Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Ανακαλύπτοντας την Αρχαία Σπάρτη - “Discovering Sparta” 3D (Βίντεο)

Το 2021, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ένα μοναδικά υπέροχο τρισδιάστατο animation video με τίτλο: Discovering Sparta (Ανακαλύπτοντας τη Σπάρτη), στο οποίο ο δημιουργός του με το ψευδώνυμο flipped prof, με βάση τις περιγραφές του περιηγητή Παυσανία κάνει μια ψηφιακή αναπαράσταση της αρχαίας Σπάρτης, με τη μορφή οδοιπορικού, παρουσιάζοντας την πόλη , τα μνημεία και τα ηρώα της.

Το FlippedProf είναι μια πολυεπιστημονική πλατφόρμα πολυμέσων που επιμελείται ο Ιταλός καθηγητής Marco Mellace, λέκτορας στο Τεχνικό Ινστιτούτο IIS Luca Paciolo, ο οποίος είναι και ο δημιουργός animation video για τις ανάγκες ψηφιακής υποστήριξης των διαδικασιών μάθησης των φοιτητών.

Τούρκος αναλυτής : ¨Όταν δημιουργείς Στρατιά Αιγαίου εναντίον της Ελλάδας, θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να αμυνθεί”

Κοράι Πεχλιβάνογλου

Γιατί η Ελλάδα όπλισε τα νησιά,  ήταν σωστό:

1- Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης. «… στα νησιά Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στα Λήμνος, Σαμοθράκη, Λέσβος, Χίος, Σάμος και Ικαρία η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δημιουργήσει καμία ναυτική βάση και καμία οχύρωση σε αυτά.¨

Σύμφωνα με την ίδια συμφωνία, η Τουρκία δεν θα μπορεί να διατηρεί  ένοπλες δυνάμεις στα στενά. Και πάλι, σύμφωνα με τη Λωζάνη, η Τουρκία έπρεπε να είχε δώσει αυτονομία στην Ίμβρο και την Τένεδο.

Η στρατηγική που ακολουθήθηκε όλα τα χρόνια από την τουρκική εισβολή μέχρι σήμερα αποδείχθηκε ατελέσφορος. Επείγει η διαμόρφωση εναλλακτικού σχεδίου δράσης

H Κερύνεια. Φωτογραφια ΚΥΠΕ.
Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ

Για πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή του 1974 το Κυπριακό βρίσκεται σε πλήρη στασιμότητα με προοπτική ενός μακροχρόνιου αδιεξόδου. Τα 48 χρόνια τουρκικής στρατιωτικής κατοχής επιβάλλουν απολογισμό πεπραγμένων και υποδεικνύουν την ανάγκη εθνικής περισυλλογής και συλλογικού προβληματισμού για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να τεθεί τέρμα στο δράμα του λαού μας. Δεν νοείται συμφιλίωση με την ακινησία και την εκφυλιστική παρέλευση του χρόνου.

«Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών και η απάντηση είναι οι διερευνητικές»;

Στον απόηχο του  «θερμού επεισοδίου» μεταξύ  του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια και του Τούρκου Πρέσβυ στο Όσλο κατά την διάρκεια ανοικτής  συζήτησης  στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, όπου διεξαγόταν συνέδριο  με τίτλο: «Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» (προφανώς η φραστική επίθεση του Τούρκου δεν έγινε τυχαία αλλά βάσει προμελετημένου σχεδίου) ,αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αναγγελθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών η ημερομηνία διεξαγωγής του 64ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας που πρόκειται να γίνει στην Αθήνα. Ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών  πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα τον περασμένο Οκτώβριο.

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Υποναύαρχος ε.α

Η Ελληνική πλευρά εμμένει στην άποψη ότι οι διερευνητικές επαφές πρέπει να συνεχιστούν και ότι ο

Τούρκος αναλυτής: Aιτία πολέμου η επακούμβηση της φρέγατας «Kemal Reis» από το «Λήμνος»

Ο Abdullah Agar, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, αναφέρθηκε στο περιστατικό -για το οποίο έως σήμερα η Άγκυρα τηρεί σιγή ιχθύος

Τούρκος αναλυτής, παραδέχεται δημόσια την «επακούμβηση» της φρεγάτας «Λήμνος» στο τουρκικό «Kemal Reis» τον Αύγουστο του 2020, κατά την κρίση με το «Oruc Reis» που επιχείρησε να προκαλέσει η Τουρκία ανοιχτά του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Μιλώντας σε εκπομπή του CNN Turk o Abdullah Agar, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, αναφέρθηκε στο περιστατικό -για το οποίο έως σήμερα η Άγκυρα τηρεί σιγή ιχθύος- χαρακτηρίζοντας την «επακούμβηση» ως… «αιτία πολέμου» με την Ελλάδα. (Χρονικό σημείο 28:05 στο βίντεο/μετάφραση tourkikanea.gr)

Οι δύο γραμμές του Ερντογάν και οι προκλήσεις στο Αιγαίο

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Με έναν καταιγισμό προκλητικών δηλώσεων και ανιστόρητων διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας, συνοδεύει πλέον καθημερινά την ατζέντα του ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ακόμη και ξένοι αναλυτές να αναρωτιούνται αν «βρίσκεται σε εξέλιξη  ένας μυστικός σχεδιασμός στην Τουρκική κυβέρνηση για να βρεθεί κάποιο πρόσχημα για πιθανή εισβολή στα ανατολικά ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, κοντά στην τουρκική ενδοχώρα», όπως γράφει ο εξόριστος στη Σουηδία, Τούρκος  δημοσιογράφος Αμντουλάχ Μποζκούρτ, διευθυντής της ιστοσελίδας Nordic Monitor, στη Στοκχόλμη.

Πώς η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα της Ευρώπης

 Διαμαντής Σεϊτανίδης

Κ. Μητσοτάκης και Φατάχ Αλ Σίσι συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση της φιλόδοξης προσπάθειας θα κάνει τις δύο χώρες game changers στον ενεργειακό τομέα - Σφιχτό χρονοδιάγραμμα και συνεχής παρακολούθησή του  

Την πολυδιάστατη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Αιγύπτου μέσω του καλωδίου που θα μεταφέρει «πράσινη» ενέργεια από την αφρικανική ήπειρο προς την Ευρώπη μέσω της χώρας μας, ανέδειξαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Φατάχ Αλ Σίσι κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ενωσης- Αφρικής.

Zήτημα ἀποβολῆς τῆς Τουρκίας ἀπό τό ΝΑΤΟ ἤγειρε ὁ κ. Δένδιας

Τό ἔδαφος προετοίμασε ὁ Ἕλλην Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές στήν Βουλή

ΑΠΟ τό Ὄσλο ὅπου πραγματοποιεῖ ἐπίσημη ἐπίσκεψη ὁ Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν Νῖκος Δένδιας, ἔθεσε θέμα συμμετοχῆς τῆς Τουρκίας στήν Ἀτλαντική Συμμαχία, σχολιάζοντας τίς τελευταῖες δηλώσεις Ἐρντογάν περί ἀποστρατιωτικοποιήσεως τῶν νησιῶν τοῦ Αἰγαίου. Ὁ Ἕλλην Ὑπουργός ἐτόνισε ὅτι λυπᾶται πού ἡ Τουρκία ἐπέλεξε αὐτήν τήν στάση, συμπληρώνοντας πώς ἡ γειτονική χώρα «ἀμφισβητεῖ τήν ἴδια της τήν παρουσία καί τήν δέσμευσή της μέ τό ΝΑΤΟ.» «Ἡ Τουρκία ἐπιλέγει αὐτή τή στιγμή πού τό ΝΑΤΟ πρέπει νά ἀναδείξει τήν ἑνότητά του ἀπέναντι στήν προάσπιση τῆς ἐδαφικῆς ἀκεραιότητας τῆς Οὐκρανίας, ἐπιλέγει νά ἐκτοξεύει ἀπειλές κατά τῆς Ἑλλάδας, καί ἀμφισβητεῖ τήν ἴδια της τήν παρουσία καί τή δέσμευσή της μέ τό ΝΑΤΟ καί τόν Χάρτη τῶν θεμελιωδῶν δικαιωμάτων τοῦ ΟΗΕ» ἐτόνισε χαρακτηριστικά ὁ κ. Δένδιας.

Η «Μικρή» Ελλάδα με τη Μεγάλη Σκιά

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής Πολιτείας αναφέρουν, διαχρονικά, την Ελλάδα ως «μικρή χώρα». Το άκουσα εσχάτως από τον Υπουργό μας τον Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην περιβόητη εκδήλωση του νορβηγικού ινστιτούτου διεθνών σχέσεων όπου παρενέβη και ο πρέσβης της Άγκυρας στο Όσλο. Αναρωτιόμουν ανέκαθεν, γιατί οι πολιτικοί ταγοί μας εξακολουθούν να μιλούν για την «μικρή Ελλάδα»; Αποσκοπούν σε κάτι, ή είναι απλώς μια παράδοση που μας ακολουθεί από παλιά και αισθάνονται την ιερή υποχρέωση να τηρούν ευλαβικά; Ή είναι, ακόμη, κάποιου είδους μαθησιακή εθιμοτυπία στην οποία πρέπει να προσχωρήσουν εξαναγκαστικά οι Έλληνες πολίτες; Πέρα από την όποια ερμηνεία μπορεί να δώσει κανείς, η ουσία είναι το εάν τελικά είμαστε όντως μια «μικρή» χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι μικρή. Τουναντίον είναι μια χώρα με μεγάλο ειδικό βάρος και όπως κάθε κράτος στη Γη, έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, δυνατά και αδύναμα σημεία.

Δένδιας: Ένας πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα έχει κανένα νικητή – Λαβρόφ: Λύση μόνο στη βάση των συμφωνιών του Μίνσκ

Σκληρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ επεσήμανε πως «ένας πόλεμος στην Ουκρανία, δεν θα έχει κανένα νικητή». Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε πως λύση στην Ουκρανία μπορεί να εξευρεθεί μόνο στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αιτήματα για αποστρατικοποίηση των νησιών, που θέτει η Άγκυρα, ο κ. Δένδιας επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία διατηρεί μια πλήρη στρατιά και το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο απέναντι από τα νησιά. Έχει εκδώσει ένα casus belli, αν η Ελλάδα

ΘΕΟΣ της Ελλάδας μας έφερε τις δυο κρίσεις, αυτή της Ουκρανίας και την ενεργειακή! Θα το εκμεταλλευτούμε;

Η κρίση στην Ουκρανία που έχει φέρει για μια ακόμη φορά στην ιστορία αντιμέτωπες την Ανατολή και τη Δύση, αναδεικνύει μια ενδιαφέρουσα παράμετρο για την ελληνική εθνική ασφάλεια, δίνοντας παράλληλα μία δυνατότητα στην ελληνική διπλωματία. Τα τελευταία 24ωρα η διεθνής συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην “επιθετική διάταξη” των ρωσικών στρατευμάτων πλησίον των ουκρανικών συνόρων. Τηλεοπτικές εικόνες υποστηρίζουν το αφήγημα του Κρεμλίνου ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιστρέφουν στις βάσεις τους. Οι δε ΗΠΑ επικαλούνται δορυφορικές φωτογραφίες για να αναιρέσουν τη ρωσική ανακοίνωση.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Ποια είναι η ουσία; Οι κινήσεις ισχυρών δυνάμεων εντός της ρωσικής επικράτειας κρίνονται επιθετικές-απειλητικές για την ουκρανική εθνική ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολέμου: Ο πρόεδρος Μπάιντεν αρνείται να μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο έχουν τεθεί σε συναγερμό, μετά τις πληροφορίες ότι η Ρωσία δεν μειώνει τις δυνάμεις της στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά, αντίθετα, τις έχει αυξήσει τις τελευταίες μέρες.

Όλες οι ενημερώσεις, σε όλα τα επίπεδα, δείχνουν προς την κατεύθυνση της επίθεσης. Όλες οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ομιλούν για αναμενόμενη ρωσική εισβολή και την καθορίζουν τις επόμενες ημέρες.

Πριν αναχωρήσει για το Οχάιο, ο πρόεδρος Μπάιντεν πήγε στο σημείο όπου μονίμως υπάρχει δημοσιογραφική ομάδα, για να δηλώσει δημόσια πια ότι είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία.

Ξυπνήστε! Με ποιά λογική κάνουμε διερευνητικές επαφές με Τουρκία;(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Ξυπνήστε! Με ποιά λογική κάνουμε διερευνητικές επαφές με Τουρκία; Γιατί η Δύση δημιουργεί θέμα με Ρωσία για τη συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορά της και όχι με την Τουρκία που έχει αποβατικό στόλο απέναντι από ελληνικά νησιά;

Στην αποστομωτική απάντηση του Νίκου Δένδια στο Όσλο σε Τούρκο πρέσβη σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Για πρώτη φορά Έλληνας ΥΠΕΞ έθεσε το θέμα του κατά πόσο αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας συνάδει με την παρουσία της στο ΝΑΤΟ.

Βίντεο ντοκουμέντο με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Ακταιωροί παρενοχλούν ελληνικά σκάφη(Βίντεο)

Οργιάζει η τουρκική προκλητικότητα - Τα περιστατικά έγιναν κοντά σε Λέσβο, Χίο και Κω - Στα βίντεο ακούγονται ξεκάθαρα Έλληνες να φωνάζουν "έρχεται πάνω μας"

Το φως της δημοσιότητας είδαν δύο βίντεο ντοκουμέντα με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Στο οπτικοακουστικό υλικό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, απεικονίζονται τουρκικές ακταιωροί να παρενοχλούν ελληνικά σκάφη.

Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Μπήκαμε σε νέο Ψυχρό Πόλεμο και πλανητική επαναδιαπραγμάτευση(Βίντεο)

Ο Γιώργος Φίλης Διδάκτωρ Γεωπολιτικής - Καθηγητής Γεωστρατηγικής στο pagenews.gr και την εκπομπή Pont Zero του Λάμπρου Καλαρρύτη. 

Ο Γιώργος Φίλης Διδάκτωρ Γεωπολιτικής – Καθηγητής Γεωστρατηγικής  στο pagenews.gr και την εκπομπή Pont Zero του Λάμπρου Καλαρρύτη. Συνομιλούν για τη νέα περίοδο Ψυχρού Πολέμου, που οικοδομείται με φιτίλι την Ουκρανία και για τα άλλα μέτωπα του κόσμου, που στις μέρες μας θυμίζει βόμβα έτοιμη να εκραγεί. 

Γιώργος Φίλης, Σωστές οι δηλώσεις Δένδια - Ανδρουλάκη αλλά δεν ιδρώνει το αυτί των Τούρκων(Βίντεο)

Σωστές οι δηλώσεις Δένδια - Ανδρουλάκη αλλά δεν ιδρώνει το αυτί των Τούρκων δηλώνει ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης 

Ο καθηγητής αναφέρεται στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια με αφορμή την τοποθέτηση του Τούρκου πρέσβη στην Νορβηγία και την ομιλία του Προέδρου του ΚΙΝΑΛ στην Ευρωβουλή που ζητάει εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας 

Ο καθηγητής τονίζει ότι πρόβλημα για την χώρα μας είναι η αξιοπιστία απειλής, αν δηλαδή η Τουρκία πιστεύει ότι τα οπλικά συστήματα που έχουμε θα τα χρησιμοποιήσουμε