Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021
Ο Μέγας Αλέξανδρος και η διάδοση της Ελληνικής γλώσσας
Η Μάλτα ζητά την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας με τη Λιβύη
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Καρουάνα τόνισε ότι δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για το τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της γης στις περιοχές εξερεύνησης, αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν την πιθανότητα πετρελαίου σε ορισμένες περιοχές.
«Γιατί η Μεγάλη Αλβανία είναι επικίνδυνη», ρωσικό δημοσίευμα
Το πρόβλημα, φυσικά, δεν είναι ότι το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το Βελιγράδι και τη Μόσχα, είναι μέρος της Σερβίας.
Και το γεγονός είναι ότι η παν-αλβανική ιδέα είναι η πιο επικίνδυνη από όλα αυτά που υπάρχουν τώρα στα Βαλκάνια. Ο αλβανικός εθνικισμός θεωρείται ιδιαίτερα καταστρεπτικός ακόμη και στις χώρες του ΝΑΤΟ.
Οι Σέρβοι έχουν τη δική τους διέξοδο - το Κίνημα των Αδεσμεύτων, άλλοτε ένα φιλόδοξο γεωπολιτικό έργο του Βελιγραδίου, του Καΐρου και του Δελχί, αλλά τώρα απλώς ένας σύνδεσμός που δεν αποφασίζει τίποτα και δεν επηρεάζει τις αποφάσεις κανενός.
Αλλά η κληρονομιά του Κροάτη Τίτο επιτρέπει στους Σέρβους να αγγίξουν τον μισό κόσμο, οπότε η 60η επέτειος κορυφής διοργανώθηκε στο Βελιγράδι (όπως, στην πραγματικότητα, η πρώτη - το 1961) με λαμπρότητα και με καλεσμένους από 116 κράτη.
Εμπρηστική Yeni Safak: «Τι πίνεις Δένδια;» – Ενόχληση Τουρκίας για την ανάδειξη του casus belli στη συμφωνία με ΗΠΑ
Η Τουρκία δεν μπορεί να χωνέψει ότι η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή – όπως αυτές με τις ΗΠΑ ή την Γαλλία – κερδίζοντας έδαφος στη διεθνή σκακιέρα, την ώρα που η ίδια απομονώνεται όλο και περισσότερο εξαιτίας των επιλογών της.
Ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση για τη συμφωνία που υπεγράφη χθες από τον Νίκο Δένδια και τον Άντονι Μπλίνκεν που βάζει – για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα – στο επίκεντρο το casus belli της Τουρκίας, οι διαθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν είναι πασιφανείς αν δει κανείς τον φιλοκυβερνητικό Τύπο της γειτονικής χώρας, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά κάθε όριο.
Γερουσιαστής Μενέντεζ σε αλ Σίσι: Βασικός εταίρος των ΗΠΑ και πυλώνας ασφάλειας η Αίγυπτος
Ο Αιγύπτιος ηγέτης Αλ Σίσι επιβεβαίωσε την επιθυμία της χώρας του να ενισχύσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, εν μέσω των κλιμακούμενων προκλήσεων στην περιοχή.
«Η Αίγυπτος αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο και βασικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο 'Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής χαιρέτισε τον ρόλο της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και στην προώθηση της ελευθερίας των πεποιθήσεων και των διαφορετικών πολιτισμών.
Η επιστολή Μπλίνκεν στον Κυρ. Μητσοτάκη: Δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας
Αναφέρεται επί λέξη ότι η νέα Συμφωνία «επεκτείνει την στρατηγική αμυντική μας εταιρική σχέση» και «έμπρακτα καταδεικνύει την σταθερή μας αποφασιστικότητα για προάσπιση κυριαρχίας εδαφικής ακεραιότητας κατά απειλητικών δράσεων και ένοπλων επιθέσεων».
Η αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό νέο στοιχείο, καθώς οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και ζητούν τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, καθώς και στην Υφαλοκρηπίδα της.
Κοινή Δήλωση Ελλάδας και ΗΠΑ – Τι αναφέρει για τις διερευνητικές με Τουρκία
Τη βαθιά συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ υπογραμμίζει η κοινή δήλωση των δύο χωρών που εκδόθηκε μετά το τέλος του τρίτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιήθηκε χθες στην Ουάσινγκτον, μετά την υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
MDCA: Ένα προωθημένο διπλωματικό και στρατιωτικό “ατού” στην ελληνική “φαρέτρα”
Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα μας αναγνωρίζοντας και αναβαθμίζοντας τον ηγετικό της ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο, λίγες ημέρες μετά την σύναψη της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL
Για ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην συμφωνία, ενώ στην επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία