Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Κείμενα του Νίκου Λυγερού

Ασπρόμαυρος μονόλογος

Chaplin: Σήμερα σκέφτηκα για πρώτη φορά πως στην τελική κανείς δεν έχει ακούσει ποτέ τη φωνή του Αλήτη. Βεβαίως τότε ήταν η εποχή του βουβού κινηματογράφου και υπάρχει δικαιολογία. Η αλήθεια είναι άλλη. Αλλά σε ποιoν να το πω δίχως να με περιγελάσουν; Τώρα που πέθανε η σιωπή στον κινηματογράφο και υπάρχει τόσος θόρυβος πλέον πώς να μιλήσεις για την αθόρυβη σκέψη και τη σιωπηλή ανθρωπιά. Αν σκεφτώ όμως πόσος κόσμος δάκρυσε με τις πράξεις του και τις κινήσεις του, τότε δεν μπορώ να μην πω δύο λόγια. Ο Αλήτης ήταν σιωπηλός για ν’ακούσει καλύτερα τον πόνο των άλλων και για να τους βοηθήσει με την συμπόνια του αλλά και τις αγκαλιές του. Αν ήξερες πόσο είχε ανάγκη ο κόσμος από αγκαλιές, θα έκλαιγες. Αλλά δεν ξέρεις και δεν μπορείς να το φανταστείς. Κοίτα γύρω σου όταν είσαι στη σκηνή, κοίτα το βλέμμα τους που περιμένουν την παραμικρή σου κίνηση προς αυτούς. Αυτό είχε καταλάβει από την αρχή ο Αλήτης.

Τουρκική εταιρεία-βιτρίνα της ΜΙΤ καταθέτει προτάσεις για αγορά ελληνικών λιμανιών!

Το έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν και αποδεικνύεται με όλο και μεγαλύτερη ευκρίνεια: Η Τουρκία δεν θα χρειαστεί να ρίξει "ούτε σφαίρα" για να πετύχει τις διεκδικήσεις της. Με την απειλή ότι θα χρησιμοποιήσει βία, με την φρενήρη ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας της και τα χιλιάδες εξοπλιστικά προγράμμαά της θα εξαντλήσει την Ελλάδα και θα τα πάρει όλα άκοπα, χάρη βέβαια στην, μηδενικού πατριωτισμού, νοοτροπία της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ.
 
Η τελευταία απόδειξη έρεχεται από την τουρκική Global Investments Holding, η οποία αποφάσισε να διεκδικήσει και να αγοράσει ... ελληνικά λιμάνια στα νησιά του Αιγαίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και να επενδύσει στο χώρο της ενέργειας και των υποδομών όπως δήλωσε στο Reuters το μέλος του ΔΣ της εταιρείας, Αντνάν Νας.

Σεισμός - "τέρας" στο Ακαπούλκο!

Σεισμός 7,6 Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στις δυτικές ακτές του Μεξικού, 193 χλμ ανατολικά του Ακαπούλκο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Το αρμόδιο κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό, ανακοίνωσε πως δεν αναμένεται μεγάλο και καταστροφικό τσουνάμι, όμως υπάρχει πιθανότητα για παλιρροϊκά κύματα κατά τόπους.
Η δόνηση έγινε αισθητή στην Πόλη του Μεξικού, όπου κτήρια ταρακουνήθηκαν και εργαζόμενοι βγήκαν από τα γραφεία τους στους δρόμους. Για την ώρα, δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές στην πόλη Οαχάκα, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

«Φταίω…» Οι πρώτες ομολογίες του Παπακωνσταντίνου …

Τα δύο μοιραία λάθη της θητείας του στο υπουργείο  Οικονομικών παραδέχθηκε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι θα έπρεπε να δείξει μεγαλύτερο ζήλο στην είσπραξη των φορολογικών  εσόδων αλλά και στην υλοποίηση των  αποκρατικοποιήσεων που παρέμειναν στα χαρτιά. Στην ουσία δηλαδή ομολόγησε  ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για  τους λόγους που η χώρα έπεφτε διαρκώς  εκτός  των στόχων που έθετε το μνημόνιο και  για τις «μαύρες» τρύπες αρκετών δισ. ευρώ  που δημιουργούνταν, με  αποτέλεσμα να επιβάλλονται συνεχώς νέα δυσβάσταχτα μέτρα  στους Έλληνες φορολογούμενους.

Ανέστειλαν την απεργία της η ΠΝΟ Στο φως οι δραματικοί διάλογοι Άννας - ναυτεργατών

Λύνουν κάβους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης τα επιβατηγά πλοία μετά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για μη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η Ομοσπονδία, με ψήφους 9 υπέρ, 5 κατά και μία λευκή ψήφο κατέληξε στο  να μην προκηρύξει νέες 48ωρες απεργίες, σεβόμενη την κρίσιμη εποχή που διανύει η χώρα, αλλά κυρίως τις παραγωγικές τάξεις και τους επιβάτες.

Η ουσία είναι πως εάν οι ναυτεργάτες δεν ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, τότε η ελληνική οικονομία θα βρισκόταν πραγματικά στην κόψη του ξυραφιού.

Ο συνδικαλισμός πέθανε: ζήτω ο συνδικαλισμός!


Του Θεόδωρου Κουτρούκη
Επίκ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου 

Μέσα στην καταιγίδα των προβλέψεων του νέου Μνημονίου πέρασαν ίσως απαρατήρητες ορισμένα σημεία που από ότι φαίνεται θα σηματοδοτήσουν σαρωτικές αλλαγές στη συλλογική αντιπροσώπευση των εργαζομένων. Τα σημεία αυτά είναι εν συντομία η κατάργηση της Εργατικής Εστίας και η δια αυτής χρηματοδότηση των εργατικών συνδικάτων, η συρρίκνωση του ρόλου των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ και κατάργηση της διαιτησίας επομένως και εν πολλοίς του δικαιώματος διμερούς ρύθμισης των ωρών απασχόλησης στο εργασιακό περιβάλλον.
Οι εξελίξεις αυτές προοιωνίζουν το ρέκβιέμ του συνδικαλισμού, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα συνδικάτα έχουν γίνει αποδέκτες μιας σφοδρής κριτικής που τα θεώρησε ως στατικούς απαρχαιωμένους οργανισμούς που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

ΑΟΖ και Euroasia Interconnector

Του Ν.Λυγερού

Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμα το δυναμικό πλαίσιο της ΑΟΖ, έρχεται το Euroasia Interconnector να αποδείξει σε όλους την αποτελεσματικότητά του. Έχουμε αναπτύξει πρόσφατα μια φιλική σχέση με τον Σόλωνα Κασσίνη στο πλαίσιο του αγώνα μας για τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ, αλλά έχουμε κι έναν άλλο παλιό και τολμηρό φίλο Κύπριο τον Νάσο Κτωρίδη που μας βοήθησε τα μέγιστα όταν αντιμετωπίζαμε το Σχέδιο Ανάν, που τώρα έρχεται να ενισχύσει επί του πρακτέου την όλη μας προσπάθεια για να αναδείξουμε ότι η ουτοπία και του άλλου μας φίλου από την Αμερική Θεόδωρου Καρυώτη είναι πλέον ένα όραμα για τον ελληνισμό σε όλες του τις διαστάσεις. Η σημασία της συνεκτικότητας της ευρωπαϊκής ΑΟΖ παίρνει όλο το νόημά της με αυτό το έργο που ξεκινάει από το Ισραήλ, περνά από την Κύπρο και καταλήγει στην Ελλάδα. Αυτό το ηλεκτρικό καλώδιο είναι μια γέφυρα με τρία τόξα.

Βόρειος Ήπειρος

Βόρειος Ήπειρος - Épire du Nord (Feutre sur cahier Daler Rowney) 
N. Lygeros

Γιατί η Άγκυρα έβγαλε τώρα το "Πϊρι Ρέϊς" στο Αιγαίο - Οι περιοχές των ερευνών


Στο Βόρειο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα μεταξύ Ίμβρου και Ελλησπόντου κινείται αυτή την στιγμή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» (είναι το δεύτερο «Πϊρι Ρέϊς» αφού το πρώτο έχει αποσυρθεί) και ετοιμάζεται να βγει στα διεθνή ύδατα του Βόρειου Αιγαίου για πετρελαϊκές έρευνες.
Χθες εκινείτο ανατολικά της Λέσβου και τώρα έχει πάρει πορεία καθαρά βόρεια. Παρακολουθείται από σκάφος του Λιμενικού, ενώ στην περιοχή σπεύδει και μια κανονιοφόρος του ΠΝ, η οποία θα ενταχθεί στην δύναμη παρακολούθησής του.
Από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει καμία διάθεση για κλιμάκωση για ευνόητους λόγους και για τον λόγο αυτό «το πάνω χέρι» στην αντιμετώπιση της υπόθεσης το έχει το … Λιμενικό!

Απόβαση Ρώσων Πεζοναυτών στη Συρία – Σφοδρές μάχες στη Δαμασκό

Ρώσοι Πεζοναύτες έχουν αποβιβαστεί σε συριακό έδαφος σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά στο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Russia Today ανώνυμη πηγή από το αρχηγείο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.
"Δυνάμεις Ρώσων πεζοναυτών αποβιβάστηκαν σήμερα στο λιμάνι Tartus της Συρίας με σκοπό, όπως αναφέρθηκε, την προστασία των ρωσικών συμφερόντων στη χώρα όπως και την απομάκρυνση –εάν τελικά απαιτηθεί- Ρώσων πολιτών που βρίσκονται σε αυτή". Να σημειωθεί ότι στην Tartus το ρωσικό Ναυτικό μεγάλη ναυτική βάση. 

Ιστορίες τρέλας με τα προνοιακά επιδόματα

Ιστορίες τρέλας με τα προνοιακά επιδόματα
Πλοκάμια σε όλη τη χώρα είχε το κύκλωμα με τα «μαϊμού» προνοιακά επιδόματα, όπως αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του υπουργείου Υγείας.
Τυφλοί, κωφάλαλοι και άτομα με κάθε είδους αναπηρία συνέρρεαν κατά εκατοντάδες στις αρμόδιες υπηρεσίες, υποβάλλοντας ψευδή δικαιολογητικά προκειμένου να εισπράξουν το προνοιακό επίδομα.
Στην επαρχία ειδικά, οι τυφλοί πολλαπλασιάζονταν κάθε χρόνο με καταιγιστικό ρυθμό, μιας και οι πελατειακές σχέσεις και ο ανύπαρκτος έλεγχος από τους γιατρούς, είχε ως αποτέλεσμα την παροχή αναπηρικών επιδομάτων ακόμα και σε υγιέστατους πολίτες.
Οι περισσότεροι «βαριά ανάπηροι» εντοπίζονται σε Κομοτηνή, Χαλκίδα και Θεσσαλονίκη. Οι Σέρρες έχουν το ρεκόρ σε «νεφροπαθείς». Η Θήβα έχει από χρόνο σε χρόνο αφύσικη αύξηση δικαιούχων όλων των επιδομάτων.

ΧΑ: Σε "απόσταση βολής" από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Του Δημήτρη Ζάντζα από  το capital.gr

Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Motor Oil «οδηγούν» την άνοδο στον FTSE20 την Τρίτη, με τον Γενικό Δείκτη να διευρύνει τα κέρδη του μετά από 5 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Κέρδη έως 2,4% σημείωνε νωρίτερα ο τραπεζικός δείκτης, στη σύνθεση του οποίου ξεχωρίζει η άνοδος των Τρ. Πειραιώς, Eurobank και ΤΤ σε ποσοστό άνω του 2%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη έως 3,11% νωρίτερα διαπραγματεύεται σε επίπεδα άνω των 2,60 ευρώ.

«Η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και η υπέρβαση με σχετική άνεση των υψηλών που έχουν σημειωθεί κατά τις τελευταίες 15 συνεδριάσεις δίνει ένα ακόμα θετικό στίγμα των διαθέσεων που επικρατούν στην εγχώρια αγορά» σχολιάζει σήμερα η Beta Securities.

Πτωτικές τάσεις στο ΧΑΚ

Λευκωσία: Πτωτικές τάσεις παρουσίαζε μέχρι τις 12:47 το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει ποσοστιαία πτώση 0,97%, υποχωρώντας στις 279,53 μονάδες.

Πτώση 0,92% παρουσίαζε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος βρισκόταν στις 99,37 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στις 415.144,28 ευρώ.

Μεικτή εικόνα παρουσίαζαν την ίδια ώρα οι επιμέρους χρηματιστηριακοί δείκτες. Η Κύρια Αγορά παρουσίαζε πτώση 1,05%, οι Τράπεζες 1,09%, και οι Επενδυτικές πτώση 1,42%. Από την άλλη, άνοδο κατέγραφε η Παράλληλη σε ποσοστό 0,60%, η Εναλλακτική 0,50%, και τα Ξενοδοχεία 0,53%.

Έσπασαν το αυτοκίνητο του Κουίκ, χωρίς να πάρουν τίποτα!!!


Άγνωστοι έσπασαν, το βράδυ της Δευτέρας, το αυτοκίνητο του Τέρενς Κουίκ, έξω από το σπίτι του, όπως αναφέρει το zougla.gr.
Οι δράστες, όπως γράφει ο ίδιος ο δημοσιογράφος στο twitter, δεν πείραξαν τίποτα από τα ρούχα που είχε κρεμασμένα στο αυτοκίνητο, αλλά ούτε το ραδιόφωνο ή τα ηχεία.

Δεν υπάρχει θέμα αποζημίωσης των μικρο-ομολογιούχων

Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου από το real.gr

«Μη βάλετε θέμα αποζημίωσης των μικρό-ομολογιούχων στην προεκλογική αντιπαράθεση» ζητάνε κύκλοι της Κομισιόν εκτιμώντας ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ελλάδα «είναι καταστροφική».

Στο ανώτερο δυνατό επίσημο επίπεδο, ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ απαντάει γραπτώς στο ερώτημα που του έθεσε το real.gr ότι το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δεσμεύθηκε στο eurogroup ότι δεν θα δοθεί καμία αποζημίωση και στη συνέχεια ενημέρωσε το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο για αυτή τη δέσμευση».

ΠΑΤΡΑ: Πυροβόλησαν εν ψυχρώ συνταξιούχο τραπεζικό

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών νοσηλεύεται ένας 59χρονος άνδρας που δέχθηκε τους πυροβολισμούς από δύο άνδρες, οι οποίοι του είχαν στήσει ενέδρα προκειμένου να τον δολοφονήσουν, από άγνωστα μέχρι στιγμής κίνητρα.
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 20.00 το βράδυ στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών - Κορίνθου κοντά στο ύψος του νοσοκομείου του Ρίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι δύο δράστες έχοντας καλύψει τα χαρακτηριστικά τους πλησίασαν το αυτοκίνητο του 59χρονου συνταξιούχου τραπεζικού και εκμεταλλευόμενοι το μποτιλιάρισμα, τον προσέγγισαν και από τις δύο πλευρές και άρχισαν να τον πυροβολούν.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ Σ.ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ

ΠΑΣΟΚ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Έχουμε και λέμε:
48.142 + 1.206= 49.348
49348 + 2.067 = 51.415
Άρα 51.415 ψήφισαν στο καταμετρημένο 25%.
Ωστόσο επίσημα το έγγραφο λέει ότι ψήφισαν 49.742