Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Η πολιορκία και η παράδοση των Καλαβρύτων

Η πρώτη τουφεκιά της Ελληνικής Επανάστασης έπεσε στις 21 Μαρτίου 1821 στα Καλάβρυτα, όταν ένοπλοι αγωνιστές, με επικεφαλής τους τοπικούς οπλαρχηγούς πολιόρκησαν τους Τούρκους, που είχαν καταφύγει σε τρεις οχυρούς πύργους.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου, μετά τη διάσκεψη της Βοστίτσας (26 - 29 Ιανουαρίου), άρχισαν να πυκνώνουν οι φήμες για επικείμενη εξέγερση των ραγιάδων στην Πελοπόννησο. Ο άγγλος πρόξενος στην Πάτρα Γκριν συμβούλευσε τους Τούρκους να λάβουν τα μέτρα τους, ενώ δεν έλειψαν και Έλληνες με μειωμένη εθνική συνείδηση, όπως ο κοτζάμπασης της Τριπολιτσάς Σωτηράκης Κουγιάς και ο δραγουμάνος του Πασά, Σταυράκης Ιακωβίκης, που πρόδωσαν την υπόθεση, δίνοντας πληροφορίες στους κατακτητές.

Τράτα ψάρεψε τρεις αμφορείς από τη θάλασσα της Λήμνου - ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (Εικόνες)

Ψαράς έπιασε την Τρίτη τρεις αμφορείς βόρεια της Λήμνου.

Το βράδυ της Τρίτης ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Μύρινας, από τον κυβερνήτη του Α/Κ – μηχανότρατα “Π.Γ. ΨΑΡΡΟΣ” Ν. Μύρινας 27, ότι κατά τη διάρκεια της αλιευτικής του δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή δεκατρία (13) ν.μ. βόρεια της νήσου Λήμνου,  ανέλκυσε τρεις αμφορείς διαφόρων μεγεθών (ύψους από 30 έως 22 εκατοστών).

Οι 28 καταδικάζουν παράνομες πράξεις Τουρκίας σε Μεσόγειο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συνέρχονται στις Βρυξέλλες αύριο Πέμπτη, θα καταδικάσουν έντονα "την συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο" και θα υπογραμμίσουν "την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα" σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ τα οποία έχει στη διάθεσή του πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Bloomberg "υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του Οκτωβρίου του 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου

Αξιωματούχος ENI: Περαιτέρω προοπτικές στα τεμάχια 6 και 11


H κοινοπραξία Eni/Total εξετάζει την ύπαρξη περαιτέρω προοπτικών στα τεμάχια 6 και 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου καθώς και τις προοπτικές εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Καλυψώ», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του διερευνητικού τομέα της εταιρείας, Λούκα Μπερτέλι, στο συνέδριο Eastern Mediterranean Gas στη Λευκωσία.

Ο κ. Μπερτέλι υπογράμμισε τη σημασία των ευρημάτων των δύο γεωτρήσεων της κοινοπραξίας Total/Eni στους στόχους «Ονησίφορος» και «Καλυψώ» της κυπριακής ΑΟΖ οι οποίες κατέδειξαν ότι το μοντέλο του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ» εκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημείωσε επίσης ότι το φυσικό αέριο που βρέθηκε στην «Καλυψώ» είναι εξαιρετικής ποιότητας (99% μεθάνιο) ενώ τα πετρώματα είναι επίσης πολύ καλά, δύο πολύ σημαντικά στοιχεία για τη μετέπειτα εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Πόσους μήνες θα υπηρετούν – Πότε θα εφαρμοστεί

Εισηγήσεις για ενίσχυση του στρατεύματος - Θετικός ο υπουργός Άμυνας και η στρατιωτική ηγεσία – Έρχονται και προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ. και Ο.Β.Α.
Με τις ανάγκες στο στράτευμα να θεωρούνται δεδομένες και τις στρατιωτικές μονάδες να «διψούν» για περαιτέρω στελέχωση, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας φέρεται να εξετάζει την αύξηση της στρατιωτικής θητείας αλλά και τις προσλήψεις μόνιμων
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το σχέδιο –το οποίο έχει κατατεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν- προβλέπει αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς από εννέα μήνες που είναι σήμερα σε 12 μήνες και για Αεροπορία και Ναυτικό στους 15 μήνες – από 12 που είναι σήμερα.

Ραγδαίες εξελίξεις: Ετοιμάζεται να εισβάλει πιο βαθιά στη Συρία ο Ερντογάν

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε «μια συνεννόηση, όχι σε συμφωνία» σχετικά με την κουρδική πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως η Άγκυρα επιδιώκει μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον για το ποιος θα αναλάβει την ασφάλεια της Μανμπίτζ μετά την αποχώρηση από την περιοχή της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Μερκελ κατά Τουρκίας για την επίθεση στο Αφρίν - Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Bundestag

«Καταδικάζω απερίφραστα τις τουρκικές ενέργειες» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας κατηγορώντας παράλληλα τη Ρωσία ως «απλό παρατηρητή» των εγκλημάτων που διαπράττονται στην ανατολική Γούτα  Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ άσκησε σκληρή κριτική στην Τουρκία για την εισβολή της στο Αφρίν και τις συνεχιζόμενες ενέργειές της εντός συριακού εδάφους.


Κατά την διάρκεια ομιλίας της στην Ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή της Γερμανίας (Bundestag), η καγκελάριος Μέρκελ «επιτέθηκε» κατά του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ για τις αεροπορικές επιθέσεις στην ανατολική Γκούτα, ενώ στράφηκε και κατά της Ρωσίας την οποία χαρακτήρισε ως «απλό παρατηρητή» των εγκλημάτων που διαπράττονται στην περιοχή.