Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

16/3/1921: Υπογράφεται η σοβιετοτουρκική Συνθήκη Φιλίας και Αδελφότητος - Ο Λένιν ενισχύει τον Κεμάλ στρατιωτικά και οικονομικά

Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης

 Οι Ρώσοι μπολσεβίκοι, μετά την υπογραφή της Συνθήκης Μπρεστ-Λιτόφσκ στις 3/3/1918, στη Λευκορωσία, επανέρχονται στα προ του 1878 σύνορά τους. Η συνθήκη, που την υπέγραψε ο Λένιν, αφορούσε τις Κεντρικές Δυνάμεις (Γερμανία, Πολωνία Λιθουανία, Φινλανδία, Ουκρανία και Οθωμανική Αυτοκρατορία) και υπήρξε ιδιαίτερα επώδυνη για τη Ρωσία, την άλλοτε Τσαρική Αυτοκρατορία.

Η Συνθήκη τής αφαίρεσε περίπου το ένα τέταρτο των εδαφών, με τους πληθυσμούς τους, και σε ίδιο ποσοστό του συνόλου της βιομηχανίας της, καθώς και το ένα δέκατο του συνόλου των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ανθρακωρυχείων κτλ.

Κύπρος και Ελλάδα απέναντι στον νέο Ψυχρό Πόλεμο(Βίντεο)

Δείτε  την πολιτική εκδήλωση με θέμα «Προκλήσεις μετά το Ουκρανικό: Κύπρος και Ελλάδα απέναντι στον νέο Ψυχρό Πόλεμο». 

Αναλύουν τις κρίσιμες εξελίξεις οι Κωνσταντίνος Γρίβας, Ιωάννης Θ. Μάζης και Στέφανος Καραβίδας. 

Τη δική του πρόταση θα καταθέσει ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Κολοκασίδης.

Μεθοδευμένη υποχώρηση της εθνικής μας ατζέντας έναντι της διεθνούς

Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

Όλα κύλησαν ομαλά, ευτυχώς, στην κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη (13/3/’22). Αυτή ήταν, τουλάχιστον, η εικόνα που βγήκε προς τα έξω, αν και η πολιτική επικοινωνία συχνά εξαπατά…

Ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής η διάθεση προσέγγισης εκ μέρους των δύο πλευρών τόσο απ’ τη χαλαρή διάθεση που έβγαλαν προς τα έξω όσο κι από την ενδυματολογική τους επιλογή (”η χαλαρή ενδυμασία αρκετές φορές προσφέρεται για πιο σοβαρές συζητήσεις”, είπε ο πρωθυπουργός).

Ο Μενέντεζ έστειλε το μήνυμα για τον EastMed

ΤΗΝ ώρα κατά την οποία πρώτα η Αθήνα και στη συνέχεια η Λευκωσία (ασχέτως τι δηλώνει τώρα) εγκατέλειψαν, εν πολλοίς, το σχέδιο για την κατασκευή αγωγού EastMed, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ τονίζει την ανάγκη κατασκευής του αγωγού EastMed. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είναι γνωστός για τη δράση του για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για τις διαχρονικές θέσεις του για την Κύπρο και την Ελλάδα, αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προτιμά να «βλέπει» προς τη Βενεζουέλα και το Ιράν και όχι προς τους συμμάχους της στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφερόταν στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο. 

Χ.Καπούτσης:«Η Τουρκία απαιτεί από την Ελλάδα υποχωρήσεις που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν αντέχει»!

 

Η στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία , έχει διαμορφώσει ένα διεθνές κλίμα καταδίκης του αναθεωρητισμού και της χρήσης στρατιωτικής βίας μεταξύ γειτόνων,  πράξη,  όχι μόνο απάδουσα του διεθνούς Δικαίου, αλλά και συνάδουσα με πράξεις,  που έχουν χαρακτηριστεί και ως Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.  

Του Χρήστου Καπούτση

Η συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη Κυριακή, ανήμερα της Ορθοδοξίας, ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, που έγινε, όπως πληροφορηθήκαμε, 

Στην Ουκρανία κρίνεται και η Ανατολική Μεσόγειος - Οι παραλληλισμοί με τα Ελληνοτουρκικά είναι προφανείς.

Μανώλης Εγγλέζος-Δεληγιαννάκης, Αρθρογράφος
Δικηγόρος και βιολογικός καλλιεργητής στη Δυτική Κρήτη

Η πρόσληψη των γεγονότων και οι γεωπολιτικές αναλύσεις της περιόδου, μας δίδουν την ευκαιρία να αναλογιστούμε σε μια σειρά ζητήματα που, στο διάλογο που διεξάγεται, θεωρούνται από κάποιες πλευρές αυτονόητα και από άλλες όχι.

Μια πρώτη προσέγγιση που ακούγεται διαχρονικά είναι η περικύκλωση της Ρωσίας από τη Δύση και το θιγόμενο ζωτικό της συμφέρον, που εξελίσσεται σε δικαίωμα να αντιδράσει. Κι ως εδώ καλά, κάθε κράτος λειτουργεί με βάση τα συμφέροντά του. Όμως, η άποψη αυτή, λειτουργεί σαν να είναι έρημος η Ουκρανία και οι λοιπές χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία, σα να μην έχουν αυτές δικά τους συμφέρονται και δικαιώματα. Αποδέχεται δηλαδή ότι επειδή η Ρωσία είναι μεγάλη χώρα, πρέπει τα όμορά της κράτη να προσαρμόσουν τη στάση τους στα συμφέροντά της κι όχι στα δικά τους.

Συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο ζήτησε η Τουρκία: «Λάβαμε θετική απάντηση» - Τι συνέβη στη συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan;

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστηρίζει ότι η Άγκυρα έλαβε θετική απάντηση όσον αφορά την συνεκμετάλλευση του πλούτου του Αιγαίου

(upd) Θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου έθεσε τη Τουρκία δια στόματος του υπουργού Άμυνας της χώρας, Hulusi Akar, καίγοντας το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης -μετά τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Recep Tayyip Erdogan- περί σημαντικού βήματος προς την αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Υδρογονάνθρακες: ΓΙΑΤΙ Η ΣΤΡΟΦΗ, της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να αποδειχθεί… “GAME CHANGER”

Αυτό το πρωθυπουργικό διάγγελμα ήταν διαφορετικό από τα άλλα. Με αφορμή τη σφοδρή κρίση που πλήττει σκληρά μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, και ενώ το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στις εξαγγελίες ενίσχυσης των πιο ευάλωτων εκ των συμπολιτών μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε μια ιστορική ανακοίνωση. Μετά από δεκαετίες παλινωδιών, οι συνθήκες οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση να διακηρύξει επίσημα την πρόθεση αξιοποίησης ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η στροφή Μητσοτάκη έχει κολοσσιαία σημασία.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Η σημασία της εξαγγελίας είναι χωρίς υπερβολή κολοσσιαία. Σε μια εποχή που το φυσικό αέριο

Γιατί ο Μπάιντεν στηρίζει (κατά βάθος) τον Πούτιν!

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ή ευτυχώς, τα πράγματα στη διεθνή πολιτική δεν είναι ποτέ όπως φαίνονται. Πασχίζει ο δυτικός κόσμος να πείσει ότι η νέα παγκόσμια ιδεολογική διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ της δημοκρατίας και του αυταρχισμού.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Συγκαλούνται με πρωτοβουλία των Αμερικανών και διεθνείς διασκέψεις γι’ αυτό. Πασχίζουν στην πατρίδα μας πολιτικές δυνάμεις να πείσουν ότι η διαχωριστική γραμμή χαράσσεται μεταξύ των μεταρρυθμιστών του δυτικού κόσμου και των λαϊκιστών του ανατολικού κόσμου. Είναι όμως έτσι; Υπάρχουν τρία παραδείγματα που αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Ο δυτικός κόσμος κάνει

Παναγιωτόπουλος: Καμία συζήτηση με Ακάρ για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

 

Στόχος της συνάντησης όπως είπε στον Ακάρ ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι να μπουν τα θεμέλια για ένα ήρεμο καλοκαίρι, χωρίς εντάσεις με οφέλη για την οικονομία και στον τουρισμό.
Ήταν μια συνάντηση, η δεύτερη που γίνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες, των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Στην ουσία έγινε στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία. Διήρκησε περίπου μισή ώρα στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Αν και η περισσότερη ώρα αναλώθηκε στις μάχες που γίνονται στην Ουκρανία με κοινή προσπάθεια των δύο

Βασίλειος Μαρτζούκος:"Η Απειλή του Δημογραφικού Ζητήματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη"(Βίντεο)

ΔΗΜΟΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ 

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 

12.03.2022
κ.Βασίλειος Μαρτζούκος - Αντιναύαρχος ε.α 

Με θέμα : "Η Απειλή του Δημογραφικού Ζητήματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη"

Οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου οφείλουν να διαπραγματευτούν με την Τουρκία (τουρκικό άρθρο)

Άγκυρα.

Πρόσφατα, η περιοχή γνώρισε δύο σημαντικές εξελίξεις, η πρώτη από τις οποίες είναι η απόσυρση της αμερικανικής υποστήριξης από το έργο του αγωγού EastMed και η δεύτερη ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, γράφει η τουρκική TurkPress στην αραβική έκδοση.

Ο συντάκτης του κειμένου δράττεται της γεωπολιτικής ευκαιρίας -λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - να προωθήσει τις επεκτατικές πολιτικές της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το άρθρο:

Πόσο θα αντέξει το “όχι” του κ. Μπάιντεν για αποστολή χερσαίων δυνάμεων και αεροπλάνων στην Ουκρανία;

O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν δεν απάντησε θετικά στο αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας για να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του. Ήταν αναμενόμενο με βάση το γεγονός ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους φοβούνται πραγματικά ένα γενικευμένο πόλεμο.

Λέμε τα ίδια και τα ίδια, αλλά το ψυχογράφημα του Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν επιτρέπει κανένα λάθος: Θα οδηγήσει τα πράγματα σε γενικευμένη πολεμική σύρραξη με ασύλληπτες συνέπειες.

Όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε στο άλλο αίτημα του κ. Ζελένσκι, για αποστολή ισχυρού πολεμικού υλικού. Ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα στείλει drones στην Ουκρανία, και άλλο βαρύ στρατιωτικό υλικό. Θα χαρίσει αναβαθμισμένα αντιαεροπορικά και αντιαρματικά.

Ο Γιάννης Νομικός στο pagenews.gr: Ινδία καλεί Ελλάδα- Οι Ινδοί θέλουν έξοδο στην Αν. Μεσόγειο(Βίντεο)

Ο Γιάννης Νομικός στο pagenews.gr: Ο Επικεφαλής RIEAS RESEARCH INSTITUTE FOR EUROPEAN AND AMERICAN STUDIES Γιάννης Νομικός αναφέρθηκε στην Ινδία καλεί Ελλάδα και ότι οι Ινδοί θέλουν έξοδο στην Αν. Μεσόγειο.

Ο Επικεφαλής RIEAS RESEARCH INSTITUTE FOR EUROPEAN AND AMERICAN STUDIES Γιάννης Νομικός μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, αναφέρθηκε στην Ινδία καλεί Ελλάδα και ότι οι Ινδοί θέλουν έξοδο στην Αν. Μεσόγειο.

Γ. Καραμπελιάς: Οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (Hχητικό)

Ο Γιώργος Καραμπελιάς μίλησε στις ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ με τον Γιάννη Χαραλαμπίδη (SKY ΚΡΗΤΗΣ 92.1) για την ιδιόμορφη σχέση ιδεολογικής και πολιτικής συγγένειας ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία 

και τον τρόπο που επηρεάζει την Ελλάδα, για την ίδια τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και τον τρόπο που εμφανίζει το πραγματικό πρόσωπο της πουτινικής Ρωσίας, τις ευρύτερες επιπτώσεις της και τη στάση της Ελλάδας απέναντι στα γεγονότα.

Κώστας Λάβδας, Η θέση της Κίνας είναι : Δεν ταυτίζομαι με την Ρωσία αλλά δεν θέλω να χάσει(Βίντεο)

Η θέση της Κίνας είναι : Δεν ταυτίζομαι με την Ρωσία αλλά δεν θέλω να χάσει στην Ουκρανία δηλώνει ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Λάβδας 

Ο καθηγητής τονίζει ότι αν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση δεν αρχίσουν να αίρονται μετά από την διαπραγμάτευση που θα γίνει στην Ουκρανία, ο ρόλος της Κίνας θα αποκτήσει τεράστια σημασία μιας και θα κληθεί να αποφασίσει αν θα στηρίξει περισσότερο την Ρωσία, τόσο σε οικονομικό επίπεδο αλλά ίσως και σε πολεμικό υλικό 

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία - Όλες οι εξελίξεις από τη 22η μέρα ρωσικής εισβολής

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορήθηκαν για την επίθεση σε θέατρο της Μαριούπολης που είχε 

μετατραπεί σε καταφύγιο για εκατοντάδες αμάχους στο πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας. 

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα. 

   Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: