Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Η Μάχη του Γρανικού

Η πρώτη μεγάλη νίκη του Μεγάλου Αλέξανδρου κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας, που εδραίωσε τη φήμη του ως μέγα στρατηλάτη. Έλαβε χώρα στις 22 Μαΐου του 334 π.Χ. στον ποταμό Γρανικό (σημερινό Μπιγκάτσαϊ), που βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της Μικράς Ασίας, κοντά στην Τροία.
Οι πέρσες σατράπες Μιθριδάτης και Σπιθριδάτης κατείχαν τη μία όχθη του Γρανικού ποταμού, έχοντας υπό τας διαταγάς τους 12.000 πεζούς, 15.000 ιππείς και 5.000 έλληνες μισθοφόρους υπό τον Μέμνωνα τον Ρόδιο. Στην αντίπερα όχθη, ο Αλέξανδρος παρέταξε 30.000 πεζούς και 5000 ιππείς.

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα 1771 – 1825

Μαζί με την Μαντώ Μαυρογένους, οι δύο κορυφαίες γυναικείες μορφές της Επανάστασης του '21.
Κόρη του υδραίου πλοιάρχου Σταυριανού Πινότση και της επίσης υδραίας Σκεύως Κοκκίνη, που καταγόταν από εφοπλιστική οικογένεια, γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1771 στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, όπου ο πατέρας της εκρατείτο για συμμετοχή στα Ορλοφικά. Στα 17 της παντρεύτηκε τον σπετσιώτη πλοίαρχο Δημήτριο Γιάννουζα, από τον οποίο ονομάζετο και Δημητράκαινα. Το 1797ο σύζυγός της σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αλγερινούς πειρατές και η Λασκαρίνα σε ηλικία 26 ετών μένει χήρα με τρία παιδιά, τον Ιωάννη, τον Γεώργιο και την Μαρία.

Σκυλλίας: Ο πρώτος δύτης της αρχαιότητας

Ο ιστορικός Ηρόδοτος από την Αλικαρνασσό, ο οποίος ονομάστηκε και Πατέρας της Ιστορίας, αναφέρει ότι το 480 π.Χ ο ονομαστός δύτης και κολυμβητής Σκυλλίας από την πόλη Σκιώνη, αποικία των Ευβοέων στην Παλλήνη της Χαλκιδικής, σημερινή χερσόνησος της Κασσάνδρας όπου βρίσκεται και το σημερινό χωριό Νέα Σκιώνη, συνελήφθη από τους Πέρσες που γνώριζαν τις σπουδαίες επιδόσεις και ικανότητες του με σκοπό να τον χρησιμοποιήσουν εναντίον του Ελληνικού Στόλου.

Αν η Πελοπόννησος

                                                               Η ζυγαριά του Δίκαιου
Του Ν. Λυγερού

Η ζυγαριά του Δίκαιου
είναι πάντα
ο Σταυρός
κι όταν έχει
να κάνει
τον κριτή

Exxon Mobil και Ελληνικά Πετρέλαια

Του Ν. Λυγερού

Η νέα συμμαχία που διαμορφώνεται μεταξύ της Exxon Mobil και των Ελληνικών Πετρελαίων στην ελληνική ΑΟΖ, έχει τεράστια σημασία για το μέλλον αφού θα παίξει ένα κυρίαρχο ρόλο και στο Ιόνιο λόγω των θαλάσσιων οικοπέδων 1, 2 και 10 και Νότια της Κρήτης λόγω του νέου γύρου αδειοδότησης ο οποίος θα επικεντρωθεί στα θαλάσσια οικόπεδα 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, και 20. Έχει ενδιαφέρον επίσης για λόγους στρατηγικής σε πολιτικό επίπεδο διότι πρόκειται για ένα συμβόλαιο μεταξύ μιας καπιταλιστικής κοινοπραξίας με μια κομμουνιστική κυβέρνηση ενώ αρχικά φαινόταν αδιανόητο,

Επιστολή Μέρκελ σε Βουλγαρία: Η φύλαξη των βουλγαρικών συνόρων είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης

Μάιος 22, 2017. 20:08
«Η αποτελεσματική προστασία των βουλγαρικών συνόρων, που είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι προς το συμφέρον της Ένωσης και όλων των κρατών μελών. Για αυτό εκτιμώ τις προσπάθειες που καταβάλλονται στη Βουλγαρία προς την κατεύθυνση αυτή».
Αυτό ανέφερε η Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας,  σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.

Συναγερμός: Ο Ερντογάν ακύρωσε ξαφνικά όλες(!) τις συναντήσεις με ξένους ηγέτες – Eμπλοκή σε Συρία ή Αιγαίο; Επεισόδιο σε εξέλιξη με ΗΠΑ – Το τελευταίο βίντεο πριν την…εξαφάνιση του

Συναγερμός έχει σημάνει σε Τουρκία αλλά και σε ευρωπαϊκές και μη πρωτεύουσες καθως ο Τούρκος Πρόεδρος ακύρωσε αιφνιδιαστικά όλα τα ραντεβού του με ξένους ηγέτες και τον Προκόπη Παυλόπουλο, δεν πήγε στο επίσημο γεύμα στο Ντολμά Μπαχτσέ όπως είχε προγραμματισθεί ενώ δεν δόθηκε καμία εξήγηση.
Μυστήριο καλύπτει την αιφνιδιαστική ακύρωση όλων των προγραμματισμένων ραντεβού του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν τόσο με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και με το Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον Πρόεδρο της Μολδαβίας Ιγκόρ Ντόντον και άλλους ξένους ηγέτες.

Η Le Monde εξηγεί τη «στροφή» του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή -Το αντίθετο του Ομπάμα - ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (Εικόνες)

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε για το πρώτο ταξίδι του εκτός ΗΠΑ την Μέση Ανατολή. Τίποτα δεν ισχύει πλέον στην περιοχή από όσα ξέραμε στην εποχή Ομπάμα, αναλύει η Le Monde, σε ένα εξαιρετικό άρθρο.
Γράφει ενδεικτικά:
«Στον στρατηγικό πόλεμο που παίζεται στην Μέση Ανατολή -στη Συρία, στην Υεμένη, στο Ιράκ, ακόμη και στον Λίβανο- η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε στρατόπεδο: οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό των σουνιτών Αράβων συμμάχων τους, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό.

Eurogroup – Ψυχρολουσία από Σόιμπλε: Καμία απόφαση για το ελληνικό χρέος πριν το 2018

Επίδειξη δύναμης από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που τινάζει στον αέρα το εσωτερικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα περί ελάφρυνσης χρέους.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει ξεκάθαρα πώς πριν από τις Γερμανικές εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ρύθμιση χρέους, παρά τις δηλώσεις… συμπάθειας προς την ελληνική πλευρά από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται ακριβώς στην ίδια θέση που βρέθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αφού υπέγραψε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, στο τέλος τον εξέθεσαν και δεν τήρησαν καμία από τις δεσμεύσεις τους.