Κυριακή 17 Μαΐου 2020

17 Μαΐου 1914: Αναγνωρίστηκε η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας

Διαπραγματεύσεις στην Κέρκυρα που κατέληξαν στην υπογραφή του «Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας», στο μέσο ο Πρόεδρος της Βορείου Ηπείρου Γ. Χ. Ζωγράφος

Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας υπογράφτηκε στις 17 (4) Μαΐου 1914, μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης, που επικεφαλής της ήταν ο πρίγκιπας Βιντ και του προέδρου της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου» Γεωργίου Χρηστάκη-Ζωγράφου. Με την υπογραφή του, τερματίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ αλβανικής χωροφυλακής-ατάκτων και Βορειοηπειρωτών (Ιερών Λόχων) και αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου μαζί με μια σειρά δικαιωμάτων για τον τοπικό πληθυσμό.

Πρωτόκολλο της Κέρκυρας: 106 χρόνια από την υπογραφή του

Συμπληρώθηκαν 106 χρόνια από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας και ακόμη το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα εκκρεμεί, όταν τα άλλα δύο ζητήματα είχαν αίσιο τέλος. Το Αυστριακό λύθηκε το 1955 με την ουδετερότητα της και το Γερμανικό το 1991 με την ένωση των δύο Γερμανιών.
Το Πρωτόκολλο υπογράφηκε στην Κέρκυρα στις 17 Μαΐου 1914, ανάμεσα στην  Αλβανική κυβέρνηση, την οποία εκπροσωπούσε ο πρίγκιπας Wied (Vidi I) και του Γεωργίου Χρηστάκης – Ζωγράφος, προέδρου της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου». Με την συνυπογραφή αυτή, τερματίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στην Αλβανική χωροφυλακή και τους Ιερούς Λόχους της Β/Η και παραχωρήθηκε αριθμός δικαιωμάτων και προνομίων στον Ελληνικό τοπικό πληθυσμό της Βορείου Ηπείρου.

Ιστορική Συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας για απόκτηση αμυντικής βιομηχανίας

Την Παρασκευή το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του Development Finance Corporation (DFC), τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τις Ενεργειακές Πηγές, κ. Francis Fannon και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt, όπως αναφέρει το enikos.gr.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Όπως έγινε γνωστό, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα, η μεταπώληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ΟΝΕΧ και τα σχέδια για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Οχυρώνεται ο Εβρος: Φράχτης με λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα και 400 νέοι συνοριοφύλακες

Η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται για ενδεχόμενο νέο κύμα επιθετικότητας, καθώς ομάδες μεταναστών κρατούνται σε αποθήκες κοντά στη μεθόριο
Μέσα από αντίσκηνα που έχουν στήσει κοντά στην τουρκική όχθη του Εβρου, άνδρες της Στρατοχωροφυλακής (Jandarma) παρακολουθούν τον οργασμό εργασιών θωράκισης των συνόρων στην ελληνική πλευρά, η οποία προετοιμάζεται μεθοδικά για το ενδεχόμενο μιας νέας απόπειρας μαζικής προώθησης προσφύγων - μεταναστών από τη γείτονα, ενάμιση μήνα μετά τη «μάχη του Εβρου».

Ρεζίλι το Spiegel και το Bellingcat που χρέωσαν στην Ελλάδα “νεκρό μετανάστη” στον φράχτη του Έβρου

Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel στις 8 Μαΐου σχετικά με έρευνα που υποτίθεται πως αποτύπωνε τον θάνατο του Πακιστανού μετανάστη Muhammad Gulzar από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας στις 4 Μαρτίου, προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για fake news. Το δημοσίευμα στηρίχθηκε στην “έρευνα” ενός αποστράτου Βρετανού αξιωματικού, του Νικ Γουότερς, για λογαριασμό του ιστοχώρου “Bellingcat”.