Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Οι «Μαγεμένες» επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη

Τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου
Στις 10 Οκτωβρίου του 1864 ο γάλλος Εμανουέλ Μιλέρ έγγραφε στη σύζυγό του: «Βιάζομαι να σου στείλω την καλή, μεγάλη είδηση...

Ο Σουλτάνος, μέσω του Μεγάλου Βεζύρη, του Φουάντ Πασά, μου έδωσε την άδεια να αποκολλήσω και να μεταφέρω στη Γαλλία οκτώ αγάλματα της Σαλονίκης, που ήθελα τόσο πολύ ...αλλά ...ο πληθυσμός έχει ήδη αρχίσει να εξάπτεται και να δυσανασχετεί.

Είναι έξαλλοι που θα πάρω αυτά τα αγάλματα, τα οποία έχουν υποστεί τόσες φθορές».

Η διδασκαλία του Χρόνου(Βίντεο)

Του Ν. Λυγερού

Μαθαίνοντας όλο και περισσότερα για το παρελθόν προετοιμάζουμε καλύτερα το μέλλον. Αυτό το νοητικό σχήμα ισχύει για τις διαπραγματεύσεις, αλλά και για το μεγάλο διαγωνισμό υδρογονανθράκων. Όταν ανακαλύπτουμε ότι υπήρχαν στοιχεία αρνητικά εξ αρχής και στα δύο πλαίσια, μπορούμε εύλογα ν’ αναρωτηθούμε πώς φτάσαμε τουλάχιστον σε αυτό το σημείο και να μην είχαμε ήδη μία οριστική ρήξη και ακύρωση επί της ουσίας του διαγωνισμού. Διότι τώρα αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουμε θετικές εξελίξεις σε μόνο μερικές μέρες και μπορούμε να προχωρήσουμε δυναμικά τον διαγωνισμό. Τι έχει αλλάξει από τους άλλους; Απολύτως τίποτα. Τι έχει αλλάξει τότε;

Nέα φωτογραφία από τον πλανήτη Άρη που δείχνει σημάδια ζωής εξωγήινων (Εικόνες)

Πολλοί πολίτες, ζητούν από τη NASA να ερευνήσει την αυθεντικότητα μίας εντυπωσιακής φωτογραφίας από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, στην οποία φαίνεται μία περίεργη εικόνα στα βράχια του κόκκινου πλανήτη.
 
Στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν εξωγήινους και περίεργα σχήματα, παρατηρητές του Άρη μελετούν εδώ και 40 χρόνια φωτογραφίες από την επιφάνεια του πλανήτη.

Κοντά σε αναγνώριση της μεσαιωνικής Αμμοχώστου σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, φαίνεται να κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία να κηρυχθεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το μεσαιωνικό τμήμα της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου.
Για το θέμα ενημέρωσε μέλη της δικοινοτικής Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο κοινότητες, αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμες να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Φίδι με τέσσερα πόδια ζούσε πριν από 120 εκατ. χρόνια

Το Το τετράποδο φίδι έχει την επιστημονική ελληνο-λατινική ονομασία Tetrapodophis amplectus | Dave Martill

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το απολίθωμα ενός αρχαίου προγόνου των σύγχρονων φιδιών, το οποίο είχε τέσσερα μικρά ποδαράκια. Είναι το πρώτο τετράποδο φίδι που ανακαλύπτεται και το οποίο ζούσε στη βορειοανατολική Βραζιλία πριν από 113 έως 126 εκατ. χρόνια.

Πρόκειται για ένα μεταβατικό ζώο μεταξύ αρχαίας σαύρας και σύγχρονου φιδιού.

Lonely Planet: Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθεί κανείς την Ελλάδα

Τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα για να ορθοποδήσει; Οι δανειστές της λένε πως οι μεταρρυθμίσεις θα την σώσουν. Το Lonely Planet συμπληρώνει: τουρίστες που θα την επισκεφθούν και θα βοηθήσουν την οικονομία της.
Από τα ονομαστά νησιά έως το κέντρο της Αθήνας, το γνωστό ταξιδιωτικό σάιτ, προτείνει στους αναγνώστες του να μην το σκεφτούν δεύτερη φορά και να ετοιμάσουν βαλίτσες για την Ελλάδα.

Τσίπρας: Η συμφωνία μοιάζει με εκείνη που απέρριψε ο λαός στο δημοψήφισμα

«ΑΝ ΕΦΕΥΓΑ ΘΑ ΚΑΤΕΡΡΕΕ Η ΕΛΛΑΔΑ»
 
Σε εκτενή συνέντευξή του προς την αριστερή εφημερίδα Neues Deutschland o Αλ. Τσίπρας μιλάει για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά και τους λόγους που τον οδήγησαν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Συνοψίζοντας τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων έξι μηνών, ο Ελληνας πρωθυπουργός κάνει λόγο για μια περίοδο εντάσεων και έντονων συναισθημάτων, κατά την οποία εναλλάσσονταν «η χαρά, η περηφάνια, ο δυναμισμός, η αποφασιστικότητα αλλά και η θλίψη».

Μαλαισία - MH370: Νέα συντρίμμια αεροσκάφους εντοπίσθηκαν στο γαλλικό νησί Λα Ρεϊνιόν

Μαξιλάρια αεροπορικών θέσεων, παράθυρα αεροπλάνου και φύλλα αλουμινίου βρέθηκαν στις ακτές του γαλλικού νησιού Λα Ρεϊνιόν στον Ινδικό Ωκεανό, όπου ξεβράστηκε την περασμένη εβδομάδα ένα πτερύγιο του εξαφανισμένου Boeing 777 της Malaysia Airlines, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι τα νέα ευρήματα εντοπίσθηκαν από ομάδα μαλαίων εμπειρογνωμόνων που βρίσκεται στο νησί και πρόσθεσε ότι δεν έγινε δυνατόν να διαπιστωθεί εάν τα συντρίμμια προέρχονται από το αεροσκάφος της πτήσης MH370. "Αυτό θα πρέπει να εξακριβωθεί από τις γαλλικές αρχές", είπε.

Σουέζ:Τι αλλάζει στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα με την νέα διώρυγα

Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται σήμερα, Πέμπτη, από τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο - Το «παρών» θα δώσει σήμερα Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας 
Το «παρών» σε μια ιστορική ημέρα για την ναυσιπλοΐα θα δώσει σήμερα Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Αίγυπτο.

Η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ που ολοκληρώθηκε σε πανηγυρικό κλίμα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλά χρόνια και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει δώσει την επισημότητα που ταιριάζει σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός: μαζί με ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο, διαμορφωτές κοινής γνώμης και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης θα παρακολουθήσει για πρώτη φορά την ταυτόχρονη ροή που υπάρχει προς βορρά και νότο.