Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Η ανακατάληψη της Πόλης από την αυτοκρατορία της Νίκαιας --1261--


Η ανακατάληψη της Πόλης από την αυτοκρατορία της Νίκαιας
Επιμέλεια: Θάνος Δασκαλοθανάσης
Από το vizantinaistorika

Ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος γεννήθηκε στα τέλη του 12ου με αρχές του 13ου αιώνα. Ήταν στρατηγός της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας και είχε λάβει το αξίωμα του Μεγάλου Δομέστιχου επί βασιλείας του Μιχαήλ Η´ του Παλαιολόγου. Έμεινε γνωστός, κυρίως λόγω της απελευθέρωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους.

Διατμηματικό Μεταπτυχιακό στους Υδρογονάνθρακες

Του Ν.Λυγερού

Μπορεί πολιτικοί ή ακόμα και κόμματα να μην έχουν καταλάβει ακόμα το τι έχουμε δημιουργήσει ως δυναμική με το πλαίσιο της ελληνικής ΑΟΖ, αλλά τα πανεπιστήμια προχωρούν δυναμικά και δημιουργούν μεταπτυχιακά στον τομέα της έρευνας και της εκμετάλλευσης των Υδρογονανθράκων. Διότι είδαν ότι το τοπίο έχει ανοίξει κι ότι μιλούμε πια ανοιχτά για την ΑΟΖ δίχως φοβίες και δεν υπάρχουν πια τα απαγορευτικά που έζησαν ακόμα και πριν μερικά χρόνια. Τώρα μπορούν όλοι να εκφραστούν ελεύθερα και να μιλήσουν με την ειδικότητά τους για αυτό το σπουδαίο θέμα. Ακολουθούμε επιτέλους, και σε αυτόν τον τομέα, τα παραδείγματα της Κύπρου με τα έξι πανεπιστήμιά της. Επιπλέον τα πανεπιστήμια ξέρουν ότι αυτά τα προγράμματα είναι κερδοφόρα για αυτά. Κι επειδή άρχισαν οι διαγωνισμοί στην Ελλάδα για τους υδρογονάνθρακες ξέρουν επίσης ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.

Το περιουσιακό δεν είναι λεπτομέρεια

Του Ν. Λυγερού

Απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια να παρουσιαστεί το περιουσιακό ως μια λεπτομέρεια μέσα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Βέβαια ενώ δεν είναι αληθές, η προπαγάνδα, διότι δεν υπάρχει άλλη έκφραση γι’ αυτό το θέμα, μιλά απλώς για κατηγοριοποίηση. Ενώ όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι απλοϊκή και υπάρχει εξ αρχής λόγω της εισβολής και της παράνομης κατοχής, όπως την χαρακτηρίζουν και τα δύο ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Διότι υπάρχει μόνο ο νόμιμος κάτοικος και ο παράνομος. Όλα τα άλλα κριτήρια είναι τεχνάσματα για να περάσουν άλλες ιδέες.

Ο Κασιώτης που σώθηκε στο τρίγωνο των Βερμούδων

Του Μανώλη Δημελλά
Από το huffingtonpost

Οι τραγωδίες δεν γνωρίζουν από γιορτές και σκόλες, έρχονται και δίνουν μια στα ξαφνικά, έτσι που φέρνουν τα πάνω-κάτω, ολάκερου του κόσμου. Και όταν γίνονται πάνω στη στεριά, όλοι στέκονται στην αρχή σκεπτικοί. Δεν θέλει πολύ, στα γρήγορα χωνεύουν την ιστορία. Μεταμορφώνονται συνήθως σε λαλίστατους κατήγορους ή πιο σπάνια, σε συγκινημένους συνηγόρους. Κι έπειτα, πόσο εύκολα ξετρυπώνουμε κάτι από εκείνα τα ανήλιαγα, τα αχνιστά μας προσωπικά αρχεία.

Σχολείο στο Λονδίνο θα εξασκεί την αρχαιοελληνική μέθοδο διδασκαλίας

Γραμματική - Λογική - Ρητορική είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα ξετυλίγεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα - Το σχολείο θα είναι δωρεάν και αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του το 2017

Θέμα συζήτησης στο Λονδίνο το νέο σχολείο, που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για τους πρώτους μαθητές τον Σεπτέμβριο του 2017 και θα ασκεί την αρχαιοελληνική μέθοδο διδασκαλίας, εξολοκλήρου. Η φοίτηση θα είναι δωρεάν και ο στόχος των εμπνευστών είναι να «ξεκλειδώσουν» τις δυνατότητες των σπουδαστών.

Ντοκουμέντο για τη Σμύρνη! Κινηματογραφικό υλικό της εποχής

Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 60 και πλέον χρόνια στο διαμέρισμα του κινηματογραφιστή.



 Ο George Magarian, γεννημένος το 1895 σπούδασε στο "Αμερικανικό Κολλέγιο" στο Ικόνιο της Τουρκίας.
Αργότερα, διατέλεσε διευθυντής της ΧΕΝ (Χριστιανική Ενωση Νέων, ΧΑΝΘ για τη Θεσσαλονίκη, ή αλλιώς γνωστή ως YMCA), στο παράρτημα του Ικονίου.
Αν και η ΧΑΝΘ δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση, την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία, το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας αυτής.
Ο George Magarian, την ίδια στιγμή που συμμετείχε στα γεγονότα αυτά, την ίδια στιγμή, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στον Πειραιά.


Σμύρνη: οι εκτοπισμοί και οι πορείες θανάτου.Τουρκική αγριότητα

Συνέχεια των εξαιρετικών και διαφωτιστικών ανταποκρίσεων του Γάλλου δημοσιογράφου Rene Puaux από τη Σμύρνη. 

Οι περιγραφές του για τους εκτοπισμούς και τις πορείες θανάτου των Ελλήνων είναι ανατριχιαστικές.

"Όταν οι Τούρκοι έφθασαν στη Σμύρνη, καθιέρωσαν αυστηρό έλεγχο για τους Έλληνες και τους Αρμένιους που ήθελαν να φύγουν από την πόλη. Τίποτα πιο φυσικό και λογικό. Μεταξύ αυτών των πολιτών μπορεί να κρύβονταν στρατιώτες του ελληνικού στρατού, που είχαν πετάξει βιαστικά τις στολές τους.

Τουρκικό βέτο σε συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνή οργανισμό - Η αίτηση της Κ.Δ. είναι ακόμη σε ισχύ

Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε αίτηση για συμμετοχή στον Διακανονισμό για τον Έλεγχο Εξαγωγής Συμβατικών Όπλων, Εμπορευμάτων και Τεχνολογιών Διπλής Χρήσεως το 2003.

Ωστόσο, η ένταξη της χώρας μας στον διεθνή αυτό οργανισμό δεν κατέστη δυνατό να γίνει, λόγω της εξάσκησης του δικαιώματος αρνησικυρίας από την Τουρκία, δεδομένου ότι για κάθε ένταξη νέου κράτους απαιτείται ομοφωνία όλων των συμμετεχόντων κρατών. Αυτό αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή και προέδρου των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη.

Στο «χαμένο» μαλαισιανό αεροσκάφος ανήκουν τα συντρίμμια στη γαλλική Ρεϋνιόν

Η γαλλική εισαγγελία επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι τα συντρίμμια τα οποία βρέθηκαν στο γαλλικό νησί Ρεϋνιόν, στον Ινδικό Ωκεανό, ανήκουν στο χαμένο μαλαισιανό αεροσκάφος το οποίο εκτελούσε την πτήση MH370.
Το τμήμα πτερυγίου που είχε βρεθεί στο γαλλικό νησί Ρεϊνιόν, στον Ινδικό Ωκεανό, θεωρείται "μετά βεβαιότητας" ότι ανήκε στην πτήση MH370, στο Μπόινγκ της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πριν από ενάμιση χρόνο, ενώ εκτελούσε την πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο, ανακοίνωσαν σήμερα οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές.

Ο πραγματικός λόγος που καταστρέφουν οι τζιχαντιστές την Παλμύρα - Όλη η αλήθεια πίσω από την καταστροφή της Παλμύρας

«Αρχαία από την Παλμύρα πωλούνται ήδη στο Λονδίνο» αποκαλύπτει στον Ρόμπερτ Φίσκ η Γαλλο-Λιβανέζα αρχαιολόγος Joanne Farchakh - Καταστρέφουν τα μνημεία για να μην υπάρχουν αποδείξεις των κλοπών - Οι καταστροφές γίνονται με μέθοδο για να ανέβει η αξία τους στην αγορά των αρχαιοκαπήλων της Ευρώπης
Για όσους είχαν ακόμα την απορία για ποιο λόγο το ISIS καταστρέφει με τόση μανία και -εσχάτως- με αρκετή επιμέλεια τα αρχαία μνημεία των περιοχών που κατακτά, ο γνωστός Άγγλος δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ έχει την απάντηση που όλοι υποψιαζόμαστε: το κέρδος.