Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Εντυπωσιακή κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου

Το αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου διαθέτει μία από τις πλουσιότερες συλλογές μαρμάρινων γλυπτών, ολόγλυφων και ανάγλυφων έργων από το περίφημο θασιακό μάρμαρο, αλλά και πεντελικό και παριανό.

Ένα ξεχωριστό έκθεμα από τα Μουσεία της χώρας αναδεικνύει κάθε εβδομάδα, στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ). Αυτή την εβδομάδα η επιλογή έγινε από το αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου και αφορά τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η ανάρτηση του ΥΠΠΟΑ

«Το όμορφο νεανικό πρόσωπο με τα σφριγηλά μάγουλα, τα σαρκώδη χείλη τα εκφραστικά μάτια,

Εμμανουήλ Αργυρόπουλος: Ο πιλότος που ανέβασε τον Βενιζέλο σε αεροπλάνο

8 Φεβρουαρίου 1912. Ήταν από τους πρώτους Έλληνες αεροπόρους που πέταξε με το αεροπλάνο στην Ελλάδα. Τον θαύμασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και αποθεώθηκε από πλήθος Ελλήνων.

Ο λόγος για τον Εμμανουήλ Αργυρόπουλο ο οποίος γεννήθηκε το 1889. Ο πατέρας του ήταν πρέσβης στη Ρωσία. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Γερμανία και εκπαιδεύτηκε για αεροπόρος στο αεροδρόμιο του Μορλάου κοντά στο Παρίσι.

Το 1912 επέστρεψε στην Ελλάδα με το δικό του αεροπλάνο, το οποίο επισκεύασε με τους μηχανικούς στρατιωτικής μονάδας και στις 8 Φεβρουαρίου 1912 έκανε την πρώτη του πτήση στην Ελλάδα.

Γιατί είναι δύσκολη η παροχή βοήθειας στη Συρία

Γιώτα Χουλιάρα, Αρθρογράφος
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Γιατί πίσω από την αποστολή ανθρώπινου δυναμικού στη Συρία κρύβεται ένα περίεργο διπλωματικό παιχνίδι.

Οι φονικοί σεισμοί της Δευτέρας στην Τουρκία και τη Συρία έπληξαν μια περιοχή όπου εκατομμύρια άνθρωποι βρισκόταν ήδη υπό καθεστώς ανθρωπιστικής κρίσης και όπου οι προσπάθειες αντίδρασης και παροχής βοήθειας περιπλέκονται από ζητήματα εδαφικού ελέγχου αλλά και ζημιών σε σημαντικούς οδικούς κόμβους.

Από την πρώτη στιγμή η ελληνική πλευρά εξέφρασε την προθυμία της να παρέχει βοήθεια.

Φάκελος C-130: Τα πολύτιμα μεταγωγικά που λείπουν από την Πολεμική Αεροπορία – Η «ανάσταση» του «Ηρακλή»

 Κώστας Σαρικάς

Το πρόβλημα με τα C-130 δεν είναι καινούργιο όμως επιδεινωθηκε δραματικά τη δεκαετία της κρίσης με αποτέλεσμα το ένα μετά το άλλο τα αεροσκάφη να καθηλώνονται.

Η μεταφορά στην δοκιμαζόμενη Τουρκία ομάδας της ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό τους, γιατρών του ΕΚΑΒ και επιστημονικού προσωπικού με το C-130 της Πολεμικής μας Αεροπορίας κατέδειξε για μία ακόμη τον καίριο ρόλο των μεταγωγικών αεροσκαφών όχι μόνο για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά συνολικά της χώρας.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο το αεροσκάφος της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών  «ΗΡΑΚΛΗΣ»

ΥΠΕΘΑ: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το προσωπικό των ΕΔ – Οι σημαντικές αλλαγές και τροπολογίες

Υπερψηφίστηκε απόψε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ με τίτλο: «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ, με το «παρών» τοποθετήθηκε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡα25, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση και ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από τις ψηφοφορίες.  Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν οι αλλαγές που έκανε επέφερε ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς ως εξής:

Πολεμικό πλοίο Made in Greece και υποκλοπή συζήτησης σε παραδοσιακό Ελληνικό καφενείο.

Γράφει άλλος ένας άγνωστος.

https://www.youtube.com/watch?v=9o56NRJzfEw&t=163s

Το αμυντικό μας δυναμικό συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών μας δαπανών είναι από τα μεγαλύτερα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές και νατοϊκές χώρες (σε αναλογία πληθυσμού) εξαιτίας του καλού μας ανατολίτη γείτονα. Σίγουρα όμως, δεν τον διαλέξαμε εμείς (τον γείτονα).

Η μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή ενός νέου σύγχρονου πολεμικού πλοίου εμπεριέχει υψηλό ρίσκο,

Main - Βιομηχανία & Τεχνολογία - Ελλάδα - Κύπρος ΕΑΒ: Δεδομένο το ενδιαφέρον της Lockheed Martin αρκεί η διαδικασία να “τρέξει”…

Η αποκάλυψη του DP για την κατάθεση πρότασης από τον γαλλικό αεροναυπηγικό κολοσσό Dassault Aviation για την εξαγορά του 49% της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), καθώς επίσης και η διαφαινόμενη πρόθεση κι άλλων εκ των προσκληθέντων από την Ernst & Young που ελέγχει τη διαδικασία για λογαριασμό του υπουργείου Ανάπτυξης, προκάλεσε εύλογα εντύπωση. Καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι στις 10 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ερχόμενη παρασκευή, οπότε σε δυο μέρες θα έχουν λυθεί οι απορίες. Απομένουν Lockheed Martin, Airbus και Boeing. Κοντός ψαλμός…

ΚΥΣΕΑ: Εγκρίνεται η προμήθεια των SPIKE NLOS

Γιάννης Νικήτας

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε το πρόγραμμα πρόσκτησης των Ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων SPIKE NLOS. 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).  Στη διάρκεια της συνεδρίασης κύριο θέμα συζήτησης ήταν η πορεία υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας στο πλαίσιο

Η γερμανική πρόταση και η “επένδυση που δεν θέλουν στην Ελλάδα”

 Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Οι εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία των χωρών της Δύσης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είναι ραγδαίες. Η διαπίστωση της ανεπαρκούς δυναμικότητος παραγωγής (capacity) προς κάλυψη επειγουσών αναγκών ακόμη και σε πυρομαχικά, προκάλεσε έναν κλονισμό και επιδιώκεται η ενεργοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας ώστε να βελτιωθούν οι ρυθμοί παραγωγής. Αν και σε μεγάλο βαθμό υπάρχει ανακολουθία δηλώσεων και πράξεων από πλευράς κυβερνήσεων, εκεί όπου εταιρείες του χώρου έχουν την επιφάνεια, αναλαμβάνονται εγκαίρως πρωτοβουλίες για προετοιμασία ώστε να υπάρχει καλύτερη ικανότητα ανταποκρίσεως στον αυξημένο όγκο παραγγελιών που έχουν αρχίσει να ανατίθενται σε έναν βαθμό αλλά και αναμένονται.

Η πιο άτυχη στιγμή στη θεατρική του καριέρα

 Μπάμπης Παπαπαναγιώτου 

Ο Α. Τσίπρας στη μακρά περίοδο που είναι αρχηγός κόμματος, πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υποδυθεί πολλούς ρόλους. Ισως περισσότερους και από την Τζένη Καρέζη. Εχει κάνει τον «καταληψία», το «παιδί του λαού», τον «χαρισματικό λαϊκό ηγέτη», τον «επαναστάτη», τον «17ωρο διαπραγματευτή», τον «υπεύθυνο ηγέτη που έκανε πίσω για το καλό της χώρας», τον «μνημονιοσχίστη» αλλά και του «μνημονιοϋπογραφέα», του «πάρε κόσμε», αλλά και του «φορομπήχτη», του «αντιδιαπλεκόμενου», αλλά και «φίλου της διαπλοκής». Πολλές φορές έπαιξε με μέτρια, κακή ή καλή απόδοση πολλούς ρόλους. Ακόμα και κόντρα ρόλους.

«Dedalo» με το ισπανικό αεροπλανοφόρο και ρίψεις από Blackhawk με τις «Σκιές του Αιγαίου»

Ταυτόχρονες και πολυεπίπεδες ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων με το ισπανικό αεροπλανοφόρο και ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ με τις «Σκιές του Αιγαίου».

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δύο διαφορετικές ασκήσεις με διαφορετικά αντικείμενα και υψηλούς βαθμούς δυσκολίας πραγματοποίησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Από την Παρασκευή 3 έως το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης η πρώτη φάση της συνεκπαίδευσης με την ονομασία «DEDALO 23»,

Η ιστορία είναι τόσο… ανένδοτη που επαναλαμβάνεται ως φάρσα

Είναι πρόσφατη η συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα που κήρυξε ανένδοτο των βουλευτών του από το… καφενείο της Βουλής. Κάποιος τον πήρε στον λαιμό του και του είπε ότι πριν από χρόνια ο «Γέρος της Δημοκρατίας» Γεώργιος Παπανδρέου κήρυξε τον «Ανένδοτο» και βλέπουμε τώρα τον Αλέξη Τσίπρα να κηρύσσει ουσιαστικά τον δικό του «Ανένδοτο» κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Εβαλε μάλιστα τον εαυτό του και τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του «Γέρου της Δημοκρατίας» και του «μπροστάρη» της δημοκρατικής παράταξης. Ετσι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε αυτήν τη φορά στο Ζάππειο, θέλοντας να προσδώσει σημασία στη δήλωσή του (γιατί υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε να την κάνει από την Κουμουνδούρου) και μετά την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, ζήτησε να διαλυθεί η Βουλή και να γίνουν άμεσα εκλογές, ενώ ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει πλέον από το νομοθετικό έργο.

Μενέντεζ: Οι λόγοι που ενέκρινα την πώληση των F-35 στην Ελλάδα (Βίντεο)

Τους λόγους που τον οδήγησαν να εγκρίνει την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία για τελική αποδοχή του ελληνικού αιτήματος, εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Χθες, ο ίδιος ανακοίνωσε στο Delphi Economic Forum που πραγματοποιείται στην αμερικανική πρωτεύουσα ότι έδωσε το «πράσινο φως» για την πώλησή τους σε μια διαδικασία που απαιτεί ακολούθως να συμφωνήσει ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της επιτροπής, Τζιμ Ρις, καθώς και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος στην αντίστοιχη επιτροπή στη Βουλή (Μάικλ Μακόλ και Γκρέγκορι Μικς).

Βαν Χόλεν: Όχι πώληση F-16 στην Τουρκία – Ο Ερντογάν είναι άπιστος σύμμαχος

Τις ισχυρές αντιδράσεις που υπάρχουν στο Κογκρέσο στην προοπτική πώλησης F-16 στην Τουρκία ανέδειξε ο γερουσιαστής Κρις βαν Χόλεν, μιλώντας χθες στο 4ο Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου. 

Πολλά μέλη της Γερουσίας θεωρούν ότι δεν είναι δυνατό να προχωρήσει η υπόθεση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία προτού η Αγκυρα επιτρέψει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, ο γερουσιαστής Κρις βαν Χόλεν. Κατά τη συζήτησή του με τον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά στο πλαίσιο του 4ου Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο διοργανώνεται από την «Κ», το Delphi Economic Forum και το HALC, ο κ. Βαν Χόλεν σημείωσε, κατ’ αρχάς ότι «οι καρδιές μας είναι με εκείνους που χάθηκαν στην Τουρκία και στη Συρία, και οι ΗΠΑ στέλνουν αυτή τη στιγμή έκτακτη βοήθεια».

Aνατροπή: Η Τουρκία αποδέχτηκε τελικά την προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποστολή ομάδας διάσωσης

Την πληροφορία πως η Τουρκία αποδέχθηκε τη βοήθεια της Κύπρου έκανε γνωστή ο εκπρόσωπος Τύπου του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ότι η προσφορά της Κύπρου για αποστολή ομάδας διάσωσης έγινε αποδεκτή από την Τουρκία.

Τη σχετική πληροφορία έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου, του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου. 

Η Σουηδία βρίσκεται ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο ισλαμιστών εξτρεμιστών, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας

Η Σουηδία έχει βρεθεί στο επίκεντρο για βίαιους ισλαμιστές εξτρεμιστές διεθνώς ύστερα από σειρά περιστατικών, όπως η πρόσφατη πυρπόληση του Κορανίου, όπως δήλωσαν σήμερα οι δυνάμεις ασφαλείας.

"Οι πρόσφατες εξελίξεις με απειλές που στοχεύουν τη Σουηδία και τα σουηδικά συμφέροντα είναι σοβαρές και επηρεάζουν την ασφάλεια της Σουηδίας", ανέφερε σε ανακοίνωση η σουηδική υπηρεσία ασφάλειας SAPO. "Οι εξελίξεις σημαίνουν ότι η Σουηδία θεωρείται πως είναι περισσότερο στο επίκεντρο σε σχέση με πριν για βίαιους ισλαμιστές εξτρεμιστές διεθνώς".

Η Τουρκία χτυπά τους Κούρδους της Συρίας ενώ ανασύρονται ακόμη επιζώντες από τα ερείπια

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε την Τρίτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε δέκα επαρχίες λόγω των καταστροφικών σεισμών της Δευτέρας.

Ενώ τρέχει η διαδικασία εξεύρεσης επιζώντων στα ερείπια, αυτό δεν πτόησε τις τουρκικές δυνάμεις να βομβαρδίσουν θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία.

Αυτό αναφέρει το αμερικανικό Breitbart News Network επικαλούμενο το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, που αναφέρει ότι «τρομοκράτες του YPG/PKK» χρησιμοποίησαν εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών στην περιοχή Ταλ Ριφάατ για να πυροβολήσουν ένα φυλάκιο των τουρκικών συνόρων στην επαρχία Κιλίς.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Σπίρτζη περί επαναφοράς της Δημοκρατίας με το άγριο

 

Στη Δημοκρατία με φόρα.

Ο Βασίλης Τσιάρτας στο Πρωινό - Το Πρωινό - 08/02/2023

 
Ο Βασίλης Τσιάρτας στο Πρωινό - Το Πρωινό - 08/02/2023

Ι. Μάζης : Η ανθρωπιά δεν είναι αλά καρτ , ούτε διπλωματία σεισμών .

 

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο ΕΚΠΑ Ιωάννης Μάζης, μίλησε σήμερα στον 98.4 για τον ανθρωπισμό που δεν είναι αλά καρτ και πρέπει να αφορά και τον δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας αλλά και της Συρίας.

Γ. Γκαζέτας: Γιατί έπεσαν τόσα κτίρια απο τον σεισμό στην Τουρκία


Ο Καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στο ΕΜΠ, Γιώργος Γκαζέτας μιλάει στο NaftemporikiTV

Σ. Λίβας: Η Επόμενη μέρα των σεισμών στην Τουρκία - Θα γίνουν εκλογές;

 

Ο Σωτήρης Λίβας, Καθηγητής Διεθνών σχέσεων μιλάει στο NaftemporikiTV

Θανάσης Δρούγος, Ερωτηματικό η στάση του Τούρκου Προέδρου την επόμενη μέρα του σεισμού στην Τουρκία


Ερωτηματικό παραμένει η στάση του Τούρκου Προέδρου την επόμενη μέρα του σεισμού στην Τουρκία σημειώνει ο Διεθνολόγος και Γεωπολιτικός Αναλυτής, Κύριος Θανάσης Δρούγος

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ερντογάν, ο σεισμός και οι εκλογές

 
Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ερντογάν, ο σεισμός και οι εκλογές

Γερμανικός Τύπος: Θετικά σχόλια για την Ελληνική βοήθεια στην Τουρκία | Ειδήσεις Μεσημβρινό Δελτίο | 08/02/2023

 


1. Ο ΣΚΑΪ σε Αλεξανδρέττα - Αντιόχεια: Οδοιπορικό του Μανώλη Κωστίδη στην ισοπεδωμένη πόλη
2. Ηρωικές προσπάθειες από τους άντρες της ΕΜΑΚ - Έσωσαν ήδη 4 ανθρώπους
3. Γερμανικός Τύπος: Θετικά σχόλια για την Ελληνική βοήθεια στην Τουρκία

Ένδειξη βλάβης στο C-130 που μετέφερε την ομάδα της ΕΜΑΚ στην Τουρκία - Προσγειώθηκε στην Ελευσίνα | Αταίριαστοι | 08/02/2023

 

1. Η θάλασσα μπήκε μέσα στην πόλη της Αλεξανδρέττας μετά τον διπλό καταστροφικό σεισμό
2. Ο απόκοσμος ήχος του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ 
3. Έφυγε για Τουρκία με C-130 από Θεσσαλονίκη η 2η ΕΜΑΚ με 15 διασώστες, 3 γιατρούς και έναν σκύλο
4. Ο ΣΚΑΪ στα ερείπια της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου 
5. Ένδειξη βλάβης στο C-130 που μετέφερε την ομάδα της ΕΜΑΚ στην Τουρκία - Προσγειώθηκε στην Ελευσίνα
6. Αρ. Πορτοσάλτε: «Χτες ο κ. Τσίπρας έχασε 100-0 σε κάθε ερώτηση»

Ο Άκης Τσελέντης για την Τουρκία: Αναμένουμε νέο ισχυρό μετασεισμό στην περιοχή | Ώρα Ελλάδος 08/02/2023 | OPEN TV

 


1. Τουρκία: Συγκλονιστικές εικόνες διάσωσης - Το OPEN στον τόπο της τραγωδίας 
2. Τουρκία: Ψάχνουν να βρουν ζωντανούς κάτω από τα χαλάσματα
3. Ο Άκης Τσελέντης για την Τουρκία: Αναμένουμε νέο ισχυρό μετασεισμό στην περιοχή
4. Διάσωση πεντάχρονου κοριτσιού στα Άδανα – Στους 6.234 οι νεκροί και 37.000 τραυματίες
5. Δεσποτόπουλος, Τριανταφύλλου και Αρβανιτόπουλος για την Τουρκία

Πράσινο φως από τις ΗΠΑ για την πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα | Σήμερα | 08/02/2023

 


1. Μανώλης Κωστίδης: Δεν υπάρχει πλέον η Αντιόχεια... κόσμος εγκαταλείπει την πόλη μετά τον σεισμό
2. Κωστίδης: Υπάρχουν περιπτώσεις που ακούνε φωνές και δεν μπορούν να μπουν και πάνε σε άλλο σημείο
3. Ξεπέρασαν τους 6.200 οι νεκροί στην Τουρκία από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ 
4. Πράσινο φως από τις ΗΠΑ για την πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα
5. Αρ. Πορτοσάλτε: «Ο Τσίπρας έχει την άνεση του καφενείου»