Πέμπτη 19 Μαΐου 2022
Έγγραφα – μαρτυρίες για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (Τραπεζούντα – Κερασούντα – Αμισός)ΒΙΝΤΕΟ
Συγκλονιστικές μαρτυρίες από επίσημα έγγραφα της εποχής, που περιγράφουν τις εκτοπίσεις και της θηριωδίες που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, τα μαύρα χρόνια της Γενοκτονίας.
Τηλεγράφημα Επιτροπείας Ποντίων προς Ελευθέριον Βενιζέλον – «Πανταχόθεν του Πόντου αγγέλλονται σφαγαί» - Ζητούν την παρέμβαση των Συμμάχων και του ιδίου
Τον ενημερώνουν ότι θα εξαφανιστεί ο ελληνισμός εάν η διπλωματία δεν κάνει το χρέος της.
Ποτέ τόσο λίγα λόγια δεν αποτύπωναν μια τόσο τραγική αλήθεια, αυτή που πλέον όλοι γνωρίζουμε: Οι Έλληνες του Πόντου υπήρξαν θύματα συστηματικής εξόντωσης, θύματα Γενοκτονίας από τους Οθωμανούς Τούρκους. Η εκκωφαντική, σπαραχτική κραυγή της Επιτροπείας των Ποντίων για βοήθεια, δεν αφήνει περιθώρια για να ισχυριστεί κανείς κάτι διαφορετικό:
19η Μαΐου 2022: 103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, τίποτα δεν μπορεί να ξεχαστεί και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει!
Πόπη Παπαγεωργίου
Μονόδρομος και χρέος της Ελλάδας να παλέψει για τη διεθνή αναγνώριση – Οι ψυχές των 353.000 νεκρών μας πρέπει να ησυχάσουν
103 χρόνια μετά και ο πόνος δεν έχει καταλαγιάσει. Μοιάζει να κάνει τη δική του πορεία από τη μια γενιά Ποντίων στην άλλη. Τι κι αν έχουν φύγει από τη ζωή οι περισσότεροι μάρτυρες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της βίαιης αλλαγής της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής, τίποτα δεν μπορεί να ξεχαστεί. Ο ίδιος ο γενετικός κώδικας των Ποντίων μεταφέρει την αλήθεια που είναι μία και μοναδική: Οι Οθωμανοί Τούρκοι και οι συνεργοί τους υλοποίησαν με χειρουργική ακρίβεια το σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου, βάζοντας στο στόχαστρό τους, όχι μία αλλά πολλές γενιές!
Eπέτειος γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού
Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ
Ασφαλώς δεν θέλουμε να μας χωρίζει τίποτα από τον τουρκικό λαό. Το αντίθετο. Θα θέλαμε σχέσεις καλής γειτονίας. Άλλο όμως η ειλικρινής αυτή επιθυμία και άλλη η πικρή ιστορική αλήθεια. Που διδάσκει ότι οι εκάστοτε κυρίαρχες ηγετικές ομάδες του τουρκικού κράτους, συμπεριφέρθηκαν με διαθέσεις αρπακτικές, τυραννικές, επεκτατικές και σκοταδιστικές. Θύμα αυτής της πρακτικής ακόμα και ο ίδιος ο τουρκικός λαός.
Από την εποχή της εμφάνισης των Τούρκων σαν νομάδες στις Στέππες της Σιβηρίας στις αρχές του Ε΄ μ.Χ., αιώνα γύρω από τον περίφημο δρόμο του μεταξιού, δύο υπήρξαν τα βασικά γνωρίσματα της εθνικής τους διαγωγής. Η βία και η αρπαγή.
Η Κύπρος δεν είναι τόσο τυχερή όσο η Ουκρανία
ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Ελπίδα είναι αυτό που χρειάζονται πιο πολύ τώρα οι Κύπριοι. Νομίζω πως ποτέ δεν είχαν υπάρξει τόσο απαισιόδοξοι όσο τώρα. Ίσως γι’ αυτόν τον{ARXIGRAMMA} λόγο είναι πολύ βιαστικοί κάποιοι «μάντεις». Σε κάθε συγκλονιστικό γεγονός βλέπουν θαύμα. Αμέσως προβαίνουν σε πρόβλεψη. Προβλέπουν αισιόδοξα. Με ελπίδα. Όταν άρχισε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, για παράδειγμα, απέκτησαν νέες ελπίδες για λύση στην Κύπρο. Γιατί; Ποια συμβολή μπορεί να έχει στη δική μας λύση ένας πόλεμος που γίνεται πολύ μακριά από εμάς; Δεν μπορεί να έχει, όμως το ζήτημα είναι το εξής: Δήθεν, αφότου οι Κύπριοι δουν τη θηριωδία και την αιματοχυσία αυτού του πολέμου, θα αντιληφθούν την αξία της ειρήνης και θα μαζέψουν το μυαλό τους στο κεφάλι τους! Είναι δυνατόν; Εκείνοι που δεν άντλησαν διδάγματα από τη δική τους
Η επόμενη ημέρα μίας ιστορικής ομιλίας
ΙΣΤΟΡΙΚΗ έχει χαρακτηριστεί η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο αμερικανικό Κογκρέσο. Και είναι ιστορική επειδή έγινε ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός, που μίλησε σε κοινή συνεδρίαση Γερουσίας και Βουλής. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός τόσο για τα νομοθετικά σώματα των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και για την Ελλάδα. Σημειολογικά και ουσιαστικά αυτή η παρουσία αλλά και η ομιλία είναι ένα γεγονός, που πρέπει να αξιολογηθεί υπό το φως της νέας εποχής, που εισέρχονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Αυτές οι σχέσεις αναπτύσσονται, ενισχύονται και αποτελούν μία εξέλιξη αρκούντως σημαντική, που δεν πρέπει, ωστόσο, να αντιμετωπιστεί με υπερβολές και αχρείαστους πανηγυρισμούς. Βρισκόμαστε στην επόμενη ημέρα της ομιλίας Μητσοτάκη και το ζητούμενο είναι η αξιοποίηση και των αποτελεσμάτων της επίσκεψης γενικά και του κλίματος, που διαμορφώθηκε εντός του νομοθετικού σώματος των ΗΠΑ. Και στην Κυβέρνηση ασφαλώς.
Ανοιχτές επιστολές στους Τούρκους ισλαμιστές (3): Ερωτήσεις κοινής λογικής προς τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ
Από IHA
Στο International Hellenic Association έχουν κατά καιρούς αναρτηθεί ανοιχτές επιστολές προς διάφορους αξιωματούχους των ισλαμιστών που ελέγχουν την τουρκική εξουσία (Ρ. Τ. Ερντογάν, Μεβούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου) – μερικές από αυτές μεταφρασμένες τόσο στην Αγγλική όσο και στην Τουρκική γλώσσα.
Γενοκτονία των Ποντίων: Θυμόμαστε τα θύματα δεν ξεχνούμε ποιοι είναι οι θύτες
Γενοκτονία των Ελλήνων: το μεγαλύτερο ατιμώρητο έγκλημα του 20ου αιώνα
- Του Σταύρου Καλεντερίδη – διεθνολόγος
Ο 20ος αιώνας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο σκοτεινός αιώνας των γενοκτονιών. Ένας αιώνας που κατέληξε με τις γενοκτονίες της Καμπότζης και της Ρουάντα, κορυφώθηκε με το Ολοκαύτωμα, αλλά που δυστυχώς ξεκίνησε με τη Γενοκτονία των Ελλήνων.
Τι γιορτάζουν οι Τούρκοι τη 19η Μαΐου, τη μαύρη ημέρα για τον ποντιακό ελληνισμό
Το 1938 είχε λάβει (για πρώτη και για τελευταία φορά) μέρος και ο ίδιος ο Μουσταφά Κεμάλ
Επίσημη αργία και γιορτή είναι στην Τουρκία η 19η Μαΐου, και μαύρη επέτειος για τον ποντιακό ελληνισμό· η χώρα επέλεξε να ορίσει την ημέρα απόβασης του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα (Αμισό), ως Ημέρα Μνήμης του και Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού, κατά την οποία οι Τούρκοι τιμούν την αρχή του «Πολέμου Ανεξαρτησίας» που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 1923.
Η Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού αποτελεί μετεξέλιξη της γιορτής της γυμναστικής.
Ντροπή στους Ρώσους – Ρωσική πρεσβεία στη Τουρκία: ”Τιμούμε τον μεγάλο ηγέτη Κεμάλ!-Η Σοβιετική Ρωσία στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας”
Σήμερα ο Ελληνισμός τιμά τους χιλιάδες νεκρούς Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους!
Η Ρωσική πρεσβεία όμως επέλεξε να ανεβάσει αυτό το μήνυμα πριν λίγο:
“Τιμούμε με σεβασμό τον Μεγάλο Ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συμπολεμιστές του για την 103η επέτειο από την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, στον οποίο η Σοβιετική Ρωσία στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας.”!
Τα F-35 δεν «ψαλιδίζουν» την ενίσχυση του στόλου με κορβέτες, ούτε το lifting των ΜΕΚΟ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
Με αιχμή του δόρατος στην επιχειρησιακή αξιολόγηση, την τεχνολογία και την διαλειτουργικότητα με τις νέες Belh@rra, οι Ναύαρχοι δίνουν το δικό τους dead line στους «μνηστήρες» για ν’ ανοίξουν τα τελικά χαρτιά τους που αφορούν τις κορβέτες κι όχι μόνο γι’ αυτές.
Ελλάδα - Κύπρος - Εξωτερική Πολιτική Το επικοινωνιακό colpo grosso στις ΗΠΑ-παρακαταθήκη Μητσοτάκη και το “κρύο πιάτο” για την Τουρκία
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ανήκει πλέον στην ιστορία. Κορυφαία στιγμή και όχι άδικα, η ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου. Χωρίς υπερβολή, αυτό που καταγράφηκε θα μπορούσε να περιγραφεί ως επικοινωνιακό success story. Χωρίς την παραμικρή διάθεση υποτίμησης του επιτεύγματος, αυτή ήταν «φωτογραφία της στιγμής». Αυτό που έχει σημασία είναι η επόμενη ημέρα, είναι το να κατορθώσει η χώρα να την κεφαλαιοποιήσει, να επεκτείνει όσο περισσότερο είναι δυνατόν χρονικά, τον θετικό αντίκτυπο στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, με επίκεντρο τον αστεϊσμό «στο ελληνικό Κοινοβούλιο με χειροκροτούν λιγότερο από όσο εσείς εδώ», θύμισε τα επίσης διθυραμβικά σχόλια
Γιατί το “Η Ελλάδα δίνει χωρίς να παίρνει τίποτα” τελικά δεν ισχύει
Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council)
Το ”Τι πήρε η Ελλάδα;; Δεν παίρνει τίποτα! Δίνουμε, δίνουμε και…” είναι η γνήσια ανοησία των καιρών. Το λόμπι των λαϊκιστών (ελπίζω να καταλάβατε όλοι εδώ και 4 μήνες πως όχι μόνο δύο άκρα υπάρχουν αλλά πολλά και ετερογενή) αναφέρει την παραπάνω ερώτηση (τη θεωρεί ρητορική ερώτηση για τους όχλους που επιθυμεί να διαπλάσει) για τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ.
Πρόσθετη ανοησία των ημερών είναι ”το χτύπημα στην πλάτη”.
Πολεμικό Ναυτικό: Οι τελευταίες θετικές εξελίξεις για τα υποβρύχια, τα τουρκικά προγράμματα και η απόλυτη ανάγκη ναυπήγησης νέων υποβρυχίων
Ευθύμιος Λάζος
Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο που μας πέρασε σημειώθηκαν και καταγράφηκαν τρείς (3) σημαντικές εξελίξεις σχετικές με τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και το τουρκικό πρόγραμμα ναυπήγησης των έξι (6) T-214. Οι δύο (2) εξελίξεις που αφορούν στα ελληνικά υποβρύχια είναι η υπογραφή της σύμβασης προμήθειας και υποστήριξης 44 σύγχρονων τορπιλών DM-2A4 Seehecht της γερμανικής Atlas Elektronik, έναντι συνολικού κόστους € 111.981.920, και η υπογραφή της σύμβασης προμήθειας και υποστήριξης των αντιμέτρων τορπιλών C303/S της ιταλικής Leonardo. Η εξέλιξη που αφορά στο Τουρκικό Ναυτικό είναι ότι η παράδοση του πρώτου υποβρυχίου T-214 («Pirireis») θα καθυστερήσει για έναν (1) χρόνο, δηλαδή το υποβρύχιο δεν θα παραδοθεί εντός του 2022 αλλά το 2023.
Τουρκία: «Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050» λέει η Τζουμχουριέτ
Γιαννης Κουτρουμπης
Τουρκία: Μία αρκετά δυσοίωνη πρόβλεψη έκανε η Τζουμχουριέτ σε άρθρο - φωτιά για την Αγία Σοφία.
Το άρθρο της Τζουμχουριέτ προχώρησε στην αποκάλυψη μίας κατάστασης που κανένας δεν γνωρίζει. Η Τουρκική εφημερίδα απεικονίζει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αγία Σοφία μετά τους βανδαλισμούς που υπέστη λόγω της αδιαφορίας των υπεύθυνων για την ασφάλεια της.
Η εφημερίδα έστειλε δημοσιογράφους της στην Αγία Σοφία για αυτοψία, οι οποίοι, μετά από όσα είδαν, κατέληξαν στο δυσοίωνο συμπέρασμα ότι «Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050». Όπως ανέφεραν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι, πριν από μερικές εβδομάδες ο παραμελημένος ναός υποδέχτηκε περισσότερους από 100.000 επισκέπτες, με την αφορμή του εορτασμού της ισλαμικής γιορτής του Μπαΐράμ.
UNESCO: Αθήνα και Λονδίνο θα συνομιλήσουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Η UNESCO γνωστοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο την ενημέρωσε για την πρότασή του να οργανώσει συνάντηση μεταξύ της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού, και του Βρετανού υπουργού Πολιτισμού.
Οπως αναφέρει ο ΑΝΤ1 και σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο χώρες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Οργανισμού να ενταθούν οι προσπάθειες για έναρξη διαλόγου με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών.
Ἄδραξε τήν εὐκαιρία!
«Μήν ξεχάσουμε τήν ἀνοικτή πληγή τῆς Κύπρου – Δέν θά ἀνεχθοῦμε παραβίαση κυριαρχίας καί ἐδαφικῶν δικαιωμάτων μας – Ἡ Μαριούπολις πού ἱδρύθηκε γιά τούς Ἕλληνες τῆς Κριμαίας μᾶς θυμίζει τό Μεσολόγγι»
ΚΑΤΕΒΗΚΕ ἀπό τό βῆμα τοῦ Κογκρέσσου ἔχοντας στά αὐτιά του τό βουητό ἀπό τά παρατεταμένα χειροκροτήματα τῶν μελῶν του. Γιά ὅσα εἶπε γιά τήν Δημοκρατία, γιά τόν πόλεμο στήν Οὐκρανία, γιά τήν Ἑλληνοαμερικανική Ὁμογένεια, γιά τήν ἐπιστροφή τῶν Γλυπτῶν τοῦ Παρθενῶνος, γιά τά μέσα κοινωνικῆς δικτυώσεως, γιά τίς γυναῖκες. Μέ τόν τρόπο πού διετύπωνε μάλιστα τίς ἀπόψεις του εἰς ἄπταιστον ἀγγλικήν, δημιούργησε ἀτμόσφαιρα οἰκειότητος καί ἠνάγκασε τά μέλη τοῦ Κογκρέσσου νά πετάγονται (μέ πρώτη τήν Πρόεδρο Νάνσυ Πελόζι καί τήν ἀντιπρόεδρο Καμάλα Χάρρις) σάν ἐλατήρια ἀπό τά ἕδρανά τους καί νά τόν χειροκροτοῦν ὄρθια, παρατεταμένα
Το «καλάθι» Μητσοτάκη από Ουάσιγκτον και η σύγκριση με την «σύμμαχο» Τουρκία
Νίκος Μελέτης
Μια εξαιρετική ομιλία που επανατοποθέτησε, στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνει στο διεθνές σύστημα ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας, την Ελλάδα και την ελληνοαμερικανική σχέση, ήταν ίσως το πιο σημαντικό κέρδος της διήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον καθώς αυτό το πλαίσιο σε μεγάλο βαθμό καθοδηγεί και τις πολιτικές αποφάσεις.
Και κυρίως είναι η υποχρεωτική εκ των πραγμάτων σύγκριση στα πολιτικά κέντρα της Ουάσιγκτον, της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού από τη μια και από την άλλη της συνολικής στάσης της Τουρκίας τις ίδιες ημέρες: το μπλοκάρισμα της υποψηφιότητας της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν, τα προσβλητικά για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παζάρια του Μ. Τσαβούσογλου στη Ν.Υόρκη στη συνάντηση του με τον Α.Μπλίνκεν …
Ουκρανοί στρατιώτες ανακάλυψαν στην Οδησσό αρχαίους ελληνικούς αμφορείς
Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σε σημερινό δημοσίευμά της, αναφέρει ότι κατά την οχύρωση της περιοχής της Οδησσού από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, Ουκρανοί στρατιώτες
ανακάλυψαν αρχαίους αμφορείς ελληνικής προέλευσης που χρονολογούνται στον 5ο ή 4ο αιώνα π.Χ..
Η ακριβής περιοχή αυτής της ανακάλυψης δεν αναφέρεται στις ανακοινώσεις του ουκρανικού στρατού. Ωστόσο οι στρατιώτες δήλωσαν ότι ανακάλυπταν "κάθε μέρα" θραύσματα αγγείων,
σημάδι ενός αρχαιολογικά πλούσιου περιβάλλοντος, τα οποία παραδόθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Οδησσού.
¨Η Ελλάδα έχει 400 δις χρέος ευρώ προς την Δύση και ακόμη η Δύση τους στηρίζει με όπλα¨…(Βίντεο)
Σε συνάντηση που είχε με νεολαίους ο Ταγίπ, έβγαλε πάλι την χολή του για Ελλάδα, Σουηδία και Φινλανδία. Τον ακούμε στο βίντεο να λέει τα εξής :
Γενοκτονία Ποντίων: Ακραίες τουρκικές προκλήσεις την Ημέρα Μνήμης - «Η 19η Μαΐου αναβιώνει το πνεύμα αντίστασης μέσα μας», είπε ο Ερντογάν
Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία
Μήνυμα με αφορμή την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η οποία στην Τουρκία είναι η Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού, έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Στις 19 Μαΐου 1919, το τουρκικό έθνος ξεσηκώθηκε ενάντια στις αποικιακές δυνάμεις κατοχής και επέδειξε έναν επικό ηρωισμό ξεκινώντας έναν ολοκληρωτικό αγώνα για την ίδρυση του τελευταίου και παντοτινού κράτους, της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και πετυχαίνοντας μια ευλογημένη νίκη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, συνδέοντας την ημέρα με την επέτειο της άφιξης του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα το 1919 και την έναρξη του πολέμου κατά των Ελλήνων.
Ελαφόνησος: Σκάφος με Τούρκους αξιωματικούς κατέπλευσε στον Σίμο - Προορισμός του σκάφους σύμφωνα με τους ίδιους είναι η Ιταλία
Στο σκάφος, το οποίο σύμφωνα με τους επιβαίνοντες είχε προορισμό την Ιταλία, επέβαιναν συνολικά 19 άτομα (εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά). Σύμφωνα με πληροφορίες στους επιβαίνοντες περιλαμβάνονται Τούρκοι ανώτεροι αξιωματικοί και επιχειρηματίες οι οποίοι δήλωσαν γκιουλενιστές.
Οι επιβαίνοντες του σκάφους ζήτησαν βοήθεια από ανθρώπους που βρίσκονται στο κάμπινγκ της συγκεκριμένης περιοχής στην Ελαφόνησο, ωστόσο οι Αρχές δεν άργησαν να φτάσουν στο σημείο.
Politico: Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει κατά 80 χιλιόμετρα τον φράχτη του Έβρου
Ο φράχτης στον Έβρο
Άναψε ξανά η συζήτηση για το μεταναστευτικό στην Κομισιόν, ενώ πληροφορίες του Politico αναφέρουν ότι η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει κατά 80 χλμ. τον φράχτη στον Έβρο με χρήματα της ΕΕ.
Κογκρέσο: Σκληρή κριτική για το βέτο Ερντογάν σε Σουηδία και Φινλανδία - "Ανησυχία για την αξιοπιστία του ως συμμάχου"
Ο Ρόμπερ Μενέντεζ άσκησε έντονη κριτική στη στάση του Ερντογάν - "Δεν θα πάω στην Τουρκία" είπε σε δημοσιογράφους ο Μπάιντεν
Το βέτο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προκάλεσε ανησυχία στο Καπιτώλιο, με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ να αντιδρά στο παζάρι του Τούρκου Προέδρου, σύμφωνα με την Washington Post.
Διεύρυνση ΝΑΤΟ: Ποιο είναι το πιο σημαντικό αίτημα της Τουρκίας
Η Σουηδία πρέπει να διακόψει τους δεσμούς της με μία κουρδική οργάνωση από τη Συρία, διαφορετικά η Τουρκία θα συνεχίσει να μπλοκάρει την αίτησή της στο ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ο πρεσβευτής της Άγκυρας στη Στοκχόλμη.
Γιατί οι κινήσεις του Ερντογάν μυρίζουν απόγνωση
Του Bobby Ghosh
Τι ακριβώς θέλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το ΝΑΤΟ; Και πιο πολύ, χρειάζεται το ΝΑΤΟ να του το δώσει;
Η Τουρκία και πάλι πηγή διχόνοιας στο ΝΑΤΟ
Ο Ερντογάν βάζει εμπόδια
Οι "τρικλοποδιές" της Τουρκίας στη σουηδική και νορβηγική ένταξη στο ΝΑΤΟ και η συνεχιζόμενη αποδόμηση του κύρους του Γκέρχαρντ Σρέντερ στις σελίδες του γερμανικού τύπου.
Ντράγκι: Επίσκεψη στη Τουρκία τον Ιούλιο για διμερή συνάντηση μετά από δέκα χρόνια.
Πέρυσι είχε χαρακτηρίσει τον Ερντογάν «δικτάτορα»
ΟΜάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία τον Ιούλιο, όπου αναμένεται να έχει συνομιλίες για τις σχέσεις των δύο κρατών και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Κόκκινη Φινλανδία του 1939 & ενδεχόμενο ενός Ρωσικού προληπτικού χτυπήματος
Tων Πωλίνας Άνιφτου και Κρις Κωνσταντινίδη
Ο Σοβιετο - φινλανδικός πόλεμος ήταν στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της τότε Σοβιετικής Ρωσίας και Φινλανδίας. Ξεκίνησε μετά από εισβολή της πρώτης την 30ην Νοεμβρίου 1939 και τελείωσε στις 13 Μαρτίου το 1940 με την συνθήκη της ειρήνης της Μόσχας.
Είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του 11% του εδάφους της Φινλανδίας και του 30% των γεωοικονομικών της πηγών. Όπως επίσης και την αποβολή της Σοβιετικής Ένωσης από την Κοινωνία των Εθνών του διεθνούς οργανισμού που διαδέχθηκε ο ΟΗΕ και διαλύθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση τον Απρίλιο του 1946 στη Γενεύη.
Μάριν: Κανένα ενδιαφέρον από το ΝΑΤΟ για εγκατάσταση πυρηνικών στη Φινλανδία
Το ΝΑΤΟ δεν έχει εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον για να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα ή μόνιμες βάσεις στην Φινλανδία, είπε σε συνέντευξή της, που δημοσιεύεται την Πέμπτη σε ιταλική εφημερίδα, η φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν.
Ρωσία: Οι όροι που θέτει ο Πούτιν για το «άνοιγμα» των λιμανιών
Την επανεξέταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία θέτει ως προϋπόθεση η Μόσχα ώστε να λάβει υπόψη την έκκληση του ΟΗΕ για άνοιγμα της πρόσβασης στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να μπορούν να εξάγονται σιτηρά, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Σύνοδος G7: Ψηλά στην ατζέντα της η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία
Κάποιοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα απαιτήσει από 500 δισ. ευρώ έως 2 τρισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις συχνά να αλλάζουν ανάλογα με τη διάρκεια της σύγκρουσης και το μέγεθος της καταστροφής
Ουκρανία: Την προσάρτηση εδαφών προετοιμάζει το Κρεμλίνο – Δημοψήφισμα αλά Κριμαία
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ προανήγγειλε επί της ουσίας δημοψήφισμα στις κατειλημμένες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας
Σχέδιο Ιταλίας στον ΟΗΕ για ειρήνη στην Ουκρανία – Τι προβλέπει, τα 4 κρίσιμα στάδια
Η Ιταλία προτείνει την πλήρη αυτονομία της Κριμαίας και του Donbass εντός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας
(upd) Σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός και για την ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία κατέθεσε η Ιταλία στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica.
Κομισιόν: Επιτρέπει στις Εταιρείες Προμήθειας Αερίου να Ανοίγουν Λογαριασμούς σε Ρούβλια Αλλά Τις …Συμβουλεύει να Μην το Κάνουν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στα κράτη μέλη αυτή την εβδομάδα ότι μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους αξιωματούχοι της ΕΕ.
FT: Η Κομισιόν προτείνει ρήτρα διαφυγής και το 2023 αλλά με αστερίσκους για την Ελλάδα
Πλαφόν αύξησης δαπανών το 2023 στο ύψος της αύξησης του ΑΕΠ προτείνει το κολέγιο των Επιτρόπων για τις χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα λένε οι Financial Times
Η ΕΕ προτρέπει να προωθηθεί η μόνωση των κτιρίων σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο
Το κτιριακό απόθεμα της ΕΕ είναι υπεύθυνο για το 40% περίπου της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]
Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξάλειψη των ρωσικών εισαγωγών ορυκτών καυσίμων χαρακτηρίζονται από μεγάλη έμφαση στην ενεργειακή απόδοση. Για τον ενεργοβόρο κτιριακό τομέα, αυτό σημαίνει μια νέα ώθηση για τη μόνωση των κατοικιών.
Η ΕΕ δεν είναι για όλους – Ας φτιαχτεί, λοιπόν, μια… δεύτερη ΕΕ!
Γιώργος Παυλόπουλος
Ο πρώτος που έθεσε δημοσίως το θέμα ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν. Μιλώντας στην Ευρωβουλή στις 9 Μαΐου, για την Ημέρα της Ευρώπης και με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Γαλλίας και προεδρεύων της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο έριξε τη «βόμβα» του.
Αλβανία: Άμεση απάντηση Έντι Ράμα σε προέδρους Μαυροβουνίου και Κοσσυφοπεδίου
Μάιος 18, 2022. Ελλάδα.
Τίρανα.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι «τα ανοιχτά Βαλκάνια δεν θα σταματήσουν», έτσι αντέδρασε στις δηλώσεις του Προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και της προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι, που τάχθηκαν κατά αυτής της πρωτοβουλίας, ο Ράμα έγραψε στο Twitter ότι όποιος είναι κατά των «Ανοιχτών Βαλκανίων» είναι η άποψή του, αλλά αυτή η πρωτοβουλία προωθεί την ειρήνη και επιταχύνει τη διαδικασία του Βερολίνου.
Σ. Μισέλ: Καλώ για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής γεωπολιτικής κοινότητας
Για τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής γεωπολιτικής κοινότητας», έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Παγκόσμια έλλειψη σε βασικά τρόφιμα λόγω Ουκρανίας - Στα ύψη οι τιμές
Από Ioannis Giagkinis
Οσο ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και πληθαίνουν οι εκκλήσεις για μια επείγουσα λύση για την απεμπλοκή των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.
Η Κίνα συζητά με τη Ρωσία την αγορά πετρελαίου για τα στρατηγικά της αποθέματα
Η Κίνα σκοπεύει να αναπληρώσει τα στρατηγικά της αποθέματα αργού με φθηνό ρωσικό πετρέλαιο, σε ένα σημάδι ότι το Πεκίνο ενισχύει τους ενεργειακούς δεσμούς του με τη Μόσχα την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να διακόψει τις εισαγωγές εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Ιράν: Σφοδρές συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές [vids]
Οι δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράν έκαναν χρήση αληθινών πυρών και δακρυγόνων για να διαλύσουν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε αρκετές περιφέρειες σήμερα, σύμφωνα με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν από την αυξανόμενες τιμές τροφίμων συνέχισαν να εξαπλώνονται.
Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων και η Τουρκία υποδέχεται το νέο της γεωτρύπανο-Δημ.Σταθακόπουλος
Μία ημέρα τον χρόνο θυμόμαστε την Ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Στη χώρα που έχει φθάσει να βλέπει στις τηλεοπτικές της οθόνες 365 ημέρες το χρόνο τουρκικά σήριαλ, όσο κι αν κάποιοι θα ήθελαν να ξεχάσουμε αυτό το έγκλημα, όπως και αυτά της Σμύρνης, της Κύπρου, η μνήμη δεν μπορεί να σβήσει.
Μέρος V - Ν. Λυγερός: Στρατηγική ανάλυση γεωπολιτικών επιπτώσεων στην κτηματαγορά. G&P Lazarou.
Μέρος V / VI - Ν. Λυγερός: Στρατηγική ανάλυση γεωπολιτικών επιπτώσεων στην κτηματαγορά. G&P Lazarou. Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. 12/05/2022
Γ.Χαρβαλιάς : Η χαμένη ευκαιρία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο
Ο αρθρογράφος – αναλυτής Γιώργος Χαρβαλιάς μιλάει στον 98.4 για την χαμένη ευκαιρία του Πρωθυπουργού με την ομιλία του στο Κογκρέσο να περάσει πλήρως στην αμερικανική κοινή γνώμη , το δομικό εθνικό ζήτημα της χώρας μας με την αναθεωρητική και διαρκώς με προκλήσεις Τουρκία, αρχίζοντας από το απειλητικό για δεκαετίες casus belli , τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ με το Τουρκικό βέτο για Φινλανδία και Σουηδία, αλλά και την μεγάλη εικόνα της γενικευμένης κρίσης με τις παγκόσμιες γεωπολιτικές διαστάσεις.
Δρούγος Αθ.: Ο Ερντογάν είναι θρασύδειλος και στο τέλος θα υποχωρήσει στο βέτο Σουηδίας-Φινλανδίας.
Ο διεθνολόγος και στρατιωτικός αναλυτής κ. Αθανάσιος Δρούγος μίλησε για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ (17-05-2022).
Μιχάλης Ινγατίου, Τα θέματα που συζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις ΗΠΑ και τα Τουρκικά F-16
Τι συζητήθηκε στην συνάντηση Μητσοτάκη Μπάιντεν αναφέρεται ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου. Σε μια επίσκεψη που γενικώς χαρακτηρίζεται έως και πολύ επιτυχημένη, όπως αναφέρει ο καλός δημοσιογράφος, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε όλα τα θέματα στον Πρόεδρο Μπάιντεν.