Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Στο φως αποκαλυπτικά αρχεία από την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β


Ένας συνταξιούχος καθηγητής Κλασικών Σπουδών από το Τέξας δώρισε μια συλλογή εργασιών στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι που περιγράφει λεπτομερώς την αποκρυπτογράφηση μιας αρχαίας ελληνικής γλώσσας που μπέρδεψε γενιές μελετητών.

Καμπάνια μαχαιριά για την ενδοοικογενειακή βία κατά των αντρών


Το Υπουργείο εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων παρουσίασε πριν λίγες ημέρες μια καμπάνια για την ενδοοικογενειακή βία που φανερώνει περίλαμπρα την έντονη αντι-επιστημονική άποψη της Πολιτείας για το θέμα, όπως και τον έντονο γυvαικοκεvτρισμό της. Η καμπάνια είναι στην ουσία μια φεμινιστική προπαγάνδα που δεν στηρίζεται σε κανένα πραγματικό επιστημονικό στοιχείο, και προωθεί φεμινιστική θεωρία σε 30 μόλις δευτερόλεπτα.

Οι γυναίκες που φροντίζουν κούκλες-ανατριχιαστικά ομοιώματα νεογέννητων μωρών: «Δεν τα έχουμε χαμένα»

Η μητροτητα, μας λενε οι ιδιες, τις καταπιεζει. Στη συνεχεια "υιοθετουν" απο γατες εως και ψευτικα βρεφη για να καλυψουν το συναισθηματικο κενο και τα μητρικα τους ενστικτα.

Ναι, τα εχετε χαμενα

Ποιoς μετατρέπει τον νέο-οθωμανισμό σε … «κανονικότητα»;


του Κώστα Μαυρίδη*

Η διαχρονική συμπεριφορά της Τουρκίας (Κύπρος 1974, Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Κουρδικό) καταδεικνύει ότι επιτίθεται στρατιωτικά όταν απέναντί της έχει ένα εντελώς αδύνατο θύμα επειδή τυχόν στρατιωτική της αποτυχία, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις για την επιβίωση του τουρκικού  καθεστώτος εξουσίας και για τη συνοχή της χώρας την επόμενη μέρα. 

Ελληνοτουρκικά: Με μικρό καλάθι στην τριμερή για το Κυπριακό


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Μεθαύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη το ανεπίσημο δείπνο των 3 (του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, του Τουρκοκύπριου κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Πορτογάλου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες), όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη.

Τ/κ ΜΜΕ: Ο ΓΓ ΟΗΕ πιθανόν να παρουσιάσει την έκθεση Ολγκίν στους ηγέτες

Τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται εκτενώς στην επικείμενη συνάντηση, στο πλαίσιο δείπνου, του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.

Τατάρ: Τις θέσεις του και το αίτημα για τα 3 Α θα μεταφέρει στο δείπνο


Είναι ένα άτυπο δείπνο χωρίς ατζέντα που θα γίνει στον 38ο όροφο του κτιρίου των ΗΕ στο οποίο θα μεταφέρει για άλλη μια φορά τη θέση του που είναι η ίδια από την αρχή και πως η νέα του πολιτική, την οποία ακολουθεί σταθερά τα τελευταία 4 χρόνια, διατηρείται ίδια, με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αναχωρώντας το πρωί από τα κατεχόμενα, μέσω Τουρκίας, για τη Νέα Υόρκη. 

Γενί Σαφάκ για την ενεργειακή σύμπραξη Λευκωσίας-Τελ Αβίβ: Το Ισραήλ δίνει «αέρα» στην Κύπρο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η νέα συμφωνία προκαλεί έντονο εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά

Το ΒΙΝΤΕΟ του DP και της 11Aviation: DV-DAY από την Ramstein Flag 2024


Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Άσκησης «Ramstein Flag 2024». Οι συνεργάτες και φίλοι της πολύπειρης 11Aviation, Ηλίας Κεφαλάς και Δημήτρης Δημητρακόπουλος ήταν εκεί και μας προσφέρουν ένα εντυπωσιακό βίντεο από τις δραστηριότητες της άσκησης που οργανώθηκε υποδειγματικά από την Πολεμική Αεροπορία.

Σε τραγική κατάσταση τα Bradley που προτάθηκαν για τον Στρατό Ξηράς-Κόστος 8 εκατομμυρίων ανά μονάδα δια στόματος ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια

Γιάννης Νικήτας

Τη τραγική κατάσταση των αμερικανικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) M2A2 Bradley που προσφέρθηκαν για τον Στρατό Ξηράς απεκάλυψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας. Ειδικότερα, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας σημείωσε πως το κόστος εργασιών ανακατασκευής ανέρχονταν σε 8 εκατομμύρια ευρώ ανά όχημα.  

ΤΑΜΣ “Υδάσπης 24” σε μια Επιθετική Επιστροφή & Βίαιη Διάβαση Ποταμού (ΒΙΝΤΕΟ)


Να περιορίσει τη δημοσιότητα σε τοπικό επίπεδο επιχείρησε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) μίας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εκπαιδευτικής δραστηριότητας που έλαβε χώρα από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2024 στην ευρύτερη περιοχή του Πολυκάστρου, αποφεύγοντας, σε αντίθεση με την πάγια πρακτική, να εκδώσει ανακοίνωση Τύπου.

Φρεγάτες: Άνοιξαν το SEA FIRE των ελληνικών φρεγατών σε τεστ στη Γαλλία και τα είδαν… όλα

Τι αποφάσισαν οι Γάλλοι.

Διονύσης Αντωνέλλος

Μ. Λοτζ (πρέσβης Μ. Βρετανίας): Στρατηγικής σημασίας ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή


Στρατηγικής σημασίας χαρακτηρίζει τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, εν μέσω δύο πολέμων, ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του 8ου Ελληνοβρετανικού Συμποσίου, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.

Το μεταναστευτικό θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ


«Συγκρουσιακό» αναμένεται το κλίμα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Η Γερμανία επιμένει να ζητά την επανενεργοποίηση των κανόνων του Δουβλίνου, ώστε η Ιταλία και η Ελλάδα, ως χώρες πρώτης υποδοχής, να παίρνουν πίσω μετανάστες που έχουν μετακινηθεί σε άλλα κράτη-μέλη.

Μουσουλμάνοι έκαναν συγκέντρωση στο Αμβούργο και ζήτησαν χαλιφάτο

Η διαδήλωση οργανώθηκε από τη Muslim Interaktiv.

Διονύσης Αντωνέλλος

Δυτικά Βαλκάνια: Δύο νέες συμφωνίες υπέγραψαν οι ηγέτες έξι χωρών


Δύο νέες συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο.

Το "ευχαριστώ" του Ερντογάν στον Γιάνη Βαρουφάκη (video)


«Από καρδιάς» ευχαρίστησε τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Τούρκος Πρόεδρο για τη στάση του απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Ελλάδα – Τουρκία: Τα 5 «αγκάθια» του διαλόγου με την Άγκυρα


Τα καυτά σημεία της ατζέντας των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Γεραπετρίτη και Φιντάν. Η Ελλάδα δέχεται να συζητηθεί μόνο η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ενώ η Τουρκία επιδιώκει να βάλει στο τραπέζι αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και γκρίζες ζώνες. 

Τα σενάρια, η συζήτηση για τα 6 ναυτικά μίλια και ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας


Αλεξία Τασούλη

«Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι ψάχνουμε έναν νέο μειοδότη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στα εθνικά θέματα

Αλλάζει “γραμμή” η Αθήνα έναντι της επιθετικής Τουρκίας; Το Μαξίμου στέλνει μήνυμα στον Ερντογάν μέσω της Καθημερινής: «Έξι μίλια; Ούτε κατά διάνοια»…


FILE PHOTO: Islamist President Recep Tayyip Erdoğan and Prime Minister Kyriakos Mitsotakis of Greece held a joint press conference following their talks in Athens. Photo via Turkish Presidency

Αρμόδια ανώτατη κυβερνητική πηγή, με δήλωση στην κυριακάτικη Καθημερινή, εξήγησε το πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορούσε να εκκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Νέο μπρα ντε φερ για τα ελληνοτουρκικά: Οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας


Γιάννης Πιτταράς

Το ραντεβού Γεραπετρίτη - Φιντάν και η διάψευση των σεναρίων για λύση - πακέτο στο Αιγαίο με χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Προσπάθεια επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.

Ελληνοτουρκικά: Νέα ένταση με φόντο τους διορισμένους μουφτήδες στη Θράκη


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Νέα διπλωματική «τριβή» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Μα πόσο πανέξυπνος είναι ο Ερντογάν; Για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης απαιτεί συνομιλίες για λύση-πακέτο στο Αιγαίο και ανταλλάγματα στη Θράκη

Islamist President Erdogan in Serbia. Photo via Presidency of the Republic of Türkiye, @trpresidency

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Πρώτο Θέμα

Μήνυμα μέσω της εφημερίδας Hurriyet στέλνει η Άγκυρα ενόψει της έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, οι οποίοι πρόκειται να αγγίξουν το μείζον θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας.

Ο διπλός εφιάλτης των Rafale και F-35 φέρνει την Τουρκία όλο και πιο κοντά στα Eurofighter

* Του Κώστα Σαρικά

Είναι πραγματικό το ενδιαφέρον της Τουρκίας να σπάσει το μονοπώλιο των ΗΠΑ στο οπλοστάσιο της πολεμικής της αεροπορίας και να προχωρήσει στην απόκτηση των ευρωπαϊκών μαχητικών Typhoon Eurofighter ή αποτελεί το τελευταίο «χαρτί» της Άγκυρας στην προσπάθεια της να επανέλθει στο πρόγραμμα των F-35;

Η Τουρκία πρώτη φορά στην ιστορία της μπορεί να μην λάβει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη


Η τουρκική εφημερίδα Milliyet ανέφερε ότι η Γερμανία εξέφρασε την αρχική έγκριση για την πώληση 40 μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία και εάν το θέμα προχωρήσει, αυτή η συμφωνία θα σημαίνει τη χρήση μη αμερικανικών μαχητικών από την Άγκυρα στην αεροπορία της για πρώτη φορά.

Γενί Σαφάκ: Η νέα ρότα της Τουρκίας μετά τη Σομαλία είναι η Λιβύη


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Το ενδιαφέρον της Άγκυρας επικεντρώνεται στη λεγόμενη «ημισέληνο πετρελαίου», μια περιοχή με μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων

Αντίστροφη μέτρηση για τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν - Στο «στόχαστρο» και ο βόρειος Λίβανος


Israeli soldiers carry the flagged-covered coffin of Sgt. Amitai Alon, killed by a Hezbollah drone attack, during his funeral near Ramot Naftali, Israel, Monday, Oct. 14, 2024. (AP Photo/Leo Correa)

Ανησυχητική κλιμάκωση στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, για μια ακόμη φορά.

Ισραηλινός υπ. Ενέργειας: Αν ο ΟΗΕ δεν μπορεί να βοηθήσει, να μην παρεμβαίνει


Μια περιττή δύναμη που απέτυχε να προστατεύσει τους Ισραηλινούς πολίτες από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Έλι Κοέν, την προσωρινή Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο, την UNIFIL, και την κάλεσε να αποσυρθεί καθώς εντείνονται οι μάχες.

Μύθοι και αλήθειες για τα πυρηνικά του Ιράν


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Στις 19 Απριλίου 2024 το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγμα βαθιά μέσα στο ιρανικό έδαφος, κοντά στην πόλη Ισφαχάν. Η επίθεση ήταν προφανώς αντίποινα για την ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους στο Ισραήλ λίγες μέρες νωρίτερα.

Στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ σκότωσε το Ισραήλ


Νεκρός ο Μοχάμεντ Καμέλ Ναΐμ, επικεφαλής της συστοιχίας αντιαρματικών πυραύλων της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Βίντεο από το χτύπημα.

Πώς ένα drone της Χεζμπολάχ κατάφερε πιο ισχυρό πλήγμα στο Ισραήλ από 200 βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν


Τα drones είναι φθηνά, εύκολα στη χρήση και άκρως φονικά. Τι δεν υπολόγισε το Ισραήλ

Οι νέες ωρολογιακές βόμβες στα σύγχρονα αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιήσει το Ισραήλ!


«Στις 8 Νοεμβρίου 2014, πρώην μέλη της Ισραηλινής Μονάδας Πληροφοριών 8200 ανακοίνωσαν ότι είχαν παραβιάσει εξ αποστάσεως ένα αυτοκίνητο που περιείχε μια ηλεκτρονική συσκευή με σημαντική ευπάθεια ασφαλείας», γράφει σε άρθρο της η ειδικός  Γκάντα Μοχάμεντ Αμέρ,  Διευθύνουσα Σύμβουλος της Middle East Information Technology Company, Fellow and Lecturer – Military Academy for Postgraduate and Strategic Studies με έδρα το Κάιρο.

Λίβανος: Η ενίσχυση γοήτρου της Χεζμπολάχ αυξάνει την ένταση


Η Χεζμπολάχ σημείωσε χθες το πιο εντυπωσιακό της κτύπημα από την έναρξη του πολέμου, αιφνιδιάζοντας τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος μετρά τέσσερεις νεκρούς νεοσύλλεκτους καταδρομείς του επίλεκτου σώματος Γκολάνι και 67 τραυματίες, εκ των οποίων οι 58 νοσηλεύονται ακόμη. 

«Θα πάρουμε το μάθημά μας»: Ο Γκάλαντ επισκέφθηκε τη βάση που χτυπήθηκε από drone της Χεζμπολάχ


«Αυτό είναι ένα δύσκολο περιστατικό με οδυνηρά αποτελέσματα», δήλωσε στους αξιωματικούς της ταξιαρχίας Γκολανί

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Βαθαίνει η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ - Γιατί το THAAD προκαλεί ανησυχία

Παρουσίαση του συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense (THAAD)  AP Photo/Alex Brandon

Την ώρα που η κρίση στην Μέση Ανατολή διευρύνεται, η εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή φαίνεται να βαθαίνει. Ιδιαίτερα μετά την επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ, το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει ένα από τα επτά αντιπυραυλικά του συστήματα.

Ανάλυση Sky News Μια επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν μπορεί να οδηγήσει σε νίκη Τραμπ


Μια ισραηλινή επίθεση στις πετρελαϊκές βάσεις του Ιράν θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο  και μπορεί να βοηθήσει τις πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές, αναφέρει σε ανάλυσή του το Sky News.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με υψηλόβαθμο στέλεχος των Χούθι στο Ομάν


Ο ΥΠΕΞ του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, συνάντησε σήμερα στο Μουσκάτ υψηλόβαθμο στέλεχος των υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Ιράν παγώνει τις διπλωματικές επαφές μέσω τρίτων με τις ΗΠΑ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi (AP Photo/Frank Franklin II)

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί ανακοίνωσε τη Δευτέρα (14/10) ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προς το παρόν ανασταλεί λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή.

Διπλή ψηφοφορία στη Μολδαβία για προεδρικές και ένταξη στην ΕΕ


Διπλή ψηφοφορία – προεδρικές εκλογές και ένα δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ  την ερχόμενη Κυριακή στη Μολδαβία

Η Ρωσία θα μπορεί να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, λέει ο Γερμανός αρχικατάσκοπος


Τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία στο ΝΑΤΟ έκρουσε σήμερα στη Γερμανία ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Rafale: «Όχι» από τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας στην μεταφορά των γαλλικών μαχητικών στην Ουκρανία


Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού διαφώνησε με την πιθανότητα να μεταφερθούν μεταχειρισμένα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην Ουκρανία.

Το Κίεβο λέει πως κατέστρεψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος σε βάση των Ουραλίων


Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι κατέστρεψε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος σε βάση της περιφέρειας του Όρενμπουργκ, στα νότια Ουράλια, μακριά από τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Στην Κίνα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας - "Η συνεργασία μας ενισχύει την παγκόσμια σταθερότητα"


Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αντρέι Μπελούσοφ δήλωσε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Κίνα ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου είναι σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας, όπως μεταδίδουν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να ανατινάξει συνοριακούς δρόμους


Η καταστροφή των δρόμων θα ήταν σύμφωνη με την προσπάθεια του Κιμ Γιονγκ Ουν να διακόψει τους δεσμούς με τη Νότια Κορέα

Ταϊβάν: Η Κίνα πρέπει να σεβαστεί την επιλογή του λαού μας


Η Κίνα πρέπει να σεβαστεί την επιλογή του λαού της Ταϊβάν για έναν ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής και ν’ απέχει από στρατιωτικές προκλήσεις, ανακοίνωσε το Προεδρικό Γραφείο της Ταϊβάν, μετά από την κίνηση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων ν’ αρχίσουν ένα νέο γύρο πολεμικών γυμνασίων κοντά στη Ταϊβάν.