Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Εθελοντές… ερασιτέχνες μισθοφόρους ζητά ο Πούτιν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

 

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η Ρωσία έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο μεγάλης κλίμακας για να σχηματίσει εθελοντικά τάγματα στα 85 «ομοσπονδιακά υποκείμενα» (ή περιοχές) που αποτελούν την ομοσπονδία για να μεταβούν στην Ανατολική Ουκρανία, γιατί ήδη έχει πολλές απώλειες, αποσκιρτήσεις από στρατιωτικούς σχηματισμούς και έλλειψη ανδρών για τη διατήρηση των περιοχών του Ντονμπάς που έχει υπό τον έλεγχό της.
Η στρατολόγηση για ορισμένα τάγματα εθελοντών ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, αλλά εντάθηκε τον τρέχοντα μήνα, με νέες εθελοντικές μονάδες να αναφέρονται καθημερινά από τα τοπικο-περιφερειακά ΜΜΕ. Τα τάγματα προφανώς θα αποτελούνται από περίπου 400 άνδρες, ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών. Θα ανήκουν σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων μηχανοκίνητων μονάδων τυφεκιοφόρων, τεθωρακισμένων, πεζοναυτών, αλλά και υποστήριξης – επιμελητείας. Οι νεοσύλλεκτοι δεν απαιτείται να έχουν προηγούμενη στρατιωτική θητεία και θα υποβληθούν σε εκπαίδευση μόνο 30 ημερών πριν από την αποστολή τους στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα, σταδιακά εμφανίζονται εθελοντικά τάγματα στις περιοχές Κρασνογιάρσκ Κράι, Τσετσενία, Μπασκορτοστάν Κουρσκ, Ταταρστάν, Ορενμπουργκ, Πριμόρσκι Κράι, Βόρεια Οσετία/Αλανία κ.ά.

Αυτή η προσπάθεια πρόσληψης θα είναι πιθανότατα δαπανηρή εάν πλησιάσει στην επίτευξη των στόχων της. Φαίνεται ότι το ρωσικό υπουργείο Αμυνας θα πληρώσει τους μισθούς των εθελοντών, ενώ οι «ομοσπονδιακοί υπήκοοι» θα πληρώσουν τα μπόνους κατάταξης. Οι μισθοί γενικά ξεκινούν από περίπου 3.000 δολάρια το μήνα ανά στρατιώτη ή περίπου 1,2 εκατομμύριο δολάρια το μήνα ανά μονάδα 400 ατόμων. Τα μπόνους στράτευσης που προσφέρονται από τουλάχιστον ορισμένες μονάδες φαίνεται να είναι περίπου ο μισθός ενός μήνα. Αν η προσπάθεια συστήσει 85 τάγματα το καθένα από 400 άνδρες, θα έφερνε επιπλέον 34.000 εθελοντές στο Ντονμπάς, με κόστος περίπου 102 εκατομμύρια δολάρια το μήνα (μόνο σε μισθό). Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι 30 ημέρες εκπαίδευσης που θα λάβουν οι εθελοντές πριν ξεκινήσουν την εμπλοκή τους σε μάχες δεν θα παραγάγουν έτοιμους στρατιώτες, αυτή η τιμή είναι πολύ υψηλή.

Οι εθελοντές θα λάβουν ιδιότητα βετεράνου και προνόμια αν υπηρετήσουν στην Ουκρανία, επιπλέον, εκτός από τους μισθούς και τα μπόνους τους, μια δέσμευση η οποία θα προστεθεί στον προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας για δεκαετίες. Αυτή η κίνηση πιθανότατα θα παραγάγει «στρατιώτες» χαμηλότερης ποιότητας από τους κανονικούς στρατεύσιμους στον ρωσικό στρατό σε τιμές που προσεγγίζουν τους επαγγελματίες στρατιώτες. Είναι μια αξιοσημείωτη σκοπιμότητα που υποδηλώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει απρόθυμος να αναγκάσει το λαό του να πολεμήσει και είναι εμφανέστατα ανίκανος στο να τους προσελκύσει να πολεμήσουν εθελοντικά χωρίς σημαντικά κίνητρα.

Τέλος, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου διέταξε τον διοικητή της Νότιας Ομάδας Στρατού, στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν και τον διοικητή της Κεντρικής Ομάδας, στρατηγό Αλεξάντερ Λάπιν να αυξήσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις (στο Ντονμπάς) σε όλους τους άξονες από το περασμένο Σάββατο, αλλά οι μέχρι τώρα επιχειρήσεις δεν χαρακτηρίζονται από υπολογίσιμη ένταση. Η αποτυχία του Κρεμλίνου να χρησιμοποιήσει την επιχειρησιακή παύση ορισμένων ημερών για την αναδιοργάνωση της ρωσικής στρατιωτικής δομής διοίκησης στην Ουκρανία και η απόφασή του να διατηρήσει αντί αυτού μια ad hoc δομή διοίκησης είναι πολύ περίεργες. Η προφανής διπλή διοίκηση δύο πολύ γνωστών στρατηγών σε επιχειρήσεις σε μια πολύ μικρή περιοχή που είναι η Ανατολική Ουκρανία ενδέχεται να εμποδίσει τις ρωσικές επιχειρήσεις στο μέλλον.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Τα HIMARS χτυπούν στόχους-κλειδιά

Τα πλήγματα των ουκρανικών HIMARS που προμηθεύει η Δύση το Κίεβο εναντίον ρωσικών αποθηκών πυρομαχικών, στοιχείων υλικοτεχνικής υποστήριξης και διοίκησης και ελέγχου είναι πιθανό να υποβαθμίζουν πολύ τις προσεχείς επιχειρήσεις του ρωσικού πυροβολικού. Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τα HIMARS που προμήθευσε η Αμερική έφτασαν στην Ουκρανία στις 23 Ιουνίου. Οι Ουκρανοί χειριστές χρησιμοποιούν τα HIMARS για να χτυπήσουν πολλούς ρωσικούς στόχους -ιδίως αποθήκες πυρομαχικών- από τις 25 Ιουνίου. Η καταστροφή αυτών των αποθηκών πυρομαχικών έχει πιθανώς υποβαθμίσει την ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να συντηρούν μεγάλους όγκους πυρών πυροβολικού κατά μήκος των γραμμών του μετώπου.


ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου