Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Φράσεις της αρχαίας Ελληνικής που λέμε και σήμερα!

Παρ’ όλες τις επιρροές που έχει δεχθεί η γλώσσα μας, εντούτοις χρησιμοποιούμε στον καθημερινό λόγο, εκφράσεις αυτούσιες, προερχόμενες από την αρχαία Ελληνική. Αυτές αποτελούν την απόδειξη ότι η γλώσσα είναι το μοναδικό πολιτισμικό κληροδότημα, το οποίο παραμένει ανεπηρέαστο από το χρόνο
 Είναι λοιπόν χρήσιμο να μάθουμε ή να θυμηθούμε, από που προέρχονται και από ποιούς ελέχθησαν για πρώτη φορά.
——————————————————————————————
- Αιδώς Αργείοι:  όταν θέλουμε να καταδείξουμε αισθήματα ντροπής αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο.

Αστυνομικοί κατέληξαν στο νοσοκομείο, ύστερα από επίθεση αλλοδαπών

Δυο αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους στο πλαίσιο της Επιχείρησης “Ξένιος Δίας”.

Στις 11.30, τρεις αστυνομικοί έκαναν πεζή περιπολία στην οδό Στουρνάρη στα Εξάρχεια, όταν ξαφνικά μια πολυάριθμη ομάδα αλλοδαπών, οι οποίοι διακινούσαν λαθραία τσιγάρα, τους επιτέθηκαν με πέτρες και λοστούς.

Δύο από αυτούς τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι ο ένας είχε κάταγμα στον πήχη του δεξιού χεριού και ο άλλος κάταγμα στην παλάμη και στον αντίχειρα του δεξιού χεριού.

''Χότζας η τρόϊκα και γάιδαρος του η Ελλάδα''

''Η διάσωση των Ελλήνων είναι σκηνοθετημένη, η Ελλάδα είναι η καλύτερη απόδειξη πως έχει αρχίσει ήδη ένα εμφύλιος πόλεμος.Δεν είναι μόνο ο Νότος που επαναστατεί ενάντια στον Βορρά, είναι η εξέγερση του όχλου εναντίον της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας, η οποία έχει δημιουργήσει στις Βρυξέλλες το νέο της ανάκτορο'' γράφει η Die Welt.
Στην σημερινή Die Welt δημοσιεύεται σχόλιο του Χένρικ Μ. Μπρόντερ με τίτλο «Η διάσωση των Ελλήνων είναι σκηνοθετημένη».
Ο γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας υποστηρίζει ότι η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για τα πάθη των Ελλήνων, ότι αντί να βοηθά σκέφτεται το ίδιον όφελος και καλεί τους συμπατριώτες του να δείξουν επιτέλους ευσπλαχνία για την Ελλάδα, η οποία μέσω της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που της επιβάλλεται από την τρόικα οδηγείται στην οικονομική εξόντωση.

Γιόρταζαν οι αρχαίοι Έλληνες την Πρωτοχρονιά;

Φαίνεται πως στην αρχαία Ελλάδα δεν γιορταζόταν η Πρωτοχρονιά καθώς για τότε μεγαλύτερη σημασία είχε η αρχή κάθε μήνα που ονομαζόταν νουμηνία.
Στην Αθήνα, ωστόσο, μια επιγραφική μαρτυρία μας πληροφορεί για μια θρησκευτική τελετή που γινόταν στην αρχή του νέου έτους ή σωστότερα την τελευταία ημέρα του απερχομένου, αφορούσε όμως περιορισμένο αριθμό ατόμων. Επρόκειτο για μια θυσία των απερχόμενων αξιωματούχων στον Δία Σωτήρα και την Αθηνά Σωτείρα και απέβλεπε στην εξασφάλιση της εύνοιας των θεών αυτών για τη νέα χρονιά.
Μόλις στα ρωμαϊκά χρόνια και κάτω από την επίδραση της ίδιας της Ρώμης άρχισε ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς, ο οποίος επεκτάθηκε σε όλη την επικράτεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, επομένως και στον ελληνικό χώρο.

Ανασυγκρότηση δυνάμεων

Του Ν.Λυγερού
Η ανασυγκρότηση δυνάμεων δεν είναι απαραίτητη μόνο και μόνο σε κατάσταση κρίσης ή ακόμα και καταστροφής αλλά και σε φάση αντεπίθεσης. Διότι η ανασυγκρότηση προϋποθέτει αντοχή και μάλιστα αντίσταση όταν ο εχθρός είναι ισχυρός αλλιώς δεν έχει νόημα δίχως δυνάμεις. Μπορεί λοιπόν να φανταστούμε ότι αυτή η ανασυγκρότηση είναι απαραίτητη όταν τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν και δίνουν ένα ύφος εντελώς διαφορετικό στην πατρίδα μας. Σε αυτό το επίπεδο λοιπόν, πρέπει να σκεφτούμε την υψηλή στρατηγική μας για να συντονιστούμε και να κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες πριν γίνουν οι ζητούμενες κινήσεις.

Ο Ελληνισμός της Ελλάδας

Του Ν.Λυγερού

Ως έκφραση, ο Ελληνισμός της Ελλάδας μπορεί να φανεί σε πολλούς πλεονασμός, όμως η πραγματικότητα διαψεύδει αυτή την εντύπωση. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στον αριθμό των ραγιάδων, αλλά σε ότι τίποτα πια δεν είναι αυτονόητο, ακόμα και αυτό που θεωρούμε ως δεδομένο. Επιπλέον, αν είμαστε σοβαροί και ορθολογικοί, πρέπει να αποδεχθούμε ότι η ιστορία της πατρίδας μας, έχει αποδείξει ότι αυτό το δεδομένο το χτύπησαν πολλοί από τους εχθρούς μας. Η αλήθεια είναι ακόμα πιο απλή, ο Ελληνισμός δεν βασίστηκε ποτέ σε αυτήν την απλοϊκή έννοια. Και γι’ αυτό το λόγο ήταν και η πηγή του ουμανισμού. Διότι αν κάνουμε την αναλογία, θα έπρεπε κάθε άνθρωπος να είναι ανθρωπιστής. Ο μόνος τρόπος για να ισχύει αυτό είναι να υπάρξει ο διαχωρισμός με τα άτομα. Αλλιώς δεν είναι μία ιδιότητα, αλλά μία ικανότητα που πρέπει να μετατραπεί σε πραγματικότητα μετά από αγώνα και θυσία. Έτσι ισχύει και το ίδιο για μας. Πολλοί νομίζουν ότι είναι ενώ πρέπει να γίνουν και για να γίνει αυτό πρέπει να έχουν προσφέρει στην πατρίδα μας, στον Ελληνισμό.

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ

ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ

Για το πραξικόπημα του '97 Συνελήφθη ο πρώην αρχηγός του τουρκικού επιτελείου Καρανταγί!

Συνελήφθη την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, για τον ρόλο του στο πραξικόπημα του 1997 που ανέτρεψε την τότε ισλαμιστική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, εντός της ημέρας ο συλληφθείς θα μεταφερθεί στην Άγκυρα για να απολογηθεί, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που άρχισε την περασμένη χρονιά.

ΣΔΟΕ: Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων από πολλά ονόματα στη λίστα Λαγκάρντ

Πολλά «λαβράκια» κρύβει σύμφωνα με το ΣΔΟΕ η νέα λίστα Λαγκάρντ! 

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, διαπιστώνεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ.

Από τους 2.062 καταθέτες, που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ, μεγάλο μέρος εξ αυτών, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα ποσά που αναγράφονται.

Οι εν λόγω μεγαλοκαταθέτες, φαίνεται ότι δεν ελέγχθηκαν, όταν έβγαλαν τα ποσά στο εξωτερικό, κάτι που προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τον τρόπου που λειτούργησαν οι αρχές.

Στο νοσοκομείο ο Κ. Μητσοτάκης

Συναγερμός σήμανε στα Χανιά την Τετάρτη, καθώς ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που βρίσκονταν στα Χανιά, επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, έπειτα από ατύχημα που είχε.

Όλα έγιναν το πρωί της Τετάρτης, όταν ο 94χρονος πρώην πρωθυπουργός έχασε την ισορροπία του και έπεσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο ισχίο. Αρχικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στα Χανιά, ωστόσο οι γιατροί πρότειναν άμεση μεταφορά του αεροπορικώς στην Αθήνα.

Η Πολεμική Αεροπορία ήταν σε ετοιμότητα για να κάνει την διακομιδή, αλλά τελικά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μεταφέρθηκε με ελικόπτερο.

«Εύθραυστη αλλά σταθερή» η υγεία του Τσάβες

«Εύθραυστη» αλλά σταθερή χαρακτήρισε μέσω Twitter , την υγεία του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο υπουργός Επιστημών και γαμπρός του, Χόρχε Αρεάσα.

Ο αδελφός του προέδρου Αντάν Τσάβες, κυβερνήτης του κρατιδίου Μπαρίνας, έφθασε επίσης στην πρωτεύουσα της Κούβας, όπως επίσης και ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαντούρο, τον οποίο ο Τσάβες έχει ορίσει διάδοχό του, σύμφωνα με τον Αρεάσα.

Ο Τσάβες υποβλήθηκε σε τέταρτη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο στην Κούβα, στις 11 Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τον Τσάβες περιέγραψε την κατάστασή του ως «πολύ ανησυχητική».

Ευρεία σύσκεψη για τα τζάκια στο υπ. Περιβάλλοντος

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για το θέμα της αιθαλομίχλης στον Αττικό ουρανό από την εκτεταμένη καύση ξύλων και  παραγώγων τους σε τζάκια και ξυλόσομπες.

Στην σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε η αρμόδια γενική γραμματέας Περιβάλλοντος, κυρία Μάρω Ευαγγελίδου δεν μετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Περιβάλλοντος.

Πάντως, σε δηλώσεις της, η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη εξέφρασε την ανάγκη επιδοτήσεων για εναλλακτική μορφή ενέργειας και για να ληφθούν μέτρα για οικολογική θέρμανση, ενώ επεσήμανε ότι θα κάνει τα πάντα για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου καθώς το ζήτημα αφορά τη δημόσια Υγεία γενικότερα.

Προκαλεί το κτήνος της Ξάνθης με συνέντευξη μέσα από τη φυλακή «Τη βίασα, την έκαψα, και πήγα για ύπνο!»

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι δηλώσεις του 27χρονου δολοφόνου της Ζωής Δαλακλίδου ο οποίος υποστηρίζει πως έκανε ό,τι έκανε στην άτυχη κοπέλα με την θέλησή της!

«Κάναμε ό,τι κάναμε με τη θέλησή της. Εγώ δεν την πίεσα σε τίποτα. Κάποια στιγμή τραβήχτηκα γιατί κατάλαβα ότι αυτό που είχα κάνει δεν ήταν σωστό» είπε ο δράστης σε συνέντευξή του μέσα από τις φυλακές που έδωσε στη δημοσιότητα ο τηλεοπτικός σταθμός Star, μέσα από την εκπομπή «Μίλα» της Τατιάνας Στεφανίδου.

Έχουν ξεφύγει εντελώς...Πρόκληση Σκοπιανών αρχαιολόγων! Ο Ιησούς γεννήθηκε στα Σκόπια!!!

Oι Σκοπιανοί βρίσκουν πάντα έναν λόγο για να προκαλούν...Αυτή τη φορά "χρησιμοποιούν" τον Χριστό και τον τόπο καταγωγής του.  Αφού λοιπόν "βάφτισαν" τον Μέγα Αλέξανδρο Σκοπιανό, τώρα αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο Ιησούς γεννήθηκε στα Σκόπια και μάλιστα σε ένα χωριό εν ονόματι Βητλεέμο...
Το εν λόγω δημοσίευμα Βουλγαρικής μάλιστα εφημερίδας , δεν διστάζει να πυροδοτήσει ... ακόμα και την Ορθόδοξη αλλά και Καθολική Εκκλησία, λίγες μάλιστα ημέρες μετά τον εορτασμό των Χριστουγέννων.
Με χθεσινή ημερομηνία , το άρθρο, με μεγάλο και "εμετικό" τίτλο αναφέρει πως ο τόπος που γεννήθηκε ο Ιησούς είχε και το Σκοπιανο όνομα "Βητλέεμο"!

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον Όμιλο ΞΥΝΗ

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον Όμιλο ΞΥΝΗ

Ποινικά υπόλογα και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος βρίσκονται πλέον τα μέλη του Δ.Σ του ομίλου Ξυνή μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους για πλαστογραφία μετά χρήσεως σε βάρος του δημοσίου, αδίκημα το οποίο επισύρει ακόμη και ισόβια.
Παράλληλα, από την Εισαγγελία εκδόθηκε διάταξη δημοσιοποίησης των στοιχείων ταυτότητας των κατηγορούμενων καθώς και διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Ειδικότερα, η δίωξη που άσκησε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου στρέφεται κατά των Σοφοκλή Ξυνή (πρόεδρο του ομίλου), Αθηνάς Ξυνή και Αικατερίνης Ξυνή (συζύγου και κόρης του Σοφοκλή Ξυνή) και αφορά σε πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες.

Ρωσική υπηκοότητα στον Ντεπαρντιέ με υπογραφή Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο παραχωρεί την ρωσική υπηκοότητα στον Γάλλο ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος απείλησε πρόσφατα να επιστρέψει το γαλλικό του διαβατήριο διαμαρτυρόμενος για την αύξηση της φορολογίας επί των πλούσιων Γάλλων.

"Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο παραχωρεί την ρωσική υπηκοότητα στον Γάλλο Ζεράρ Ντεπαρντιέ", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Δύο φόροι σε ένα ειδοποιητήριο

Διπλό «φορο-σοκ» περιμένει πάνω από 500 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς το υπ. Οικονομικών προσανατολίζεται να στείλει τότε σε ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2011 και 2012, με στόχο να εισπράξει συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η σημαντική διαφορά σε σχέση με τον ΦΑΠ του 2010, ο οποίος καταβάλλεται αυτή την περίοδο σε τρεις μηνιαίες δόσεις, είναι ότι για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012 οι πολίτες θα κληθούν μεν να τον καταβάλουν μαζί, αλλά αυτό σχεδιάζεται να γίνει σε 10 μηνιαίες δόσεις.

«Δεν απαλλάσσει τον Παπανδρέου γιατί αυτός επέλεγε τους υπουργούς»(Βίντεο)

«Λέει ότι δεν ήξερε, αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει, γιατί αυτός επέλεγε τους υπουργούς του», δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και τυχόν ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Σε συνέντευξη στη ΝΕΤ, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι πολιτικές ευθύνες έχουν όλοι όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση και τόνισε πως το ζήτημα των χειρισμών των κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου θα τεθεί και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μετά την πρόταση παραπομπής

Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση, με φόντο την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, έπειτα από την πρόταση που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, η οποία θα περιλαμβάνει πέραν του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η Κουμουνδούρου, παράλληλα, επιφυλάσσεται να καταθέσει «κάθε απαραίτητη συμπληρωματική πρόταση για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης ή της δίωξης εναντίον προσώπων και επί αδικημάτων που ενδέχεται να στοιχειοθετηθούν ή να προκύψουν στην πορεία της έρευνας».

Το Μαξίμου καλείται να υπερασπιστεί τον Βενιζέλο

Περιπλέκεται η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να «ψάξει» ποινικές ευθύνες και για τον Βενιζέλο καθώς το Μαξίμου καλείται πλέον να υπερασπιστεί ανοιχτά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο να μην ανησυχούν για την απόφαση που πήρε η Κουμουνδούρου να αφήσει ανοιχτό «παράθυρο» αναζήτησης πολιτικών ευθυνών για τον Γιάννη Στουρνάρα, ωστόσο η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης δείχνει να περιπλέκεται λόγω της κίνησης του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει στο ίδιο «κάδρο» Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο.

Στην Λεμεσό άλλοι 6-7 ηγέτες Μίνι συναγερμός για την κάθοδο της Άνγκελα Μέρκελ

Λευκωσία: Η μαζική σύναξη Ευρωπαίων ηγετών την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου στη Λεμεσό για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πονοκεφαλιάζει την Αστυνομία, που έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο δράσης για την κάλυψη της ασφάλειας τους.

Με πρώτη την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) θα φτάσουν στη Λεμεσό άλλοι 6-7 Ευρωπαίοι ηγέτες για το συνέδριο το οποίο οργανώνεται από τον ΔΗΣΥ.

Το ξενοδοχείο Λε Μεριντιέν θα αποτελεί απόρθητο φρούριο με την Αστυνομία να λαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφάλειας και στην ουσία θα είναι κλειστό για άλλα πρόσωπα πλην όσων θα συμμετάσχουν στο συνέδριο.

Μεγάλα κέρδη και στη 2η χρηματιστηριακή συνάντηση του 2013 σημειώνει το ΧΑΚ

Λευκωσία: Μεγάλη άνοδο παρουσιάζει το κυπριακό χρηματιστήριο και στη δεύτερη χρηματιστηριακή συνάντηση του νέου έτους με τους τραπεζικούς δείκτες να διευρύνουν τα χθεσινά σημαντικά κέρδη τους.

Ο Γενικός Δείκτης στις 12:47 ενισχυόταν στις 123,4 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση σε ποσοστό 4,01%.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 47,5 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 3,44%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται την ίδια ώρα στα 328.760 ευρώ.

Σε "επαφή" με τα νέα υψηλά ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Με εναλλαγές προσήμου και σε στενό εύρος διακύμανσης 15 περίπου μονάδων κινείται την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, μετά και τα χθεσινά υψηλά 16 μηνών.

Μικτή εικόνα διαμορφώνεται στο ταμπλό του FTSE25, όπου τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη εμφανίζει η Τρ. Κύπρου και ακολουθούν οι μετοχές των MIG, Τιτάν και Βιοχάλκο, ενώ σε αρνητικό έδαφος τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι τίτλοι των Alpha Bank, ETE, Τρ. Πειραιώς και Εurobank.