Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Πτήση πάνω από την Ίο και τον μεγαλύτερο πρωτοκυκλαδικό οικισμό. Χρονολογείται στην τρίτη χιλιετία πΧ και είχε διώροφα σπίτια και προηγμένο πολεοδομικό και αποχετευτικό δίκτυο...(Βίντεο)

Σε έναν λόφο που περιβάλλεται από μια εύφορη κοιλάδα, δεσπόζει ο μεγαλύτερος γνωστός πρωτοκυκλαδικός οικισμός. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ίου, σε κοντινή απόσταση με το λιμάνι του νησιού. Καλύπτει το πλάτωμα του λόφου και σε χαμηλότερο επίπεδο υπάρχουν αλλεπάλληλες ξερολιθιές. Χρονολογείται από τα μέσα της πρώιμης εποχής του χαλκού και είναι παλαιότερος κατά μια χιλιετία από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

Στην αρχαιότητα αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Αιγαίου, καθώς από το ύψος του οι κάτοικοι είχαν πανοραμική θέα στους εμπορικούς δρόμους και μπορούσαν να επιβλέπουν τον κάμπο και το λιμάνι. Από τα ευρήματα που ανακαλύφτηκαν, φαίνεται πως ο οικισμός, την περίοδο ακμής του, είχε εμπορικές σχέσεις με τη Μήλο, τη Σαντορίνη αλλά και την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Πλωτά φρούρια που θύμιζαν αναλογικά τα σύγχρονα θωρηκτά και αεροπλανοφόρα πλοία


Η τεσσαρακοντήρης έφερε συνολικό πλήρωμα το οποίο έφθανε τους 6.000 άνδρες, περίπου όσους διαθέτει ένα σύγχρονο αεροπλανοφόρο. Όπως έχει γίνει σχεδόν αποδεκτό στην επιστημονική κοινότητα, o αριθμός των οριζοντίων σειρών σε μία αρχαία πολυήρη δεν μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από τρεις, όπως διαπιστώθηκε από τις πειραματικές απόπειρες των ιταλικών ναυτικών πόλεων της Αναγέννησης (Βενετία, Γένουα, Πίσα κ.α.).

Το ίδιο διαπιστώνεται από τα ρωμαϊκά ανάγλυφα τα οποία ποτέ δεν εικονίζουν πλοία με περισσότερες από τρεις οριζόντιες σειρές κουπιών. Όπως επίσης διαπιστώθηκε στην αναγεννησιακή Ιταλία, ο μέγιστος αριθμός ερετών που μπορούσαν να χειριστούν ένα κουπί ήταν οκτώ. Με βάση όσα αναφέρθηκαν, το μεγαλύτερο πλοίο που θα μπορούσε να κατασκευαστεί ήταν μια «εικοσιτετρήρης», δηλαδή ένα τρίκροτο σκάφος με τον μέγιστο αριθμό ερετών σε κάθε κουπί, δηλαδή οκτώ.

Τον 19ο αι. π.Χ η νέα χρονολόγηση του Μινωϊκού Υπολογιστή Εκλείψεων - ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ

Η έρευνα και η ανακοίνωση έγινε από τον Jan Velsink και δημοσιεύθηκε στο ολλανδικό επιστημονικό περιοδικό BABESCH που ασχολείται με τη μεσογειακή αρχαιολογία και στην οποία υποστηρίζεται ότι η μήτρα του Παλαικάστρου χρονολογείται στην ΜΜΙΙ (1875/50 πΧ) περίοδο.
Υπεύθυνος της ανακάλυψης είναι ο δρ. Μηνάς Τσικριτσής, Ερευνητής Αγαιακών Γραφών, ο οποίος ήταν ο πρώτος που μελέτησε τη λειτουργία του Μινωϊκού Υπολογιστή πριν από έξι χρόνια και την οποία είχε χρονολογήσει στο 1400-1300 πΧ.
Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικοινώνησε με τον κ. Τσικριτσή, ο οποίος, όπως είπε, έχει ενημερωθεί για την έρευνα του Jan Velsink (δημοσίευση στο περιοδικό BABESCH, τόμος 91 του 2016).

ΑΣ ΔΙΔΑΧΤΟΥΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ «ΑΛΩΣΕΙΣ»

Του Nίκου Ελευθερόγλου
Από το dimokratianews

Χθες ήταν μια θλιβερή επέτειος που σημάδεψε τις εξελίξεις για την Ελλάδα και τον δυτικό πολιτισμό. Η Αλωση της Κωνσταντινούπολης σηματοδότησε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής και βύθισε την Ελλάδα στα σκοτάδια για αρκετούς αιώνες.

Τα απόνερα αυτής της εποχής τα πληρώνουμε ακόμη, καθώς η χώρα στερήθηκε τη φυσιολογική εξέλιξή της και έμεινε εγκλωβισμένη σε έναν ιδιότυπο και καταδικασμένο δυϊσμό. Πορεύτηκε και πορεύεται με το ένα πόδι στη Δύση και το άλλο στην Ανατολή, στερούμενη, από τη μια, την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό και, από την άλλη, τη συνέχεια μιας ιστορικής παράδοσης. Οποιες αναλαμπές σε αυτήν την πορεία της ζωής του Ελληνισμού πάντα σκιάζονται από τις γκρίζες ζώνες αυτής της περιόδου.

Οργισμένη απάντηση εφοπλιστών σε Σόιμπλε: Τον ενοχλεί η πρωτιά μας - ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρά την υπόσχεσή της, δεν κατάργησε τα φορολογικά προνόμια των εφοπλιστών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρος Βενιάμης, με σημερινή δήλωσή του κάνει λόγο για αδικαιολόγητη επίθεση του κ. Σόιμπλε κατά της Ελλάδας με αφορμή τον ελληνικό εφοπλισμό που εκπροσωπεί το 50% της Ευρώπης, ενώ προσθέτει ότι ο Γερμανός αξιωματούχος αγνοεί το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τη γερμανική ναυτιλία.

Η «εξομολόγηση» του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Όλιβερ Στόουν «Ήταν σφάλμα του να διαρρεύσει απόρρητες πληροφορίες, ωστόσο δεν είναι προδότης», είπε για τον Σνόουντεν(Βίντεο)

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως πιστεύει ότι ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν υπέπεσε σε σφάλμα όταν διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ωστόσο δεν είναι προδότης.
Οι ρωσικές αρχές χορήγησαν άσυλο στον 33χρονο Σνόουντεν το 2013 αφού εκείνος αποκάλυψε διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Ο δικηγόρος του είπε τον Ιανουάριο ότι ο Σνόουντεν έχει το δικαίωμα να παραμείνει στη Ρωσία έως το 2020 και να υποβάλει επίσημα αίτημα για ρωσική υπηκοότητα τον επόμενο χρόνο.

Ζουράρις: Η διαπραγμάτευση είναι ένα κουρελόχαρτο - Θα ψήφιζα τα μέτρα και με τη ΝΔ(Βίντεο)

Την άποψη πως η Κυβέρνηση έχει και κοινοβουλευτική αλλά και κοινωνική νομιμοποίηση για την εφαρμοζόμενη πολιτική, εξέφρασε ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της «ERTOPEN» 106.7 FM.

«Την περασμένη εβδομάδα, ορισμένα άρθρα του Υπ. Παιδείας και ορισμένα από τα μέτρα τα οικονομικά, παράγραφοι, ψηφίστηκαν και από το ΚΚΕ και από το ΠΟΤΑΜΙ και από το πρώην ΠΑΣΟΚ κτλ.

Η ΕΜΥ προειδοποιεί! Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Καιρός Αγίου Πνεύματος: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (02/06/2017) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) - «Εχθρός» των εκδρομέων ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος - Βροχές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι θα «σαρώσουν» τη χώρα τις επόμενες ημέρες
Σύμφωνα με αυτό, πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το μεσημέρι του Σαββάτου (03/06/2017), με βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.

“Στόχος τους ο διαμελισμός της Τουρκίας”: Επίθεση Ερντογάν στον Τραμπ για εξοπλισμό Κούρδων

Αυτοί που δίνουν όπλα στις τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν στόχο να διαμελίσουν την Τουρκία, δήλωσε ο Πρόεδρός της Ταγίπ Ερντογάν, υπονοώντας σαφώς τις ΗΠΑ, οι οποίες ξεκίνησαν ήδη τον εξοπλισμό του YPG (Κούρδοι της Συρίας), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Μιλώντας στην καθιερωμένη συνάντησή του με τους Κοινοτάρχες της Τουρκίας στην Αγκυρα, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού, που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια σκότωσαν 10 χιλιάδες τρομοκράτες και η Τουρκία είχε την ίδια περίοδο 945 νεκρούς.

Σόιμπλε: Υπογράψτε νέο Μνημόνιο, για να πάρετε το χρέος - Αποκαλύψεις από Reuters και Bloomberg

Έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ «παγώνει» ακόμη περισσότερο την πιθανότητα συμφωνίας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου - «Παράταση» στην αποπληρωμή τόκων αποτελεί «de facto» νέα δανειακή σύμβαση, εκτιμούν οι Γερμανοί - Τα σενάρια και οι προτάσεις του ESM
Όσοι ευελπιστούσαν ότι οι δηλώσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και κατ' επέκταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα... ολοκληρώθηκαν γι' αυτήν την εβδομάδα, διαψεύδονται, τελικώς, με τα μηνύματα από το Βερολίνο να μην είναι διόλου ενθαρρυντικά.

Η. Κονοφάγος - Ν. Λυγερός: Masterclass σχέσεων Ελλάδας-Λιβύης(Βίντεο)

Η. Κονοφάγος - Ν. Λυγερός:
Masterclass σχέσεων Ελλάδας-Λιβύης. 
Κέντρο ερευνών Βόρων. Δήμος Φαιστού. 
Κυριακή 28 Μαΐου 2017, ώρα: 18.30

Ελληνική ΑΟΖ και θαλάσσια οικόπεδα

Του Ν. Λυγερού
Η αναγκαιότητα της ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ γίνεται όλο και πιο αισθητή λόγω των αιτήσεων που γίνονται στα θαλάσσια οικόπεδά της. Είχαμε ήδη υποψηφιότητες στα θαλάσσια οικόπεδα 1, 2 και 10 του μεγάλου γύρου αδειοδότησης, αλλά τώρα η κοινοπραξία Ελληνικά Πετρέλαια, Total και Exxon Mobil έκανε αίτηση σε δύο θαλάσσιες περιοχές Νότια της Κρήτης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να θεσπίσουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα, όπως ακριβώς το έκανε και η Κύπρος το 2004.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ MASTERCLASS ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΛΙΒΥΗΣ

Στις 28 Μαΐου του 2017, στο Κέντρο Ερευνών Βώρων διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, σε συνέχεια των Παγκρήτιων Ενεργειακών Συνεδρίων, Masterclass με θέμα τις σχέσεις Ελλάδος και Λιβύης με ομιλητές τον πολυπράγμων επιστήμονα και στρατηγικό σύμβουλο Δρ. Νίκο Λυγερό και τον ειδικό σε θέματα υδρογονανθράκων Δρ. Ηλία Κονοφάγο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ», με την χορηγία του εκπαιδευτικού οργανισμού «ΝΕΑ ΔΟΜΗ» και την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, του Παγκρήτιου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, ενίσχυσαν δε το πλαίσιο με την παρουσία τους εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμου Φαιστού, Φορείς και σύλλογοι της περιοχής καθώς και πλήθος πολιτών.

Στο Masterclass που διήρκησε έξι ώρες αναλύθηκαν διεξοδικά οι εξελίξεις σχετικά με την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα επιστημονικά δεδομένα, τα ιστορικά και μαθηματικά μοντέλα των σχέσεων των δύο χωρών ενώ εξηγήθηκε με τρόπο σαφή ο ρόλος της Κρήτης στο ενεργειακό πλαίσιο που διαμορφώνεται.