Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Κυρά Ρηνιώ στην Κίναρο: «Αν πεθάνω θα πάρουν το νησί οι Τούρκοι»

Η Κίναρος έχει έκταση 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η κυρά Ρηνιώ στα 74 της ζει μόνη της σε αυτή την απομακρυσμένη βραχονησίδα.

Ζει εκεί σχεδόν 20 χρόνια.

Μία φορά την εβδομάδα έρχεται επιδοτούμενο καϊκι από την Αμοργό και τις φέρνει τρόφιμα και ότι χρειάζεται.

Αν δεν έχει καλό καιρό, μπορεί να κάνει και 20 ημέρες να έρθει στο μικρό λιμανάκι.

Για τον εαυτό της φροντίζει μόνη της.

Ο Ερντογάν απαγόρευσε Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Μπρεχτ, Ντάριο Φο

Ο γενικός διευθυντής των Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας, Νεγιάτ Μπιρετσίκ, ανακοίνωσε προ ημερών: «Ανοίγουμε τα θέατρα μόνο με τοπικά έργα, γραμμένα από Τούρκους συγγραφείς και μόνον από συγγραφείς που εκλαμβάνονται ως πατριώτες», αφήνοντας άφωνη την καλλιτεχνική κοινότητα της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν απαγορεύει τις παραστάσεις κλασικών έργων ξένων συγγραφέων στις Κρατικές Σκηνές της Τουρκίας προκειμένου «να ενισχυθεί το εθνικό-πατριωτικό αίσθημα του λαού».

Πολεμοχαρής Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη, αν μας ζητηθεί - ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, για να στηρίξει την Kυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές.

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία και το Κατάρ. Η Ιταλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, φαίνεται επίσης να τάσσεται υπέρ του.

Εντυπωσιακή επίδειξη από τους καταδρομείς (Εικ. & Βίντεο)

Με αφορμή την «Ημέρα Καταδρομών» το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς πραγματοποίησε σήμερα εντυπωσιακή επίδειξη εκπαιδευτικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων στο στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη» στο Σταυροβούνι.
 
Παρών στην επίδειξη ήταν ο Υπουργός άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, πλήθος κόσμου και άλλοι επίσημοι. Αναφερόμενος στην επίδειξη των εκπαιδευτικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Καταδρομέων, ο κ. Αγγελίδης συνεχάρη τον Διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων γιατί όπως εξήγησε «έχει αποδείξει ότι με τη σκληρή δουλειά και με τον ενθουσιασμό, το ζήλο και την πειθαρχία μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Σήμερα οι νέοι καταδρομείς, που πριν από λίγες μέρες παρέλαβαν τα πράσινα μπερέ τους, απέδειξαν ότι είναι ικανοί και μπορούμε να στηριζόμαστε και σ’ αυτούς στον αγώνα που κάνουμε».

Εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ: Έσπευσε στην περιοχή ιταλικό πολεμικό πλοίο - «Απέστειλε στρατιωτικό πλοίο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων»(Βίντεο)

«Η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων», γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, προσθέτοντας ότι πρόκειται για φρεγάτα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο από την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η La Repubblica υπενθυμίζει ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει η γαλλική Total και η ιταλική Eni».

Η ιταλική φρεγάτα Martinengo έφτασε την περασμένη Παρασκευή (06/12) στο λιμάνι της Λάρνακας.

Πηγές ΕΕ: Άκυρη η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Σημαντική εξέλιξη στο διπλωματικό πεδίο συνιστά η παραδοχή από πλευράς ΕΕ ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρη. "Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα η συμφωνία" αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου των ΥΠΕΞ.

Ακυρη χαρακτηρίζουν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα η Τουρκία με τη Λιβύη.

Οπως τόνιζαν αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές στο γερμανικό πρακτορείο και μετέδωσε σχετικά ο τηλεοπτικός σταθμός Αlpha, η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να έχει καμία νομική ισχύ κάτι που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή και η ελληνική πλευρά.