Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας

Του Ν.Λυγερού

Με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, γνωρίζουμε ότι στον τομέα των μεταλλείων, των λατομείων και βασικών μεταλλουργιών, απασχολούνται άμεσα στην Ελλάδα, περισσότερο από 20.000 άτομα, ενώ έμμεσα αυτή η δραστηριότητα απασχολεί άλλα 90.000 άτομα. Είναι λοιπόν ένας τομέας σημαντικός για την πατρίδα μας. Η ποιότητα και η ποσότητα του ορυκτού πλούτου επιτρέπουν μια δραστηριότητα κερδοφόρα. Αν συμπεριληφθούν οι κλάδοι τσιμεντοβιομηχανίας και σκυροδέματος, αυτός ο κύκλος αντιπροσωπεύει 2% με 3% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Στρατός 3.000 μισθοφόρων στη Θράκη – Αντιδρά η Αθήνα

Στρατός 3.000 μισθοφόρων στη Θράκη – Αντιδρά η Αθήνα
Η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να αφυπνίζεται από τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων...
Έτοιμη, αν χρειαστεί, να προχωρήσει σε ενέργειες που θα αποτελέσουν σκληρή απάντηση στα παιχνίδια της Τουρκίας στην περιοχή της Δυτικής Θράκης είναι η Αθήνα.
 Οι προκλήσεις της Άγκυρας, που πυροδοτούν το ήπιο κλίμα σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή, έχουν προκαλέσει προβληματισμό στο υπουργείο Εξωτερικών.

Εργασιακός Μεσαίωνας στην Ελλάδα με υπογραφή Τρόικας

Εργασιακός Μεσαίωνας στην Ελλάδα με υπογραφή Τρόικας
    Δραματική είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, στην οποία αποδεικνύεται η παταγώδης αποτυχία της σκληρής λιτότητας που επέβαλε η Τρόικα και υιοθέτησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις.
    Οι συνεχείς μειώσεις στους μισθούς όχι μόνο δεν επέφεραν μείωση της ανεργίας και βελτίωση του επιπέδου ανταγωνιστικότητας, αλλά αντίθετα προκάλεσαν την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
    Με τους ανέργους να έχουν υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, η ελληνική οικονομία κινδυνεύει πλέον να τιναχθεί στον αέρα, καθώς έχει μετεξελιχθεί σε οικονομικό σχηματισμό υψηλού κινδύνου και φαύλου κύκλου.

    Και ο καιρός τρελάθηκε...

    Παρά το γεγονός ότι μπήκαμε στον Νοέμβριο οι θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο θα θυμίζουν περισσότερο άνοιξη. Η θερμοκρασία στην Αττική και κυρίως στα νότια προάστια θα φτάσει τους 25 βαθμούς Κελσίου ενώ στα βόρεια προάστια το θερμόμετρο θα πέσει 3 με 4 βαθμούς.

    Στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο οι θερμοκρασία αναμένεται να είναι υψηλότερες με τους ανέμους να μην ξεπερνούν τα 4 μποφόρ.

    Έρχονται τα ανανεωμένα τέλη κυκλοφορίας

    Μέχρι την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Taxisnet τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των νέων τελών κυκλοφορίας, τα οποία φέτος δεν θα αποσταλούν στους ιδιοκτήτες οχημάτων.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν τα τέλη σε οποιαδήποτε τράπεζα, χωρίς να χρειάζεται να έχουν στα χέρια τους το ειδοποιητήριο - σε περίπτωση που δεν μπορούν να το εκτυπώσουν - αλλά θα μπορούν να προσέρχονται στον γκισέ με τον αριθμό κυκλοφορίας και τον ΑΦΜ ή με την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Επίσης, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να πληρώσουν και μέσω διαδικτύου, με το σύστημα web banking.

    Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ

    Όλοι εναντίον όλων στο ΠΑΣΟΚ λίγα 24 ώρα πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες των μέτρων και του προϋπολογισμού. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, ωστόσο η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο καθώς δημόσια πλέον το ένα στέλεχος κατηγορεί το άλλο. Δύο ημέρες μετά την ανεξαρτητοποίηση του Μιχάλη Κασσή και την αποχώρηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι εκρηκτική.

    Τους βγαίνουν τα «κουκιά» - Σε δύο γλώσσες τα μέτρα

    Ταυτόχρονα με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στην βουλή ο υπουργός οικονομικών αναμένεται να το στείλει και στην τρόικα προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να διαπιστώσουν ότι περιλαμβάνονται όλα τα προαπαιτούμενα και τα εργασιακά όπως ακριβώς έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

    Γι αυτό τον λόγο κάθε υπουργείο έχει αναλάβει να στείλει και στην αγγλική γλώσσα τις διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες έχει αναλάβει να υλοποιήσει. Παράλληλα το πολυνομοσχέδιο θα χρησιμοποιηθεί από τον Γιάννη Στουρνάρα και στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.

    Χωρίς Μέσα Μεταφοράς από τη Δευτέρα η Αθήνα

    Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει από την προσεχή Δευτέρα το επιβατικό κοινό, εξαιτίας των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

    Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα μείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη το Μετρό, ο ΗΣΑΠ και το τραμ λόγω νέας 48ωρης απεργίας των εργαζομένων.

    Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για επαναλαμβανόμενες απεργίες, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, ημέρα κατάθεσης των μέτρων στη Βουλή.

    Χωρίς νοσοκομεία από τη Δευτέρα

    Νέα δοκιμασία περιμένει  τους πολίτες από το ξεκίνημα της  εβδομάδας, αφού εκτός των δυσκολιών  που θα έχουν στις μετακινήσεις τους λόγω των απεργιών στα σταθερά  μέσα μεταφοράς, δεν  θα μπορούν ούτε καν να αρρωστήσουν!

    Από τη Δευτέρα και τουλάχιστον  μέχρι την Τετάρτη το δημόσιο  σύστημα Υγείας μπαίνει στον…  πάγο, αφού οι νοσοκομειακοί γιατροί  όλης της χώρας κατεβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Πληθαίνουν οι «εκτός γραμμής Βερολίνου» φωνές … Deutsche Bank εναντίον Τρόικας

    Ακόμα και την ύστατη ώρα, ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή επί των μέτρων και επί του προϋπολογισμού, των προαπαιτούμενων δηλαδή των δανειστών μας για την συνέχιση της στήριξης προς τη χώρα μας, στο Βερολίνο συνεχίζονται οι διχογνωμίες αναφορικά με την «διαχείριση» του ελληνικού ζητήματος, τώρα όμως πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν νέες πιστώσεις και νέα στήριξη της Ελλάδας…

    Και μπορεί η γερμανική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να επιμένει στο… «ρόλο του κακού» και να πιέζει για συνέχιση της γραμμής της λιτότητας

    Κοντά στα χαμηλά ημέρας το κλείσιμο της Wall

    Dow13.093,16-139,46 -1,05%  



      Nasdaq2.982,13-37,93 -1,26%  

    H Wall Street χθες
    Απώλειες περίπου 1% σημείωσαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον Dow να καταγράφει πτώση σχεδόν 140 μονάδων καθώς τον αρχικό ενθουσιασμό για τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις καταστάσεις μισθοδοσίας αντικατέστησε η επιφυλακτικότητα ενόψει των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι καταστάσεις μισθοδοσίας τον Οκτώβριο ενισχύθηκαν κατά 171.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 7,9%. Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για άνοδο των καταστάσεων μισθοδοσίας κατά 125.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας επιβεβαίωσε τις προσδοκίες τους.

    Το Σεπτέμβριο το ποσοστό ανεργίας είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009, όπου ανέλαβε την προεδρεία ο Obama. Παράλληλα, οι καταστάσεις μισθοδοσίας του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν σε άνοδο 148.000 από την αρχική των 114.000 και του Αυγούστου σε 192.000 από 142.000. Στα επιμέρους στοιχεία, ο ιδιωτικός τομέας εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση στις καταστάσεις μισθοδοσίες προσθέτοντας 184.000. 

    Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν το Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου ενάμισι έτους. Ειδικότερα, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν 4,8% στα 475,39 δισ. δολ. ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν άνοδο 4,9%. Η αύξηση, η οποία είναι η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2011, προκλήθηκε από την αυξημένη ζήτηση αεροσκαφών, ενώ εξαιρουμένων των παραγγελιών στον κλάδο των μεταφορών, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν 1,4%.

    Εξαθλιώθηκες; Ε, και; Μήπως «θεωρείσαι μειοψηφία»; Και άβουλος αντάμα...

    Του Γιώργου Ανεστόπουλου


    Εαν έχεις Μπάρμπα στην Κορώνη διάβαινε....

    Εαν έχεις Άστρο διάβαινε....

    Εαν είσαι Αριστερός, διάβαινε...

    Εαν προέρχεσαι από ανώτερη τάξη, διάβαινε...

    Εαν έχεις κονέ με Αδερφάτα, διάβαινε...

    Εαν έχεις back up «Μυστικές Αδελφότητες», διάβαινε...