Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

«Γενοκτονία των Ποντίων» και «Σφαγή της Τριπολιτσάς»: Αλήθειες και Ψέματα

Του Πέτρου Γρουμπού*

Μόλις πριν λίγες μέρες, και αφού η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας με μηνύματα και με ειδική συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας τίμησε την Ημέρα Μνήμης (19 Μάιου)  της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ακούσαμε  ένα Τουρκικό παραλήρημα: “Μιλάει για τους Πόντιους η Ελλάδα που έσφαξε Τούρκους στην Τριπολιτσά το 1821”. Είχε το θράσος το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να κάνει αυτήν την  ανιστόρητη και παραληρηματική ανακοίνωση. Επιμένει να μην αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων (και όχι Μόνο) και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μιλά γιατί διέπραξε “φρικαλεότητες” κατά των Τούρκων στην “σφαγή της Τρίπολης το 1821”. Το Τουρκικό ΥΠΕΞ μιλά για «σφαγές δεκάδων χιλιάδων Τούρκων στην Τριπολιτσά στις 23 Σεπτεμβρίου 1821», με σκοπό να μην επιζήσει ούτε ένας Τούρκος στην Πελοπόννησο και το ρεπορτάζ του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TRT  χαρακτήρισε «γενοκτονία» τα γεγονότα της Τριπολιτσάς.

Β΄ Βαλκανικός πόλεμος (16 Ιουνίου – 21 Ιουλίου 1913)

Τα Αίτια και οι Αφορμές του Πολέμου

Ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, διεξήχθη από τη Βουλγαρία εναντίον της Ελλάδας και της Σερβίας. Στην τελευταία φάση του πολέμου επενέβησαν και η Ρουμανία και Τουρκία. Άρχισε στις 17 Ιουνίου του 1913 και έληξε με ανακωχή στις 17 Ιουλίου 1913 και επίσημα με τη Συνθήκη Ειρήνης του Βουκουρεστίου, στις 28 Ιουλίου 1913.

Τα πρώτα νέφη της καταιγίδας του Β’ Βαλκανικού Πολέμου εμφανίστη­καν στον ορίζοντα από τις αρχές ακόμα του πολέμου κατά της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, αμέσως αφού σημειώθηκαν οι πρώτες νίκες κατά του τουρ­κικού Στρατού και το αποτέλεσμα του πολέμου διαγραφόταν ευνοϊκό και γρήγορο, άρχισε να αναπτύσσεται μεταξύ των Συμμάχων το αίσθημα της διχόνοιας και της δυσπιστίας, λόγω της έντονης τάσεως για την κατάληψη περισσότερων εδαφών, κυρίως από την πλευρά της Βουλγαρίας, για την ι­κανοποίηση των εθνικών τους βλέψεων.

Απαιτείται Νομική, Διπλωματική, Στρατιωτική, Πολιτική και Κοινωνική προετοιμασία

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α. 

ΟΙ ΑΠΕΙΛEΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΟΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Πολλές φορές έχω τοποθετηθεί δημόσια ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αλλά και των Παρισίων, μας δίνουν σημαντικές δυνατότητες να υποστηρίξουμε νομικά τις θέσεις μας και να φωτίσουμε τις στρεβλώσεις που επιχειρεί η Τουρκία.

Σήμερα επιτέλους ακούγονται αρκετές φωνές νομικών και πολιτικών που υποστηρίζουν αυτή την θέση.

Η τουρκική ρητορική και η ανάγκη μη υποβάθμισής της

Η ΑΓΚΥΡΑ έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας και επιθετικότητας. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλά σχεδόν καθημερινά και κατηγορεί, εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν περνά μέρα, κατά την οποία ο Ερντογάν δεν θα επιχειρήσει διά της ισχύος και της μεθόδου της επιβολής, να «στριμώξει» την Αθήνα και τη Λευκωσία. Να προσπαθήσει να ασκήσει τρομοκρατία εναντίον τους, θέλοντας να τις αναγκάσει να προσαρμοστούν στις τουρκικές αξιώσεις. Το ίδιο πράττουν και οι συνεργάτες του, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ κ.ά. Έχουν άπαντες αναλάβει εκστρατεία αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα με τον δημόσιο λόγο τους εκπέμπουν ρητορική πολέμου.

Θεωρούν πατρίδα το μέρος αυτό, λέει

 ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Ο Ναζίμ Χικμέτ αποκαλούσε τη Σοβιετική Ένωση «η δεύτερη πατρίδα μου». Η Τουρκία ήταν η πρώτη πατρίδα. Η Σοβιετική Ένωση η δεύτερη. Η Μόσχα ήταν μια πόλη της οποίας αγαπούσε πολύ και τον χειμώνα και την άνοιξή της. Πέρασα και εγώ 15 χρόνια εκεί όπως εκείνος. Και εγώ αγάπησα πολύ τη Μόσχα. Όμως, δεν την αποκάλεσα ποτέ δεύτερη πατρίδα μου. Η ουσιαστική αγάπη του Ναζίμ ήταν ο κομουνισμός. Αν η Σοβιετική Ένωση ήταν καπιταλιστική και όχι σοσιαλιστική, ο Ναζίμ δεν θα την αποκαλούσε «η δεύτερη πατρίδα μου».

Τι είναι η Κύπρος για τον πληθυσμό από την Τουρκία που μεταφέρθηκε εδώ μετά το 1974;

Πρέσπες: 4 χρόνια από την υπογραφή μιας προβληματικής Συμφωνίας

Του Κωνσταντίνου Χολέβα

Στις 17 Ιουνίου συμπληρώνονται 4 χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ. Από την αρχή οι σοβαροί  γνώστες της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου είχαν επισημάνει προβλήματα και πιθανά σημεία τριβής. Η πράξη αποδεικνύει ότι η Συμφωνία δεν ωφελεί την Ελλάδα.

Δυστυχώς οι 153 βουλευτές, οι οποίοι τον Ιανουάριο του 2019 κύρωσαν στη Βουλή των Ελλήνων τη Συμφωνία, χάρισαν στα Σκόπια «μακεδονική  γλώσσα» και «μακεδονική ταυτότητα». Από το 1870, που ο βουλγαρικός εθνικισμός προκάλεσε τη εκκλησιαστική και ένοπλη σύγκρουση με τον Ελληνισμό στη Μακεδονία, και μέχρι το 2018 το έθνος μας δεν είχε δεχθεί την παραχώρηση αυτών των ονομάτων σε γειτονική χώρα.

Η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η έωλη επιχειρηματολογία της Άγκυρας

Ηλέκτρα Νησίδου, Αρθρογράφος
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και
Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιατί είναι νόμιμη η διατήρηση στρατού και των μηχανισμών άμυνας στα νησιά που βρίσκονται εγγύτερα των τουρκικών παραλίων.

Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες να γίνει ισχυρή περιφερειακή δύναμη και ένας από τους τρόπους που έχει επιλέξει είναι η επέκτασή της στη «λευκή θάλασσα», όπως αποκαλείται η Μεσόγειος στα τουρκικά. Η επίθεση Ερντογάν κατά Μητσοτάκη αλλά και οι εμπρηστικές δηλώσεις του για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, φέρνοντας στο προσκήνιο εικόνες από την Μικρασιατική Καταστροφή και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης αποτελούν δείγμα της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Νέα προβοκάτσια: Πακιστανοί καλούν σε συγκέντρωση έξω από την Ινδική πρεσβεία την Κυριακή! – Θα την επιτρέψει η Κυβέρνηση;

Σε νέα πρόκληση προχωρούν οι Πακιστανοί στην Ελλάδα! Ο Πακιστανός S.Nawaz, καλεί τους μουσουλμάνους να συγκεντρωθούν την Κυριακή έξω απο την Ινδική πρεσβεία για να διαμαρτυρηθούν για “βλασφημία” κατά Μωάμεθ & Ισλάμ!

Το πακιστανικό αφήγημα μιλάει για δήθεν ακρότητες της Ινδικής κυβέρνησης κατά των μουσουλμάνων κάτι που φυσικά δεν ισχύει, καθώς το Πακιστάν είναι αυτό που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη περιοχή!

Σε παρτίδες σταδιακά θα εξελιχθεί η ανταλλαγή Marder 1A3 με BMP-1

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μιλώντας στην ΕΡΤ στις 14 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανταλλαγής τεθωρακισμένων οχημάτων με την Γερμανία, ώστε πεπαλαιωμένα ΒΜΡ-1 του Ελληνικού Στρατού να παραδοθούν στην Ουκρανία. “Αυτή τη στιγμή ανταλλάσουμε έναν μικρό αριθμό, 20 έως 30 τεθωρακισμένα οχήματα, με πολύ πιο σύγχρονα οχήματα γερμανικής κατασκευής. Όταν συζητήθηκε το θέμα σε επίπεδο Γενικών Επιτελείων η εισήγηση ήταν ομόφωνη“, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μπλε, θανατηφόρες, οχιές: Αποκάλυψη για το Greek F-16 Viper στην Τανάγρα – Πέταξε, νίκησε…

Το εικονιζόμενο “005” από την 335 Μοίρα “Τίγρης” που είναι το πρωτότυπο Ελληνικό F-16 Viper, δοκιμάζεται στις ΗΠΑ και οι όποιες τυχόν παρατηρήσεις υπάρχουν μεταφέρονται άμεσα στην ΕΑΒ ώστε να εφαρμοστούν και στα πρώτα Hellenic Viper που δημιουργούνται από Ελληνικά χέρια. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Ρεπορτάζ Hellas Journal, Γ.Σ.

Το ραντάρ του «Greek Viper», με την μεγαλύτερη εμβέλεια αποκάλυψης, την μεγαλύτερη ταχύτητα, ισχυρότερη αντίσταση σε ηλεκτρονικό πόλεμο, τον επιμερισμό της ενέργειάς του σε air to air & air to ground στόχους, το AESA των F-16 Viper, σάρωσε το πρωί της Τετάρτης για πρώτη φορά στον Ελληνικό ουρανό.

“ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ”! Ο καθ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης “ξαναχτυπά”

Αν και πρέπει να πιστωθεί στον καθηγητή Παναγιώτη Ιωακειμίδη η σταθερότητα στις απόψεις που διατυπώνει για τα ελληνοτουρκικά, ο υπογράφων μπαίνει στον πειρασμό να τον ρωτήσει πώς είναι δυνατόν να προσβάλει την κοινή λογική τόσο βάναυσα, προτείνοντας λύσεις οι οποίες χρεοκόπησαν από μόνες τους, λόγω του ανεδαφικού τους χαρακτήρα…

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


«Και μόνο ότι πέρασαν πενήντα χρόνια με την ατζέντα να διευρύνεται από την Τουρκία δραματικά εις βάρος μας (για να μην πούμε τίποτα για την Κύπρο) πιστοποιεί την αποτυχία της ελληνικής πολιτικής», αποφαίνεται στο τελευταίο του άρθρο ο Ιωακειμίδης με τίτλο “Ελληνοτουρκικά: το αδιέξοδο μιας πολιτικής”.

Μία εξαιρετικά εκνευρισμένη Τουρκία η οποία σύντομα θα «εκραγεί»

 Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr ότι είναι πλέον ευδιάκριτο το που σταματά η υπολογισμένη επιθετική ρητορική και που ξεκινά η απώλεια ψυχραιμίας.

Μια αξιοσημείωτη πτυχή της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας η οποία θα μπορούσε να μείνει στη σφαίρα του γραφικού αν δεν προσφερόταν για εξαγωγή ευρύτερων συμπερασμάτων είναι ο έντονος εκνευρισμός των Τούρκων πολιτικών. Είναι πλέον ευδιάκριτο το που σταματά η υπολογισμένη επιθετική ρητορική και που ξεκινά η απώλεια ψυχραιμίας.

Οι λόγοι είναι αρκετοί, αλλά ας ξεκινήσουμε με αυτό που σχετίζεται απολύτως με τις δικές μας επιλογές. Την απόφαση της ελληνικής πλευράς να απαντά και να δημοσιοποιεί στο διεθνές ακροατήριο, να εξηγεί λεπτομερώς με ντοκουμέντα σε συμμάχους και εταίρους, τις παράλογες, παράνομες, αναθεωρητικές τουρκικές θέσεις.

Να από πού αντλεί ο Ερντογάν το ανθελληνικό θράσος του

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ιδέα μιας «νέας συμμαχίας» μέσα στο ΝΑΤΟ, που έχουν προτείνει η Βρετανία, η Πολωνία, η Ουκρανία, οι τρεις δημοκρατίες της Βαλτικής και η Τουρκία. Την είδηση έδωσε η Αμερικανίδα πρέσβης, Τζούλια Σμιθ, μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ατλαντική Συμμαχία.

«Προφανώς υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη συλλογική ενίσχυση της Συμμαχίας. Και στο βαθμό που τα μέλη του ΝΑΤΟ δημιουργούν ομάδες για να βοηθήσουν στη συλλογική ενίσχυση της Συμμαχίας, τότε αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να υποστηρίξουμε», τόνισε η Αμερικανίδα πρέσβης στο ΝΑΤΟ, απαντώντας σε ερώτηση Ουκρανού δημοσιογράφου. Η υποστήριξη της Ουάσιγκτον σε μια τέτοια «συνεργασία» εντός του ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική από πολλές απόψεις:

Ὁ ἀθέατος ἐμφύλιος τῆς Θράκης

Στήν ἁρμοδιότητα τοῦ Τούρκου ὑπουργοῦ Ἀμύνης ὁ πρόξενος τῆς Κομοτηνῆς!

Η κατάσταση πού ἐπικρατεῖ στήν Θράκη, ὁμοιάζει ἐκ πρώτης ὄψεως μέ μαγική εἰκόνα. Κάθε Σάββατο βράδυ, πούλμαν πού ἀναχωροῦν ἀπό τήν ὁδό Δημοκρίτου στήν Κομοτηνή, μεταφέρουν ἔναντι 14€ τό ἄτομο δεκάδες Ἕλληνες τουρίστες –κυρίως φοιτητές– στήν Κωνσταντινούπολη, ἡ ὁποία ἀπέχει μόλις 3 ὧρες. Κάθε Σάββατο ἀπόγευμα, αὐτοκίνητα μέ εὔπορους Τούρκους ἐκδρομεῖς περνοῦν τά σύνορα τῆς Ἑλλάδος στούς Κήπους καί κατευθύνονται στίς ἀγαπημένες τους ταβέρνες τῆς Ἀλεξανδρουπόλεως, στήν περιοχή τοῦ Ἅη-Γιώργη καί τῆς Μάκρης, προκειμένου νά ἀπολαύσουν τό γεῦμα τους μακρυά ἀπό τούς περιορισμούς τῆς ἰσλαμικῆς θρησκείας γιά τό ἀλκοόλ. Ὁ αὐτόπτης μάρτυς μένει ἄφωνος. Τήν ὥρα πού ὁ Ἐρντογάν δίνει ρεσιτάλ μίσους ἐναντίον τῆς Ἑλλάδος, οἱ λαοί δείχνουν νά τόν ἀγνοοῦν. Εἶναι, ὅμως, τόσο εἰδυλλιακά τά πράγματα; Ὁ ἔμπειρος ἐπισκέπτης τῆς Κομοτηνῆς, τῆς Ξάνθης καί τῆς Ἀλεξανδρουπόλεως μπορεῖ εὔκολα νά αἰσθανθεῖ τήν φόρτιση καί τόν ἠλεκτρισμό πού ἐπικρατεῖ καί κρύβεται πίσω ἀπό τήν ρουτίνα καί τήν ἐπιφανειακή ἠρεμία.

Εκτός ενεργειακού χάρτη της Αν. Μεσογείου βάζει την Τουρκία η συμφωνία ΕΕ - Ισραήλ - Αιγύπτου

 Νίκος Μελέτης

Έξω από το ενεργειακό παιγνίδι της Ανατολικής Μεσογείου κινδυνεύει να βρεθεί η Τουρκία, καθώς η ενεργειακή κρίση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία επισπεύδει τις κινήσεις για άντληση και εξαγωγή του φυσικού αερίου της περιοχής με τις αποφάσεις να λαμβάνονται στο αμέσως προσεχές διάστημα και οι αμεσότεροι οδοί εξαγωγής αγνοούν την Τουρκία.

Η επίθεση φιλίας της Τουρκίας σε Ισραήλ και Αίγυπτο πέραν όλων των άλλων λόγων εστιάζονται ακριβώς σε αυτήν την προσπάθειά της Τουρκίας να σπάσει τον «αποκλεισμό» της από περιφερειακές πρωτοβουλίες όπως το East Med Gas Forum (EMGS) και να εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο στις αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα αλλά θα καθορίσουν μακροπρόθεσμα την αναζήτηση νέων, την εκμετάλλευση υπαρχόντων κοιτασμάτων και τη διάθεση τους στη διεθνή αγορά.

Yeni Safak: Γιατί ο ρόλος της Αθήνας ως «πληρεξούσιου» των ΗΠΑ απειλεί άμεσα την Τουρκία

NEDRET ERSANEL, ΤΕΤΑΡΤΗ 10:43, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ: Η Yeni Safak είναι το Μέσο Ενημέρωσης στην Τουρκία που εκφράζει καλύτερα απο όλα τις μύχιες σκέψεις του τούρκου προέδρου. Το άρθρο που ακολουθεί αποκαλύπτει τους προβληματισμούς της σημερινής τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Οι υπογραμμίσεις είναι των “Ανιχνεύσεων”.

Το απροσδόκητο ξέσπασμα της Αθήνας κατά της Τουρκίας έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως. Ενώ όλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τους λόγους που κρύβονται πίσω απο αυτήν την στάση, έθεσα το εξής ερώτημα σε αυτή τη στήλη: «ποιος στηρίζει την Αθήνα;» Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει οριστεί να ενεργεί ως «πληρεξούσιος» εδώ.

Τουρκία: Αβάσιμες κατηγορίες από Γερμανία, να μην παίρνει θέση – Η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας

 

Μανώλης Κωστίδης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αβάσιμες χαρακτηρίζει η Άγκυρα τις αιτιάσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος χθες, Τετάρτη, υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις από τουρκικής πλευράς «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή» της ανατολικής Μεσογείου, ενώ «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία».

ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ;

Του Βασίλη Μαρτζούκου,
Αντιναυαρχου Π.Ν. ε.α., Αντιπροεδρου ΕΛΙΣΜΕ

Παρατηρούμε εσχάτως μία παρατεταμένη και ενορχηστρωμένη αναβάθμιση των τουρκικών διεκδικήσεων και απειλών έναντι της Ελλάδος, με χρήση παιδαριωδών επιχειρημάτων και ταυτόχρονα μεγάλες δόσεις τουρκικής αντιδυτικής ρητορικής. Πλέον της «Γαλάζιας Πατρίδας», των «Γκρίζων Ζωνών» και των «δύο κυριάρχων κρατών» στην Κύπρο, έχει προστεθεί η διεκδίκηση της κυριαρχίας κατονομασμένων μεγάλων νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, όπως η Λέσβος, Χίος, Σάμος κ.λπ., καθώς και του συνόλου των Δωδεκανήσων. Ο συγκυβερνήτης Μπαχτσελί προτείνει και κατάλληλη μεθόδευση των τουρκικών ενεργειών προς εκπλήρωση του σκοπού αυτού.

Τουρκία: Το ξέσπασμα Σοϊλού προς Έλληνες βουλευτές – «Αν ξαναμιλήσετε, θα σας δείξω βίντεο»

 

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών καταφέρθηκε εναντίον Ελλήνων βουλευτών στη διακοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ που έγινε χθες στην Κωνσταντινούπολη.

Κάνουν το άσπρο – μαύρο τα τουρκικά ΜΜΕ: «Βήμα πίσω από Μητσοτάκη»

 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης / AP Photo

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ως βήμα πίσω ερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ για την Τουρκία, οι οποίες καλύφθηκαν εκτεταμένα από τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ.

Τετ α τετ Παναγιωτόπουλου-Ακάρ στις Βρυξέλλες - Τι είπε ο υπουργός Αμυνας στον Τούρκο ομόλογό του - Φωτογραφίες

 

Tετ α τετ με τον Χουλουσί Ακάρ είχε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Eurogroup: Εύσημα σε Ελλάδα, δόση 750 εκατ. ευρώ και έξοδος από τη σκληρή επιτήρηση

 

  • Κωστής Πλάντζος

Ενώ η ΕΚΤ ετοιμάζει «μπαζούκας» για να ρίξει τα επιτόκια των ομολόγων - Θεαματική πτώση επιτοκίων, αλλά και κίνδυνος νέας ανόδου αν καθυστερήσουν οι αποφάσεις - Τέλος στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα μετά από σχεδόν 12 χρόνια

Όστιν: Ιστορική η απόφαση Σουηδίας και Φινλανδίας για αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ

 

Για ιστορική απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να κάνουν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από την Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας.

Υψηλός κίνδυνος κοινωνικών εντάσεων σε 11 χώρες εξαιτίας της διατροφικής κρίσης, προειδοποιεί η Allianz Trade

 

- "Αν δεν θρέψουμε τον κόσμο, θρέφουμε την σύγκρουση".

"Αν δεν θρέψουμε τον κόσμο, θρέφουμε την σύγκρουση", υπογραμμίζει η ασφαλιστική εταιρεία Allianz Trade σε μελέτη της, το πόρισμα της οποίας είναι ότι 11 χώρες, κυρίως στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων λόγω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων.

Γερμανία - φυσικό αέριο: H Gazprom κλείνει τις στρόφιγγες

 

Γερμανία   -   Πνευματικά Δικαιώματα  Martin Meissner/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Στα 67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα άρχισε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης να μειώνει τον όγκο του αερίου που προμηθεύει στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 η ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom.

Ρωσία: Φωτιά στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στον κόσμο - Φόβοι για διακοπή παροχής

 

Η Gazprom είπε ότι ακόμη αναλύει την έκταση της ζημιάς, αλλά δεν υπήρξε διακοπή στον εφοδιασμό
Youtube

Το συγκεκριμένο κοίτασμα φυσικού αερίου είναι το μεγαλύτερο ενεργό στον κόσμο ενώ οι  προμήθειες του  προορίζονται κυρίως για την Ευρώπη

Η Ουκρανία δεν θα μπει στην ΕΕ – Θα γίνει sandbox όπως η Τουρκία

 

Τί σηματοδοτεί η επίσκεψη Ντράγκι, Σολτς και Μακρόν στο Κίεβο

Να δημιουργήσουν ένα συμπληρωματικό πολιτικο-οικονομικό πλαίσιο στήριξης της Ουκρανίας επιχειρούν οι ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο όμως δεν θα ταυτίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα αποτελεί μια ενδιάμεση κατάσταση, έτσι ώστε να μην διαχέεται ο κίνδυνος μετάστασης κρίσεων, αλλά να περιορίζεται και να είναι δυνατόν να τον διαχειριστούν απομονωμένα.

Καταρρέει ο Ουκρανικός στρατός - German Marshall Fund: Οι Ουκρανοί χάνουν έως και 1.000 στρατιώτες την ημέρα - Μπήκαν στο Azot

 

Αδύναμη η διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας - H Δύση πιέζει την Ουκρανία για εδαφικές παραχωρήσεις στην... Ρωσία

Ο Ζελένσκι «αποδέχτηκε πρόσκληση» Σολτς να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G7

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «αποδέχτηκε μια πρόσκληση» του Όλαφ Σολτς να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G7 στα τέλη Ιουνίου στη Βαυαρία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, που επισκέφθηκε σήμερα την Ουκρανία.

Η θερμή αγκαλιά Ζελένσκι-Μακρόν, αμηχανία με τον Σολτς -Η επίσκεψη των τριών στο Κίεβο

 

Η συνάντηση Ζελένσκι, Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι / Φωτογραφία: AP

Εμανουέλ Μακρόν, Ολαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι ταξίδεψαν στην Ουκρανία, όπου συναντώνται αυτή την ώρα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ελπίζουν να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα και τον λαό της.

ΟΗΕ - Ουκρανία: «Οι φρικαλεότητες» στην Μαριούπολη θα αφήσουν «ανεξίτηλο σημάδι»

 

«Οι φρικαλεότητες εις βάρος του άμαχου πληθυσμού» στην ουκρανική πόλη λιμάνι Μαριούπολη, που έπεσε στον έλεγχο της Ρωσίας τον Μάιο μετά από μια τρομακτική πολιορκία, «θα αφήσουν ανεξίτηλο σημάδι, ακόμη και σε επόμενες γενιές», δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Κρεμλίνο: Ανώφελο οι δυτικοί ηγέτες να πλημμυρίζουν την Ουκρανία με όπλα - Χλευασμοί Μεντβέντεφ

 

Η ουκρανική σημαία σε κατεστραμμένο μπαλκόνι στο Ιρπίν, έξω από το Κίεβο Ludovic Marin, Pool via AP

Τη σημερινή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, του Γερμανού καγκελάριου και του Ιταλού πρωθυπουργού στο Κίεβο σχολίασε το Κρεμλίνο

Ουκρανία: Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι στο Κίεβο - "Η Ουκρανία πρέπει να νικήσει" - "Θα τα ανοικοδομήσουμε όλα"

 

Οι τρεις ηγέτες θεώρησαν πως η επίσκεψη αυτή έπρεπε να γίνει πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητηθεί το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ των 27 - Ο δήμαρχος του Κιέβου χαιρέτισε την επίσκεψη των τριών ηγετών

Πόλεμος στην Ουκρανία: 4 νεκροί από πυραυλική επίθεση – Καταστράφηκαν γέφυρες κλειδιά για τους Ρώσους

 

Τέσσερις άνθρωποι έπεσαν νεκροί και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από μια νέα εκτόξευση πυραύλων των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο προάστιο της πόλης Σούμι, στη βόρεια Ουκρανία.

Σειρήνες στο Κίεβο λίγο μετά την άφιξη Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι

 

Συναγερμός – προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής σήμανε στο Κίεβο, λίγη ώρα μετά την άφιξη του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Ο Έντι Ράμα ζήτησε κατανόηση για τη Σερβία: Μην τους πιέζετε για κυρώσεις στη Ρωσία

 

Ιούνιος 16, 2022. Ελλάδα.

 Σε συνέντευξή του στο «politico.eu», ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα  αναφέρθηκε στην άρνηση της Σερβίας στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ζητώντας κατανόηση για τη θέση του Βελιγραδίου.

Η βουλγαρική κυβέρνηση είναι πιθανό να πέσει

 

Η ψήφος κατά του Μίντσεφ είναι μια γενική πρόβα που δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι απίθανο να επιβιώσει από την ψήφο δυσπιστίας που κατέθεσε το GERB το πρωί της Τετάρτης. [Shutterstock/Alex Segre]

120 βουλευτές της αντιπολίτευσης από το βουλγαρικό κοινοβούλιο υπέγραψαν υπέρ της πρότασης να αποπεμφθεί ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νίκολα Μίντσεφ. Τις υπογραφές συγκέντρωσαν το GERB (ΕΛΚ), το MRF (Ανανέωση), οι φιλορώσοι εθνικιστές «Vazrazhdane» και το λαϊκιστικό κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός», το οποίο μέχρι πρότινος συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό των 4 κομμάτων.

Γιατί η Αμερική σκύβει το κεφάλι στη Σαουδική Αραβία

 

Του Bobby Ghosh

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί τον επόμενο μήνα τη Σαουδική Αραβία, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. 

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Γιώργου Φίλη στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη

 

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Γιώργου Φίλη στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη, ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής ευρωπαϊκής ιστορίας απαντάει στα ερωτήματα αναγνωστών.

Τι μπορεί να επιχειρήσει στρατιωτικά η Τουρκία;

 

Καλεσμένοι του Π. Σαββίδη στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, ο Υποναύαρχος (ΠΝ) Δ. Τσαιλας και ο Επισμηναγός (Ι) ε.α Στέφανος Καραβίδας

Δημ. Σταθακόπουλος: Οι 3 βαθύτεροι άξονες της τουρκικής στρατηγικής

 

Ο νομικός και Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου ( Οθωμανική Κοινωνία –ιστορία και πολιτισμός ) συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών ( ΕΤΕΜ ) του Πανεπιστημίου Πειραιά (ΠΑΠΕΙ), Δημήτρης Σταθακόπουλος, αναλύει στον 98.4 με βάση την τουρκική πολιτική σκηνή, το βαθύτερο αφήγημα που η Τουρκία, ανεξαρτήτως κομμάτων, εφαρμόζει διαχρονικά απαρέγκλιτα και που όπως τονίζει είναι στρατηγική βάθους που εδράζεται σε τρεις κατά βάση άξονες.

Θα δώσει εντολή κάποιος πολιτικός για το “πυρ”; | ZOOM (15-6-2022)

 

Οι Τούρκοι δεν είναι καλοί πολεμιστές. Δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο. Αξεπέραστο το πλεονέκτημα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Νίκος Μελέτης, Πώς η συμφωνία της Μαδρίτης, εξακολουθεί 25 χρόνια μετά να γκριζάρει το Αιγαίο

 

Πώς η συμφωνία της Μαδρίτης οδήγησε την Τουρκία να μεταφράζει κατά το δοκούν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και συνεχίζει 25 χρόνια μετά να δημιουργεί προβλήματα τονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης με αφορμή την παρουσίαση του Βιβλίου "Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ «ΓΚΡΙΖΑΡΕ» ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ" που συνέγραψε ο Κος Μελέτης με τον Μιχάλη Ιγνατίου με βάση δημοσιογραφική ε΄ρευνα κυρίως του Κου Ιγνατίου από έγγραφα του State Department

«Σταματήστε τις απειλές», το νέο μήνυμα της Κομισιόν στην Τουρκία | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων

 

1. «Σταματήστε τις απειλές», το νέο μήνυμα της Κομισιόν στην Τουρκία

2. Στο ίδιο φόρουμ στην Οχρίδα Δένδιας - Τσαβούσογλου

3. Εκνευρισμένη η Άγκυρα με το Βερολίνο για τη στήριξη στην Ελλάδα

4. Σουλεϊμάν Σοϊλού: Πυρά εναντίον Ελλάδας και Ευρώπης για το μεταναστευτικό

Ξαφνική αλλαγή κλίματος; Ακάρ: Χαιρετισμούς στην Ελλάδα! Σεβόμαστε τα δικαιώματα της Ελλάδας

 

1. Ξαφνική αλλαγή κλίματος; Ακάρ: Χαιρετισμούς στην Ελλάδα! Σεβόμαστε τα δικαιώματα της Ελλάδας

2. Αλ.Στεφανής:Ο Ερντογάν πάει... γυρεύοντας για επεισόδιο- Από υβριδικό πόλεμο μέχρι αποκλεισμό νησιών

Καλίν σε Αμερικανούς και συμμάχους: Δεν κάνουμε πίσω στο Αιγαίο | Ώρα Ελλάδος 16/06/2022 | OPEN TV

 

1. Καλίν σε Αμερικανούς και συμμάχους: Δεν κάνουμε πίσω στο Αιγαίο

2. Α. Δεσποτόπουλος: Η Τουρκία έχει μεγάλες δυσκολίες και με την Αμερική και με την Ευρώπη