Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Η Απελευθέρωση των Σερρών

Εισαγωγή
Η πόλη των Σερρών και οι γύρω περιοχές βρίσκονταν υπό τον οθωμανικό ζυγό ήδη από το 1383, εβδομήντα χρόνια πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Υπήρξε από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς και μία από τις τελευταίες που ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό, στις 29 Ιουνίου 1913.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι Σέρρες αναδείχθηκαν σε σπουδαίο εμπορικό και πνευματικό κέντρο με διεθνή ακτινοβολία. Η ονομασία «Αθήνα της Ανατολικής Μακεδονίας», που της είχε αποδοθεί, δεν απείχε και πολύ από την πραγματικότητα.

Κατεχόμενα: Έφεραν 4.000 Τούρκους στρατιώτες σε έξι μέρες

Αλέκος Μιχαηλίδης
Από το philenews   
 
Σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας τίθεται στα κατεχόμενα τις τελευταίες μέρες, καθώς η έλευση Τούρκων στρατιωτών για να στελεχώσουν τον κατοχικό στρατό, προκαλεί αντιδράσεις και ανησυχίες. Ελέω της επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων, η ανησυχία διαχέεται και στις ελεύθερες περιοχές, τόσο ως προς το θέμα της υγείας και της αντιμετώπισης της πανδημίας, όσο και ως προς το θέμα της ασφάλειας.
 
Όπως μεταδίδεται στα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ και στην εφημερίδα Haberci, το θέμα έφερε στο φως ο «βουλευτής» και εκ των στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ερκούτ Σαχαλί (Erkut Sahali) με επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουνίου.

Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ: Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος της - Την Τρίτη 30 Ιουνίου κλείνουν 6 μήνες από την πρώτη αναφορά για το νέο κορονοϊό

Η πανδημία της Covid-19 όχι μόνο απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της αλλά και «επιταχύνεται», προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας όλον τον κόσμο να δράσει, χωρίς να περιμένει το εμβόλιο.

«Αύριο συμπληρώνονται έξι μήνες αφότου ο ΠΟΥ έλαβε τις πρώτες αναφορές σχετικά με τα κρούσματα πνευμονίας άγνωστης προέλευσης στην Κίνα», είπε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Θέλουμε όλοι μας να τελειώσει αυτό. Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Όμως η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι (η πανδημία) ακόμη απέχει πολύ από το τέλος της. Μολονότι πολλές χώρες έχουν κάνει κάποια πρόοδο, η πανδημία στην πραγματικότητα επιταχύνεται», πρόσθεσε, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Υφαρπαγή περιουσιών των Ελλήνων της Χιμάρας – Δυσφορία για την στάση ευρωβουλευτών της ΝΔ

Τεράστια ερωτηματικά προκαλεί η στάση Ελλήνων ευρωβουλευτών που δεν ψήφισαν υπέρ τροπολογίας που προβλέπει τις προϋποθέσεις ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θωρακίζει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, μεταξύ άλλων και στο περιουσιακό ζήτημα.


Διαφθορά, αδιαφάνεια και τεράστια κενά στον εκλογικό νομό, που αφορά στη διαδικασία εγγραφής των περιουσιών των πολιτών στο κτηματολόγιο της Αλβανίας, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της υπηρεσίας να μπορεί να ερμηνεύει την κάθε περίπτωση κατά το δοκούν, καταγγέλλουν εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα. Παράλληλα, προεξοφλούν σειρά δικαστικών αγώνων, αφού η υφαρπαγή περιουσίων – κυρίως παραλιακών φιλέτων – που ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς, θα φανεί ξεκάθαρα, μόλις ετοιμαστούν και δοθούν στη δημοσιότητα οι χάρτες.

Φρεγάτες Belh@rra …Πόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην υπογραφή της συμφωνίας με τη Naval Group;

Αίσθηση, όπως ήταν φυσικό, προκαλεί το δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα ΝΕΑ” και συγκεκριμένα ρεπορτάζ που αφορά στην επαφή στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δυο χώρες φέρονται να έχουν αποφασίσει να αποτυπώσουν τη διμερή στρατηγική συνεργασία σε κείμενο, στο οποίο θα περιέχονται οι άξονες της συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας. Επίκεντρο της συνεργασίας είναι η περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου, όπου τα συμφέροντα των δυο χωρών, διαπιστώνεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά, έως ταυτίζονται.

Απειλούν Γαλλία & Ελλάδα οι Τούρκοι: "Αν πολεμικά πλοία μας πλησιάσουν στη Μεσόγειο θα απαντήσουμε"

Τούρκος ειδικός μιλώντας σαφώς εκ μέρους του τουρκικού καθεστώτος ανέφερε ότι, “η Τουρκία έχει το δικαίωμα να παρέμβει για την προστασία ενός εμπορικού πλοίου της στη Μεσόγειο, το οποίο θα δέχονταν επίθεση”, όπως ονομάζει η τουρκική πλευρά, την καθόλα νομιμότατη έρευνα για τον έλεγχο μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών καθώς και ισλαμιστών τρομοκρατών στη Λιβύη.

“Λόγω της κρίσης της Λιβύης και των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, υπάρχουν πολιτικές και παρεμβάσεις, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται καθημερινά στην περιοχή.