Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Η Μάχη του Στάλινγκραντ(Βίντεο)

Με τον όρο Μάχη του Στάλινγκραντ εννοούμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Βέρμαχτ και του Κόκκινου Στρατού στην περιοχή του Στάλινγκραντ, από τις 17 Ιουλίου 1942 μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 1943.
Ήταν η μεγαλύτερη και φονικότερη μάχη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της παγκόσμιας ιστορίας γενικότερα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.500.000 άνθρωποι (στρατιώτες και πολίτες) έχασαν τη ζωή τους. Όταν κάνουμε λόγο για «Μάχη του Στάλινγκραντ», εννοούμε μια σειρά πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Γερμανών και Σοβιετικών, που έλαβαν χώρα από τις 23 Αυγούστου 1942 έως τις 2 Φεβρουαρίου 1943 στα περίχωρα και στο κέντρο της πόλης του Στάλινγκραντ (νυν Βόλγκογκραντ).

Όλα δείχνουν σύρραξη Συρίας-Τουρκίας - Μεταφέρουν στρατεύματα στην Ιντλίμπ οι Τούρκοι- Δείτε Εικόνες και Βίντεο

O Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) συνεχίζει να επιτίθεται νότια και νοτιοανατολικά του Ιντλίμπ με την αεροπορική υποστήριξη της Ρωσίας. Οι δυτικές γειτονιές και οι αγροτικές περιοχές του Χαλεπίου πλήττονται συνεχώς από μαχητικά αεροσκάφη και βολές πυροβολικού. Οι δυνάμεις του Άσαντ επελαύνουν προς το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία σε μια σειρά από επιτυχημένες χερσαίες επιχειρήσεις.

Οι 39 πόλεις που θα πάει το φυσικό αέριο -Αναλυτικά οι περιοχές - ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

Φωτογραφία: shutterstock
Δυναμικό πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου σε 39 πόλεις της χώρας θέτει σε εφαρμογή η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΑ).

Μάλιστα προγραμματίζεται η επέκταση της διείσδυσης του αερίου, μεταξύ άλλων, και στις λιγνιτικές περιοχές, όχι μόνο για την τροφοδοσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και για την εξασφάλιση της τηλεθέρμανσης, που παρέχουν σήμερα στους κατοίκους οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, το

Μήνυμα Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία: Νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια - «Δεν αμφισβητούμε, δεν διεκδικούμε, δεν προσβάλλουμε το διεθνώς αποδεκτό status quo»

«Η ελληνική πλευρά μιλά με ρεαλισμό και με τα δεδομένα της σημερινής εποχής, χωρίς να αναζητεί ιστορικά οράματα και μεγαλοϊδεατισμούς. Επομένως, θα πρέπει να αναφέρουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο πως η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 έως στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας το οποίο μπορεί να ασκηθεί χωρίς καμία προϋπόθεση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το γεγονός ότι δεν έχει ασκηθεί αυτό το δικαίωμα, δεν σημαίνει πως έχει απεμποληθεί», επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής».

Η Δικαιοσύνη της Ύπατης Αρμοστείας της Κωνσταντινούπολης (1918-1923) - Τώρα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις

Η Δικαιοσύνη της Ύπατης Αρμοστείας της Κωνσταντινούπολης (1918-1923)
Tου Νίκου Λυγερού

Με την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό της Κωνσταντινούπολης την περίοδο 1918-1923, ο Ύπατος Αρμοστής Ναύαρχος Somerset Gough-Calthorpe (1865-1923) αποφάσισε να φυλακίσει τούρκους από την κυβέρνηση του Tevfik Pacha (1845-1936) με την κατηγορία εγκλημάτων πολέμου. Ήταν ταυτόχρονα ένας τρόπος να εδραιώσει το καθεστώς του στην Κωνσταντινούπολη αφού με αυτόν τον τρόπο έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε αυτούς που θα ήθελαν να το αμφισβητήσουν με κάποιον ριζοσπαστικό τρόπο. Γι’ αυτόν τον λόγο έστειλε 30 από αυτούς σε εξορία στη Μάλτα όπου θα περίμεναν την εκδίκασή τους. Το μήνυμα το έλαβε και η κυβέρνηση και η ίδια η

H ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης - Αναφορά στην Κωνσταντινούπολη

H ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης
Tου Νίκου Λυγερού
 
Όταν κάποιος διαβάζει τον τίτλο αυτού του άρθρου θεωρεί φυσιολογικά, χωρίς καν να έχει το ίχνος του ραγιαδισμού, ότι πρόκειται για μία ακραία προσέγγιση για το μέλλον που δεν έχει νόημα λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Με άλλα λόγια ακόμα κι αν το ήθελε κρυφά δεν μπορεί να το πιστέψει και βγάζει το όλο θέμα από το μυαλό του. Όμως δεν έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει και χειρότερο αφού δεν πρόκειται μόνο για το μέλλον της στρατηγικής αλλά και για το παρελθόν της ιστορίας. Έτσι η Χρονοστρατηγική μας ανάλυση δεν αναφέρεται σε ένα γεγονός που

Η Τουρκία πάει μόνο ως εκεί που την παίρνει - Τα Μεγάλα Κατεχόμενα

Η Τουρκία πάει μόνο ως εκεί που την παίρνει
Tου Νίκου Λυγερού

Μπορεί η Τουρκία να εμφανίζεται, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, ότι ελέγχει την κατάσταση αλλά η πραγματικότητα είναι θεμελιακά διαφορετική και όλες οι κινήσεις της είναι ουσιαστικά απεγνωσμένες. Διότι δεν μπορεί να μπει στην ενεργειακή σκακιέρα. Έτσι η Τουρκία πάει μόνο ως εκεί που την παίρνει. Αφού δεν κατάφερε να κάνει τίποτα με την Αίγυπτο ούτε με τη Λιβύη τελικά εκβίασε την κυβέρνηση της Τρίπολης, επειδή είναι αδύναμη και χρειάζεται όπλα, για να πετύχει ένα μνημόνιο το οποίο είναι εκ φύσης άκυρο, αφού δεν πρόκειται να το κυρώσει η Βουλή της Λιβύης.