Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Προϊστορικός οικισμός στη Ραφήνα έρχεται ξανά στο προσκήνιο - Είχε εντοπισθεί τη δεκαετία του 1950

Αποκαλύπτεται το ανώτερο σωζόμενο στρώμα καταστροφής και οικοδομικά κατάλοιπα που πιθανότατα ανάγονται στους πρωτοελλαδικούς χρόνους, μεταξύ 2900-2100 π.Χ.
Ένας ξεχασμένος αρχαιολογικός χώρος, ο προϊστορικός οικισμός του λιμένα της Ραφήνας, που εντόπισε και ερεύνησε τη δεκαετία του 1950 ο σπουδαίος αρχαιολόγος Δημήτριος Ρ. Θεοχάρης, αναδύεται ξανά.

Αφορμή στάθηκε το αίτημα του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για έγκριση έργου ανάπλασης της «Πλατείας Ταχυδρομείου», στη συμβολή των οδών Βασ. Παύλου και Ελ. Βενιζέλου, το οποίο οδήγησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής στη διενέργεια δοκιμαστικών τομών. Η νέα σωστική ανασκαφή, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 με λιγοστό εργατοτεχνικό προσωπικό, το οποίο ενισχύεται και από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ενώ ο αναμενόμενος εντοπισμός της παλιάς ανασκαφής είναι από μόνος του σημαντικός.

Νέα σεισμικά δεδομένα Νότια της Κρήτης

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων αποφάσισε να κάνει νέες σεισμικές έρευνες Νότια της Κρήτης για τον εντοπισμό κοιτασμάτων στόχων. Θέλει να προωθήσει προγράμματα σεισμικών ερευνών εντός του πλαισίου των 20 θαλασσίων οικοπέδων. Ανακοίνωσε επίσημα σεισμικές έρευνες σε μια έκταση 26Km2 στα Νοτιοδυτικά, Δυτικά και Βορειοδυτικά της Κέρκυρας με συμπληρωματικές γραμμές 3D, σε μια έκταση 11Km2 Νότια της Μάνης, στα Κύθηρα και Δυτικά της Κρήτης, αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το μέγεθος Νότια της Κρήτης αφού πρόκειται για 46Km2 με αλλαγή της διεύθυνσης των σεισμικών καταγραφών που έγιναν από Βορρά προς Νότο σε Ανατολή προς Δύση.

Το απόλυτο χάος στη Γαλλία: «Χάθηκαν» τα ίχνη 600 ατόμων μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό προσφύγων

Το απόλυτο χάος επικρατεί στις γαλλικές αρχές μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στον καταυλισμό προσφύγων Γκραντ Σαντ, στην περιοχή της Δουνκέρκης. Σύμφωνα με την καταμέτρηση που έγινε, έχουν χαθεί τα ίχνη τουλάχιστον 600 ατόμων, η τύχη των οποίων αγνοείται.

Στον καταυλισμό κατοικούσαν περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως έγινε γνωστό, μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων μεταξύ Κούρδων και Αφγανών και της μεγάλης φωτιάς που ακολούθησε, ο χώρος εκκενώθηκε και κατά τη διαδικασία μετρήθηκαν 900 άτομα. Από τη λίστα απουσίαζαν πάνω από 600 άνθρωποι, για τους οποίους κανείς δεν γνωρίζει που είναι και πότε έφυγαν.

Κατεχόμενα: «Κόντρα» για τη λειτουργία στον Άγιο Εξορινό

Τη «βουλή» στα κατεχόμενα απασχόλησε σήμερα η απόφαση να απαγορεύσει την τέλεση λειτουργίας στον Άγιο Εξορινό τη Μεγάλη Παρασκευή.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο “βουλευτής” του κόμματος Εθνικής Ενότητας Ζορλού Τόρε δήλωσε πως σωστά το “υπουργείο εξωτερικών” έθεσε υπό έλεγχο τις θρησκευτικές λειτουργίες στα κατεχόμενα, ενώ είπε επίσης ότι η μείωση των αριθμών των λειτουργιών είναι ένα θετικό βήμα.

Ο “βουλευτής” του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Ερκούτ Σαχαλί είπε ότι η Κύπρος είναι πολυπολιτισμική και άσκησε κριτική στη λεγόμενη κυβέρνηση που δεν έδωσε άδεια όπως είχε προγραμματιστεί για λειτουργία με την ευκαιρία του Πάσχα στον Αγιο Εξορινό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Εθνική Οδός Κορίνθου - Πατρών: Αθήνα - Πάτρα σε 1 ώρα και 40 λεπτά - Πόσο θα κοστίζουν τα διόδια

«ΠΡΕΜΙΕΡΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ - ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ

Κορίνθου Πατρών: Τέλος στην ταλαιπωρία για τους χιλιάδες οδηγούς που κινούνται στον οδικό άξονα Αθηνών – Πάτρας, σε μια διαδρομή που μέχρι πρότινος ήταν μία από τις πλέον επικίνδυνες της Ευρώπης, έρχεται να δώσει ο νέος αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Πατρών.
Το νέο οδικό τμήμα έχει μήκος 120 χιλιόμετρα, δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, κεντρική νησίδα διαχωριστική και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) και «πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο που πληροί όλες τις προδιαγραφές για να προσφέρει ασφάλεια και άνεση στους χρήστες, μειώνοντας την απόσταση από Αθήνα-Πάτρα», όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Παπανικόλας, διευθύνων σύμβουλος της «Ολυμπία Οδός Α.Ε.», μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο FM».

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα – Πόσα θα πληρώσετε για να πάρετε πίσω πινακίδες

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να βγάλετε ξανά στους δρόμους τα οχήματά σας
Επανέρχεται και φέτος η δυνατότητα πληρωμής τελών κυκλοφορίας για μερικούς μήνες με έκπτωση σε σχέση με τα ετήσια τέλη.
Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε πέρυσι.
Με στόχο να αυξήσει τα δημόσια έσοδα, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες και για το έτος 2017, να άρουν την ακινησία καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας, έχοντας να επιλέξουν μεταξύ των εξής τριών επιλογών:

Spiegel: Η επώδυνη συμφωνία του Τσίπρα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές - «Υπάρχει χρόνος για νέες συγκρούσεις»

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν απέσπασε σαφή ανταλλάγματα στη Μάλτα, είναι επικίνδυνο για το κλίμα στη χώρα - Η συμφωνία δεν είναι τελική, υπογραμμίζει και μιλάει για «όργιο περικοπών»
Υπό τον τίτλο «Η επώδυνη συμφωνία του Τσίπρα», το γερμανικό περιοδικό Spiegel επισημαίνει ότι η συμφωνία της Μάλτας προκάλεσε μεν ανακούφιση, διότι ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που θα συνιστούσε ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να αποφευχθεί στο προοίμιο των γερμανικών εκλογών η επανάληψη του ελληνικού δράματος.