Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ο Ντούτσε αφηγείται… Η πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων (Βίντεο)

Η πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων γυρίστηκε από τον σκιτσογράφο Σταμάτη Πολενάκη (1908-1997) με τίτλο Ο Ντούτσε αφηγείται…

Η επτάλεπτη ταινία «τύπου Μίκυ-Μάους», όπως αναφέρει στο ζενερίκ ο δημιουργός της, σατιρίζει την εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940 και ειδικά τον Μουσολίνι, ο οποίος αφηγείται τα κατορθώματά του, αλλά η πραγματικότητα συνεχώς τον διαψεύδει.

Ο Σταμάτης Πολενάκης, από τους κορυφαίους έλληνες σκιτσογράφους του 20ου αιώνα και πρωτοπόρος του κινούμενου σχεδίου στη χώρα μας, ξεκίνησε να σχεδιάζει τα σκίτσα της ταινίας το 1942 στην πατρίδα του, τη Σίφνο, όπου είχε καταφύγει κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Δούλευε κάτω από την μπότα του Ιταλού κατακτητή, με κίνδυνο να συλληφθεί.

ΤΑ «ΔΟΝΤΙΑ» ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΟΝΤΑΙ

Του Νίκου Χειλαδάκη
Από το nikosxeiladakis
 
Η ρωσική αποφασιστικότητα που έχει αλλάξει όλα τα μέχρι πριν από λίγο καιρό στρατηγικά δεδομένα, αλλά και τις παγκόσμιες γεωστρατηγικές ισορροπίες από την περίοδο της κρίσης της Ουκρανίας, ανησυχεί έντονα την Άγκυρα όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Radikal.
Σε μια εκτεταμένη έρευνα με τον τίτλο, «Γιατί η Ρωσία επενέβει στην Συρία», (Suriye” ye niye müdahale ettiler ?), η τουρκική εφημερίδα κάνει μια ανάδρομη από την κρίση της Ουκρανίας όπου με προκλητικό αλλά και επιπόλαιο τρόπο οι δυτικοί πίστευαν ότι θα εισχωρήσουν στην «αυλή» της Μόσχας εκβιάζοντας τον Πούτιν ή να υποχωρήσει στις παράλογες αξιώσεις τους, ή να ανατραπεί από μια λαϊκή εξέγερση τύπου Κιέβου μέχρι την ρωσική επέμβαση στην Συρία.

Διάλεξη Ν.Λυγερού:"Ο μύθος ως ουσία της ιστορίας" "(Βίντεο)

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"Ο μύθος ως ουσία της ιστορίας". 
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Νεμέας. 
Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015, ώρα: 19.00 

Διάλεξη Ν.Λυγερού:"Η Δυτική Αρμενία ως μέλλον του Πόντου "(Βίντεο)

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"Η Δυτική Αρμενία ως μέλλον του Πόντου ".
Πολυχώρος "Αίτιον", Τζιραίων 10 - Μετρό Ακρόπολη. Αθήνα.
Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015, ώρα: 19.00 

Εντατικοποιούνται οι συνομιλίες- Έξι συναντήσεις τον Νοέμβριο

Λευκωσία: Σε εντατική φάση εισέρχονται από σήμερα οι συνομιλίες για το Κυπριακό όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Άιντα.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου 4,5 ώρες, ο κ. Άιντα ανακοίνωσε ότι εντός Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν ακόμη έξι συναντήσεις, στις 2, 5, 18, 20, 23 και 25 Νοεμβρίου.

Στο μεσοδιάστημα, είπε, οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους θα συνεχίσουν να συναντώνται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης Από Δευτέρα απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί

Δεν ανανεώθηκε η κοινή υπουργική απόφαση που «πάγωνε» τις διαδικασίες λόγω capital controls έως τις 31 Οκτωβρίου - Γρίφος για την α΄ κατοικία καθώς από τον Δεκέμβριο δεν υπάρχει διάταξη που να την προστατεύει - Σε κίνδυνο και 100.000 οφειλέτες σε ασφαλιστικά ταμεία
Στην απελευθέρωση από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης που είχν ανασταλεί λόγω capital controls, όπως οι πλειστηριασμοί, προχώρησε η κυβέρνηση.