Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Φαιστός – το παλάτι του Ροδάμανθυ

Εισαγωγή
Η Φαιστός ήταν η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Κρήτης κατά το 2000 π.Χ., μετά την Κνωσό, και αποτελεί σήμερα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Βρίσκεται περίπου 62 χλμ., ΝΔ του Ηρακλείου Κρήτης, νότια του ποταμού Γεροπόταμου. Χτισμένη σε χαμηλό λόφο και σε υψόμετρο 100 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, περιβάλλεται από τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους του Ψηλορείτη, των Αστερουσίων και των Λασηθιώτικων βουνών, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται η κωμόπολη Τυμπάκι. Ανατολικά και βόρεια της Φαιστού βρίσκεται ο Ληθαίος, απ’ όπου οι κάτοικοί της εφοδιάζονταν με νερό.
Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς έχουν αναφέρει τη Φαιστό. Η πρώτη αναφορά στη Φαιστό γίνεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια, όπου αναφέρει τη συμμετοχή της Φαιστού στον πόλεμο της Τροίας και την περιγράφει ως μια «καλά κατοικημένη» πόλη. Ο αρχαίος ιστορικός Διόδωρος ο Σικελιώτης αποδίδει την ίδρυση της Φαιστού, όπως και της Κνωσού και της Κυδωνίας, στον Μίνωα.

Αυγόρου: Η ιστορία των ηρώων των οποίων βεβηλώθηκαν οι τάφοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Την έντονη αντίδραση τόσο της τοπικής κοινωνίας του Αυγόρου όσο και του πολιτικού κόσμου προκάλεσε η βεβήλωση των τάφων των ηρώων της ΕΟΚΑ Λουκίας Λαουτάρη Παπαγεωργίου και Παναγή Ζαχαρία στην κοινότητα του Αυγόρου.

Τα λόγια όμως είναι φτωχά για να περιγράψουν την ιστορία των δύο αυτών ανθρώπων και προκειμένου να αναδειχθεί το μέγεθος της «αλητείας» των δραστών, θα πρέπει να πάμε πίσω στο χρόνο για να δούμε ποιοι πραγματικά ήταν.

“Για να τελειώνουμε με τα τουρκικά παραμύθια περί αποστρατικοποίησης νησιών”- Άρθρο του Στρατηγού Κ. Ζιαζιά

Γράφει ο  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ
Στρατηγός-Επίτιμος Α/ΓΕΣ
Από το militaire
 

Τα ελάχιστα που οφείλει να γνωρίζει ο κάθε πατριωτικά σκεπτόμενος Έλληνας, για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ώστε να αντιμετωπίζει τις ψυχολογικές επιχειρήσεις, που καθημερινά διεξάγουν οι Τούρκοι είτε με δηλώσεις αξιωματούχων της, είτε με παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας της Χώρας μας με υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά Νησιά του Αιγαίου, με παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και των Εθνικών Χωρικών Υδάτων, αλλά και με συνεχείς εκδόσεις ΝΑVΤΕΧ σε ευαίσθητες περιοχές της Υφαλοκρηπίδας της Χώρας μας, είναι, όχι βέβαια αυτά που σαφώς με ιδιοτελή και απλουστευτική προσέγγιση η Τουρκία λέει, ότι «όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Υπτχος Δημήτριος Δρόσος:“Γιατί η υποστήριξη προς τον Χάφταρ είναι μονόδρομος για την Ελλάδα”

Του Υπτχου (Ο) ε.α. Δημητρίου Δρόσου
Μέλους ΔΣ/ΣΕΕΘΑ (MBA, MSc, MA, LLB, BSc)
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει συστημικούς γεωπολιτικούς κινδύνους στο ευρύτερο γεωγραφικό σύμπλοκο που ξεκινά από τον Έβρο, συνεχίζει στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, επεκτείνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και φθάνει στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος (αυτός είναι ο ορθός γεωγραφικός προσδιορισμός και όχι Λιβυκό Πέλαγος). Οι κίνδυνοι αυτοί προέρχονται από μία εχθρική αναθεωρητική Τουρκία, η οποία ονειρεύεται την  αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αναβιώνοντας ανάλογες μνήμες και στους εγγύς ευρισκόμενους Αραβικούς πληθυσμούς.

Πλοίο της τουρκικής εισβολής ξανά στο Πέντε Μίλι (εικόνες)

Αλέκος Μιχαηλίδης    
Από το  philenews

Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος δεν διατηρούνται στα πλαίσια της ΑΟΖ ή σε ενέργειες επί του εδάφους, μα και στην ιστορία, στα πανηγύρια για την τουρκική εισβολή και τη 46η επέτειό της.
Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας μετέδωσε σήμερα πως το στρατιωτικό πλοίο C-128, που μετέφερε χερσαίες δυνάμεις στην Κύπρο την 20ή Ιουλίου 1974, παραδόθηκε ως δώρο στο κατοχικό καθεστώς.

Διαμαρτυρία Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για την αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφία

Ο Διεθνής Οργανισμός εκφράζει έντονη διαμαρτυρία για τα τουρκικά σχέδια μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος.

Έντονη διαμαρτυρία για τα τουρκικά σχέδια μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί εκφράζει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας με κοινή δήλωση των μελών της.


Ο διεθνής οργανισμός, στον οποίο συμμετέχουν αντιπροσωπείες βουλευτών από εθνικά κοινοβούλια και των πέντε ηπείρων, επισημαίνει την ανάγκη προστασίας του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και σεβασμού της ιστορικότητάς της.

Μακρόν-Λεπέν προειδοποιούν τον Ερντογάν: ''Θα σε πετάξουμε εκτός ΝΑΤΟ''!(Δείτε βίντεο)

Γαλλική οργή κατά Τουρκίας. Για πρώτη φορά Μακρόν και Λεπέν συμφωνούν ματαξύ τους και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Οι δύο ηγέτες δημιουργούν άτυπη συμμαχία με σκοπό να ''πετάξουν'' την Τουρκία από το ΝΑΤΟ.

Ήδη ο Μακρόν έστειλε το πρώτο μήνυμα πριν λίγες ημέρες, αφού απέσυρε την γαλλική αρμάδα από άσκηση της Συμμαχίας στη Μεσόγειο. 

Ήταν μία πρώτη αντίδραση στην τουρκική πρόκληση κατά του Παρισιού πριν λίγες εβδομάδες στις ακτές της Λιβύης.  

Μεγάλη προσοχή με τα κουνούπια: Οδηγίες προφύλαξης από τον ΕΟΔΥ – Τι να κάνουμε σε σπίτι και εργασία - Όλα τα μέτρα προφύλαξης

Οξέδωσε οδηγίες για την προφύλαξη μέρα και νύχτα από τα κουνούπια και σημαντικές πληροφορίες για τα νοσήματα που μπορούν να μεταδώσου.

Η περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών έχει ξεκινήσει και όλοι μας θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης καθώς, αν αυτά είναι μολυσμένα και ανάλογα με το είδος τους, μπορεί να μεταδώσουν με το τσίμπημά τους διάφορα νοσήματα.

Αναλυτικά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ