Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Πόσο θα αντέξει το “όχι” του κ. Μπάιντεν για αποστολή χερσαίων δυνάμεων και αεροπλάνων στην Ουκρανία;

O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν δεν απάντησε θετικά στο αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας για να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του. Ήταν αναμενόμενο με βάση το γεγονός ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους φοβούνται πραγματικά ένα γενικευμένο πόλεμο.

Λέμε τα ίδια και τα ίδια, αλλά το ψυχογράφημα του Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν επιτρέπει κανένα λάθος: Θα οδηγήσει τα πράγματα σε γενικευμένη πολεμική σύρραξη με ασύλληπτες συνέπειες.

Όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε στο άλλο αίτημα του κ. Ζελένσκι, για αποστολή ισχυρού πολεμικού υλικού. Ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα στείλει drones στην Ουκρανία, και άλλο βαρύ στρατιωτικό υλικό. Θα χαρίσει αναβαθμισμένα αντιαεροπορικά και αντιαρματικά. Αποστέλλει συνολικά πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά τις τελευταίες μέρες έστειλε βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου. Και θα έλεγα ότι η περισσότερη βοήθεια πετιέται στον …γάμο του Καραγκιόζη!

Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι η στρατιωτική βοήθεια περιλαμβάνει 800 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να διασφαλίσουμε, όπως σημείωσε, ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορέσουν να συνεχίσουν να σταματούν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που επιτίθενται στον λαό της Ουκρανίας.



Είναι κινήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως κλιμάκωση, αλλά -την ίδια στιγμή- δεν είναι μία δικαιολογία για την έναρξη του τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες επικρατεί αυτή η θέση, που δεν αποδέχονται κάποια μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου: ότι εάν οι Δυτικοί στείλουν χερσαίες δυνάμεις και πολεμικά αεροπλάνα στην Ουκρανία θα ξεκινήσει ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Υπάρχουν και άλλοι φυσικά που δεν συμφωνούν, αλλά η αλήθεια είναι αυτή: χωρίς βοήθεια από τους δυτικούς, η Ουκρανία δεν έχει τις δυνατότητες να αντιστέκεται επ’ άπειρον. Αντέχει, χωρίς αμφιβολία. Αλλά οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Οι δυνάμεις του Πούτιν κτυπούν με μίσος.

Είπε και μία φράση ο κ. Μπάιντεν που προβλημάτισε, με δεδομένη την απόφαση του να μην αναμειχθεί σε αυτόν τον πόλεμο με στρατιωτικές δυνάμεις. «Θα δώσουμε», τόνισε, «στην Ουκρανία τα όπλα για να αμυνθεί τις επόμενες ημέρες».

Όπως λέμε πάντα, δεν έχουμε καν ένδειξη ότι θα αλλάξει τις αποφάσεις του. Αλλά τίθεται ένα ερώτημα: Τι θα πράξουν οι Δυτικοί αν ο Πούτιν δώσει εντολή να καταστραφεί αυτό το πολεμικό υλικό που στέλνουν η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ, αρκετό από το οποίο είναι ήδη μέσα στην Ουκρανία;

Τελικά, πόσο θα αντέξει το “όχι” του κ. Μπάιντεν για αποστολή χερσαίων δυνάμεων και αεροπλάνων στην Ουκρανία;

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, κατηγόρησε με σφοδρότητα τον κ. Πούτιν ότι στόχευσε ουκρανικά νοσοκομεία, μαιευτήρια και πολυκατοικίες, όπου μένουν άνθρωποι. Αλλά όταν ρωτήθηκε στο Λευκό Οίκο, αν είναι διατεθειμένος να τον χαρακτηρίσει εγκληματία πολέμου, δεν απάντησε.

Στη συνέχεια, σε άλλη εκδήλωση, χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο «εγκληματία πολέμου»… Πρόκειται για μία άγρια κατηγορία, που πρώτη φορά την εκτοξεύει ο κ. Μπάιντεν.

Αναφορικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έδειξε ασέβεια στους Αμερικανούς νομοθέτες, εμφανιζόμενος ενώπιον του με το γνωστό φανελλάκι…

Είχε την Τρίτη τη δυνατότητα να απευθυνθεί στο αμερικανικό έθνος.
Διάβασε μία ομιλία με πάθος, που είχε στόχο να επηρεάσει τις θέσεις των Αμερικανών νομοθετών. Ο κ. Ζελένσκι παρουσιάστηκε ενώπιον των μελών του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών αποφασισμένος να κερδίσει και την ουσία, όχι μόνο τις εντυπώσεις.

Η ομιλία του είχε αναφορές στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου από τους τρομοκράτες της αλ Κάιντα, αλλά και το κτύπημα στη βάση του Περλ Χάρμπορ από τους Ιάπωνες, το 1941, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει και την αμερικανική κοινή γνώμη.

Ελπίζει ότι το Κογκρέσο και οι Αμερικανοί πολίτες θα ασκήσουν πιέσεις στον Πρόεδρο Μπάιντεν για να αλλάξει αποφάσεις που έχει λάβει. Όπως είναι η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αλλά και η αποστολή πολεμικών αεροπλάνων.

Ήδη, όπως αναφέρουν νομοθέτες, έφτασαν στην Ουκρανία ρωσικά συστήματα S-300. Και έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι το σύστημα αυτό το έχουν η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η Σλοβακία είναι αυτή που έκανε την πρώτη κίνηση. Οι Αμερικανοί θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους οι Έλληνες και οι Βούλγαροι. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν τα αμερικανικά μηνύματα έφτασαν στην Αθήνα και στη Μόσχα.

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου