Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Tι γνωρίζουμε για τη χειραψία στην αρχαιότητα;



«Θανέειν πέπρωται άπασι»  έλεγε ο  Πυθαγόρας. Δηλαδή «είναι γραφτό σε όλους να πεθάνουν». Και ποιος δεν το ξέρει θα μουρμουρίσει κάποιος και θα έχει δίκιο.
Το μόνο που ξέρουμε στα σίγουρα, παρόλο που μας ..διαφεύγει. Αλλά ας μην χαθούμε σε κουβέντες και ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι. Γιατί και πως να συνδέεται άραγε ο θάνατος με την δεξίωση, τις επιτύμβιες στήλες και εν τέλει με την χειραψία των δεξιών χειρών;
Πολλά χρόνια πριν, στους τάφους δεν τοποθετούνταν σύμβολα σταυρού αλλά επιτύμβιες στήλες

Το πρώτο δορυφορικό σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, πρόδρομος του σημερινού GPS, σχεδιάστηκε από τους Ίωνες Μιλήσιους

Ο πρώτος χάρτης στην ιστορία της ανθρωπότητας χαράχθηκε σε μία σπηλιά, 30.000 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού. Το πρώτο δορυφορικό σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, πρόδρομος του σημερινού GPS, σχεδιάστηκε τον 7ο αιώνα π.Χ., από τους Ίωνες Μιλήσιους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα αστέρια ως δορυφόρους.
Ο Αριστοτέλης κατανόησε το σχήμα της Γης, ο Πτολεμαίος μέχρι και σήμερα παρέχει την τεχνική για την οπτικοποίηση της σύγχρονης γεωγραφικής γνώσης. Στον Μεσαίωνα χαρτογραφήθηκε ο δρόμος προς τον Παράδεισο. Το όνομα της Αμερικής δεν γράφτηκε πρώτη φορά σε βιβλίο, αλλά σε χάρτη. Και για την Κίνα, η Αμερική βρίσκεται στην Ανατολή.

Αλάλια… 60 ελληνικά πλοία νικούν 120 εχθρικά με ένα “μυστικό” όπλο…

Η Αλάλια της Κορσικής, η σημερινή Αλέρια, ήταν μια ελληνική πόλη που ιδρύθηκε από αποίκους από την Φώκαια της Μικράς Ασίας κατά τον Β’ Ελληνικό Αποικισμό. Οι Φωκαείς που είχαν ιδρύσει την Φώκαια ήταν άποικοι από την Φωκίδα και την Αθήνα. Οι Φωκαίεις είχαν ιδρύσει και άλλες πόλεις στην ευρύτερη περιοχή των εκεί ιταλικών και γαλλικών ακτών με σημαντικότερη τη Μασσαλία.
Σύντομα οι Φωκαείς πήραν τον έλεγχο του εμπορίου στην περιοχή και σταδιακά βρέθηκαν απέναντι στις στους Ετρούσκους και τους Φοίνικες Καρχηδόνιους. Ο εμπορικός ανταγωνισμός δημιούργησε εχθρότητες. Η Αλάλια ιδρύθηκε περί το 562 π.Χ. περίπου 40 χρόνια μετά την ίδρυση της Μασσαλίας.

Νιώστε πρωταγωνιστές του Φαρ Ουέστ σε αυτήν την πόλη - Σαν σκηνικό βγαλμένο από ταινία(Φωτο)

Μια αυθεντική εμπειρία  Άγριας Δύσης περιμένει τους επισκέπτες της πόλης Τόμπστοουν στην Αριζόνα, η οποία μοιάζει βγαλμένη από σκηνικό ταινίας Φαρ Ουέστ.

Η ιστορική πόλη Τόμπστοουν στην Αριζόνα των ΗΠΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα… πιστολίδια της Άγριας Δύσης και την διάρκειας 30 δευτερολέπτων επική μονομαχία του Ο.Κ. Corral μεταξύ των αδερφών Ερπ και τους φίλους τους Ντοκ Χόλιντεϊ με τη συμμορία των Κλάντον- ΜακΛόρι στις 26 Οκτωβρίου του 1881.

Το μυστηριώδες σήμα από το διάστημα που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες - Κινεζικό τηλεσκόπιο ανίχνευσε ραδιοκύματα που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την προέλευσή τους(Βίντεο)

Ένα περίεργο σήμα που ανιχνεύτηκε από ένα πανίσχυρο τηλεσκόπιο, έχει προβληματίσει τους Κινέζους αστρονόμους.
Το σπάνιο φαινόμενο δεν μπορεί να εξηγηθεί και οι επιστήμονες λένε ότι δεν θέλουν να βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα, όπως αναφέρει το RT.
Το κινέζικο τηλεσκόπιο πλάτους 500 μέτρων Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) εντόπισε έναν ήχο από μια γρήγορη επαναλαμβανόμενη έκρηξη (FRB) - ανεξήγητα ραδιοσήματα που προέρχονται από το διάστημα - για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με αναφορές.

Όταν οι Βρετανοί “χώριζαν” στη μέση το Αιγαίο το 1943! Ο χάρτης που “ξεπατίκωσε” ο Ερντογάν

Ο χάρτης ανήκει στην προσωπική συλλογή του Κανέλλου Ντόντου και εκτίθεται στο Βλαχογιάννειο Μουσείο Βέροιας. Τι δείχνει, το περιγράφει ο ίδιος κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον:
“Βρετανικός στρατιωτικό χάρτη του 1943 ο οποίος ανήκει στην προσωπική μου συλλογή, και εκτίθεται στο Βλαχογιάννειο Μουσείο της Βέροιας με ιδιαίτερη σημασία. Στον χάρτη αυτό αφενός οι Βρετανοί χωρίζουν τουλάχιστον από το 1943 το Αιγαίο Πέλαγος στην μέση, αφετέρου ακριβώς τον ίδιο χάρτη κατασκεύασε για την ”γαλάζια πατρίδα” που ονειρεύεται και ο Ερντογάν.Αυτός λοιπόν ο βρετανικός στρατιωτικός χάρτης από το 1943 (ΠΡΟΣΟΧΗ) πάνω στην διαχωριστική γραμμή αναγράφει προς ανατολάς ‘’ASIATIC LAYER’’ και ‘’EUROPEAN LAYER’’……τίποτα τυχαίο……

«Συγνώμη που ζω στο χωριό σας, χωρίς την άδειά σας»

Με αφορμή τη λειτουργία που έγινε χθες στην εκκλησία της Παναγίας στην κατεχόμενη Λύση, μία Τ/κ γυναίκα, η οποία διαμένει στο χωριό, έκανε μία ανάρτηση στο Facebook, διαμηνύοντας πως το χωριό είναι Ελληνοκυπριακό.
Το μήνυμα της Mehtap Cardak, μετέφρασε από τα τουρκικά στα ελληνικά, η δημοσιογράφος Ραλλή Παπαγεωργίου. Η γυναίκα ζητά, μεταξύ άλλων, «συγνώμη που ζω στο χωριό σας, στο σπίτι σας, χωρίς την άδειά σας».

Απειλές Τσαβούσογλου σε Λευκωσία: Δεχθείτε συνδιαχείριση του φυσικού αερίου πριν να είναι αργά - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΙΝΤΖΙ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι παραμένει στο τραπέζι η πρόταση για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, την οποία απέρριψε η Λευκωσία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, στα Κατεχόμενα. Ο Τσαβούσογλου για μία ακόμη φορά, κατηγόρησε τη Λευκωσία ότι κάνει μονομερείς ενέργειες και ότι δεν σκοπεύει να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους του νησιού. «Απέρριψαν απευθείας την πρόταση των Τουρκοκυπρίων για συνεργασία για τους υδρογονάνθρακες. Αλλά αυτή η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι», είπε ο Τσαβούσογλου, που την Κυριακή ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ανοίγει προξενείο στην Αμμόχωστο.