Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Μάχη της Ισσού: Σαν σήμερα ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες του Δαρείου Γ΄ (Φωτό)

Η αποφασιστική αναμέτρηση δόθηκε στις 12 Νοεμβρίου 333 π.Χ. στη στενή πεδιάδα, που ορίζεται από τον κόλπο της Ισσού και το όρος Ακμανός, κοντά στην πόλη Ισσό της Κιλικίας (σημερινό Ισκεντερούν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας).

12 Νοεμβρίου του 333 π.Χ ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες του Δαρείου Γ΄κατά τη μάχη στην Ισσό.

Πατέρας Σολωμού στο οδόφραγμα Δερύνειας: Σαν να σκοτώνουν δεύτερη φορά το παιδί του

Αντιδράσεις για τη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας – Στην περιοχή όπου δολοφονήθηκαν οι ήρωες Τάσος Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού από τους Γκρίζους Λύκους 
Άνοιξε το οδόφραγμα Δερύνειας στις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Αμμοχώστου. Ο δρόμος διέλευσης από και προς τις κατεχόμενες περιοχές είναι σε απόσταση μερικών μέτρων από τα σημεία που έπεσαν νεκροί οι ήρωες Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού το 1996.
Μέλος της οικογένειας Σολωμού βρέθηκε από νωρίς το πρωί στο σημείο και μιλώντας στη Cyprus Times, ανέφερε ότι είναι πολύ έντονα συναισθηματικά φορτισμένος και δεν ήταν σε θέση να πει περαιτέρω.
Στην περιοχή λίγο αργότερα έφθασε ο πατέρας του Σολωμού, Σπύρος. Κρατώντας φωτογραφία του γιου του, είπε ότι είναι σαν να σκοτώνουν δεύτερη φορά το παιδί του.

Προχωρά κανονικά ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου

Το γεωτρύπανο βρίσκεται ήδη εκεί που θα γίνει η γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, διαβεβαιώνοντας πως ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά. Παράλληλα, προέβη σε έκκληση να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι για το συγκεκριμένο θέμα.
 
Ο Υπουργός ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, σχετικά με το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας καθώς και για τα σχέδια του Υπουργείου για μεταφορά κονδυλίων σε προγράμματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Δήλωση – πρόκληση από Ακάρ: Οι Έλληνες θέλουν την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης

Το προκλητικό της παιχνίδι συνεχίζει η Άγκυρα εις βάρος της Ελλάδας. Αυτή τη φορά δια στόματος του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος, όπως αναφέρει η εφημερίδα Yeni Safak, παρουσίασε στην κυβέρνηση της Λιβύης χάρτες με τους οποίους προσπαθεί να αποδείξει ότι η Ελλάδα θέλει να σφετεριστεί όχι μόνο την τουρκική αλλά και τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα και να στερήσει με τον τρόπο αυτό τα «κοινά σύνορα» των δύο χωρών.
«Οι Έλληνες κλέβουν την ΑΟΖ της Λιβύης», αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για τον Νίκολα Γκρούεφσκι - Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 2 ετών

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, μετά από σχετικό αίτημα δικαστηρίου των Σκοπίων, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι για έκτιση ποινής φυλάκισης δύο ετών, που του επιβλήθηκε τον περασμένο μήνα.
Το δικαστήριο των Σκοπίων απέρριψε, την Παρασκευή, το αίτημα του Ν. Γκρούεφσκι για αναστολή εκτέλεσης της ποινής που του έχει επιβληθεί και έτσι αυτός είχε την υποχρέωση να παρουσιαστεί στις φυλακές των Σκοπίων, για την έκτιση της ποινής του.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν έχει παρουσιαστεί στις φυλακές, ενώ οι προσπάθειες των δικαστικών αρχών να τον εντοπίσουν στην διεύθυνση κατοικίας του,

Ο ρόλος των ΗΠΑ και της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Πόλεμο - Η στρατηγική αναδίπλωση του Ελληνισμού

Ο ρόλος των ΗΠΑ και της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Πόλεμο
Του Ν. Λυγερού

Αν εξετάσουμε χρονοστρατηγικά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους μπορούμε να τους ενοποιήσουμε αφού η μονάδα είναι ο αιώνας στη Χρονοστρατηγική. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξετάσουμε πιο εύκολα τον ρόλο των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε αυτά τα δύο μέρη της ίδιας σύνθεσης που άλλαξε το πρόσωπο της Ευρώπης. Αρχικά η Ρωσία είναι εκ φύσης ευρωπαϊκή και οι ΗΠΑ εκτός πλαισίου λόγω άλλης Ηπείρου, τουλάχιστον αυτό θα έλεγε η γεωστρατηγική. Ενώ η τοποστρατηγική βλέπει τα πράγματα εντελώς διαφορετικά και ειδικά μετά την εμφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης. Η τοποστρατηγική θεωρεί ότι οι ΗΠΑ είναι Ευρώπη κι ότι η Σοβιετική Ένωση είναι εκτός. Η μεγάλη διακλάδωση έγινε πρώτα το 1917.

Η ήττα της επικοινωνίας - ΗΠΑ και Κύπρος ενάντια στην Τουρκία

Η ήττα της επικοινωνίας
Του Ν. Λυγερού

Όσο και να προσπαθεί ο Πρωθυπουργός να μας πείσει επικοινωνιακά ότι προετοιμάζεται για τη νίκη του κόμματός του, τόσο η πραγματικότητα έρχεται να τον τραβήξει από τα αφτιά και να του εξηγήσει ότι δεν πιάνουν πια αυτά τα κόλπα αφού ακόμα και τα στελέχη του ετοιμάζονται για την ήττα στις επόμενες εκλογές και ήδη έχουν το ύφος της αντιπολίτευσης. Διότι μετά από τόσα σφάλματα σε εθνικό επίπεδο δεν είναι τα δώρα που θα εξαγοράσουν όλους τους ψηφοφόρους. Διότι βέβαια οι περισσότεροι ακόμα και αυτοί που τον υποστήριξαν άθελά τους και αθώα, δεν είναι πια αθώοι και έχουν πια θέληση για το μέλλον της

Το προβληματικό Σύνταγμα των Σκοπίων

Του Ν. Λυγερού

Φαίνεται όλο και πιο φανερά ότι το Σύνταγμα των Σκοπίων είναι προβληματικό ακόμα και υπό του πρίσματος του Προσυμφώνου των Πρεσπών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι όντως πολύ αλυτρωτικό και αναθεωρητικό. Αλλά το πρόβλημα των Σκοπίων έχει σχέση και με το αλβανικό στοιχείο το οποίο είναι φανατικά υπέρ του Προσυμφώνου αφού πλησιάζει η Αλβανία με αυτόν τον έμμεσο τρόπο επειδή είναι ήδη εντός ΝΑΤΟ από το 2009. Προσπαθούν να βρουν μεταξύ τους μια ισορροπία για να μην έχουν τα προβλήματα που έζησαν το 2001. Διότι οι Σκοπιανοί δεν είναι και τόσο σίγουροι για τις προθέσεις