Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

ΤΑΜΣ “Υδάσπης 24” σε μια Επιθετική Επιστροφή & Βίαιη Διάβαση Ποταμού (ΒΙΝΤΕΟ)


Να περιορίσει τη δημοσιότητα σε τοπικό επίπεδο επιχείρησε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) μίας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εκπαιδευτικής δραστηριότητας που έλαβε χώρα από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2024 στην ευρύτερη περιοχή του Πολυκάστρου, αποφεύγοντας, σε αντίθεση με την πάγια πρακτική, να εκδώσει ανακοίνωση Τύπου.

Γράφει ο ΟΔΗΓΟΣ ΕΔΑΑΦΟΥΣ

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η αποφυγής ευρύτερης δημοσιότητας σχετίζεται με τα αντικείμενα της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), η οποία εκτελέστηκε από την εδρεύουσα στην Έδεσσα ΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (ΙΙ Μ/Κ ΜΠ) «ΕΛΑΣΣΩΝ» που αποτελεί μέρος των στρατηγικών εφεδρειών της χώρας. Συγκεκριμένα, στην τελική φάση της ΤΑΜΣ, κατά την επιθετική επιστροφή της ΙΙ Μ/Κ ΜΠ εκτελέστηκε οργανωμένη ή βίαια διάβαση υδάτινου κωλύματος (του Αξιού ποταμού).

Εικάζεται ότι επιλέχθηκε να μην αποδοθεί ευρεία δημοσιότητα της ΤΑΜΣ καθώς τα αντικείμενα που εκτελέσθηκαν κατά τη διάρκεια της θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως επιθετικές επιχειρήσεις και κατά συνέπεια να διαταράξουν το ήρεμο κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως όμως μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί από τα αποσπάσματα που παρατίθενται στη συνέχεια και τα οποία προέρχονται από εγχειρίδια εκστρατείας του Ελληνικού Στρατού, ούτε η βίαια διάβαση ποταμού ούτε η αντεπίθεση αποτελούν επιθετικές επιχειρήσεις.

Με δύο σχηματισμούς επιπέδου ταξιαρχίας, τις 33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (33 Μ/Κ ΤΑΞ) «ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΥΔΩΝΙΩΝ» και 34η Μ/Κ ΤΑΞ «ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΧΟΥ ΔΙΑΛΕΤΗ», χωροταξικά αναπτυγμένους σε περιοχές γειτνιάζουσες του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού που διατρέχει κατά μήκος τις βόρειες περιοχές της χώρας από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, αλλά και άλλων γραμμών επικοινωνιών και με την υποστήριξη του εδρεύοντος στην Άσσηρο, Συγκροτήματος Στρατηγικών Μεταφορών (ΣΣΜ), η ΙΙ Μ/Κ ΜΠ μπορεί ταχύτατα να αναπτυχθεί και να επέμβει σε όλο το μήκος των βορείων συνόρων της ηπειρωτικής χώρας, εφόσον παραστεί ανάγκη εμπλοκής βαρέων τεθωρακισμένων – μηχανοκίνητων δυνάμεων.

Ακριβώς, λόγω αυτής της αποστολής η ΙΙ Μ/Κ ΜΠ «ΕΛΑΣΣΩΝ» αποτελεί κατά βάση σχηματισμό που εκπαιδεύεται σε επιθετικές επιχειρήσεις και αντεπιθέσεις.

Επιθετικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με σχετικό εγχειρίδιο εκστρατείας (ΕΕ 100-1) του Ελληνικού Στρατού, «οι επιθετικές επιχειρήσεις αποσκοπούν γενικά στην καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων, δια συνδυασμού ελιγμού, πυρός, κίνησης, κρούσης και προσβολής τους με κάθε διαθέσιμο μέσο, προς επιβολή της θελήσεως του επιτιθεμένου, επ’ αυτής του αντιπάλου και την κατάληψη ή έλεγχο εδάφους, σε όση έκταση επιβάλλεται, για την επίτευξη της καταστροφής του ή τη δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων προς τούτο».

Στο ίδιο εγχειρίδιο επισημαίνεται ότι «η ύπαρξη Μ/Κ και ΤΘ [Τεθωρακισμένων] δυνάμεων, επιθετικών ελικοπτέρων, αεροκίνητων – αερομεταφερομένων δυνάμεων και συγχρόνων όπλων υποστήριξης μεγάλου βεληνεκούς και ακριβείας, δημιουργούν προϋποθέσεις διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων σε μεγάλο εύρος και βάθος, ημέρα και νύχτα. Επίσης, αναφέρονται ως κύριοι τύποι επιθετικών επιχειρήσεων οι εξής:

(1) Προέλαση.
(2) Επίθεση.
(3) Εκμετάλλευση.
(4) Καταδίωξη.

Αντεπιθέσεις και Επιθετική Επιστροφή

Η ΙΙ Μ/Κ ΜΠ και οι οργανικοί της σχηματισμοί επιπέδου ταξιαρχίας εκπαιδεύονται επίσης στις αντεπιθέσεις που αποτελούν βασικό και ουσιώδες στοιχείο του αμυντικού αγώνα. Κύρια αποστολή των αντεπιθέσεων είναι η εκμετάλλευση των ευκαιριών για να προσβληθεί και καταστραφεί ο εχθρός, σε αποφασιστικό τόπο και χρόνο. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, είναι δυνατόν η αντεπίθεση να είναι το πρώτο βήμα για την επιθετική επιστροφή των προϊσταμένων των αμυνομένων δυνάμεων σχηματισμών.

Σημειώνεται ότι εγγενές πλεονέκτημα της αμυντικής στάσης είναι ότι αρχικά προσφέρει στον αμυνόμενο το πλεονέκτημα του κέρδους χρόνου, για την κινητοποίηση των δυνάμεων του και την ανάληψη επιθετικών ενεργειών. Επίσης του παρέχει τη δυνατότητα να παραχωρήσει στον εχθρό χώρο, ως αντάλλαγμα έναντι του απαιτούμενου χρόνου για την πλήρη κινητοποίηση της επιθετικής του δύναμης και μόλις αυτό καταστεί δυνατόν, την ανάληψη επιθετικής δράσης, για την ανακατάληψη του παραχωρηθέντος χώρου και ολοκληρωτική καταστροφή του εχθρού. Ας σημειωθεί ότι η οργάνωση και διεξαγωγή επιθετικών επιστροφών δεν διαφέρουν από την επίθεση.

Επίσης, η μεραρχία εκπαιδεύεται στις αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις ποταμίων γραμμών καθώς η βορειοανατολική χώρα διαρρέεται από τρεις μεγάλους ποταμούς (από δυτικά προς ανατολικά Αξιός, Στρυμόνας, Νέστος) που ο ρους τους είναι κάθετος προς τον εγκάρσιο άξονα της.

Είναι αυτονόητο ότι η απέναντι κάποιου ποταμού αμυντική τοποθεσία δημιουργεί στον επιτιθέμενο το πρόβλημα διάβασης του υδάτινου κωλύματος, οποίο απαιτεί, εκτός από την απόλυτη υπεροχή μέσων, μακρά ειδική προπαρασκευή, τακτική και τεχνική. Λόγω λοιπόν της απαιτούμενης μακράς προπαρασκευής για την οργάνωση βίαιης διάβασης του ποταμού, παρέχεται στον αμυνόμενο περισσότερος χρόνος για να οργανώσει την τοποθεσία του και για να προετοιμάσει την άμυνα του. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, ο επιτιθέμενος επιδιώκει να ενεργήσει ταχέως όσες φορές είναι δυνατόν, να δημιουργήσει στην αντίπερα όχθη προγεφύρωμα πριν ο εχθρός προφτάσει και εγκατασταθεί αμυντικά ή έχει εγκατασταθεί πρόχειρα ή η κατάσταση είναι ρευστή.

Αναλόγως της κατάστασης του εχθρού διακρίνονται δύο μορφές διάβασης ποταμού, δηλαδή:
>Ταχεία Διάβαση ή Διάβαση Ευκαιρίας.
>Οργανωμένη ή Βίαιη Διάβαση.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τη Βίαιη Διάβαση Ποταμού (ΒΔΠ), σημειώνεται, ότι η ίδια δεν αποτελεί μορφή επιθετικού αγώνα και είναι αναπότρεπτη όσες φορές μια διάβαση ευκαιρίας είναι τακτικά ή τεχνικά αδύνατη ή έχει αποτύχει και ο εχθρός έχει προφτάσει να οργανώσει την τοποθεσία άμυνας του απέναντι του κωλύματος και είναι έτοιμος να δεχθεί τη μάχη.

Αποτελεί πολύ λεπτή επιχείρηση τόσο στη σχεδίαση όσο στην εκτέλεση, απαιτεί συγκεντρωτικό έλεγχο, σημαντική υπεροχή μέσων, πολλές προπαρασκευές, ειδικό υλικό και αρκετούς συντονισμούς. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να αποδοθεί στις αρχές, αιφνιδιασμός – ταχύτητα -υπεροχή πυρός.

Η ΒΔΠ δημιουργεί τις ακόλουθες επιπρόσθετες ανάγκες και προβλήματα:

>Υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη ειδικών υλικών καθώς και ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού
>Η διοίκηση και ο έλεγχος των μονάδων είναι κατά πολύ δυσκολότερος, λόγω των περιορισμών χώρου, κυκλοφορίας και επικοινωνιών
>Οι δυνατοί τακτικοί τρόποι ενέργειας είναι κατά πολύ εξαρτημένοι από τις δυνατότητες του Μηχανικού.
>Όταν οι δυνάμεις και το υλικό χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με το καταρτισμένο σχέδιο είναι πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη η παρέκκλιση από αυτό.

Η τελική φάση της ΤΑΜΣ

Ευτυχώς η τοπική ειδησεογραφική πύλη ΕΙΔΗΣΕΙΣgr του Κιλκίς, παρείχε ενημέρωση για την ΤΑΜΣ «ΥΔΑΣΠΗΣ 24» κάλυψε συστηματικά την τελική φάση της ΤΑΜΣ και ανάρτησε στο You Tube το ανωτέρω βίντεο.

Είχε προηγηθεί, στις 19 Σεπτεμβρίου, η ανάρτηση στην ειδησεογραφική πύλη, της ανακοίνωσης διεξαγωγής της ΤΑΜΣ «ΥΔΑΣΠΗΣ 24». Σε αυτή αναφέρεται ως χώρος διεξαγωγής, η παρόχθια περιοχή εγγύς του πεδίου βολής Πολυκάστρου και πλησίον της γέφυρας της σιδηροδρομικής γραμμής Πολυκάστρου – Αξιούπολης και στο πεδίο ασκήσεων Ορεοβίτσας. «Στην παραπάνω περιοχή απαγορεύεται κατά το προαναφερόμενο διάστημα η κίνηση – πλεύση και παραμονή προσωπικού, οχημάτων, πλεούμενων και ζώων προς αποφυγή ατυχημάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την πύλη ΕΙΔΗΣΕΙΣgr, την τελική φάση, που διεξήχθη την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024, παρακολούθησαν οι αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», υποστράτηγος Αθανάσιος Κοντός, διοικητής της ΙΙ Μ/Κ ΜΠ, οι διοικητές της 33 Μ/Κ ΤΑΞ, 34 Μ/Κ ΤΑΞ, που είχε την ευθύνη οργάνωσης της ΤΑΜΣ και 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Πεζικού (71 Α/Μ ΤΑΞ ΠΖ) «ΠΟΝΤΟΣ», καθώς και οι τοπικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου