Κ. Μητσοτάκης και Φατάχ Αλ Σίσι συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση της φιλόδοξης προσπάθειας θα κάνει τις δύο χώρες game changers στον ενεργειακό τομέα - Σφιχτό χρονοδιάγραμμα και συνεχής παρακολούθησή του
Την πολυδιάστατη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Αιγύπτου μέσω του καλωδίου που θα μεταφέρει «πράσινη» ενέργεια από την αφρικανική ήπειρο προς την Ευρώπη μέσω της χώρας μας, ανέδειξαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Φατάχ Αλ Σίσι κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ενωσης- Αφρικής.
Οι δυο ηγέτες συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας θα κάνει τις δύο χώρες game changers στον ενεργειακό τομέα στις δυο ηπείρους, γι' αυτό και επικέντρωσαν τη συζήτησή τους στην υπέρβαση των εμποδίων, γραφειοκρατικών και τεχνολογικών, τα οποία θα μπορούσαν να καθυστερήσουν το έργο.
Σε αυτό το πλαίσιο, Μητσοτάκης και αλ Σίσι συμφώνησαν να αναλάβουν και να εποπτεύουν οι ίδιοι την εξέλιξη της προσπάθειας, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και με δική τους παρέμβαση να ξεπερνιέται κάθε δυσκολία που θα αναφύεται είτε εδώ, είτε στην Αίγυπτο.
Ηδη από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν τηλεδιασκέψεις Ελλήνων κι Αιγυπτίων, μέσω των οποίων θα τεθούν τα ορόσημα και τα παραδοτέα του έργου και θα καθοριστούν τα χρονοδιαγράμματα. Στην πρώτη τέτοια τηλεδιάσκεψη θα μετάσχουν και οι κ.κ. Μητσοτάκης και αλ Σίσι.
Παραμένει ενεργή η προοπτική ένταξης του έργου στα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οπότε ίσως να περιληφθεί στη διασύνδεση των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, κάτι που θα διευκολύνει την αδειοδότηση και τη χρηματοδότησή του.
Πολλαπλά οφέληΤο έργο αυτό δεν έχει μόνο ευεργετικές οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά και πολύ σημαντικά γεωπολιτικά οφέλη.
Πρώτον, διότι έτσι η Ελλάδα γίνεται ο κεντρικός δίαυλος μιας πολύ σημαντικής εξέλιξης στην προσπάθεια εμπλουτισμού των προμηθευτών ενέργειας της ΕΕ.
Δεύτερον, διότι ενδυναμώνονται με στρατηγικούς όρους οι σχέσεις Ελλάδας- Αιγύπτου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στις θαλάσσιες ζώνες της και, βέβαια, την επικράτηση της κυριαρχίας του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας στα όσα θα εξελιχθούν στην περιοχή.
Τρίτον, διότι η ηλεκτρική διασύνδεση μέσω της πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου, θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας.
Τέταρτον, διότι έτσι ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό τα στρατηγικά συμφέροντα Ελλάδος και Αιγύπτου για αποφυγή πολεμικών συρράξεων στην Ευρώπη. Αυτό το τελευταίο εκφράστηκε καθαρά στην χθεσινή Σύνοδο ΕΕ-Αφρικής, όπου υπήρξε ομοφωνία για ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ σήμερα μεταβαίνει στη Μόσχα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
Στο τραπέζι και η ΛιβύηΤέλος οι κ.κ. Μητσοτάκης και αλ Σίσι συζήτησαν και για τις επιπλοκές της επιχείρησης εξομάλυνσης της κατάστασης στην Λιβύη, καθώς οι εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων όρισε νέο πρωθυπουργό τον Φατί Μπασάγκα, στη θέση του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, η θητεία του οποίου έληξε, ενώ ο ίδιος αρνείται να παραιτηθεί.
Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Αιγύπτου συμφώνησαν ότι επείγει η γρήγορη διεξαγωγή των εκλογών στην δοκιμαζόμενη αυτή χώρα και η όσο το δυνατόν συντομότερη επιστροφή της στην πολιτική ομαλότητα, ώστε τόσο οι γειτονικές της χώρες (όπως η Αίγυπτος), όσο και κράτη που έχουν ισχυρό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Λιβύη, όπως η Ελλάδα, να συνομιλούν με μια πολιτική ηγεσία, οι αποφάσεις της οποίας δεσμεύουν τη χώρα αυτή.
ΠΗΓΗ imerisia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου