Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Tο πλήρες κείμενο της διακήρυξης της Α’ Εθνοσυνέλευσης

Tο πλήρες κείμενο της διακήρυξης της Α’ Εθνοσυνέλευσης:

“Aπόγονοι του σοφού και φιλανθρώπου Έθνους των Eλλήνων, σύγχρονοι των νυν πεφωτισμένων και ευνομουμένων λαών της Eυρώπης και θεαταί των καλών, τα οποία ούτοι υπό την αδιάρρηκτον των νόμων αιγίδα απολαμβάνουσιν, ήτο αδύνατον πλέον να υποφέρωμεν μέχρις αναλγησίας και ευηθείας την σκληράν του Oθωμανικού Kράτους μάστιγα, ήτις ήδη τέσσαρας περιπου αιώνας επάταξε τας κεφαλάς ημών και αντί του λόγου την θέλησιν ως νόμον γνωρίσουσα, διώκει και διέταττε τα πάντα δεσποτικώς και αυτογνωμόνως. Mετά μακράν δουλείαν ηναγκάσθημεν τέλος πάντων να λάβωμεν τα όπλα εις χείρας και να εκδικήσωμεν εαυτούς και την πατρίδα ημών από μίαν τοιαύτην φρικτήν και ως προς την αρχήν αυτής άδικον τυραννίαν, ήτις ουδεμίαν άλλην είχεν ομοίαν, ή καν δυναμένην οπωσούν μετ’ αυτής να παραβληθή δυναστείαν.

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ 2022 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ;

Κωνσταντίνος Χολέβας

Στις 11.1.2022 η Δημοκρατική Ένωση Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (στην Αλβανία) ΟΜΟΝΟΙΑ εξέδωσε μία ενδιαφέρουσα ανακοίνωση, από την οποία διαφαίνεται η ανησυχία των υπευθύνων για τη στάση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη γείτονα χώρα. Μαζί με τον απολογισμό τους για τα 31 χρόνια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ οι διοικούντες την οργάνωση καταθέτουν τον έντονο προβληματισμό τους:

«31 χρόνια  αποτελούν ήδη μια ιστορία. Την ιστορία των προσπαθειών, των επιτευγμάτων αλλά και τον στοχεύσεων που εν τούτοις διδάσκουν. Διαδρομή καθόλου εύκολη. Διότι δεν είναι απ’ τα κλασικά σχήματα άσκησης πολιτικής αλλά και διότι δεν δραστηριοποιούμαστε στο καλύτερο πολιτικό περιβάλλον.

Η Ουάσινγκτον κλείνει το μάτι στην Άγκυρα(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Καληνύχτα Ελλάδα! Η Ουάσινγκτον κλείνει το μάτι στην Άγκυρα. Εδώ κάτι δεν πάει καλά.

Στο περίφημο non paper με το οποίο οι ΗΠΑ απέσυραν τη στήριξη τους από την κατασκευή του αγωγού EastMed καταπιάνεται και σε αυτήν την εκπομπή ο Σάββας Καλεντερίδης.


Η Ουάσινγκτον ενστερνίζεται τις θέσεις της Άγκυρας! Η Τουρκία αντιδρά σε αυτό το έργο, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

«Συγκλονισμένη η Ελλάδα από την «αμερικανική προδοσία»: νέα τουρκική νίκη στην ανατολική Μεσόγειο»

 Η αμερικανική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόσυρση της στήριξης του έργου του αγωγού «EastMed» για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια απόφαση που οι Έλληνες χαρακτήρισαν ως προδοσία και οι Τούρκοι τη θεώρησαν νίκη, γράφει τουρκικό δημοσίευμα στην αραβική γλώσσα.

Απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Anadolu, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε, έμμεσα, ότι η Ουάσιγκτον είχε αποσυρθεί από την υποστήριξη του έργου και είχε αρχίσει να δίνει προτεραιότητα σε έργα που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ηλεκτρική ενέργεια, στην ανατολική Μεσόγειο.

Το «δίκτυο» για τορπιλισμό του EastMed και το «άλλοθι» που προσφέρουν οι «ΗΠΑ»

 Γιάννος Χαραλαμπίδης 

Το άτυπο έγγραφο των Αμερικανών και πώς απαντά με στοιχεία ο «Ποσειδώνας» - Ο μυστικοσύμβουλος Μπράιζα, οι ημέτεροι συνοδοιπόροι, οι θέσεις της Άγκυρας και το δημοσίευμα της 12ης Σεπτεμβρίου του 2020

Τορπιλίζεται τελικώς ο EastMed, από ποιους και γιατί; Tο παρασκήνιο, τα ίδια τα γεγονότα, καθώς και όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές καταδεικνύουν ότι το άτυπο έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που έχει επιδοθεί στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, για τα προβλήματα που εμφανίζονται στην κατασκευή του αγωγού, συνιστά για κάποιους ημέτερους

Νέα παρενόχληση του Nautical Geo από τουρκική φρεγάτα μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ

Νίκος Μελέτης


Σε νέα παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo προχώρησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας μια τουρκική φρεγάτα πλησίασε το ερευνητικό και δια ασυρμάτου του ζήτησε να αποχωρήσει από την περιοχή και να μην πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες έρευνες με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Η Ελλάδα παραιτήθηκε από την αξίωση για χωρικά ύδατα στα 12 μίλια»

«Σημαία» έχουν κάνει τουρκικά ΜΜΕ και ιστοσελίδες στην Τουρκία τις δηλώσεις του Χρήστου Ροζάκη, προβάλλοντας «παραίτηση της Ελλάδας από την αξίωση για 12 μίλια χωρικά ύδατα». Το θέμα παίζει ψηλά σε ιστοσελίδες στην Τουρκία, μάλιστα από ορισμένα ΜΜΕ στη γειτονική χώρα προβλήθηκε ως έκτακτη είδηση.

Ενδεικτικά, η είδηση στο φιλοκυβερνητικό κανάλι A-Haber, έχει τίτλο ότι «η Ελλάδα παραιτήθηκε από την απαίτησή της για 12 μίλια σε χωρικά ύδατα» και στο ρεπορτάζ αναφέρει: «Υποστηρίχθηκε ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια. Ο ισχυρισμός προήλθε από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροζάκη. Ο Ροζάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε αποδεχθεί τη φόρμουλα των 10 μιλίων, “παραιτούμενη” από το αίτημα των 12 μιλίων στα χωρικά ύδατα».

Μουσταφά Κεμάλ Ερντεμόλ: Ο αγωγός EastMed ανταγωνίζεται ΗΠΑ και Ρωσία

«Ο ισχυρισμός ότι οι ΗΠΑ “αποχώρησαν από το έργο για να μην στενοχωρήσουν την Τουρκία” είναι παιδαριώδης, φυσικά, και αρκετά αστείος», ισχυρίζεται ο Τούρκος αναλυτής Μουσταφά Κεμάλ Ερντεμόλ.

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ερντεμόλ, στην ιστοσελίδα Halk TV, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, αναφέρει:

«Ίσως είναι περιττό να πούμε, αλλά να θυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι οι ΗΠΑ δεν διστάζουν να “πληγώσουν” καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αν πρόκειται για τα συμφέροντά τους.

»Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το έργο επειδή το βρήκαν πολύ ακριβό ή επειδή έδωσαν μεγάλη σημασία στο περιβάλλον; Φυσικά και όχι», επισημαίνει.

Η «Δύναμη της Σιβηρίας»: Το φυσικό αέριο και τα όρια της συμπόρευσης Ρωσίας – Κίνας

Του Ηλία Σταυρίδη

 Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και Ευρώπης σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Ποια τα σχέδια με τον αγωγό «Δύναμη της Σιβηρίας».

Τις τελευταίες εβδομάδες, δεδομένης της σοβαρής κρίσης στις τιμές της ενέργειας που πλήττει ιδιαίτερα την Ευρώπη, σχολιάστηκαν έντονα τα νέα για τις ροές φυσικού αερίου που στέλνει η Ρωσία μέσω της κρατικής θυγατρικής Gazprom στην Κίνα μέσω του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας».

Μπορεί οι Αμερικανοί γραφειοκράτες να επιστρέφουν σε μία “φιλοτουρκική” πορεία; Όλα είναι πιθανά… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Σύγχυση αλλά και μέγα πρόβλημα, έχει προκαλέσει ένα προπαγανδιστικό ντοκιμαντέρ του τουρκικού TRT που φέρει τον Άμος Χόκσταιν, Ανώτερο Σύμβουλο για την Ενεργειακή Ασφάλεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να τάσσεται εναντίον της κατασκευής του αγωγού EastMed με απαξιωτικό τρόπο.

Το τουρκικό κανάλι δεν διευκρινίζει εάν οι δηλώσεις του κ. Χόκσταν έγιναν τώρα που πλέον είναι στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή πριν όταν ήταν πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα και εργαζόταν σε διάφορες ενεργειακές εταιρείες και οργανισμούς.
Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Εθνικά Επιζήμια η Εγκατάλειψη του East Med -Θα Οδηγήσει σε Ακόμα Μεγαλύτερη Ενεργειακή Εξάρτηση

Του Κ.Ν. Σταμπολή

Εδώ και μερικούς μήνες κυκλοφορεί σιωπηρά αλλά επίμονα η άποψη αλλά και η ψευδής είδηση, και μάλιστα με κυβερνητική ανοχή, ότι δεν μας συμφέρει πλέον ο αγωγός East Med αφού τη θέση του μπορεί να λάβει ένας νέος αγωγός που θα ξεκινά κάπου από τα παράλια της Αιγύπτου και με ένα μαγικό τρόπο (αφού δεν υπάρχει ούτε κατάλληλος φορέας αλλά ούτε μια λεπτομερής μελέτη) θα φθάνει στην Ελλάδα ενώ παράλληλα θα κατασκευασθεί και ηλεκτρικό καλώδιο το οποίο θα μεταφέρει φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται στην Σαχάρα από ηλιακή ενέργεια (Το Μαρόκο με σημαντικές επενδύσεις στην ηλιακή ηλεκτροπαραγωγή εδώ και 15 χρόνια και ακόμα δεν έχει κατάφερε να εξάγει σοβαρές ποσότητες ηλεκτρισμού στην Ισπανία)

«Γελούσαν και τα αυτιά» του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη βράβευσή του στην Τουρκία

Ο επιβουλέας των ελληνικών νησιών βράβευσε τον «σύντροφο» Παπανδρέου - Τραγούδησε κιόλας ο πρώην Πρωθυπουργός!

Ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δέχθηκε βραβείο στην Τουρκία από αυτόν που θεωρεί ότι 156 νησιά και νησίδες του Αιγαίου τελούν υπό «ελληνική κατοχή»! 

Τον αρχηγό των κεμαλιστών, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου! Και είπε και ένα τραγούδι! Κυριολεκτικά.

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Τι σημαίνει η στάση των ΗΠΑ για τον αγωγό EastMed(Βίντεο)

Είναι η τελευταία δωδεκαετία, που όλοι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, δεν ξέρουν πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πορευθούν στην εξωτερική τους πολιτική, είπε ο κ. Δρίβας στην εκπομπή Point Zero του pagenews.gr και στον Λάμπρο Καλαρρύτη. Τι σημαίνει η παύση των ΗΠΑ για τον αγωγό EastMed.

Η διπλωματική αναταραχή για την άρση της αμερικανικής υποστήριξης των ΗΠΑ  στον αγωγό EASTEMED και η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ήταν τα θέματα που αναλύθηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχε ο δημοσιογράφος – αρθρογράφος  Λάμπρος Καλαρρύτης  με τον Διεθνολόγο – Στρατηγικό αναλυτή Αλέξανδρο Δρίβα, για την εκπομπή Point Zero του pagenews.gr

Πλακούδας Σπ.: Η αλλαγή πλεύσης των ΗΠΑ στον EASTMED φέρνει αλλαγές στην σκακιέρα της Αν. Μεσογείου;Βίντεο)


 Ο καθηγητής Σπύρος Πλακούδας στην εκπομπή "Σχολιάζοντας την επικαιρότητα" (13-01-2022). 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ 

Καραμπελιάς Γ. Διώξτε τον κατοχικό στρατό από την Κύπρο και ύστερα μιλάμε // Ενημέρωση & Σκέψη(Βίντεο)


                                   Ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Γιώργος Καραμπελιάς

                                    στην εκπομπή "Σχολιάζοντας την επικαιρότητα" (13-01-2022).

                                                  Πηγή: ΒΕΡΓΙΝΑ TV Πλάνα: ΒΕΡΓΙΝΑ TV