Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Ιωάννης Κωλέττης (1774 – 1847)

Τα πρώτα χρόνια

Εμβληματική πολιτική προσωπικότητα των επαναστατικών και των πρώτων μετεπαναστατικών χρόνων. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1834 έως το 1835 και από το 1844 έως 1847. Ήταν ηγέτης του Γαλλικού Κόμματος, εμπνευστής της «Μεγάλης Ιδέας» και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης του πελατειακού συστήματος και του ρουσφετιού στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Ο Ιωάννης Κωλέττης γεννήθηκε το 1774 στο Συρράκο, βλαχοχώρι της περιοχής Ιωαννίνων. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στο χωριό του και στη συνέχεια στους Καλαρρύτες. Σε ηλικία 15 χρόνων εργάστηκε ως υπάλληλος σε μαγαζί τροφίμων στα Γιάννενα, αλλά ο πλούσιος θείος του Γεώργιος Τουρτούρης τον βοήθησε να σπουδάσει στη σχολή που δίδασκε ο Αθανάσιος Ψαλίδας. Κατόπιν, με την προτροπή του θείου του, πήγε στην Πίζα της Ιταλίας, όπου σπούδασε ιατρική. Εκεί παρέμεινε επί περίπου επτά χρόνια και συνδέθηκε στενά με τον Θεόφιλο Καΐρη.

ΥΠΕΞ: Απάντηση «άδειασμα» στην Τουρκία για το casus belli και την Στρατιά Αιγαίου

Απάντηση στην προκλητική κίνηση της Άγκυρας να στείλει επιστολή στον ΟΗΕ για αποστρατικοποίηση ελληνικών νήσων του Αιγαίου, έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας αναφορά στην απειλή πολέμου που έχει εκδώσει η Τουρκία, το περίφημο casus belli, που στρέφεται εμφανώς κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μετά την ξεκάθαρη δήλωση, για πολλοστή φορά, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, στη χθεσινή συνέντευξή του, πως «ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται», σειρά είχε σήμερα το ΥΠΕΞ, διά στόματος του εκπροσώπου του, να υπενθυμίσει στην Τουρκία ότι η λανθασμένη οπτική και το «αφήγημα» που έχει διαμορφώσει οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων.

H UNESCO άφησε την Αγία Σοφία στα νύχια των ισλαμιστών

Πέρσι η UNESCO ζητούσε από την Τουρκία να μη μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αλλά να την κρατήσει Μουσείο. Η μετατροπή έγινε, αλλά τώρα, κατά τον πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ, δεν τρέχει μία. Τα επίσημα ντοκουμέντα από την διεθνή σύνοδο η οποία ξεκίνησε χθες  στην Κίνα, όπως και η αναφορά τεχνοκρατών τον περασμένο Φεβρουάριο, είναι αψευδείς μάρτυρες. Ούτε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ζητείται να αναιρεθεί, ούτε και φαίνεται κάποιο σκληρό μέτωπο για την επερχόμενη μετατροπή της Μονής της Χώρας, με τα περίφημα ψηφιδωτά. Η UNESCO «μήδισε».

Γράφει η Αγγλική Κώττη
Από το infognomonpolitics

Η Αγία Σοφία έχει εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1985, ως σύνολο, μέσα στις ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Η μετατροπή της σε τζαμί

Όταν στην άμμο χτίζεις παλάτια! Ποιες άραγε είναι οι προθέσεις του Ερντογάν για την Αμμόχωστο;

Γράφει ο Απόστολος Αποστολόπουλος
Από το infognomonpolitics

Τα ελάχιστα ΜΜΕ που ασχολούνται και με κάτι άλλο εκτός από τα εμβόλια, διερωτώνται ποιες άραγε είναι οι προθέσεις του Ερντογάν για την Αμμόχωστο, τα Βαρώσια, τις εορτές που οργανώνει στα κατεχόμενα. Μισός αιώνας Κατοχής στην Κύπρο και τρεις δεκάδες χρόνια από τα Ίμια και έχουμε ακόμα άλυτες απορίες. Οι επαϊοντες καλλιεργούν επίμονα επί τρεις δεκαετίες(Ίμια) στον κόσμο την εντύπωση ότι όπου να ‘ναι οι Τούρκοι θα μας επιτεθούν. Και επί τρεις δεκαετίες οι Τούρκοι απειλούν αλλά δεν σαλεύουν. Γιατί;

Τουρκικά F-16 παραβίασαν το FIR Λευκωσίας

Στα ύψη η ένταση

Δύο τούρκικά F-16 παραβίασαν το απόγευμα της Κυριακής το FIR της Λευκωσίας.

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο Εκπρόσωπος Τύπου της Εθνικής Φρουράς Χρίστος Πιερής, τα δύο τουρκικά μαχητικά εισήλθαν η ώρα 15:25 και εξήλθαν στις 16:05 το απόγευμα από το FIR της Λευκωσίας. Κατά τη διάρκεια της πτήσης τους πέρασαν πάνω από τις κατεχόμενες περιοχές και πάνω από την περιοχή Δερύνειας (κοντά στην πράσινη γραμμή).

Σύμφωνα με τον κ. Πιερή το Υπουργείο Άμυνας μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβουν σε διαβήματα.