύχης της Ελλάδος» (17 Ιουλίου 1821)

Κείμενο (απόσπασμα): Ιωάννης Καποδίστριας (17/7/1821)

Η θέσις της Ρωσίας δεν είναι πλέον άγνωστος, ούτε εις την Πόρταν, ούτε εις τας Ευρωπαϊκάς δυνάμεις. Ή οι Τούρκοι έχουν την θέλησιν και την δύναμιν του να παύσουν να είναι Τούρκοι και επομένως θέλουν δεχθή και βάλει εις πράξιν ειλικρινώς τας προτάσεις μας, και τότε αι με αυτούς σχέσεις μας θέλουν είναι ευσυμβίβαστοι με τα προς τους Χριστιανούς καθήκοντα χρέη μας, και θέλουν δυνηθή να στερεωθούν καλύτερα, παρά ότι εστερεώθησαν διά της συνθήκης του Βουκουρεστίου, ή το πραγμα είναι διαφορετικόν· και τότε δεν ημπορούμεν, αλλ’ ούτε χρεωστούμεν να έχωμεν καμμίαν σχέσιν φιλίας με την Πόρταν. Αν υποτεθή το δεύτερον, αι συμμαχικαί δυνάμεις έχουν να ιδούν αν ταις συμφέρη ν’ αφήσουν εις μόνην την Ρωσίαν την φροντίδα να ειρηνεύση την Ανατολήν, ή να συναγωνισθούν με αυτήν, διά να επιτύχουν τον αυτόν σκοπόν και να ελευθερώσουν, ίσως διά πάντα, την Ευρώπην από την μουσουλμανικήν θεοβλάβειαν και βαρβαρότητα.

Σαν σήμερα έρχεται στο φως ο κρυμμένος θησαυρός του Πειραιά

© Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

Στις 18 Ιουλίου 1959, στο κέντρο της πόλης του Πειραιά, επί της Λεωφ. Β. Γεωργίου Α΄, ένα χάλκινο χέρι σταμάτησε το κομπρεσέρ της εταιρείας που πραγματοποιούσε εργασίες για το δίκτυο ύδρευσης. Ήταν το χέρι του χάλκινου Κούρου-Απόλλωνα, ενός από τα πρώτα αγάλματα που εντοπίστηκαν, καθώς η συνέχεια της έρευνας έφερε στο φως και το υπόλοιπο σύνολο του κρυμμένου θησαυρού: την χάλκινη Αθηνά, την χάλκινη μεγάλη Άρτεμη, την χάλκινη μικρή Άρτεμη, ένα χάλκινο τραγικό προσωπείο, μία χάλκινη ασπίδα, δυο Ερμαϊκές στήλες και την μαρμάρινη Άρτεμη του «ανατολίτικου» τύπου της Κινδυάδος.

Η διαφορά των ομογενών μας από τους πολιτικούς Κύπρου και Ελλάδας είναι ότι πιστεύουν στον σκοπό και γνωρίζουν καλά τα σχέδια του Ερντογάν

Στιγμιότυπο από συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στην Ουάσιγκτον. Οι σύνεδροι της ΠΣΕΚΑ μπροστά από το Καπιτώλιο. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Η Ολομέλεια της Αμερικανικής Βουλής ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την τροπολογία ομάδας βουλευτών, με την οποία εμποδίζεται η παραχώρηση των μαχητικών F-16 στην κατοχική Τουρκία.

Η τροπολογία εγκρίθηκε πανηγυρικά με 244 ψήφους υπέρ και 179 κατά. Η υποστήριξη των Δημοκρατικών βουλευτών ήταν συντριπτική. Προκάλεσε εντύπωση ότι μόνο 60 Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες υποστήριξαν την τροπολογία εναντίον της Τουρκίας τασσόμενοι υπέρ της πρότασης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να ενισχυθεί η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Οι τουρκικοί στόχοι στην Κύπρο και εμείς

Ανδρέας Θεοφάνους

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας στην Κύπρο (και αλλού) σε διάφορα επίπεδα.

Είναι η προσπάθεια για αναγνώριση της κατοχικής οντότητας, της «ΤΔΒΚ», ως ανεξάρτητου κράτους, η συστηματική παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ, ο συνεχιζόμενος εποικισμός και ισλαμοποίηση των κατεχομένων, ο υβριδικός πόλεμος εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος, μεταξύ άλλων, παίρνει τη μορφή αποστολής χιλιάδων παράτυπων μεταναστών από τρίτες χώρες. Από το 2020 παρακολουθούμε επίσης και τις τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι.

Ο πόλεμος των λόμπι στο Κογκρέσο

 

Από αριστερά, ο Εντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση του νόμου EastMed Act, και ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Κρις Πάπας, ο οποίος κατέθεσε την τροπολογία που μπλόκαρε την πώληση F-16 στην Τουρκία. Το φιλελληνικό λόμπι στην Ουάσιγκτον διανύει περίοδο μεγάλης επιρροής.

Λένα Αργύρη

Πώς η ελληνική ομογένεια έχτισε σταδιακά το δίκτυο επιρροής που κατέληξε στην υιοθέτηση της τροπολογίας για τα F-16

Βρετανική πολιτική στο Κυπριακό με ψεύτικη σημαία ΟΗΕ

Περικλής Νεάρχου, Αρθρογράφος
Πρέσβης ε.τ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι πολύ δραστήριος στο Κυπριακό. Τελευταίο κατόρθωμά του η προσπάθειά του να εξισώσει την Κυπριακή Δημοκρατία με το ψευδοκράτος,

Δεν είδε κανείς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να δραστηριοποιείται στη μεγάλη, για παράδειγμα κρίση της Ουκρανίας ή σε κάποια άλλη διεθνή κρίση. Στο πρόσωπό του αντικαθρεφτίζεται η φθορά και η παρακμή των Ηνωμένων Εθνων. Δεν γίνεται δεκτή καμιά ουσιαστική παρέμβασή του, γιατί δεν του αναγνωρίζεται ούτε το απαραίτητο πολιτικό και ηθικό κύρος, ούτε ο ενδεικνυόμενος από τη θέση του ανεξάρτητος ρόλος. Αντιθέτως, υποβλέπεται ως διεκπεραιωτής πολιτικών και θελήσεων ορισμένων γνωστόν δυνάμεων.

Ερντογάν: «Η Σουηδία δεν τηρεί τις υποσχέσεις της – Μπορούμε να σταματήσουμε την ένταξή της στο NATO»

«Η Τουρκία έχει δώσει υπό όρους έγκριση στις υποψηφιότητες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO και θα μπορούσε να σταματήσει τη διαδικασία εάν οι δύο χώρες δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά των τρομοκρατικών ομάδων», δήλωσε, σήμερα Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Βλέπουμε ότι η Σουηδία δεν τηρεί ιδιαίτερα τις υποσχέσεις της», είπε ο πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία επανέλαβε ανοιχτά και συχνά τις ανησυχίες της σχετικά με την επέκταση του NATO και ότι η Άγκυρα έχει αποφασιστική στάση για το θέμα.

Συντριβή Antonov An-12 και μαζί του εμείς που “πέσαμε από… τα σύννεφα”

Η τραγωδία με το ουκρανικό Antonov An-12 που μετέφερε “στρατιωτικό υλικό” στο Μπανγκλαντές, κατά δήλωση διότι ποτέ δεν ξέρεις, ανήκει στο παρελθόν. Η χώρα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μαι πραγματικά δύσκολη κατάσταση και σε γενικές γραμμές αντεπεξήλθε ικανοποιητικά. Ασφαλώς, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική, εάν αποδεικνυόταν ότι το αεροσκάφος μετέφερε κάποια επικίνδυνη ουσία. Ας μείνουμε όμως εδώ…

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι ως οργανωμένη κοινωνία, κυρίως όμως ως πολιτικό σύστημα,

Γάλλος δημοσιογράφος: ”Κάτι θα συμβεί στον Έβρο”

 Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Ο J. Christophe Buisson, αναπληρωτής διευθυντής της Le Figaro, έγραψε ότι υπάρχει δραστηριότητα στα τουρκοελληνικά σύνορα.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Παρακολουθήστε τι θα συμβεί στη Θράκη, στα τουρκοελληνικά σύνορα στον ποταμό Έβρο, σε λίγες ώρες. Οι στρατοί είναι σε επιφυλακή, χτίζονται χαρακώματα».

Γνωρίζει κάτι;

Ο Ερντογάν έθεσε και πάλι το ζήτημα του SAMP/T – Σιωπή από Μακρόν

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το ζήτημα της συνεργασίας στο αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς SAMP/T, έθεσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.

Σύμφωνα με ανάρτηση της Τουρκικής Προεδρίας, “Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η προσδοκία της Τουρκίας ως προς το θέμα του SAMP-T ήταν να εξασφαλιστεί η εκκίνηση του προγράμματος προμήθειας και ανάπτυξης ενός κοινού συστήματος που περιελάμβανε μέγιστη συνεργασία εντός του πλαισίου της αρχής της “πλήρους ειλικρινίας“.

Καθώς στο σχετικό ανακοινωθέν της Διευθύνσεως Επικοινωνίας της Τουρκικης Προεδρίας

Πρώτο “όχι” από τη Σουηδία στην Τουρκία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έκδοση “τρομοκράτη γκιουλενιστή”

Το Σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έκδοση στην Τουρκία του Yılmaz Aytan, φερόμενου ως ανώτερου στελέχους του Κινήματος Γκιουλέν, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu .

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα λέγοντας ότι οι δραστηριότητες του Aytan δεν συνιστούν έγκλημα, ανέφερε το Anadolu επικαλούμενο τη σουηδική εφημερίδα Dagens Juridik.

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αίτημα έκδοσης στη Σουηδία για τον Aytan, κατηγορώντας τον για «σύσταση-ηγεσία ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», ανέφερε το Anadolu.

Ελληνικός Στρατός: Νέα παρουσίαση από την ΕΑΒ του αναβαθμισμένου ΣΤΤΕΠ «ΔΙΑΣ-2»

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (δείτε ΕΔΩ), στις 14 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε, σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), παρουσίαση σχετικά με το Σύστημα  Τακτικού και Τεχνικού Ελέγχου Πυρός (ΣΤΕΕΠ) «ΔΙΑΣ-2» από την ΕΑΒ. Πρόκειται για την αναβάθμιση του εν υπηρεσία συστήματος «ΔΙΑΣ». Δεν είναι η πρώτη ενημέρωση/παρουσίαση της προοπτικής αναβάθμισης του «ΔΙΑΣ». Είχε προηγηθεί αντίστοιχη ενημέρωση/παρουσίαση στις 5 Απριλίου του 2022. Το ΣΤΕΕΠ «ΔΙΑΣ», είναι σύστημα διοίκησης και ελέγχου που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις του Πυροβολικού σε όλα τα κλιμάκια από το Σώμα έως το πυροβόλο.

Ποιον αποκαλεί η Τουρκία βασιλιά της Ανατολικής Μεσογείου;

Αλεξία Τασούλη 

Εάν σε κάτι συμφωνεί η Αθήνα με την Άγκυρα είναι ότι οι δύο χώρες δεν περνάνε και τις καλύτερες ημέρες μεταξύ τους.

Οι συνεχείς δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, οι προσωπικές επιθέσεις κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, η φωτογράφηση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί με τον επίμαχο χάρτη και ασφαλώς η μεγάλη μάχη που έχει ξεκινήσει μεταξύ του ελληνοαμερικανικού και του τουρκικού λόμπι στις ΗΠΑ για τα F-16 διαμορφώνουν ένα σκηνικό που είναι καθαρά τοξικό.

Τουρκία: Πώς «στήνει» το σκηνικό «επαναπροωθήσεων» μεταναστών στο Αιγαίο(Βίντεο)

 Από το νέο video του τουρκικού υπουργείο Αμυνας, το οποίο αναπαρήγαγαν τα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονας, υιοθετώντας την επίσημη θέση της Αγκυρας περί απάνθρωπης στάσης της Ελλάδας, προκύπτουν προφανή ερωτήματα.

Τη στιγμή, που η Αγκυρα αυξάνει την πίεση στα σύνορά μας, μέσω του μεταναστευτικού επιχειρεί να εμφανίσει στη διεθνή κοινότητα την Ελλάδα ως μία χώρα, που δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα προβαίνοντας σε μαζικές επαναπροωθήσεις. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο σχέδιο, που συντονίζεται κεντρικά από το καθεστώς Ερντογάν, βρίσκοντας ευήκοα ώτα ακόμα και σε κύκλους των Βρυξελλών παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών όλα τα προηγούμενα χρόνια προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα και ευρύτερα την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Βεβήλωση στα Κατεχόμενα: Ταφόπλακες χριστιανών πεταμένες και εκκλησίες-τουαλέτες

 Εκκλησία Αγίας Μαρίνας στην Αιγιαλούσα κατεχόμενη παρανόμως από το κράτος τρομοκράτη Τουρκία στην Καρπασία μας. Βεβηλωμένη, ετοιμόρροπη, χρησιμοποιείται για τουαλέτα από τους Τουρκοκύπριους που σφετερίζονται σπίτια και περιουσίες.

Κρις Πάπας: Αν θέλει F-16 η Τουρκία, να μην προκαλεί την Ελλάδα

Συνέντευξη: Κρις Πάπας

Τους όρους σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία θα μπορεί να αξιώσει αναβάθμιση ή πώληση των F-16 από περιγράφει ο Αμερικανός Δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάπας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal. Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία που κατέθεσε ο Κρις Πάπας υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και βάζει «μπλόκο» στην Τουρκία για την απόκτηση F-16. Ο ίδιος τονίζει πως «η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία της Ελλάδας» και δεν λειτουργεί ως «αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ». 

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Καταθέσατε διακομομματικές τροπολογίες, οι οποίες δημιουργούν εμπόδια και θέτουν

Η στρατηγική σημασία της επίσκεψης Φλώρου στις ΗΠΑ

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιδιαίτερα θετικό πρόσημο. Πρώτον, εν όψει των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων για την ενίσχυση των ελληνικών οπλικών συστημάτων μέσα από την απόκτηση F-35 από τη χώρα μας που έχει ήδη προαναγγείλει ο πρωθυπουργός και τη σχετική χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ για αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων με αντίστοιχα σύγχρονης τεχνολογίας.

Ναι, η Χούντα έπεσε υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας

Φρίξος Δαλίτης   

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νιόβρη του 1973 ήταν σίγουρα μια πράξη επαναστατική. Η κορυφαία αντίδραση κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία μάλιστα προήλθε από τους νέους της χώρας που ζητούσαν τα αυτονόητα σε μια χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. Και πλήρωσαν με αίμα αυτή την αντίδρασή τους. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου θα αποτελούν διαχρονικά καθοδηγητικούς φάρους για κάθε λαό που δεν συμβιβάζεται με λιγότερη ελευθερία και δεν παζαρεύει τα δημοκρατικά του δικαιώματα. Το Πολυτεχνείο μπορεί να είναι και πολλά άλλα, και έχει σηματοδοτήσει ουσιαστικά την ιστορία της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα. Το Πολυτεχνείο, όμως, δεν ήταν, δυστυχώς, αυτό που έριξε τη Χούντα. Διότι, αν το καθεστώς των Συνταγματαρχών

Τήν ἀλήθεια εἶπε ὁ Συρίγος!

Τό Πολυτεχνεῖο δέν ὑπῆρξε γεγονός ἀνατροπῆς καί πάνω στίς δάφνες του διαλύθηκε τό ἑλληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο

ΟΙ Αλήθειες ἐνοχλοῦν στήν Ἑλλάδα. Οἱ ἀλήθειες καταρρίπτουν τά βολικά ψεύδη, τίς μυθολογίες καί τά σαθρά θεμέλια, ἐπί τῶν ὁποίων στηρίζονται συστήματα ὁλόκληρα, σκέψεως, ἐνεργειῶν καί μεθοδολογιῶν. Ὁ ὑφυπουργός Ἄγγελος Συρίγος εἶπε τήν ἀλήθεια. Μίαν ἀπό τίς ἀλήθειες, πού σπάνια ἀκούγονται στό ἑλληνικό κοινοβούλιο. Μία ἀπό τίς ἀλήθειες, πού ψιθυρίζονται ἀπό τούς πολῖτες. Τίς ἀλήθειες, πού καί οἱ πολιτικοί, ὅταν τίς ἀκοῦνε, σιωπηλά συγκατανεύουν. Ἀλλά νά τίς ἀρθρώσουν δέν τολμοῦν.

Ἔτσι ἐξηγεῖται ἡ ἔντασις τῶν ἀντιδράσεων στά ὅσα εἶπε ὁ Ἄγγελος Συρίγος γιά τό Πολυτεχνεῖο.

Συρίγος: «Δεν κάνεις αντίσταση όταν τραγουδάς αντάρτικα σε ταβέρνες με παϊδάκια»

«Τι να συζητάμε τώρα; Αν η χούντα έπεσε εξαιτίας του Πολυτεχνείου ή εξαιτίας του Κυπριακού;»

Απρόθυμος να ανακαλέσει τη δήλωση του, ή μέρος αυτής, που έκανε για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την πτώση της Χούντας, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος.

Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός, μίλησε για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την μεριά της Αντιπολίτευσης σχετικά με τα όσα είπε στη Βουλή για το Πολυτεχνείο.
«Πριν και μετά»

«Υπάρχει το Πολυτεχνείο του 73 ως γεγονός που είναι η πιο μαζική λαϊκή αντίσταση στην δικτατορία.

RND: Το μπλόκο στα τουρκικά F-16 απειλεί εκ νέου την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;

Ο Μπάιντεν θέλει να εκπληρώσει την επιθυμία του Ερντογάν για F-16, ωστόσο το Κογκρέσο θέτει προϋποθέσεις και αυτό μπορεί να θέσει ξανά σε κίνδυνο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τον βορρά 

Στο τουρκικό αίτημα για F-16 στις ΗΠΑ αναφέρεται δημοσίευμα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας (RND) με τίτλο «κίνδυνος για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς βορρά. Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη για τον Ερντογάν; Το αμερικανικό Κογκρέσο βάζει φρένο στην προμήθεια οπλικών συστημάτων του Μπάιντεν».

Το ζήτημα της απόκτησης νέων F-16 από την Τουρκία και της αναβάθμισης των παλιών απασχολεί τα γερμανικά ΜΜΕ με τον ανταποκριτή του RND στην Αθήνα να σχολιάζει ότι «ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να εκπληρώσει την επιθυμία του Τούρκου ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μαχητικά F-16. Ωστόσο το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον θέτει προϋποθέσεις. Αυτό θα μπορούσε να θέσει ξανά σε κίνδυνο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τον βορρά, που ήδη θεωρείται σίγουρη».

Τουρκικά ΜΜΕ: Αν ο Μπάιντεν θέλει να δώσει F-16 στην Τουρκία μπορεί

Τουρκικά ΜΜΕ: Αν ο Μπάιντεν θέλει να δώσει F-16 στην Τουρκία μπορεί | tovima.gr Πηγές στην Άγκυρα πιστεύουν ότι εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τηρήσει ειλικρινά τις προαναφερθείσες θέσεις του, θα βρει τρόπους να παρακάμψει αυτή τη διαδικασία

Ψηλά στην ατζέντα της Τουρκίας κρατάνε τα ΜΜΕ της γείτονος το αίτημα της Άγκυρας για απόκτηση νέων F-16 και εκσυγχρονισμό των παλαιότερων που διαθέτει.

Το θέμα παραμένει στην επικαιρότητα και στη σκιά του εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας, που έχει ήδη προχωρήσει στην αγορά των Rafale, ενώ επιδιώκει να μπει και στο πρόγραμμα των F-35 από το οποίο έχει αποβληθεί η Τουρκία λόγω κυρώσεων που συνδέονται με την απόκτηση των S-400.

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Πώς προχωρά η εξυγίανση, τι θα γίνει με τα χρέη

Η επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέσω της Συμφωνίας, θα δώσει σημαντική ώθηση στην απασχόληση και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής. 

Η αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας, μέσω της επανεκκίνησης, εξυγίανσης και αναβάθμισης των Ναυπηγείων Ελευσίνας ενισχύει σημαντικά τόσο την Οικονομία, όσο και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, καθώς τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα αποτελέσουν πυλώνα για την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Ομίλου ONEX Shipyards & Technologies, η συμφωνία

Διάβημα ΥΠΕΞ στον Ουκρανό πρέσβη για το φορτίο του Antonov που κατέπεσε έξω από την Καβάλα

 Διάβημα έκανε το ΥΠΕΞ στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα για το γεγονός ότι δεν υπήρχε ενημέρωση για το φορτίο του αεροσκάφους Antonov που κατέπεσε έξω από την Καβάλα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για τη φύση του φορτίου του ουκρανικού αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ.

FAZ: Να μην γίνει η Ελλάδα μία νέα “Ουκρανία” λόγω τουρκικών απειλών

Τη γερμανική κοινή γνώμη ενημερώνει ο ανταποκριτής και γνώστης των ελληνικών θεμάτων Μίχαελ Μάρτενς για τις τουρκικές εδαφικές αξιώσεις που φτάνουν εσχάτως ακόμη και μέχρι την Κρήτη.

Ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει έναν παραλληλισμό με το ουκρανικό.

«Ένα από τα διδάγματα από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ότι, όσο δύσκολο κι αν είναι,

Σόφια και Σκόπια υπέγραψαν διμερές πρωτόκολλο, αλλά ο δρόμος προς την ΕΕ δεν είναι καθόλου ξεκάθαρος

 

Η Βουλγαρία θα εκδώσει μονομερή δήλωση ότι δεν αναγνωρίζει τη μακεδονική γλώσσα, ενώ η Επιτροπή αναμένεται να καταλήξει σε αντίστοιχη δήλωση με την οποία θα αναγνωρίζει το βουλγαρικό δικαίωμα στη διαφωνία. [EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI]

Η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία υπέγραψαν την Κυριακή το διμερές πρωτόκολλο, ένα ζωτικής σημασίας κομμάτι του διαπραγματευτικού πλαισίου της ΕΕ που ανοίγει το δρόμο για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της εβδομάδας, αλλά παρά το ιστορικό αυτό βήμα, ο δρόμος που θα ακολουθήσει δεν είναι καθόλου ομαλός.

Ξεκινά η ενταξιακή διαδικασία για Βόρεια Μακεδονία – Αλβανία, δήλωσε ο Μπορέλ

 

Αύριο η διακυβερνητική διάσκεψη θα ξεκινήσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης

Οι δύο όψεις του επόμενου Χειμώνα...

 

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που αναδύονται τους επόμενους μήνες. Για τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, είναι η ενεργειακή κρίση και για τις φτωχές χώρες της Αφρικής είναι η επισιτιστική.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ

Γιώργος Καπόπουλος: Θρίλερ στη Ρώμη και η «δυναμική αποσταθεροποίησης» της Ευρώπης

 

Η Τέλεια Καταιγίδα πλησιάζει την Γηραιά Ήπειρο και την Δύση συνολικά που βρίσκονται ήδη στην βαριά σκιά μιας γενικευμένης αποσταθεροποίησης.

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Γιατί εξυπηρετεί τον Πούτιν η κρίση στην Ιταλία

 

«Ποιος θα είναι ο επόμενος;» έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα σε ανάρτησή του στο Telegram ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολιάζοντας την πολιτική κρίση στην Ιταλία. 

Γιατί η κυβερνητική κρίση στην Ρώμη, ενδιαφέρει (πολύ) την Αθήνα

 

Γιάννης Αγγέλης

Η εβδομάδα έχει δύο κρίσιμες ημέρες, τη μία μετά την άλλη. Πρόκειται για το 48ωρο Τετάρτη – Πέμπτη.

ΝΥΤ: Οι τρεις στόχοι του Πούτιν στην Ουκρανία – Το ρωσικό πολεμικό πλάνο ως… μπάμπουσκα

 

Με «μπάμπουσκα», που εμπεριέχει διαφορετικά επίπεδα στόχων, παρομοιάζεται το πολεμικό σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Γιατί η Ρουμανία φοβάται ότι θα είναι το επόμενο θύμα του Πούτιν

 

Του Robert D. Kaplan

Το 1984, κατά τη διάρκεια της πιο σκοτεινής περιόδου της σταλινικής διακυβέρνησης του Ρουμάνου δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου, επισκέφτηκα το Ταργκόβιστε, πάνω από μια ώρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, Βουκουρέστι, στην πεδιάδα της Βλαχίας.

Το κακοστημένο παιχνίδι της Δύσης κατά της Ρωσίας παίζεται στην Ουκρανία – Lavrov: Σε κόσμο ψευδαισθήσεων ΗΠΑ και ΕΕ

 

Η Δύση ζει σε κόσμο ψευδαισθήσεων... αναφέρει ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Sergei Lavrov

Εθελοντές… ερασιτέχνες μισθοφόρους ζητά ο Πούτιν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

 

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η Ρωσία έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο μεγάλης κλίμακας για να σχηματίσει εθελοντικά τάγματα στα 85 «ομοσπονδιακά υποκείμενα» (ή περιοχές) που αποτελούν την ομοσπονδία για να μεταβούν στην Ανατολική Ουκρανία, γιατί ήδη έχει πολλές απώλειες, αποσκιρτήσεις από στρατιωτικούς σχηματισμούς και έλλειψη ανδρών για τη διατήρηση των περιοχών του Ντονμπάς που έχει υπό τον έλεγχό της.

Εντολή Ρωσίας για χτύπημα σε πυραύλους της Ουκρανίας

 

Ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού «διέταξε τον διοικητή να δώσει προτεραιότητα στην ήττα του πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς του εχθρού με όπλα υψηλής ακρίβειας». Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Ευρώπη αυξάνουν τις προμήθειες εξοπλισμού για να βοηθήσουν το Κίεβο.

Β. Πούτιν: Η Ρωσία δεν μπορεί να αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο

 

«Στον σημερινό κόσμο δεν μπορείς απλά, ξέρεις, να κυκλώσεις τα πάντα με μια πυξίδα και να βάλεις έναν τεράστιο φράχτη, απλώς δεν είναι δυνατό», ανέφερε ο Πούτιν

Γιατί ο Πούτιν κερδίζει – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

 

ΑΠ΅Ε/EPA/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Ακούγοντας κανείς τις δηλώσεις των ηγετών της Δύσης και βλέποντας τη σφοδρότητα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τον Πούτιν τους τελευταίους μήνες, μετά την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, το λογικό αποτέλεσμα που θα περίμενε κανείς, είναι η Μόσχα και ο Ρώσος Πρόεδρος, να έχουν γονατίσει. Παρόλα αυτά μόνο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Reuters: Σταματά παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη η Gazprom - Ενημέρωσε έναν «μεγάλο πελάτη»

 

AP Photo / Dmitry Lovetsky

Η ρωσική εταιρεία Gazprom επικαλούμενη λόγους ανωτέρας βίας σταματά την προμήθεια φυσικού αερίου προς τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη στην Ευρώπη, σύμφωνα με επίσημη επιστολή που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Reuters.

Η Κομισιόν στρέφεται στο Αζερμπαϊτζάν για το φυσικό αέριο

 

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Ε.Ε. στρέφεται σε πιο αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου.

Η Τουρκία πιέζει την Αρμενία να υπογράψει έγγραφο ότι το Αρτσάχ είναι μέρος της επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν

 

Ιούλιος 18, 2022. Ελλάδα.

Ερεβάν.

 Μέσω των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην Αρμενία, ώστε το Ερεβάν να υπογράψει ένα έγγραφο που αναφέρει ότι το Αρτσάχ είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό δήλωσε ο τουρκολόγος Ρούμπεν Σαφραστιάν  σε συνέντευξή του στα Αρμενικά Νέα -News.am.

Ινδία: Εκλογές για νέο πρόεδρο

 

Προεδρικές εκλογές στην Ινδία   -   Πνευματικά Δικαιώματα  Manish Swarup/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Επίσημα ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο της Ινδίας, η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το προβάδισμα για την εν λόγω θέση έχει η Ντρουμπάτι Μουρμού, μια γυναία με ρίζες από μια περιθωριοποιημένη φυλετική κοινότητα.

[#3] Κύπρος: Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

 

[#3] Κύπρος: Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Θ. Καρυώτης : Η ΑΟΖ και η εκτίμηση για τις νέες Τουρκικές προκλήσεις

 

Ο ομότιμος καθηγητής ομότιμος καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημιακού Συστήματος Μέρυλαντ, Θεόδωρος Καρυώτης,  διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος της πρώτης κυβέρνησης το Ανδρέα Παπανδρέου στην Πρεσβεία της Ουάσιγκτον και ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982 . 

Γ. Καραμπελιάς: Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα σαρωθούν από την κρίση – Η Ευρώπη θα αλλάξει βίαια (ηχητικό)

 

Ο Γ. Καραμπελιάς και ο Λ. Καλαρρύτης συζητούν για την κατάσταση στην Ευρώπη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ανάγκη ριζικών αλλαγών που απαιτούνται για να ανταπεξέλθει από την πρωτοφανή κρίση.

Τινάζεται στον αέρα η οικονομία της Ευρώπης - Μπούμερανγκ οι κυρώσεις

 

Γιάννος Χαραλαμπίδης : Τινάζεται στον αέρα η οικονομία της Ευρώπης - Μπούμερανγκ οι κυρώσεις

Γιατί υπάρχει σιγή ασυρμάτου μετά τον χάρτη Μπαχτσελί; | ZOOM (17-7-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Γιατί υπάρχει σιωπή ασυρμάτων μετά τον χάρτη Μπαχτσελί;

Αναδίπλωση της Άγκυρας μετά το αμερικανικό "μπλόκο" για τα F-16΄- Καλοκαίρι Μαζί - 18/07/2022

 

Αναδίπλωση της Άγκυρας μετά το αμερικανικό "μπλόκο" για τα F-16΄- Καλοκαίρι Μαζί - 18/07/2022

Rafale ζήτησε ο Ερντογάν από τον Μακρόν; | ONline | 18/07/2022

 

Rafale ζήτησε ο Ερντογάν από τον Μακρόν; | ONline | 18/07/2022